Inför Finalen i Norsk MGP 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Nu på lördag (3:e februari) avgörs årets Norsk Melodi Grand Prix där Norges representant till Eurovision 2024 ska röstas fram. Här berättar vi mer om finalisterna.

Notera att presentationerna sker i startordning.

 

1. KEiiNO

Först ut i finalen är gruppen KEiiNO som utgörs av trion Alexandra Rotan (27 år från Råholt), Tom Hugo Hermansen (44 år från Kristiansand) och Fred Buljo (35 år från Kautokeino).

De bildade gruppen KEiiNO sommaren 2018 efter att alla tre varit soloartister och det första som hände var att de tävlade i Norsk MGP 2019 med låten ”Sprit In The Sky som vann finalen och där trion fick tävla i Eurovision. De lyckades i sin semifinal bli topp 10 och fick därför tävla i finalen där de vann tittaromröstningen och hamnade på sjätte plats när alla poäng delats ut. Att de inte hamnade högre berodde på att jurygrupperna hade de endast som 18:e (av 26) plats.

Både Tom Hugo och Alexandra Rotan har tidigare tävlat i Norsk MGP tidigare. Tom Hugo gjorde försök både 2013 (med låten ”Det er du” som åkte ut i ett av heaten) och 2018 (med låten ”I Like I Like I Like” som inte gick vidare till finalrundan) och Alexandra tävlade även hon år 2018 (då tillsammans med Stella Mwangi) och hamnade på en tredjeplats (med låten ”You Got Me”). Tom Hugo har även gjort låtar till andra artister och har flera hits på sitt CV. Fred Buljo gjorde sig känd när han tävlade i norska Talang 2008 med gruppen Dulova Duottar och han har sedan dess fått uppträda på många stora scener i framförallt Norden. De släppte bland annat låten Márkanstállu”.

2021 gjorde duon comeback i det här sammanhanget med låten Monument. De var då direktkvalificerade till Norsk MGP-finalen och hamnade sedan tvåa bakom TIX’ ”Fallen Angel”. Nu deltar de för tredje gången gillt och den här gången med låten”Damdiggida” som de tre gruppmedlemmarna har skapat tillsammans med de svenska låtskrivarna Jakob Redtzer och Alexander N. Olsson.

 


 

2. Annprincess

Annprincess Johnson är 32 år, född i Liberia och uppväxt i Lier i Norge sedan sju års ålder. Hon har sedan 2019 varit med i musikbranschen och gjort sig känd för den norska publiken genom medverkan i Norska talenter och när hon 2022 deltog i The Voice i Norge.

I år tävlar hon för första gången i Norsk MGP med sitt eget tävlingsbidrag ”Save Me”. Hon kvalade vidare från Heat 3.

 


 

3. Gothminister

Bjørn Alexander Brem är 49 år och arbetar till vardags som advokat i Oslo. På sin lediga tid blir han dock karaktären Gothminister och han har varit i branschen sedan slutet av 1980-talet. Han har även ett band med samma namn som tävlade i Norsk MGP 2013 med låten “Utopia som den gången inte gick vidare till final. Nu anno 2024 fick han revansch när han och tävlingsbidraget “We Come Alive” tog sig direkt till final.

 


 

4. Ingrid Jasmin

Sångerskan Ingrid Jasmin är 37 år och kommer från Kragerø i Telemark i Norge. Hon har även bott på Kuba och i Spanien, vars musikstilar hon har inspirerats av. 2021 inledde hon sin musikkarriär med att släppa låten Pilgrim” och året därpå vann hon priset för bästa album på en gala.

I det första heatet i årets Norsk MGP gick hon direkt till final med bidraget “Eya” som hon har varit med och gjort tillsammans med låtskrivaren Jonas Kroon.

 


 

5. MIIA

Mia Virik Kristensen, eller Miia som är hennes artistnamn, kommer från Kragerø i Norge. Hon slog igenom 2015 med låten Dynasty som blev en stor succé med miljontals streams på bland annat Spotify sant ytterligare låtsläpp som låtarna Oxide och Can’t Remember a Smile.

Nu när hon för första gången deltar i Norsk MGP (med bidraget ”Green Lights”) tog hon sig direkt till final från det tredje heatet. Bidraget har hon skapat tillsammans med Benjamin Dan Ravn Fahre, Emelie Hollow, Ida Botten och Mugoshi David Nhonzi.

PS: Om låtskrivarkollegan Emelie Hollow kan för övrigt tilläggas att hon har en tidigare vinnarlåt i Norsk MGP i bagaget, nämligen för TIX’ ”Fallen Angel” 2021.

 


 

6. Margaret Berger

Sångerskan Margaret Berger är 38 år gammal och kommer från Trondheim i Norge. Publikt debuterade hon genom sin medverkan i norska Idol 2004 där hon tog sig hela vägen till final och hamnade på andra plats. Trots att det inte blev någon vinst fick hon skivkontrakt och gav ut både album och singlar. 2013 ställde hon upp i Melodi Grand Prix med låten “I Feed You My Love” och vann uttagningen. Då, som nu, ägde Eurovision rum i Malmö Arena i Malmö där hon tog sig till final och blev fyra.

Under de år som gått därefter har Margaret hunnit med att skriva ny musik och varit musikproducent, och nu 11 år efter sin senaste vinst ställer hon upp igen. Den här gången heter låten “Oblivion” som hon har skapat tillsammans med Anders Kjær, Monika Engeseth och Sivert Hagtvet Hjelenes. Bidraget tog sig till final från det första heatet.

 


 

7. Dag Erik Oksvold & Anne Fagermo

Artisten Dag Erik Oksvold slog igenom 2021 med låten Love You More” och tävlade ifjol i norska The Voice. I samma program tävlade också sångerskan Anne Fagermo som själv slagit igenom några år tidigare med låten She Can’t Save You. De har sedan dess inlett ett artistiskt samarbete som nu har lett dem till Norsk MGP  och låten ”Judge Tenderly of Me” som är gjord av duon själva tillsammans med Alexander Pettersen. 

Duon kvalade vidare till finalen från det andra heatet.

 


 

8. Gåte

Näst sista akten ut i finalen är folkrockgruppen Gåte från Trøndelag som är välkända i Norge. De debuterade i början av 2000-talet och fick med sina spektakulära scenshower en stor publik och framgång. Efter flera år valde de dock att ta en paus som varade i närmare 12 år innan de år 2017 tog upp projektet igen och har spelat ihop sedan dess.

Från det andra heatet kvalade gruppen vidare till finalen med sitt tävlingsbidrag ”Ulveham”. Låren är gjord av gruppmedlemmarna Gunnhild Sundli, Jon Even Schärer och Sveinung Ekloo Sundli tillsammans med Marit Jensen Lillebuen, Markus Børkman och Ronny Graff Janssen.

Notera att låtens text delvis har behövts skrivas om inför finalen. Det som visas i klippet här ovanför är framträdandet från deras Heat vilket eventuellt kan komma att skilja sig från framträdandet i finalen.

 


 

9. Super Rob & Erika Norwich

Sist ut i finalen är sångerskan Erika Norwich och Super Rob.

Erika kommer från Trondheim och har givit ut musik de senaste åren, bland annat låtarna Shadow”, ”Ballerina” och ”Running Out” som hon debuterade med för ett antal år sedan. Därefter har hon också hunnit med att släppa en EP och fler singlar på både norska och engelska. I år har hon slagit sig samman med roboten (eller vem det nu än är bakom masken) Super Rob i det här unika Norsk MGP-samarbetet.

Bidraget som duon framför i tävlingen heter ”My AI” och den låten är gjord av duon själva tillsammans med Kristian Liljan och Lars Horn Lavik. De kvalade vidare från Heat 2.

 

Så avgörs Norsk MGP 2024

 

Inför finalen i Norsk MGP 2024 har det hållits tre heats där sammanlagt 18 tävlingsbidrag, fördelat på 6 bidrag per program, har tävlat om de nio finalplatserna. Från varje sändning har sedan de tre bidrag som fått flest röster gått vidare till finalen.

Hittills har det bara varit tittarna som har fått fälla avgörandet men nu i finalen kommer de att dela makten med jurygrupper. Däremot har tittarna den mesta av makten, totalt 60 procent, medan jurygrupperna tillsammans representerar resterande 40 procent.

Finalen sänds från Trondheim Spektrum som får hålla finalen för tredje gången i ordningen. Programledare är duon Fredrik Solvang och Marion Ravn.

 

Så var heaten

Heat 1: resultat inklusive topplistor

Heat 2: resultat inklusive topplistor

Heat 3: resultat inklusive topplistor.

 


 

Kommentera