Lyssna på Albaniens ESC-version av tävlingsbidraget 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I december förra året röstades sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget ”Zemër n’dorë” fram till att bli Albaniens representant i Eurovision 2024. Efter några månader av omarbetning har en ny version av låten släppts som ska framföras i Malmö i maj.

Den nya versionen har fått namnet ”Titan” och är gjord av artisten själv tillsammans med Alias Lj., Gia Koka och Kledi Bahiti. Nytt är att låten framförs på engelska istället för albanska.

 

Så gjordes Albaniens ESC-val 2024

 

Den 22:a december 2023 hölls finalen i Albaniens ESC-uttagning Festivali i Këngës 62 där tittarna fick rösta fram landets representant till Eurovision Song Contest 2024. Efter omröstningen stod det klart att tittarna hade valt ut sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget ”Zemrën n’dorë” som sitt val till Malmö.

Inför finalen hölls först två semifinaler där totalt 31 bidrag framfördes till en liveorkester på scenen i Pallati i Kongreseve i huvudstaden Tirana. En jury utsåg sedan åtta finalister som fick göra 14 direktkvalificerade bidrag sällskap i finalen. Däremot hade tittarna all makt att rösta fram ESC-representanten och där var alla 31 bidrag med i omröstningen.

I och med att ”Zemrën n’dorë” bland annat tidigare har framförts till en liveorkester har Besa och hennes team varit tvungna att göra en ny version till ESC i Malmö med förinspelad musik. Den nya versionen kommer till skillnad från den albanska originalversionen att framföras på engelska med den nya titeln ”Titan”.

 


 

Kommentera