Sammanfattade Eurovision-nyheter, januari 2024

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i januari 2024.

 

Melodifestivalen 2024

Efter lång väntan har det nu  blivit dags för att dra igång 2024 års Melodifestival. Programmet ger sig ut på turné och i skrivande stund (31:a januari) pågår förberedelserna för fullt i Malmö och Malmö Arena där uttagningen har sitt första stopp för säsongen. Övriga deltävlingar sänds från Scandinavium i Göteborg (den 10:e februari), VIDA Arena i Växjö (den 17:e februari), Stiga Sports Arena i Eskilstuna (den 24:e februari) och Löfbergs Arena i Karlstad (den 2:a mars). Därefter följer den avgörande finalen från Friends Arena i Stockholm den 9:e mars.

 

Flera nyheter presenterade

Nytt för året är att 30 bidrag tävlar fördelat på fem deltävlingar à 6 bidrag per program där tittarna avgör alla resultat genom att hjärtrösta i Melodifestivalens app samt genom att telefonrösta in sina röster. Appen är även i år åldersindelad i åldrarna 3-9, 10-15, 16-29, 30-44, 45-59, 60-74 och 75+ år, medan telefonröstarna är den åttonde röstningsgruppen. Dessa kommer att ha en stor betydelse under säsongen, både vilka bidrag som utses till finalister och sedan vem som vinner finalen.

 

Deltävlingarnas upplägg

Respektive deltävling får två röstningsomgångar: först framförs låtarna och det bidrag som får flest röster går direkt till final, därefter genomförs en ny omröstning som adderar resultaten med den föregående omgången där bidragen nu får poäng. Vinnaren i den andra omgången gör vinnaren i första omgången sällskap till finalen medan den andra omgångens tvåa och trea (dvs. deltävlingens totaltrea och totalfyra) tävlar vidare i en semifinal.

 

Semifinalens upplägg

När de fem deltävlingarna har avgjorts får de tio bidrag som blivit just treor och fyror under deltävlingarna komma tillbaka till tävlingen igen för att tävla om två finalplatser. Även här är det flera nyheter, bland annat att programmet sänds som en del av deltävling 5, att inga bidrag sjungs om (endast snabbrepriser visas) och att sändningen är förkortad. En ytterligare nyhet är att det delas ut poäng enligt ett helt nytt poängsystem i två omgångar vilka slutligen korar de två vinnarna.

 

Finalens upplägg

I finalen får tittarna för första gången för säsongen dela makten med åtta internationella jurygrupper (länder som ska tävla i årets Eurovision). De 12 finalisterna framför sina bidrag medan tittarna kan rösta, men när juryn presenterar sina poäng pausas omröstningen tillfälligt. Därefter ges tittarna chansen att på nytt dela ut fler röster innan tittarnas poäng adderas till jurygruppernas poäng och en vinnare koras. Vinnaren kommer att få representera Sverige på hemmaplan i och med att Eurovision 2024 arrangeras av och i Sverige. Som en bonus slipper vinnaren kvala genom Eurovisions två semifinaler och är därmed klar för finaltävlan den 11:e maj.

 

Startfälten program för program

Foto: ESC-Panelen

Nedan presenteras de tävlande i startordning. Mer fakta om respektive program hittas som vanligt på vår specialsida om Melodifestivalen.

 

Malmö – Deltävling 1
(avgörs 3:e februari)(Smash Into Pieces saknas på bilden)

 1. Adam Woods – ”Supernatural”
 2. Samir & Viktor – ”Hela världen väntar”
 3. Melina Borglowe – ”Min melodi”
 4. Elisa Lindström – ”Forever Yours”
 5. Lisa Ajax – ”Awful Liar”
 6. Smash Into Pieces – ”Heroes Are Calling”
 

 

Göteborg – Deltävling 2
(avgörs 10:e februari)


 1. Maria Sur – ”When I’m Gone”
 2. Engmans Kapell – ”Norrland”
 3. Dear Sara – ”The Silence After You”
 4. C-Joe – ”Ahumma”
 5. Liamoo – ”Dragon”
 6. Fröken Snusk – ”Unga & fria”

 

Växjö – Deltävling 3
(avgörs 17:e februari)


 1. Jacqline Moss – ”Effortless”
 2. Clara Klingenström – ”Aldrig mer”
 3. Kim Cesarion – ”Take My Breath Away”
 4. Klaudy – ”För dig”
 5. Gunilla Persson – ”I Won’t Shake (La La Gunilla)”
 6. Cazzi Opeia – ”Give My Heart a Break”
 

 

Eskilstuna – Deltävling 4
(avgörs 24:e februari)(Lasse Stefanz saknas på bilden)

 1. Albin Tingwall – ”Done Getting Over You”
 2. Lia Larsson – ”30 km/h”
 3. Dotter – ”It’s Not Easy to Write a Love Song”
 4. Scarlet – ”Circus X”
 5. Lasse Stefanz – ”En sång om sommaren”
 6. Danny Saucedo – ”Happy That You Found Me”

 

Karlstad – Deltävling 5
(avgörs 2:a mars)


 1. Marcus & Martinus – ”Unforgettable”
 2. Chelsea Muco – ”Controlla”
 3. Jay Smith – ”Back to My Roots”
 4. Elecktra – ”Banne maj”
 5. Annika Wickihalder – ”Light”
 6. Medina – ”Que Sera”

 

 

Lägesrapport övriga nationella

Uttagningssäsongen inför årets Eurovision är i full gång och här ger vi dig en översikt av hur läget ser ut just nu – från de som är helt klara med sina val till vad vi vet om de kommande uttagningarna i februari och mars.

 

Länder som är klara med både artist- och bidragsvalet

Albanien har röstat fram sångerskan Besa Kokëdhima med bidraget Zemrën n’dorë”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av Festivali i Këngës 62.

Cypern har internt valt ut sångerskan Silia Kapsis med bidraget ”Liar”. Det är okänt när under säsongen låten släpps officiellt.

Frankrike har internt valt ut sångaren Slimane med bidraget Mon amour”.

Irland har röstat fram Bambie Thug med bidraget Doomsday Blues. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Eurosong 2024.

Luxemburg har röstat fram Tali med bidraget ”Fighter”. Valet gjordes i en kombinerad jury- och tittarröstning i finalen av Luxemburg Song Contest.

Slovenien har internt valt ut sångerskan Raiven med bidraget Veronika”. 

Tjeckien har röstat fram sångerskan Aiko med bidraget Pedestal”. Valet gjordes av en tittaromröstning i finalen av ESCZ 2024.

 

Länder som än så länge bara har presenterat sitt artistval

Belgien har internt valt ut sångaren Mustii. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen, men en del av låttexten kan man se i den här artikeln.

Georgien har internt valt ut sångerskan Nutsa Buzaladze. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Grekland har internt valt ut sångerskan Marina Satti. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Nederländerna har internt valt ut sångaren Joost Klein. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Storbritannien har internt valt ut sångaren Olly Alexander. Tävlingsbidraget meddelas senare under säsongen.

Österrike har internt valt ut sångerskan Kaleen. Tävlingsbidraget presenteras i slutet av uttagningssäsongen.

 

Pågående publika nationella uttagningar (val för artist och tävlingsbidrag)

Estland utsåg i januari sina finalister till Eesti Laul 2024. Den 17:e februari hålls finalen där vinnaren koras.

Israel gör sitt artistval i början av februari, vilket blir vinnaren av The Rising Star. Därefter har det sagts att tävlingsbidraget ska väljas ut internt.

Lettland håller sin semifinal i Supernova 2024 nu på lördag (3:e februari) och finalen veckan därpå.

Litauen har pågående heats i sin uttagning Eurovizija.LT där man har två heats kvar (den 3:e och 10:e februari) innan det är dags för final.

Malta höll sina heats i MESC 2024 i höstas och på lördag (3:e februari) hålls finalen.

Moldavien höll i januari i en liveaudition i sin uttagning Etapa națională 2024 där elva finalister utsågs. Den 17:e februari hålls finalen där vinnaren koras.

Norge väljer genom Norsk Melodi Grand Prix 2024 som efter tre heats nu får sitt finalavgörande på lördag (3:e februari).

San Marino fortsätter med sin Una voce per San Marino som sedan i höstas har haft auditions inför uttagningen. Den 24:e februari hålls finalen.

Spanien gör sitt val till Malmö genom Benidorm Fest 2024 vars final äger rum denna lördag (3:e februari). Inför det hålls två semifinaler, en som redan är avgjord och en som hålls den 1:a februari.

Ukraina väljer sin artist och tävlingsbidrag via Vidbir 2024 som har sin final på lördag (3:e februari).

 

Planerade publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

Danmark gör sitt val till Malmö genom Dansk Melodi Grand Prix 2024. Finalen hålls den 17:e februari.

Finland anordnar UMK 2024 som sin uttagning till Malmö. Finalen äger rum den 10:e februari.

Island fortsätter med Söngvakeppnin som uttagning. Den består av två semifinaler (den 17:e och 24:e februari) följt av en final den 2:a mars.

Italien kommer att välja artist och bidrag från Festival di Sanremo som pågår mellan den 6:e och 10:e februari. Noteras bör att vinnaren endast erbjuds att tävla i Eurovision, vilket gör att det kan eventuellt dröja en tid innan vi vet om vinnaren vill åka eller om TV-bolaget Rai behöver göra ett internval.

Kroatien använder sig av uttagningen Dora som för första gången sedan 2011 kommer att ha kvalprogram inför finalen. Dessa sänds den 22:a och 23:e februari medan finalen sänds den 25:e februari.

Portugal håller den 24:e februari och 2:a mars semifinaler i Festival da Canção 2024 medan finalen hålls den 9:e mars, vilket är samma dag som Sveriges final hålls.

Serbien fortsätter med formatet Pesma za Evroviziju som även den här gången har två semifinaler (27:e och 29:e februari) inför finalen den 2:a mars.

Tyskland utser sin artist och tävlingsbidrag genom Das Deutsche Finale 2024 som äger rum den 16:e februari. Veckan före tillsätts en joker till finalen genom parallelluttagningen Ich will zum ESC!

 

Planerade/pågående internval

Polen har valt att gå internt istället för att hålla en final. En antagning utser vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att representera landet i årets Eurovision.

Schweiz har sedan tidigare meddelat att deras artist och tävlingsbidrag utses genom en intern omröstning av dels en expertjury, dels en publikpanel.

 

Inte helt bekräftat hur artist- och bidragsprocessen ska gå till

 • Armenien
 • Australien
 • Azerbajdzjan

 

 

Eurovision 2024

Direkt efter att Loreen hade vunnit Eurovision förra året (2023) med ”Tattoo” gick Sveriges Televisions verkställde direktör Hanna Stjärne ut och bekräftade att arbetet med att ta fram produktionen för 2024 års tävling hade börjat. Enligt uppgifter kommer man att försöka arrangera tävlingen på ett ekonomiskt hållbart sätt. Ganska snart därefter stod det klart att Malmö kommer att vara värdstad och själva tävlingen hålls i Malmö Arena, där den senast hölls 2013. Enligt uppgifter i tidningen Aftonbladet kommer Malmö stad att lägga 30 miljoner kronor på evenemanget.

Upplägget blir återigen två semifinaler och en final vilka sänds den 7:e, 9:e och 11:e maj. På deltagarlistan finns 37 länder med varav 31 som måste kvala genom de två semifinalerna där 20 länder (tio per semifinal) kommer att ta sig vidare till finalen. Roligt är att Luxemburg gör comeback efter mer än 30 års uppehåll samtidigt som Rumänien har valt att inte delta. Inga andra länder mer än Luxemburg har valt att återkomma eller debutera det här året.

För att göra en rättvis uppdelning av tävlingsländerna hölls en så kallad semifinallottning den 30:e januari. Resultatet av hur den slutade kan du läsa mer om här. Sedan tidigare är det känt att ”Big Five”-länderna Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland tillsammans med Sverige (som årets värdland) är direktkvalificerade till finalen.

 

Biljettförsäljningen igång – men mycket redan slutsålt

Den 28:e november öppnades möjligheten att köpa biljetter till Eurovision 2024, både när det gäller semifinalerna och finalen. Som vanligt erbjuds inte bara direktsändningar utan varje sändning har också två genrep – ett kvällen före sändning och ett timmarna före sändning. Biljetter säljs endast via den officiella biljettpartnern Ticketmaster.se.  Det var i vanlig ordning högt tryck på biljetterna och redan samma dag var de flersta biljetter slutsålda. Men, EBU har utlovat fler biljettillfällen inför maj, bland annat genomfördes ytterligare ett släpp i december. Om det blir fler tillfällen återstår att se.

 

Manusförfattarna till Eurovision 2024 presenterade

För tredje gången i följd då Sverige arrangerar Eurovision Song Contest blir det manusförfattarna Edward af Sillén och Daniel Rhén som kommer att stå bakom manus i tävlingen. De gjorde arbetet även 2013 och 2016 och får nu alltså jobbet på nytt. Af Sillén har även skrivit manus när Eurovision ägde rum i Oslo 2010 samt varit återkommande ESC-kommentator för Sverige sedan 2009, med undantag för Eurovision 2013 och 2016 då han arbetade med programledarna. Det är inte känt än om han får en vikarie till kommentatorsjobbet 2024 eller ej.

 

Grafisk profil och scenografin presenterad

Under hösten meddelade EBU att de har tagit ett beslut att sloganen United by Music blir permanent slogan för alla kommande Eurovisions. Däremot har varje värdland själv rätten att bestämma vilken slags grafik och scen man vill ha som talar till detta tema. Under december har SVT både gått ut med grafiken som har temat The Eurovision Lights som bland annat inspireras av norrsken och vertikala linjer. Exempel på hur det kan se ut finns i detta filmklipp som Eurovision.tv har publicerat.

Det har även släppts skissbilder på hur scenen i Malmö Arena kommer att se ut, i det här fallet kommer den att vara uppbyggd likt ett gigantiskt kryss med LED-kuber, LED-golv och olika former för att kunna skapa så pass många möjligheter att ta fram olika scenframträdanden. Scenen har skapats av scenografen Florian Wieder, som tidigare skapat flera ESC-scener, tillsammans med Ljus- och skärminnehållsdesignern Fredrik Stormby. Det finns även här ett officiellt videoklipp publicerat på YouTube där skaparna har animerat hur scenen kommer att se ut.

Själva sceneriet brukar börja byggas upp runt månadsskiftet mars/april för att hinna med inför de tekniska repetitioner och stand-in-repetitioner som brukar hållas innan artisterna anländer till värdstaden för sina enskilda repetitioner inför sändningsveckan.

 

Programmets Core Team

Personerna som ingår i produktionens Core team, alltså som är nyckelpersonerna i produktionen, är Ebba Adielsson (tävlingens exekutiva producent), Christel Tholse Willers (chef för kommunikation, press, varumärke och events), Tobias Åberg (teknisk produktionschef), Johan Bernhagen (linjeproducent med ekonomiska frågor), Christer Björkman (tävlingsproducent i samma roll som vid Eurovision 2013, 2016, 2017, 2018 och 2019), Per Blankens (producent), David Wessén (produktionschef), Mats Lindgren (jurist), Madeleine Sinding-Larsen (mediechef) och Linnea Lopez (Executive Assistant).

 


 

Kommentera