Olly Alexander representerar Storbritannien i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under sändningen av brittiska Let’s Dance (Stricktly Come Dancing) den 16:e december 2023 bekräftade BBC Storbritanniens artistval till Eurovision 2024 som blir sångaren Olly Alexander. Vilket bidrag han får med sig till Malmö presenteras senare under uttagningssäsongen.

 

Vem blev vald?

Olly Alexander, eller Oliver Alexander Thornton som är hans fullständiga namn, föddes den 15:e juli 1990 i Harrogate i England. Redan som barn stod han på scenen i skolpjäser och han fortsatte sedan i den sceniska banan även om han sedan lämnade skådespeleriet för att fokusera på sin andra passion som är musiken.

2010 gick han med i gruppen Years & Years som då utgjordes av fyra medlemmar. Deras debutsingel I Wish I Knew” blev direkt en succé. Gruppen fortsatte sedan att ge ut mer musik som låtarna King, If You’re Over Meoch All For You”. Senare har samtliga medlemmar utom Olly Alexander lämnat gruppen för andra åtaganden med Olly som enda kvarvarande medlem.

Till dags dato har Years & Years och Olly Alexander släppt tre album som heter Communion (2015), Palo Santo (2018) och Night Call (2022).

Olly Alexander har även turnerat världen över och sjungit ihop med artister som sir Elton John och Pet Shop Boys. Han finns även förevigad på Madame Tussaudes i London!

 

Vilket tävlingsbidrag får han med sig till Malmö?

Nästa scen som Olly Alexander ska uppträda på blir Eurovision-scenen i Malmö i maj 2024. Vilket bidrag han får med sig dit är ännu inte känt mer än att låten släpps senare under säsongen. Så snart vi har fått besked kommer vi att lägga ut den informationen.

 

Internval för Storbritannien

Valet av både artist och tävlingsbidrag har således för femte ESC-upplagan i följd gjorts internt av TV-bolaget BBC. Den här gången har de enligt egen uppgift valt ut en internationell stjärna som även har prisats många gånger för sin sångtalang och tidigare utgivna låtar. Att Storbritannien meddelar sitt artistval så tidigt som i december året före nästa Eurovision är ur ett brittiskt perspektiv unikt – samtliga tidigare gånger landet har deltagit i tävlingen har både artist- och bidragsval skett tidigast i januari (och så sent som i april)! Den här gången presenterades artisten i samband med lördagens BBC-sändning av brittiska Let’s Dance (eller Strictly Come Dancing som det egentligen heter i Storbritannien).

 


 

Kommentera