Tävlingsbidraget för Storbritannien i Eurovision 2024 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I december förra året bekräftade BBC att de internt utsett artisten Olly Alexander att bli Storbritanniens representant i Eurovision 2024. En tid senare stod det klart att hans tävlingsbidrag blir låten ”Dizzy” och nu i slutet av uttagningssäsongen har låten släppts officiellt.

Bidraget är gjord av artisten själv tillsammans med Danny L Harle. Se den officiella musikvideon nedan.

 

Vem är Olly Alexander?

Olly Alexander, eller Oliver Alexander Thornton som är hans fullständiga namn, föddes den 15:e juli 1990 i Harrogate i England. Redan som barn stod han på scenen i skolpjäser och han fortsatte sedan i den sceniska banan även om han sedan lämnade skådespeleriet för att fokusera på sin andra passion som är musiken.

2010 gick han med i gruppen Years & Years som då utgjordes av fyra medlemmar. Deras debutsingel I Wish I Knew” blev direkt en succé. Gruppen fortsatte sedan att ge ut mer musik som låtarna King, If You’re Over Meoch All For You”. Senare har samtliga medlemmar utom Olly Alexander lämnat gruppen för andra åtaganden med Olly som enda kvarvarande medlem.

Till dags dato har Years & Years och Olly Alexander släppt tre album som heter Communion (2015), Palo Santo (2018) och Night Call (2022).

Olly Alexander har även turnerat världen över och sjungit ihop med artister som sir Elton John och Pet Shop Boys. Han finns även förevigad på Madame Tussaudes i London!

 

Så valde Storbritannien artist och tävlingsbidrag 2024

 

För femte året i följd väljer BBC artist och bidrag internt till Eurovision istället för att hålla en nationell final. Den här gången har de enligt egen uppgift valt ut en internationell stjärna som även har prisats många gånger för sin sångtalang och tidigare utgivna låtar.

Artistvalet blev för övrigt känt redan i mitten av december, och det var faktiskt första gången någonsin som Storbritannien meddelade sitt artistval så tidigt under en uttagningssäsong. Bidragsvalet meddelades under säsongen och den officiella musikvideon släpptes officiellt den 1:a mars 2024.

 


 

Kommentera