Nemo representerar Schweiz i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter lång väntan har Schweiz’ nationella TV-bolag SRG SSR meddelat att det blir artisten Nemo som kommer att representera landet i Eurovision 2024. I samband med detta bekräftades även vilket tävlingsbidrag som Nemo får med sig till Malmö.

 

Vem är Nemo?

24-åriga sångaren Nemo Mettler, eller kort och gott Nemo, är född den 3:e augusti 1999 i Biel i Schweiz. Nemo är både artist och rappare och spelar också en rad instrument. År 2015 släppte Nemo sitt första album som heter Clownfish och det har sedan följts upp med albumen Momänt-Kids och Fundbüro samt en rad singlar som har släppts genom åren. Nemo skriver också musik för andra artister och har under detta decennium släppt låtar på engelska.

I samband med att låten This Bodysläpptes kom Nemo ut som icke-binär. Nemo använder i första hand sitt artistnamn för att beskriva sig själv då Nemo vill kort och gott vill vara just Nemo.

 

Vilket bidrag tävlar Nemo med?

Bidraget som Nemo ska framföra heter ”The code” som är gjord av Nemo själv tillsammans med Lasse Nyman, Linda Dale och Benjamin Alasu. Se den officiella musikvideon nedan:

 

Så valde Schweiz artist och bidrag till Eurovision 2024

 

I slutet av sommaren 2023 bekräftade SRG SSR att modellen med att låta Schweiz’ tävlingsbidrag och artist till Eurovision utses genom ett internval. Man valde för sjätte gången i ordningen att låta en rekryterad publikpanel tillsammans med en s.k. expertjury rösta fram en vinnare bland flera alternativ. Den här gången hade man det internationella perspektivet breddat och lät inte mindre än 240 personer från andra länder än Schweiz delta i omröstningen.

Under 15 dagar i augusti 2023 hade man en öppen antagning som enligt uppgift inbringade 427 låtar varav en majoritet hade skickats in från låtskrivare från andra länder än Schweiz.

Publikpanelen och expertjuryn fick därefter tillsammans lyssna och bedöma de inskickade låtarna och därefter startade en omröstningsprocess som till sist utmynnade i fem slutval. Från den stunden bjöd SRG SSR in de fem finalisterna till att få finslipa sina nummer innan en sista omröstning gjordes gällande vilken av låtarna som skulle bli vald som Schweiz’ representant till Malmö.

 


 

Kommentera