Raiven representerar Slovenien i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det slovenska TV-bolaget RTVSLO har bekräftat att sångerskan Raiven kommer att representera Slovenien i Eurovision 2024. Hon kommer att framföra bidraget ”Veronika” som släpps senare under säsongen.

 

Vem är Raiven?

Raiven, eller Sara Briški Cirman som hon egentligen heter, är född den 26:e april 1991. Hon är både popartist, mezzosopran och låtskrivare som bland annat tidigare försökt tävla för Slovenien i Eurovision vid tre tillfällen: 2016, då hon blev tvåa i uttagningsfinalen med bidraget Črno bel, 2017 då hon blev trea i uttagningsfinalen med bidraget Zažarim och senaste försöket gjordes i EMA 2019 då hon tävlade med låten Kaos som återigen placerade sig tvåa. Nu på det fjärde försöket går hon direkt till Eurovision utan att behöva tävla i någon slovensk uttagning.

Förutom att tävla i slovenska ESC-uttagningar har Raiven också uppträtt på en rad festivaler och stått på diverse scener samt gett ut låtar i snart tio år. Musiken har hon med sig sedan barnsben där hon också studerade musik under skolåren, bland annat lärde hon sig att spela harpa. Hon är också operasångerska.

 

Tävlingsbidrag om en slovensk legend

Det bidrag som hon ska framföra i Eurovision 2024 heter ”Veronika”. Bidraget handlar om den slovenska legenden Veronika Deseniška. Vem hon var och hur själva bidraget låter presenteras vid ett senare tillfälle under säsongen. Det har sagts att låten ska premiärspelas i en sändning i slutet av januari.

 

Fakta: Så har Sloveniens Eurovision-val gjorts 2024

I mitten av oktober 2023 meddelade RTVSLO att de efter föregående års (läs: 2023) internval skulle återgå till ett finalkoncept igen. Upplägget gick ut på att en allmän antagning skulle utse med hjälp av  två urvalsjuryer – en slovensk och en internationell tillsammans med förslag som skickats in som s.k. specialinbjudningar från skivbolag. Därefter var tanken att max fyra bidrag skulle väljas ut till finalstartfältet.

Men i december 2023 stod det klart att finalen ställs in då RTVSLO istället beslutat sig för att göra bägge valen internt. Artist- och bidragsvalet meddelades vid en presskonferens under tisdagen den 12:e december medan låten spelas upp i januari.

 


 

Kommentera