Sammanfattade Eurovision-nyheter, februari 2024

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i februari 2024.

 

Melodifestivalen 2024

Just nu pågår Sveriges Eurovision-uttagning Melodifestivalen för fullt med deltävlingar inför finalen. Under februari hann SVT med att avgöra fyra av de fem deltävlingarna och först på lördag blir hela finalstartfältet klart då startfältet även får sällskap av vinnarna från finalkvalet/semifinalen.

I tabellerna nedan kan du ta del av hur tittarna hittills har röstat gällande årets tävlingsbidrag, fördelat på olika kategorier. Notera att finalist-, semifinalist- och utröstade-kategorierna kommer att fyllas på med vardera två bidrag efter det att den femte deltävlingen har avgjorts. Det är också först då som alla finalbidrag släpps i sin helhet.

 

Hittills framröstade finalister


Bidragen listas i bokstavsordning efter artistnamn. Låtarna släpps i sin helhet så snart som den femte deltävlingen har avgjorts.

  • Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
  • Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”
  • Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
  • Jacqline Moss – ”Effortless”
  • Lisa Ajax – ”Awful Liar”
  • Liamoo – ”Dragon”
  • Maria Sur – ”When I’m Gone”
  • Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 

 

Hittills framröstade semifinalister


Bidragen listas i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till uppträdanden i deltävlingarna.

 

 

Hittills bidrag som har röstats ut


Bidragen listas i bokstavsordning efter artistnamn. Länkarna går till uppträdanden i deltävlingarna.

 

Lägesrapport övriga nationella

Uttagningssäsongen inför årets Eurovision är i full gång och här ger vi dig en översikt av hur läget ser ut just nu – från de som är helt klara med sina val till vad vi vet om de kommande uttagningarna de sista två veckorna som uttagningarna pågår (med reservation för att eventuella internval samt nya versioner av redan utvalda tävlingsbidrag släpps efter deadline som EBU har satt upp).

 

Helt klara med både artist- OCH bidragsvalet

Albanien har röstat fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Zemrën n’dorë”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av Festivali i Këngës 62.

Belgien har internt valt ut sångaren Mustii med bidraget Before the Party’s Over.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis med bidraget ”Liar”.

Danmark har röstat fram sångerskan Saba med bidraget ”Sand”. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dansk MGP 2024.

Estland har röstat fram 5miinust & Puuluup med bidraget (nendest) narkootikumidest ei tea me (küll) midagi. Valet gjorde i en avgörande tittaromröstning i finalen av Eesti Laul 2024.

Finland har röstat fram artisten Window95Man (ft. Henri Piispanen) med bidraget No Rules!. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av UMK 2024.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Irland har röstat fram artisten Bambie Thug med bidraget Doomsday Blues. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Eurosong 2024.

Italien har röstat fram sångerskan Angelina Mango med bidraget La noia. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Festival di Sanremo. 

Kroatien har röstat fram sångaren Baby Lasagna med bidraget Rim tim tagi dim. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dora 2024.

Lettland har röstat fram sångaren Dons med bidraget Hollow. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Supernova 2024.

Litauen har röstat fram sångaren Silvester Belt med bidraget Luktelk. Valet gjorde i en avgörande tittaromröstning i finalen av Eurovizija.LT.

Luxemburg har röstat fram sångerskan Tali med bidraget ”Fighter”. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Luxemburg Song Contest.

Malta har röstat fram Sarah Bonnici med bidraget Loop. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av MESC 2024.

Moldavien har röstat fram sångerskan Natalia Barbu med bidraget In the Middle. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Etapa națională 2024.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein med bidraget ”Europapa”.

Norge har röstat fram gruppen Gåte med bidraget Ulveham. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Norsk MGP 2024.

Polen har internt valt ut sångerskan Luna med bidraget The Tower.

San Marino har röstat fram gruppen Megara med bidraget 11:11. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Dora 2024.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget Veronika”. 

Spanien har röstat fram musikduon Nebulossa med bidraget Zorra. Valet gjordes i en kombinerad jury-, demoskop- och tittaromröstning i finalen av Benidorm Fest 2024.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander med bidraget ”Dizzy”. Själva studioversionen är planerad att släppas den 1:a mars.

Tjeckien har röstat fram sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av ESCZ 2024.

Tyskland har röstat fram sångaren Isaak med bidraget Always on the Run. Valet gjorde i en kombinerad jury- och tittaromröstning i finalen av Das Deutsche Finale 2024.

Ukraina har röstat fram duon Alyona Alyona & Jerry Heil med bidraget Teresa & Maria. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Vidbir 2024.

Österrike har internt valt ut sångerskan Kaleen med bidraget ”We Will Rave”. Tävlingsbidraget släpps den 1:a mars.

 

Har endast valt ELLER presenterat sin artist

Georgien har internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti. Tävlingsbidraget presenteras den 7:e mars.

Israel har röstat fram sångerskan Eden Golan. Tävlingsbidraget utses via ett internval som meddelas senare under säsongen.

 

Pågående uttagningar

Island utser artist och tävlingsbidrag via Söngvakeppnin 2024 vars final hålls på lördag (2:a mars).

Portugal utser artist och tävlingsbidrag via Festival da Canção 2024 vars final hålls lördagen den 9:e mars. Inför det hålls två semifinaler varav en redan är avgjord och en hålls på lördag (2:a mars). Landet blir sist ut att hålla i en nationell final för den här säsongen (då den portugisiska finalen startar när Sverige har avgjort sin final).

Serbien utser artist och tävlingsbidrag via Pesma za Evroviziju 24. Den uttagningen har avgjorts/ska avgöras genom två semifinaler – den första hölls i tisdags (27:e februari) och den andr andra hålls ikväll torsdag (29:e februari). Själva finalavgörandet sker på lördag (2:a mars).

 

Internval som inte avslöjat vare sig artist eller bidrag än

Armenien har ännu inte meddelat hur de ska välja artist och bidrag, men med tanke på att det är kort med tid kvar till EBU:s bidragsdeadline i mars är internval en trolig uttagningsmetod.

Australien har valt internt och enligt uppgifter ska åtminstone artistvalet presenteras den 6:e mars.

Azerbajdzjan gör även i år ett internval men det är oklart när de meddelar artist och bidrag.

Schweiz har internt röstat fram en artist med tillhörande tävlingsbidrag. Vem det är avslöjas senare under dagen samma dag som denna artikel publiceras.

 

Eurovision 2024

Direkt efter att Loreen hade vunnit Eurovision förra året (2023) med ”Tattoo” gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Enligt uppgifter kommer man att försöka arrangera tävlingen på ett ekonomiskt hållbart sätt. Ganska snart därefter stod det klart att Malmö kommer att vara värdstad och själva tävlingen hålls i Malmö Arena, där den senast hölls 2013. Enligt uppgifter i tidningen Aftonbladet kommer Malmö stad att lägga 30 miljoner kronor på evenemanget.

Upplägget blir återigen två semifinaler och en final vilka sänds den 7:e, 9:e och 11:e maj. På deltagarlistan finns 37 länder med varav 31 som måste kvala genom de två semifinalerna där 20 länder (tio per semifinal) kommer att ta sig vidare till finalen. Roligt är att Luxemburg gör comeback efter mer än 30 års uppehåll samtidigt som Rumänien har valt att inte delta. Inga andra länder mer än Luxemburg har valt att återkomma eller debutera det här året.

För att göra en rättvis uppdelning av tävlingsländerna hölls en så kallad semifinallottning den 30:e januari. Resultatet av hur den slutade kan du läsa mer om här. Sedan tidigare är det känt att ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland tillsammans med Sverige (som årets värdland) är direktkvalificerade till finalen.

 

Malmö stad presenterar de olika festplatserna

Förutom tävlingsarenan Malmö Arena kommer Malmö stad att förvandlas till en stor festplats för besökare, presskår, delegationer och artister. Den officiella parken, den så kallade Eurovision Village, kommer att hållas i Folkets Park mellan den 4:e och 11:e maj. Förutom olika aktiviteter kommer det att ske uppträdanden på olika scener i parken. Inne i Malmö på Friisgatan kommer det att hållas en Eurovision Street som kommer att ha Eurovisiontema på butikerna och restaurangerna.

En ytterligare festpunkt blir Malmö Live där det kommer att hållas öppnings- och avslutningsceremoni. Här kommer också den turkosa mattan att vara placerad när tävlingen invigs officiellt den 5:e maj. Även festplatsen EuroClub kommer att ha sin fasta punkt här.

Mer information går att läsa i denna artikel på Malmö stads hemsida.

 

Biljettförsäljningen igång – men mycket redan slutsålt

Den 28:e november öppnades möjligheten att köpa biljetter till Eurovision 2024, både när det gäller semifinalerna och finalen. Som vanligt erbjuds inte bara direktsändningar utan varje sändning har också två genrep – ett kvällen före sändning och ett timmarna före sändning. Biljetter säljs endast via den officiella biljettpartnern Ticketmaster.se.  Det var i vanlig ordning högt tryck på biljetterna och redan samma dag var de flersta biljetter slutsålda. Men, EBU har utlovat fler biljettillfällen inför maj, bland annat genomfördes ytterligare ett släpp i december och under slutet av februari släpptes ytterligare biljetter.

 

Manusförfattarna till Eurovision 2024 presenterade

För tredje gången i följd då Sverige arrangerar Eurovision Song Contest blir det manusförfattarna Edward af Sillén och Daniel Rhén som kommer att stå bakom manus i tävlingen. De gjorde arbetet även 2013 och 2016 och får nu alltså jobbet på nytt. Af Sillén har även skrivit manus när Eurovision ägde rum i Oslo 2010 samt varit återkommande ESC-kommentator för Sverige sedan 2009, med undantag för Eurovision 2013 och 2016 då han arbetade med programledarna. Det är inte känt än om han får en vikarie till kommentatorsjobbet 2024 eller ej.

 

Grafisk profil och scenografin presenterad

Under hösten meddelade EBU att de har tagit ett beslut att sloganen United by Music blir permanent slogan för alla kommande Eurovisions. Däremot har varje värdland själv rätten att bestämma vilken slags grafik och scen man vill ha som talar till detta tema. Under december har SVT både gått ut med grafiken som har temat The Eurovision Lights som bland annat inspireras av norrsken och vertikala linjer. Exempel på hur det kan se ut finns i detta filmklipp som Eurovision.tv har publicerat.

Det har även släppts skissbilder på hur scenen i Malmö Arena kommer att se ut, i det här fallet kommer den att vara uppbyggd likt ett gigantiskt kryss med LED-kuber, LED-golv och olika former för att kunna skapa så pass många möjligheter att ta fram olika scenframträdanden. Scenen har skapats av scenografen Florian Wieder, som tidigare skapat flera ESC-scener, tillsammans med Ljus- och skärminnehållsdesignern Fredrik Stormby. Det finns även här ett officiellt videoklipp publicerat på YouTube där skaparna har animerat hur scenen kommer att se ut.

Själva sceneriet brukar börja byggas upp runt månadsskiftet mars/april för att hinna med inför de tekniska repetitioner och stand-in-repetitioner som brukar hållas innan artisterna anländer till värdstaden för sina enskilda repetitioner inför sändningsveckan.

 

Programmets Core Team

Personerna som ingår i produktionens Core team, alltså som är nyckelpersonerna i produktionen, är Ebba Adielsson (tävlingens exekutiva producent), Christel Tholse Willers (chef för kommunikation, press, varumärke och events), Tobias Åberg (teknisk produktionschef), Johan Bernhagen (linjeproducent med ekonomiska frågor), Christer Björkman (tävlingsproducent i samma roll som vid Eurovision 2013, 2016, 2017, 2018 och 2019), Per Blankens (producent), David Wessén (produktionschef), Mats Lindgren (jurist), Madeleine Sinding-Larsen (mediechef) och Linnea Lopez (Executive Assistant).

 

Övriga nyheter

Junior Eurovision 2024 till Spanien

Efter att Frankrike vunnit förra årets Junior Eurovision på hemmaplan blev det i februari klart att det blir Spanien som får ta hand om tävlingen hösten 2024. Det är första gången som Spanien får arrangera tävlingen även om det än så länge inte är klart var i landet eller vilket exakt datum i höst som finalen ska hållas. Detta kommer att presenteras framgent under året.

Sedan 2019 har EBU årligen valt att tilldela vinnarnationen uppdraget att arrangera Eurovision, även om det har skett i samråd med respektive vinnarbolag först. I Junior Eurovision ingår nämligen inte värdskapet per automatik med seger utan ett vinnarland har rätten att frånsäga sig det. Den här gången gick det till landet som kom på andra plats året innan.

 


 

Kommentera