Här är Greklands ESC-bidrag 2024

NATIONELLA UTTAGNINGAR. I höstas presenterades sångerskan Marina Satti som Greklands ESC-artist till Malmö 2024. Det valet gjordes internt och nu har även hennes tävlingsbidrag officiellt presenterats.

Bidraget som hon ska framföra heter ”Zari” och är gjord av artisten själv tillsammans med låtskrivarna Gino the Ghost, Jay Lewitt Stolar, Jordan Richard Palmer, Konstantin Plamenov, Beshkov, Nick Kodonas, Oge, Solmeister och Vlospa. Nedan är den officiella musikvideon:

 

Vem är Marina Satti?

Sångerskan Marina Satti är född 26:e december 1986 i Aten. Hon är uppvuxen på Kreta i Grekland där hon arbetar som artist, låtskrivare och musikproducent. Musiken har hon alltid sysslat med, bland annat lärde hon sig redan som barn att spela piano. Hon har även studerat musik i andra studiesammanhang däribland i EBU:s europeiska jazzorkester. Men 2016 släppte hon sin första singel Koupessom snabbt fick en stor spridning i sociala nätverk, den följdes upp med Mantissasom även den låten blev en stor framgång. Hon har därefter fortsatt att släppa musik och senast 2022 släppte hon ett album.

 

Så valde Grekland artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2024

 

Alla år sedan 2016, med undantag för bidragsvalet 2017, har grekisk TV alltid valt artist och bidrag internt till Eurovision. Själva artistvalet till 2024 års tävling meddelades i en nyhetssändning i slutet av oktober 2024 där det stod klart att sångerskan Marina Satti hade blivit utvald att tävla för landet. I samband med att artistvalet presenterades öppnades också en nationell antagning för att välja ut tävlingsbidraget. Denna pågick under större delen av hösten men exakt hur urvalet gått till därefter mer än att en låt valdes ut har inte presenterats närmare. Allt blev i alla fall klart och officiellt presenterat den 7:e mars 2024.

En annan sak att notera att i år (2024) firar Grekland att det är 50 år sedan de tävlade första gången i Eurovision Song Contest.

 


 

Kommentera