Sammanfattade Eurovision-nyheter, januari 2022

NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i januari 2022.

Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.

 

Melodifestivalen 2022

Den här veckan som sammanfattningen släpps har SVT-produktionen för årets Melodifestival officiellt flyttat in i Globen och påbörjat scenbygget inför den första deltävlingen. Inför det sammanfattar vi vilka Melodifestival-relaterade nyheter vi har fått reda på den senaste tiden.

 

Ingen turné – allt sänds från Stockholm

I höstas kom SVT med besked om att de planerade en Melodifestivalturné och det släpptes även biljetter till en sådan. Men i och med att coronapandemin tog ny allvarlig fart vid årsskiftet har SVT och deras samarbetspartners ändrat sitt beslut. Det innebär att alla program från Melodifestivalen kommer att sändas från arenor i Stockholm.

På grund av den tajta tidsplaneringen har SVT ännu bara officiellt kunnat gå ut med att den första deltävlingen ska hållas i Globen, eller Avicii Arena som den numera heter, och att finalen planeras att äga rum på Friends Arena. Till skillnad från ifjol kan SVT ta in arenapublik om än i en begränsad form av maximalt 500 per sektion. Varje sådan sektion behöver dock ha egen ingång, egna toaletter, egen kiosk osv. och sektionerna får heller inte ha fysisk kontakt med varandra. Utöver det måste varje sällskap ha minst en meters marginal till sin granne. Dessa regler gäller till dess ev. publikrestriktioner justeras.

 

Nya röstningsregler presenterade

En kort tid inför tävlingen börjar har SVT gått ut med en rad förändringar i röstningsupplägget i de olika programmen. Bland annat kommer det att erbjudas dubbla uppsättningar av hjärtröster i Mello-appen och tittarna kommer också att få reda på bidragens placeringar och poäng redan i deltävlingarna. Något som är kvar är Mello-appen och telefonröstningen som representerar åtta s.k. röstningsgrupper i ålderskategorier. Om du använder appen måste du registrera din ålder innan du kan börja rösta.

I övrigt är det mesta som vanligt – i grundstommen – med fyra deltävlingar á sju bidrag per program där två vinnare och två semifinalister utses i respektive sändning. Men, det nya är att redan i den första omgången koras en deltävlingsvinnare och till den andra omgången åker inget bidrag ut. Istället fortsätter bidragen som kom på andra till sjunde plats att tävla i en ny omgång där tittarna väljer ut ytterligare en finalist samt två semifinalister. Detta sker med poängutdelning i de åtta röstningsgrupperna.

Sedan tidigare har det varit känt att Andra chansen ersätts av Semifinalen där bidragen som tittarna vill ge en chans till på final nu tävlar i grupper och inte i dueller. I varje grupp tävlar fyra bidrag och röstningsgrupperna får sedan rösta fram två bidrag per grupp som får finalplatserna. SVT kommer att lotta gruppfördelningen.

Själva finalen ser ut som den brukar med att röstningsgrupperna får dela makten med lika många internationella jurygrupper. Skillnaden i år blir att tittarnas röstning pausas medan jurygruppernas poäng delas ut men när den är klar öppnar röstningen igen. Och du kan då använda fem nya hjärtröster till respektive bidrag.

 

Andra nyheter

SVT:s Gustav Dahlander gick i början av januari ut via sitt Twitterkonto och berättade att årets final i Melodifestivalen kommer att livekommenteras på engelska, dock i en separat kanal från huvudsändningen. Detta var något som infördes ifjol och som nu får en uppföljare till årets upplaga.

SVT har även gått ut med att de fyra husdansarna i årets upplaga blir Kenny Lantz, Kim Pastor, Lamin Holmén och Lisa Arnold, vilka även har synts till i sammanhanget många gånger förut. Dessa dansare har alla artister tillgång till att använda i sina scenframträdanden.

 

 

Lägesrapport övriga nationella

Här presenterar vi resterande 40 länders urvalsplaner inför Eurovision 2022 med information vi har fått bekräftad till oss fram till sista januari 2022. För enkelhetens skull har vi fördelat in länderna i kategorier baserat på hur långt respektive land har kommit till att välja artist och tävlingsbidrag.

 

Länder som är klara med både artist- och bidragsvalet

Albanien: Ronela Hajati – Sekret

Hur: artist och bidrag valdes genom Festivali i Këngës 60 som avgjordes mellan den 27:e och 29:e december 2021. En omgjord version av låten är planerad att släppas senare under uttagningssäsongen.


Bulgarien: Intelligent Music Project – Intention

Hur: artist och bidrag utsågs internt. Tävlingsbidraget släpptes den 5:e december 2021.


Moldavien: Zdob și Zdub & Frații Advahov – Trenulețul

Hur: artist och bidrag utsågs internt efter en audition. Det fanns dock planer på att hålla en nationell final men den valde TV-bolaget TRM att ställa in p.g.a. coronapandemin.


Montenegro: Vladana – ”Breathe”

Hur: artist och bidrag utsågs internt efter en nationell antagning och jurygranskning. I början av januari presenterades såväl artist som bidrag, däremot är det sagt att den officiella studioversionen ska släppas först i slutet av uttagningssäsongen (preliminärt i slutet av februari).


Spanien: Chanel – SloMo

Hur: artist och bidrag valdes genom Benidorm Fest som avgjordes mellan den 26:e och 29:e januari.


Tjeckien: We Are Domi – Lights Off

Hur: en onlineuttagning med hjälp av jury- och publikröstning avgjorde artist- och bidragsvalet. Resultatet meddelades den 16:e december 2021.

 

 

Länder som än så länge bara har presenterat sitt artistval

Belgien utsåg redan i oktober förra året sitt artistval Jérémie Makiese. Efter det har vi inte hört något från TV-bolaget RTBF gällande när eller hur tävlingsbidraget ska väljas ut eller presenteras.


Georgien valde i november ut gruppen Circus Mircus som sin representant till Eurovision 2022. TV-bolaget GPB har dock inte berättat hur eller när tävlingsbidraget ska väljas ut eller presenteras.


Grekland strax före julen 2021 offentliggjorde grekiska ERT att norsk-grekiska Amanda Tenfjord kommer att representera Grekland i Eurovision 2022. Vilken låt hon får med sig till tävlingen är ännu inte officiellt vald/presenterad.


Nederländerna gjorde även de klart med sitt artistval före julen 2021, i det här fallet utsågs sångerskan S10 internt av TV-bolaget AVROTROS. Bolaget har ännu inte presenterat vilken låt som S10 (artistnamn för Stien den Hollander) ska framföra, däremot har de bekräftat att låten ska framföras på nederländska.

 

 

Pågående publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

Estland avgjorde i november och december förra året grundomgången i Eesti Laul 2022 då 40 bidrag tävlade i fyra program där jury- och tittarröstning avgjorde 20 semifinalplatser. Nu i februari är det dags för först semifinalavgörande där tio bidrag tävlar i varje sändning (den 3:e och 5:e februari) och där åter jury- och tittarröstning avgör vilka bidrag som ska få tävla i finalen. Från varje semi kvalar fem bidrag vidare till finalen – tre som väljs av tittarna och två som väljs av juryn.

All information om Estlands uttagning har vi sammanställt här där du också hittar länkar till respektive låts officiella musikvideo.


Israel har sedan i slutet av oktober 2021 haft igång sin X Factor-uttagning med auditions, kvalprogram och livesändningar. Under januari har framförallt det senare momentet genomförts och efter många omgångar återstår nu sammanlagt fyra artister i tävlan vilka kommer att tävla om slutsegern.

Själva finalen är planerad att äga rum den 5:e februari där finalisterna kommer att få uppträda med varsitt bidrag som är tilltänkt Eurovision och sedan får programmets jury, en ytterligare jury och TV-tittarna utse en vinnare. Inför finalen kommer det att hållas ett TV-program där respektive finalist uppträder med två potentiella Eurovision-bidrag och sedan sker omröstningar om vilken låt som varje finalist tar med sig till finalen.


Litauen har under januari haft igång sin uttagning Pabandom iš Naujo, där sammanlagt 34* artister har deltagit. Från början fick dessa artister genomgå tre heats med jury- och tittarröstning varav 18 av dem kvalade vidare till två semifinal, varav den första semin redan har avgjorts där fyra bidrag tog sig till final (se resultat). Den andra semifinalen kommer att avgöras den 5:e februari där ytterligare fyra bidrag tar sig till final medan själva finalavgörandet avgörs en vecka senare, dvs. den 12:e februari.

* Inför det andra heatet kom besked att två av startfältets utvalda artister (Monika Linkytė respektive Artūras Aleksiejus-Alekas) meddelade avhopp från tävlingen p.g.a. medicinska respektive personliga skäl. Deras platser ersattes inte.


Norge startade upp sin Norsk MGP med de tre första sändningarna i januari. I år deltar 21 bidrag varav fem av dem är s.k. direktkvalificerade bidrag medan 16 bidrag behöver kvala till sig en finalplats.

Kvalbidragen tävlar genom fyra heats (med fyra bidrag per sändning) där publiken röstar fram en vinnare per heat som gör de direktkvalificerade bidragen sällskap i finalen. Efter heaten väntar sedan uppsamlingsheatet Siste sjansen där publiken får utse den tionde finalisten bland 12 bidrag som röstats ut i heaten. Inför den omgången väljer publiken först ut fyra bidrag (av de 12) som sedan får uppträda på nytt i en direktsändning.

Programmen sänds på lördagar mellan den 15:e januari och 19:e februari från H3 Arena i Fornebu med Magnus Kåre Bergh, Annika Momrak och Mikkel Niva som programledare. I januari har som sagt heat 1, heat 2 och heat 3 avgjorts och under kommande månad avgörs heat 4, Siste sjansen och slutligen finalen.


Slovenien påbörjade sin EMA-uttagning i november och december förra året med nykomlingstävlingen EMA Freš, vilken nu i januari har fått sin upplösning. Från början bestod det startfältet av 24 tävlande som genom dueller, veckofinaler och uppsamlingsheat gallrades ned till 14 tävlande. Cirka en månad senare, den 28:e januari, hölls en kvalfinal som avgjorde fyra bidrag som får tävla vidare i EMA.

Näst på tur väntar tre EMA-sändningar med sammanlagt 20 tävlande (16 som valts av en urvalsjury + de fyra från EMA Freš) som har fördelats ut på två semifinaler. I respektive sändning tävlar tio bidrag om 6 finalplatser vilket således gör att 12 bidrag kommer att tävla i EMA-finalen. Sändningarna är planerade att pågå den 5:e, 12:e och 19:e februari.

 

 

Planerade publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)

Australien återgår till att göra sitt val genom finalen Eurovision – Australia Decides där tv-publiken och jury får vara med och avgöra vem landet ska skicka den här gången. Finalen är planerad att äga rum i Gold Coast lördagen den 26:e februari med sammanlagt elva finalister, varav tio som har presenterats under hösten och en joker som väljs ut från TikTok!


Danmark fortsätter med Dansk Melodi Grand Prix i formen av en finalkväll. Likt fjolåret blir det även den här gången åtta bidrag som kommer att få tävla i finalen och dessa låtar planeras att presenteras officiellt den 10:e februari. Själva finalen kommer att äga rum i Herning den 5:e mars med Martin Brygmann och Tina Müller som programledare. Utöver tävlingsbidragen kommer fjolårets DMGP-vinnare Fyr & Flamme att uppträda som gästartister.


Finland fortsätter med UMK (Uuden Musiikin Kilpailu) som uttagning för att avgöra Finlands representant till nästa års Eurovision. Själva finalen är planerad att äga rum den 26:e februari i arenan Logomo i Åbo. Nu i januari presenterades startfältets sju tävlande och likt året innan släpptes alla studioversioner en och en dagarna efter presentationen.


Frankrike fick ifjol sin bästa Eurovisionplacering på 3o år och med det i ryggen har France Télévisions valt att fortsätta med den nationella finalen C’est vous qui décidez som uttagning. Exakt omfång av finalen är dock inte känt mer än att man under andra halvan av 2021 höll en öppen antagning för att kunna välja ut startfältet. Det har sedan förekommit uppgifter om att det har hållits en castingomgång och på Twitter har delegationschefen Alexandra Redde-Amiel bekräftat att startfältet ska presenteras ”inom kort”. Vi saknar även datum för när och var under uttagningssäsongen som finalen ska äga rum.


Irland annonserade under hösten 2021 att man för första gången sedan 2016 inte skulle välja artist och bidrag internt utan att man skulle återgå till att hålla i en nationell final. Efter en antagningsperiod utsåg en jury för TV-bolaget RTÉ sammanlagt 6 tävlingsbidrag som kommer att tävla om segern. Finalen går av stapeln fredagen den 4:e februari i TV-showen The Late Late Show.


Island går även de tillbaka till sin tidigare uttagningsform, i det här fallet Söngvakeppnin, som får upplägget om två semifinaler á tio bidrag där fyra av dessa kvalar in till den avgörande finalen. Initialt var det sagt att semifinalerna skulle äga rum den 19:e och 26:e februari och finalen den 5:e mars, men nu i januari kom besked att RÚV flyttar fram sändningarna en vecka vilket sägs bero på coronapandemin. Nya datum för uttagningen blir den 26:e februari (semi 1), 5:e mars (semi 2) och 12:e mars (finalen).

Startfältet är beräknat att bli presenterat den 5:e februari.


Italien valde under hösten 2021 ut sitt startfält till Festival di Sanremo, som den här gången ska utse Italiens representant på hemmaplan! Sammanlagt handlar det om 25 tävlande som gör upp om segern varav 22 av dem valdes ut internt av Rai medan tre artister har tillkommit som jokrar från Giovani-finalen som ägde rum i december.

Själva uttagningen är planerad att avgöras mellan den 1:a och 5:e februari, med dagliga shower där det både blir uppträdanden med tävlingsbidrag samt andra nostalgiinslag. Uttagningen kommer att ha publik på plats om än att det finns vissa förhållningsregler exempelvis att man måste ha vaccinpass för att få tillträda arenan samt använda munskydd och att hålla viss social distansering.


Kroatien meddelade redan tidigt under hösten 2021 att de kommer att fortsätta med uttagningen Dora. TV-bolaget HRT har planerat att hålla en finalkväll i staden Opatija den 19:e februari som kommer att avgöras med hjälp av jury- och tittarröstning. I december avslutades uttagningens antagning och kort därefter presenterades urvalsjuryns val till startfält. Utöver de presenterade låtarna finns även fyra reserver som bara får delta ifall någon av de andra deltagarna hoppar av.


Lettland går tillbaka till den publika uttagningen Supernova, och för att utse startfältet anordnades en öppen antagning fram till början av december förra året. När den sedan hade stängts hade sammanlagt 130 bidrag skickats in där en jury sedan fick utse 16 bidrag till startfältet. Genom en onlineröstning fick publiken möjlighet att lägga till en 17:e tävlande.

Sändningarna är planerade att äga rum den 5:e februari där de 17 bidragen framförs och genomgår en omröstning vilket sedan ligger till grund för vilka som får uppträda på nytt i finalen den 12:e februari.


Malta har efter två säsonger med X Factor och en säsong med internval valt att återgå till att välja sin artist och sitt tävlingsbidrag genom MESC (Malta Eurovision Song Contest). Startfältet kommer att utgöras av 22 tävlande som först får genomgå en semifinal vilket sedan följer en final med 16 av artisterna. Strax innan 2021 blev 2022 avslöjade TVM vilka artister och låtar som ingår i startfältet och några veckor senare släpptes också alla studioversioner. Sändningarna är planerade till den 17:e och 19:e februari.


Nordmakedonien kommer för första gången sedan 2015 att anordna en publik uttagning för att utse artist och tävlingsbidrag till Eurovision. Det handlar däremot inte om Skopje Fest utan om onlinetävlingen Za Evrosong 2022 med 6 tävlingsbidrag där såväl publiken som internationell jury är med och tycker till. Onlineröstningen öppnade den 28:e januari och förblir öppen till och med den 4:e februari. Därefter läggs publikens och juryns röster samman och vinnaren koras.


Polen tvekade länge om de skulle välja internt eller hålla en nationell final inför årets Eurovision och i januari stod det klart att det blir den senare varianten som gäller. Totalt är det tio bidrag som kommer att tävla i en mindre nationell final som äger rum den 19:e februari. Resultatet kommer att avgöras både av en jury och av tv-tittarna.


Portugal fortsätter att välja artist och bidrag genom Festival da Canção som även under 2022 utgörs av två semifinaler och en final. Sändningsdatumen är satta till den 5:e, 7:e och 12:e mars.

Likt föregående år har TV-bolaget RTP bjudit in större delen av startfältets låtskrivare, men i år höll man dörren öppen för fyra bidrag från en öppen antagning (dubbelt så många jämfört med ifjol). I november förra året offentliggjordes namnen på bidragens låtskrivare och senare hölls även en lottning om vilka låtskrivare som ska tävla i respektive semifinal. Först i januari presenterades alla artister med tillhörande tävlingsbidrag.


Rumänien byter strategi efter att ha haft två år med helt/delvis internval. Det nya är att det rumänska TV-bolaget TVR har beslutat sig för att återinföra uttagningen Selecţia Naţională med planen om en större uttagning som är tänkt att genomgå flera olika steg som innefattar både onlineröstning, semifinal och final.

Den 23:e december förra året presenterades 45 tävlingsbidrag som kommer att genomgå onlinemomentet där sammanlagt 20 låtar röstas vidare till semifinalen. Själva omröstningen startar först i den 5:e februari. Vi ska tillägga att bara dagar efter julhelgen kom TVR med besked att ytterligare en låt läggs till i startfältet samt att en redan tidigare uttagen låt tas bort och ersätts med en annan låt. Det innebär att 46 bidrag kommer att tävla i onlinemomentet.


San Marino har valt att införa den mycket omfattande uttagningen Una voce per San Marino som innefattar en nationell final med 18 tävlande bidrag. Halva startfältet kommer att bestå av s.k. etablerade artister medan resterande delen går till s.k. nykomlingar. Urvalsprocessen för nykomlingarna startade i december och januari med auditions, och nu i februari väntar kvalheats, uppsamlingsheat och kvalfinal innan det sedan blir storslagen final för 18 artister varav nio är s.k. nykomlingar och ytterligare nio är s.k. etablerade artister.


Serbien går tillbaka till att välja genom en nationell uttagning även om det inte blir den tidigare Beovizija utan den nya uttagningen Pesma za Evroviziju 22. Uttagningen består av två semifinaler och en final med sammanlagt 35 tävlande. Namnen på dessa offentliggjordes i januari men bara dagar senare kom besked att en av de tävlande hoppar av. Därmed kommer 35 och inte 36 bidrag till start.

Sändningarna är planerade till den 3:e, 4:e och 5:e mars.


Tyskland hade tänkt att fortsätta med internvalsmodellen, men i början av november förra året justerades planerna till att istället omfatta en nationell final som har fått namnet Germany: 12 points. Samma månad kunde låtskrivare och artister från hela världen ansöka om att delta, och därefter har en kommitté bestående av personer från TV-bolaget ARD:s olika radiostationer tillsammans med den tyska delegationschefen Alexandra Wolfslast börjat välja ut startfältet.

I januari kom ytterligare besked om uttagningen, däribland det nya finalnamnet samt att resultatet ska avgöras genom online-, telefon- och SMS-röstning. Onlineröstningen öppnar den 28:e februari och är igång till finalsändningen som äger rum den 4:e mars.


Ukraina kommer att fortsätta med uttagningen Vidbir, men 2022 gör TV-bolaget UA:PBC den i regi då man har valt att avsluta det tidigare samarbetet med den privata kanalen STB. Själva antagningen för intresserade låtskrivare och artister öppnade i december och den pågick till och med 10:e januari, och i slutet av samma månad kom besked om vilka låtar som har valts ut till den avgörande nationella finalen. Själva finalsändningen avgörs den 12:e februari.

 

 

Planerade/pågående internval

Armenien gick i december förra året ut med en väldigt kort uppdatering att man tänker välja artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 internt. Senast Armenien skulle ha tävlat (2020) användes Depi Evratesil som uttagning men så verkar alltså inte bli fallet vid comebacken 2022.


Cypern kommer, enligt ESCToday.com, att göra ett internval. Det har florerat en del rykten om olika artister men inget som ännu har konkretiserats. Enligt senaste nytt har ännu ingen artist eller låt valts ut men att det arbetet pågår för fullt.


Schweiz fortsätter med den tidigare internvalsmetoden med att en större publikpanel och en expertjury får rösta fram den artist med tillhörande tävlingsbidrag som kommer att representera Schweiz i Eurovisionen. Vinnaren är ännu inte presenterad, däremot har det tyskspråkiga TV-bolaget SRF sedan i december ifjol offentliggjort namnen på de 23 personer som utgjort expertjuryn.


Österrike har valt att fortsätta välja internt, vilket blev känt under hösten i den österrikiska Eurovision-podden Merci, Chérie – Der Eurovision Podcast. Den här gången har ett 20-tal artister fått skicka in demos där sedan fyra akter valdes ut till en slutomröstning. Antalet tävlande har därefter reviderats till tre men ingen av dessa har ännu officiellt blivit presenterad som landets representant till Eurovision 2022.

 

 

Inte helt bekräftat hur artist- och bidragsprocessen ska gå till

Azerbajdzjan öppnade förvisso en bidragsantagning som pågick fram till 31:a januari, däremot har TV-bolaget İTV (İctimai Tv) inte släppt någon officiell information gällande hur processen för själva artist- och bidragsvalet kommer att gå till.


Ryssland har ännu inte släppt någon officiell information gällande sitt artist- och bidragsval till Eurovision 2022.


Storbritannien har fått till ett samarbetsavtal med skivbolaget TaP Music som man avser hämta artist och tävlingsbidrag från. Hur själva valet sedan kommer att gå till är inte känt.

 

 

Eurovision 2022

Nedräkningen till den 66:e upplagan av Eurovision Song Contest pågår och i skrivande stund är det strax över 100 dagar kvar till sändningsstart! I januari har det, som du har läst dig till här ovanför, hänt mycket kring nationella uttagningar och det har det även gjort kring Eurovision som helhet.

 

Semifinalerna är lottade

Den 8:e oktober ifjol blev det officiellt att Eurovision 2022 kommer att äga rum i Pala Olimpico i Turin den 10:e, 12:e och 14:e maj 2022. Med strax över 100 dagar kvar till sändningarna börjar passade produktionen på att lotta de två semifinalerna där 36 länder kommer att få tävla sig till 20 finalplatser. Lottningen ägde rum den 25:e januari i Palazzo Madama e Casaforte degli Acaja i Turin inför en viss mängd åskådare som var på plats samt EBU:s högste ansvarige och dess samarbetspartners.

När det kommer till resultatet av lottningen blir det för Sveriges del tävlan i den andra semifinalen den 12:e maj. Sverige lottades även till den andra starthalvan av den semifinalen, vilket innebär att vinnaren i Melodifestivalen 2022 kommer att få starta någonstans mellan nummer 10 och 18. Vilket startnummer Sverige, och de andra länderna, sedan får avgörs av den italienska produktionen tidigast i andra hälften av mars.

De så kallade ”Big Five”-länderna slipper i vanlig ordning att kvala men de ska samtidigt delta i omröstningarna i minst en semifinal. Vid lottningstillfället blev det klart att Frankrike och värdlandet Italien får rösta i den första semifinalen medan Spanien, Storbritannien och Tyskland får rösta i den andra semifinalen.

 

Turin söker volontärer till Eurovision 2022

Värdstaden Turin har nu öppnat möjligheten för personer under 30 år som vill arbeta som volontärer under Eurovision 2022. Man har sammanlagt planerat för att ta in cirka 600 personer som ska bidra med olika saker som exempelvis informationsstjänster, delegationsmottagning, arbeta i pressrummet, ackreditering etc. Inga volontärtjänster finns för arbeten i själva tävlingsarenan däremot kommer de att vara i lokaler och/eller utomhusplatser som är i anslutning till arenan.

Vid ansökan (som görs via denna länksenast den 14:e februari) ska du dels uppge mellan vilka datum som du har möjlighet att arbeta samt vilka tider på dygnet. Det finns fyra olika skiftdatum att välja på (1-25 april, 26 april – 7 maj, 8-14 maj och 15-20 maj) och du måste kunna vara tillgänglig vid minst tre av dessa. Du måste även kunna medverka vid ett särskilt möte som hålls i slutet av februari.

Om du får uppdraget kommer du att få tillgång till arbetskläder samt få biljetter till kollektivtrafiken och måltidskuponger. Däremot erbjuds inte möjlighet till boende utan det är något du måste ordna själv.

Det är också bra att känna till att alla som vill jobba som volontärer i Italien måste ha ett s.k. Super Green Pass som verifierar att du är vaccinerad med tre doser mot covid19. Dessa regler kan dock komma att förändras i och med att coronapandemin ständigt utvecklas åt nya håll.

 

Slogan, tema och logotyp

Sloganen som har valts ut till årets tävling är ‘The Sound fo Beauty’ och mer information om valet av den sloganen tillsammans med logotypen som har släppts kan du läsa om här.

 

Coronaanpassad tävling?

EBU har ännu inte officiellt presenterat om de anpassningar som gjordes ifjol (2021) p.g.a. coronapandemin kommer att kvarstå till nästa års tävling. Det är heller inte känt hur stor publik som tävlingsarenan kommer att kunna ta in. I vanliga fall kan arenan ta in mellan 13-15000 personer vid en konsert, men om det fylls på med så många personer är än så länge inte känt.

I en intervju med Melodifestivalklubben, som gjordes inför fjolårets Junior Eurovision-final i Paris, uttalade sig Eurovisions Executive Supervisor Martin Österdahl att EBU arbetar utifrån att pandemin fortsatt är ett faktum och därför fortsätter de att arbeta med olika scenarier baserat på pandemiskt läge i Europa vid tillfället då Eurovision ska äga rum. Exakt hur scenarierna ser ut framgick dock inte vid intervjutillfället ej heller vilka eventuella justeringar som kan tillkomma i Turin.

Sedan intervjun har den nya virusvarianten omikron fått väldigt stor spridning över hela världen och det här kan självklart få vissa konsekvenser för hur tävlingen kan arrangeras. Däremot har vi kunnat följa en rad olika uttagningar under den här tidsperioden som har kunnat arrangeras om än med vissa begränsningar som att publiken måste använda munskydd och hålla viss social distansering till varandra.

 

Mer information

På våra samlingssidor för Eurovision 2022 respektive Nationella uttagningar 2022 kan du se sammanställningen över vilka länder som tävlar samt vilka artister och uttagningar som är aktuella för 2021. Sidorna kommer att uppdateras kontinuerligt till så länge säsongen pågår. Nu kan du också följa vår Kalender som fylls på med uttagningsdatum till och med att nationella-säsongen är över i mitten av mars.

 

 

Övriga nyheter

Mindre än 100 dagar kvar till Eurovision 2022

Söndagen den 30:e januari markerade dagen i kalendern då det var exakt 100 dagar kvar till Eurovision 2022 drar igång. Det är värt att uppmärksamma!

 

Resultatet av Topp 250-listan

Det nya året inleddes med en titt på den numera traditionsrika Topp 250-omröstningen som genomförs i slutet av varje år där fansen får rösta in sina favoritlåtar från alla tiders Eurovisioner. Omröstningen görs i samarbete mellan Songfestival.be och ESC Radio och spelades upp under nyårsaftonen 2021.

 

Norge fortsätter med sin Inför Eurovision-serie i vår

Nu i januari bekräftade norska NRK att de kommer att sända en ny upplaga av sin populära Inför Eurovision-serie som i år har fått namnet Adresse Torino. Programledare för serien blir även i år Marte Stokstad och i den fasta panelen kommer att utgöras av Kevin Vågenes, Ingeborg Heldal, Stian “Staysman” Thorbjørnsen och Jim Pedersen.

Förutom den fasta panelen kommer man att ta in en s.k. folkets jury som också kommer att få tycka till om låtarna. Den som är intresserad av att sitta med i folkets jury har möjlighet att skicka in en videofilm samt information om sig själv. All info om detta finns att läsa om i denna artikel.

TV-sändningarna kommer att ske någon gång under våren men exakta sändningsdatum saknas.

 

Intervju med Zorja Pajić

I mars äger Serbiens nya uttagning rum och en av de 36 tävlande är sångerskan Zorja Pajić. Inför uttagningen fick vår skribent Haris en pratstund med henne som du kan läsa om i länkad intervju.

Till intervjun »

 

BBC flyttar sitt Eurovision-högkvarter till Salford

Från och med i år är det inte längre London som kommer att vara BBC Eurovisions hemmabas. Istället flyttas allt till staden Salford utanför Manchester i norra England där den brittiska juryn samt poänguppläsaren kommer att befinna sig under Eurovision-sändningarna i maj. Om sedan Storbritanniens artist- och bidragsval har koppling till orten framgår inte av detta besked.

 

SVT sänder American Song Contest

SVT har bekräftat att de kommer att sända den amerikanska versionen av Eurovision Song Contest vars premiär är i slutet av mars. Däremot finns programmet ännu inte tablålagt i SVT och vad det verkar nu kommer tv-tittare i Sverige bara kunna följa programmet i efterhand, i alla fall om man kollar på programmet i SVT:s kanaler.

Det har sedan tidigare sagts att den första säsongen av American Song Contest kommer att få sin final den 9:e maj, dvs. dagen före den första semifinalen i Turin.

 

33 miljoner såg Junior Eurovision 2021

För mer än en månad sedan avgjordes finalen i Junior Eurovision och nu har tittarsiffrorna sammanställts. Totalt sett var det 33 miljoner som följde finalsändningen varav cirka 4,5 miljoner följde eventet digitalt via Junior Eurovisions stream på YouTube.

Det slogs även nya tittarrekord i åldersgruppen 4-14 och 15-24 år och det var även rekordmånga besökare i sociala medier.

 


 

Kommentera