Eden Golan representerar Israel i Eurovision 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Det blir sångerskan Eden Golan som kommer att representera Israel i Eurovision 2024. Det stod klart i finalen av HaKokhav HaBa som avgjordes den 6:e februari 2024. Vilken låt som hon får med sig till Malmö i maj presenteras genom ett internval vid ett senare tillfälle under uttagningssäsongen.

 

Så utsågs artist och (så utses) tävlingsbidraget

I juni 2023 gick det israeliska TV-bolaget KAN ut och bekräftade att Israel kommer till start till Eurovision 2024. Till föregående års tävling (2023) valdes artist och bidrag ut internt (där artisten blev presenterad redan förra sommaren), men till denna gång återgick KAN till att i alla fall välja ut landets artist via den nationella uttagningen Rising Star (eller HaKokhav HaBa som den heter) som senast användes som ESC-uttagning 2020.

Någon månad senare släpptes fler besked om uttagningen, däribland att duon Assi Azar och Rotem Sela skulle vara uttagningens programledare samt att programmets jury skulle utgöras av Eden Hasson, Shiri Maimon, Itay Levy, Assaf Amdorsky, Ran Danker och Keren Pels.

 

Auditions och kvalprogram

Uttagningen startade i november 2023 med auditions och kvalprogram och efter flera veckors tävlande hölls finalen där fyra artister (Dor Shimon, Eden Golan, Mika Moshe och Or Cohen) fick tävla om vinsten. Det skedde i tre röstningsomgångar, där man inledde med två dueller där två artister ställdes mot varandra i gemensamma jury- och tittaromröstningar. Dessa avgjorde två superfinalister samt ett wildcard.

I den avgörande röstningsomgången blev det en ny jury- och tittaromröstning som korade vinnaren som blev 20-åriga Eden Golan. Det kan tilläggas att Eden Golan vann finalen i både jury- och tittaromröstningen (och hon vann även sin duell i första rundan).

 

Internt val av tävlingsbidraget

Även om artistvalet har avgjorts genom en publik omröstning kommer tävlingsbidraget att utses internt. Exakt när låten, vars titel ännu inte är känd, släpps är inte presenterat mer än att det senast kan bli någon gång i mitten av mars.