Marina Satti representerar Grekland i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Under tisdagseftermiddagen den 24:e oktober meddelade det grekiska TV-bolaget ERT att de internt valt ut artisten Marina Satti som sin representant till Eurovision 2024. Bidraget kommer att utses via en allmän antagning även om det i skrivande stund är oklart om detta leder till ännu ett internval eller en slags uttagning.

 

Vem är Marina Satti?

Sångerskan Marina Satti är född 26:e december 1986 i Aten. Hon är uppvuxen på Kreta i Grekland där hon arbetar som artist, låtskrivare och musikproducent. Musiken har hon alltid sysslat med, bland annat lärde hon sig redan som barn att spela piano. Hon har även studerat musik i andra studiesammanhang däribland i EBU:s europeiska jazzorkester. Men 2016 släppte hon sin första singel Koupessom snabbt fick en stor spridning i sociala nätverk, den följdes upp med ”Mantissa” (se klippet nedan) som även den låten blev en stor framgång. Hon har därefter fortsatt att släppa musik och senast 2022 släppte hon ett album.

 

Så gjordes (och görs) Greklands val 2024

Alla år sedan 2016, med undantag för bidragsvalet 2017, har grekisk TV alltid valt artist och bidrag internt till Eurovision. Själva artistvalet till 2024 års tävling meddelades i en nyhetssändning där artisten Marina Satti bland annat intervjuades.

Samtidigt som artisten meddelades presenterade ERT att mellan den 25:e oktober och 1:a december kommer det att vara möjligt för intresserade låtskrivare att mejla in förslag på tävlingsbidrag. Reglerna för låtarna är enkla – alla bidrag behöver följa EBU:s regelverk för Eurovision däribland bidragets originalitet (endast nyskrivet och ej tidigare publicerat originalverk, och absolut inte publikt släppt före den 1:a september 2023) och längd (ska kunna framföras på max 3 minuter). Det verkar däremot inte finnas några extra specialregler från ERT gällande exempelvis vilket språk som bidraget ska framföras på. Om bidragsvalet sedan leder till ännu ett internt val eller en mindre/större uttagning är ännu inte känt, utan det får vi reda på längre fram under uttagningssäsongen.

Grekland blir det tredje landet för den här uttagningssäsongen att presentera sitt artistval. Sedan tidigare har Belgien (Mustii) och Cypern (Silia Kapsis) presenterat sina val. Fler länders val – både interna val och nationellt framröstade artister – kommer att presenteras och väljas ut under säsongen.

 


 

Kommentera