Tävlingsbidraget för Georgien i Eurovision 2024 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. TV-bolaget GPB har tidigare under säsongen internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze som representant för Georgien i Eurovision Song Contest 2024. Nu har även det tävlingsbidrag som hon ska framföra i tävlingen presenterats.

Bidraget heter ”Firefighter” och nu finns den officiella musikvideon att se.

 

Vem är Nutsa Buzaladze?

Artisten Nutsa Buzaladze är 26 år gammal och kommer från Georgiens huvudstad Tblisi. Hon har sedan barnsben sysslat med musik bland annat i musikal men även deltagit i en mängd olika sångtävlingar. För tio år sedan vann hon exempelvis tävlingen New Wave som är en internationell musiktävling för unga popartister (en sångtävling som även ESC-artister som Damir Kedžo, Natalia Gordienko och DoReDoS har vunnit).

2017 deltog Nutsa i Georgiens Eurovision-uttagning som den gången utgjordes av en final med 25 låtar. Hennes bidrag hette då White Horses Run och slutade tvåa, endast 15 poäng bakom Tako Gachechiladzes Keep the Faith. 2019 släppte Nutsa sitt debutalbum där hon fick ett stort genomslag med låten Gelodebi (som kan översättas till Jag väntar på dig). Ifjol var hon även med i Idol i USA och nu i maj väntar Eurovision-tävlan för henne på scenen i Malmö Arena.

Hennes tävlingsbidrag i Malmö heter ”Firefighter” och är gjord av låtskrivarna Ada Skitka och Darko Dimitrov. Den sistnämnde har tidigare haft med inte mindre än 12 bidrag i Eurovision för Albanien, Montenegro, Nordmakedonien och Serbien. Den här gången blir det första gången han har med ett tävlingsbidrag i sammanhanget för ett annat land än ett land på Balkanhalvön.

Så valde Georgien artist och tävlingsbidrag

 

Till skillnad från föregående år, då artisten utsågs via Idol och låten internt, valde det georgiska TV-bolaget GPB att välja både artist och tävlingsbidraget internt. Man började med att presentera sitt artistval för att nu komplettera med sitt tävlingsbidrag.

Georgien har inte varit i Eurovision-final sedan 2016, senast då Eurovision ägde rum i Sverige. Ska det äntligen bli finalplats för Georgien?

 


 

Kommentera