Israels tävlingsbidrag till Eurovision 2024 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. TV-bolaget KAN har nu släppt bidraget ”Hurricane” som HaKokhav HaBa-vinnaren Eden Golan ska tävla med i Eurovision 2024.

Släppet skedde sent på söndagskvällen den 10:e mars 2024 och här nedan kan du se den officiella musikvideon. Bidraget är gjort av Avi Ohion, Keren Peles och Stav Beger.

 

Vem är Eden Golan?

20-åriga Eden Golan (född 5:e oktober 2003) kommer från Kfar Saba i Israel men är uppvuxen i Ryssland där hon också har tävlat i bland annat den ryska JESC-uttagningen 2015. Även om hon inte vann den uttagningen var det starten för hennes musikkarriär där hon sedan dess även har tävlat i The Voice Kids. Sedan två år tillbaka har hon flyttat tillbaka till Israel och under förra året sökte hon in till landets Eurovision-uttagning till 2024, som hon sedan vann. Det betyder att det är hon som ska få representera Israel i ESC 2024.

 

Så gjorde Israel sitt artist- och bidragsval

 

I juni 2023 gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024. Till föregående års tävling (2023) valdes artist och bidrag ut internt (där artisten blev presenterad mitt i sommaren 2022), men till denna gång återgick KAN till att i alla fall välja ut landets artist via den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den heter) som senast användes som ESC-uttagning 2020.

Någon månad senare släpptes fler besked om uttagningen, däribland att duon Assi Azar och Rotem Sela skulle vara uttagningens programledare samt att programmets jury skulle utgöras av Eden Hasson, Shiri Maimon, Itay Levy, Assaf Amdorsky, Ran Danker och Keren Pels.

Uttagningen startade i november 2023 med auditions och kvalprogram och efter flera omröstningar tävlade fyra artister (Dor Shimon, Eden Golan, Mika Moshe och Or Cohen) om vinsten. Allt avgjordes i tre röstningsrundor där 20-åriga Eden Golan vann finalen. Själva tävlingsbidraget utsågs istället i en intern process och presenterades först i slutet av uttagningssäsongen.