Nutsa Buzaladze representerar Georgien i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. TV-bolaget GPB har nu bekräftat att den internationellt kända sångerskan Nutsa Buzaladze kommer att representera Georgien i Eurovision Song Contest 2024. Valet av artist och tävlingsbidrag görs i år internt.

 

Vem är Nutsa Buzaladze?

Artisten Nutsa Buzaladze är 26 år gammal och kommer från Georgiens huvudstad Tblisi. Hon har sedan barnsben sysslat med musik bland annat i musikal men även deltagit i en mängd olika sångtävlingar. För tio år sedan vann hon exempelvis tävlingen New Wave som är en internationell musiktävling för unga popartister (en sångtävling som även ESC-artister som Damir Kedžo, Natalia Gordienko och DoReDoS har vunnit).

2017 deltog Nutsa i Georgiens Eurovision-uttagning som den gången utgjordes av en final med 25 låtar. Hennes bidrag hette då White Horses Run och slutade tvåa, endast 15 poäng bakom Tako Gachechiladzes Keep the Faith. 2019 släppte Nutsa sitt debutalbum där hon fick ett stort genomslag med låten Gelodebi (som kan översättas till Jag väntar på dig). Ifjol var hon även med i Idol i USA och nu i vår väntar Eurovision-tävlan för henne på scenen i Malmö Arena.

 

Fakta: Så valde Georgien artist och tävlingsbidrag

 

Till skillnad från föregående år, då artisten utsågs via Idol och låten internt, valde det georgiska TV-bolaget GPB att välja både artist och tävlingsbidraget internt. Än så länge vet vi bara vilken artist landet ska skicka medan låten släpps vid en senare tidpunkt under säsongen. Enligt uppgift tar GPB emot tävlingsbidrag från intresserade låtskrivare till och med den 30:e januari, så först tidigast därefter kan ett tävlingsbidrag bli aktuellt.

 


 

Kommentera