Cyperns tävlingsbidrag till Eurovision 2024 presenterat

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I slutet av september 2023 offentliggjordes cypriotisk TV att de kommer att skicka artisten Silia Kapsis som representant till Eurovision 2024 i Malmö. Först en tid in i uttagningssäsongen presenterades tävlingsbidraget som heter ”Liar” som nu finns officiellt utgiven.

Låten är gjord av Dimitris Kontopoulos (som har fått med sin 14:e ESC-låt varav den första för Cypern) och Elke Tiel. Se den officiella videon nedan:

 

Vem är Silia Kapsis?

16-åriga sångerskan Silia Kapsis som är född i Sydney i Australien med grekcypriotiska rötter som får representera Cypern i Malmö 2024. Hon är känd i Australien från både musiken och skådespeleriet, bland annat spelade hon huvudrollen i filmen Pearly Gates och hon har även arbetat med olika tv-shower på barnkanalen Nickelodeon. Hon har sedan tidigare släppt låten Who Am I som följdes upp med No Boys Allowedoch Disco Dancersom släpptes under slutet av 2022 samt under första halvåret 2023.

Näst på tur väntar en resa till Malmö i maj där det faktiskt blir andra året i följd som Cypern representeras av en artist med rötter i Australien. Ifjol var det sångaren Andrew Lambrou som tog Cypern till en hedrande 12:e plats i finalen i Liverpool med sin låt ”Break a Broken Heart”, vilket var landets bästa placering sedan andraplatsen i finalen 2018.

 

Så valde Cypern artist och tävlingsbidrag 2024

 

Förra sommaren (2023) gick det rykten om att Cypern för första gången på många år skulle hålla en nationell uttagning till Eurovision, som i vart fall skulle utse landets artist. TV-bolaget CyBC hade beslutat att låta hålla talangtävlingen Fame Story som skulle samsändas med ett grekiskt TV-bolag under hösten 2023. I uttagningen skulle 15 deltagare väljas ut som under säsongen skulle tävla om att få representera Cypern i Eurovision 2024.

Efter en tid kom dock nya uppgifter som istället sade att CyBC istället skulle hålla i en mindre uttagningsfinal i början av 2024 med en eller flera artister som alla skulle framföra ett antal tävlingsbidrag där en omröstning skulle få avgöra vem som ska tävla för Cypern. I september samma år stod det istället klart att artistvalet skulle göras internt såsom CyBC gjort alla år sedan 2016 och mycket riktigt meddelades också artistvalet den månaden som ett internval.

Även tävlingsbidraget utsågs internt.

 


 

Kommentera