Silia Kapsis representerar Cypern i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu i slutet av september 2023 står det klart att Cypern inte kommer att anordna någon nationell final till 2024, i alla fall inte i syfte att välja sin artist till Eurovision 2024. Istället har det valet gjorts internt vilket offentliggjordes den 25:e september 2023.

 

Vem blev vald?

Det kommer att bli den 16-åriga sångerskan Silia Kapsis som är född i Sydney i Australien med grekcypriotiska rötter som får representera Cypern i Malmö 2024. Hon är känd i Australien från både musiken och skådespeleriet, bland annat spelade hon huvudrollen i filmen Pearly Gates och hon har även arbetat med olika tv-shower på barnkanalen Nickelodeon. Hon har sedan tidigare släppt låten ”Who Am I” som följdes upp med ”No Boys Allowed” och ”Disco Dancer” som släpptes under slutet av 2022 samt under första halvåret det här året. Så här ser dessa musikvideos ut (det är INTE Eurovision-bidrag):

 

Oklart hur tävlingsbidraget väljs ut

Näst på tur väntar en resa till Malmö för henne att representera Cypern i Eurovision Song Contest, men det är ännu inte känt vilken låt som hon kommer att få med sig. Det är i skrivande stund inte känt om även tävlingsbidraget utses internt eller om det blir en nationell final av detta, även om bolaget har via Instagram bekräftat att en av låtskrivarna kommer att vara Dimitris Kontopoulos. Däremot blir det andra gången gillt som Cypern representeras av en artist som är född och bosatt i Australien, den gången var det sångaren Andrew Lambrou som tog Cypern till en hedrande 12:e plats i finalen i Liverpool med sin låt ”Break a Broken Heart”, vilket var landets bästa placering sedan andraplatsen i finalen 2018.

 

Bakgrund: Så gjordes artistvalet

Under sommaren 2023 bekräftade det cypriotiska TV-bolaget CyBC först att de skulle utse åtminstone sin artist genom talangtävlingen Fame Story som skulle samsändas med ett grekiskt TV-bolag under hösten 2023. I uttagningen skulle 15 deltagare väljas ut som under säsongen skulle tävla om att få representera Cypern i Eurovision 2024. Men efter en tid kom nya uppgifter som istället sade att CyBC istället skulle hålla i en mindre uttagningsfinal i början av 2024 med en eller flera artister som framför ett antal tävlingsbidrag där en omröstning avgör vem som ska tävla för Cypern.

Fram tills nu (september 2023) har det inte funnits några uppgifter om den tidigare planerade uttagningen skulle kvarstå eller ej mer än otal rykten. Först nu till hösten har CyBC bekräftat att artistvalet har gjorts internt medan det är högst oklart om tävlingsbidraget också utses internt eller om det blir någon final/uttagning för den sakens skull.

Cypern blir det andra ESC-landet för säsongen 2024 att utse artisten internt, först ut var Belgien som i slutet av augusti presenterade sångaren Mustii som sin artist i tävlingen.

 


 

Kommentera