Sammanfattade Eurovision-nyheter, januari 2022
NYHETSSAMMANFATTNING. Här kommer sammanfattningar av nyhetsläget i Eurovision-bubblan som det såg ut i januari 2022. Här nedan sammanfattar vi nyheterna i olika sektioner, t.ex. hur det ser ut med Eurovision i helhet, uttagningar som än så länge är planerade att genomföras, aktuella antagningar och övriga nyheter som hänt under månaden.
• Melodifestivalen 2022Den här veckan som sammanfattningen släpps har SVT-produktionen för årets Melodifestival officiellt flyttat in i Globen och påbörjat scenbygget inför den första deltävlingen. Inför det sammanfattar vi vilka Melodifestival-relaterade nyheter vi har fått reda på den senaste tiden.
Ingen turné – allt sänds från StockholmI höstas kom SVT med besked om att de planerade en Melodifestivalturné och det släpptes även biljetter till en sådan. Men i och med att coronapandemin tog ny allvarlig fart vid årsskiftet har SVT och deras samarbetspartners ändrat sitt beslut. Det innebär att alla program från Melodifestivalen kommer att sändas från arenor i Stockholm. På grund av den tajta tidsplaneringen har SVT ännu bara officiellt kunnat gå ut med att den första deltävlingen ska hållas i Globen, eller Avicii Arena som den numera heter, och att finalen planeras att äga rum på Friends Arena. Till skillnad från ifjol kan SVT ta in arenapublik om än i en begränsad form av maximalt 500 per sektion. Varje sådan sektion behöver dock ha egen ingång, egna toaletter, egen kiosk osv. och sektionerna får heller inte ha fysisk kontakt med varandra. Utöver det måste varje sällskap ha minst en meters marginal till sin granne. Dessa regler gäller till dess ev. publikrestriktioner justeras.
Nya röstningsregler presenteradeEn kort tid inför tävlingen börjar har SVT gått ut med en rad förändringar i röstningsupplägget i de olika programmen. Bland annat kommer det att erbjudas dubbla uppsättningar av hjärtröster i Mello-appen och tittarna kommer också att få reda på bidragens placeringar och poäng redan i deltävlingarna. Något som är kvar är Mello-appen och telefonröstningen som representerar åtta s.k. röstningsgrupper i ålderskategorier. Om du använder appen måste du registrera din ålder innan du kan börja rösta. I övrigt är det mesta som vanligt – i grundstommen – med fyra deltävlingar á sju bidrag per program där två vinnare och två semifinalister utses i respektive sändning. Men, det nya är att redan i den första omgången koras en deltävlingsvinnare och till den andra omgången åker inget bidrag ut. Istället fortsätter bidragen som kom på andra till sjunde plats att tävla i en ny omgång där tittarna väljer ut ytterligare en finalist samt två semifinalister. Detta sker med poängutdelning i de åtta röstningsgrupperna. Sedan tidigare har det varit känt att Andra chansen ersätts av Semifinalen där bidragen som tittarna vill ge en chans till på final nu tävlar i grupper och inte i dueller. I varje grupp tävlar fyra bidrag och röstningsgrupperna får sedan rösta fram två bidrag per grupp som får finalplatserna. SVT kommer att lotta gruppfördelningen. Själva finalen ser ut som den brukar med att röstningsgrupperna får dela makten med lika många internationella jurygrupper. Skillnaden i år blir att tittarnas röstning pausas medan jurygruppernas poäng delas ut men när den är klar öppnar röstningen igen. Och du kan då använda fem nya hjärtröster till respektive bidrag.
Andra nyheterSVT:s Gustav Dahlander gick i början av januari ut via sitt Twitterkonto och berättade att årets final i Melodifestivalen kommer att livekommenteras på engelska, dock i en separat kanal från huvudsändningen. Detta var något som infördes ifjol och som nu får en uppföljare till årets upplaga. SVT har även gått ut med att de fyra husdansarna i årets upplaga blir Kenny Lantz, Kim Pastor, Lamin Holmén och Lisa Arnold, vilka även har synts till i sammanhanget många gånger förut. Dessa dansare har alla artister tillgång till att använda i sina scenframträdanden.
• Lägesrapport övriga nationellaHär presenterar vi resterande 40 länders urvalsplaner inför Eurovision 2022 med information vi har fått bekräftad till oss fram till sista januari 2022. För enkelhetens skull har vi fördelat in länderna i kategorier baserat på hur långt respektive land har kommit till att välja artist och tävlingsbidrag.
Länder som är klara med både artist- och bidragsvalet
Hur: artist och bidrag valdes genom Festivali i Këngës 60 som avgjordes mellan den 27:e och 29:e december 2021. En omgjord version av låten är planerad att släppas senare under uttagningssäsongen.
Hur: artist och bidrag utsågs internt. Tävlingsbidraget släpptes den 5:e december 2021.
Hur: artist och bidrag utsågs internt efter en audition. Det fanns dock planer på att hålla en nationell final men den valde TV-bolaget TRM att ställa in p.g.a. coronapandemin.
Hur: artist och bidrag utsågs internt efter en nationell antagning och jurygranskning. I början av januari presenterades såväl artist som bidrag, däremot är det sagt att den officiella studioversionen ska släppas först i slutet av uttagningssäsongen (preliminärt i slutet av februari).
Hur: artist och bidrag valdes genom Benidorm Fest som avgjordes mellan den 26:e och 29:e januari.
Hur: en onlineuttagning med hjälp av jury- och publikröstning avgjorde artist- och bidragsvalet. Resultatet meddelades den 16:e december 2021.
Länder som än så länge bara har presenterat sitt artistval
Pågående publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)
All information om Estlands uttagning har vi sammanställt här där du också hittar länkar till respektive låts officiella musikvideo.
Själva finalen är planerad att äga rum den 5:e februari där finalisterna kommer att få uppträda med varsitt bidrag som är tilltänkt Eurovision och sedan får programmets jury, en ytterligare jury och TV-tittarna utse en vinnare. Inför finalen kommer det att hållas ett TV-program där respektive finalist uppträder med två potentiella Eurovision-bidrag och sedan sker omröstningar om vilken låt som varje finalist tar med sig till finalen.
* Inför det andra heatet kom besked att två av startfältets utvalda artister (Monika Linkytė respektive Artūras Aleksiejus-Alekas) meddelade avhopp från tävlingen p.g.a. medicinska respektive personliga skäl. Deras platser ersattes inte.
Kvalbidragen tävlar genom fyra heats (med fyra bidrag per sändning) där publiken röstar fram en vinnare per heat som gör de direktkvalificerade bidragen sällskap i finalen. Efter heaten väntar sedan uppsamlingsheatet Siste sjansen där publiken får utse den tionde finalisten bland 12 bidrag som röstats ut i heaten. Inför den omgången väljer publiken först ut fyra bidrag (av de 12) som sedan får uppträda på nytt i en direktsändning. Programmen sänds på lördagar mellan den 15:e januari och 19:e februari från H3 Arena i Fornebu med Magnus Kåre Bergh, Annika Momrak och Mikkel Niva som programledare. I januari har som sagt heat 1, heat 2 och heat 3 avgjorts och under kommande månad avgörs heat 4, Siste sjansen och slutligen finalen.
Näst på tur väntar tre EMA-sändningar med sammanlagt 20 tävlande (16 som valts av en urvalsjury + de fyra från EMA Freš) som har fördelats ut på två semifinaler. I respektive sändning tävlar tio bidrag om 6 finalplatser vilket således gör att 12 bidrag kommer att tävla i EMA-finalen. Sändningarna är planerade att pågå den 5:e, 12:e och 19:e februari.
Planerade publika nationella uttagningar (val för både artist och tävlingsbidrag)
Startfältet är beräknat att bli presenterat den 5:e februari.
Själva uttagningen är planerad att avgöras mellan den 1:a och 5:e februari, med dagliga shower där det både blir uppträdanden med tävlingsbidrag samt andra nostalgiinslag. Uttagningen kommer att ha publik på plats om än att det finns vissa förhållningsregler exempelvis att man måste ha vaccinpass för att få tillträda arenan samt använda munskydd och att hålla viss social distansering.
Sändningarna är planerade att äga rum den 5:e februari där de 17 bidragen framförs och genomgår en omröstning vilket sedan ligger till grund för vilka som får uppträda på nytt i finalen den 12:e februari.
Likt föregående år har TV-bolaget RTP bjudit in större delen av startfältets låtskrivare, men i år höll man dörren öppen för fyra bidrag från en öppen antagning (dubbelt så många jämfört med ifjol). I november förra året offentliggjordes namnen på bidragens låtskrivare och senare hölls även en lottning om vilka låtskrivare som ska tävla i respektive semifinal. Först i januari presenterades alla artister med tillhörande tävlingsbidrag.
Den 23:e december förra året presenterades 45 tävlingsbidrag som kommer att genomgå onlinemomentet där sammanlagt 20 låtar röstas vidare till semifinalen. Själva omröstningen startar först i den 5:e februari. Vi ska tillägga att bara dagar efter julhelgen kom TVR med besked att ytterligare en låt läggs till i startfältet samt att en redan tidigare uttagen låt tas bort och ersätts med en annan låt. Det innebär att 46 bidrag kommer att tävla i onlinemomentet.
Sändningarna är planerade till den 3:e, 4:e och 5:e mars.
I januari kom ytterligare besked om uttagningen, däribland det nya finalnamnet samt att resultatet ska avgöras genom online-, telefon- och SMS-röstning. Onlineröstningen öppnar den 28:e februari och är igång till finalsändningen som äger rum den 4:e mars.
Planerade/pågående internval
Inte helt bekräftat hur artist- och bidragsprocessen ska gå till
• Eurovision 2022Nedräkningen till den 66:e upplagan av Eurovision Song Contest pågår och i skrivande stund är det strax över 100 dagar kvar till sändningsstart! I januari har det, som du har läst dig till här ovanför, hänt mycket kring nationella uttagningar och det har det även gjort kring Eurovision som helhet.
Semifinalerna är lottadeDen 8:e oktober ifjol blev det officiellt att Eurovision 2022 kommer att äga rum i Pala Olimpico i Turin den 10:e, 12:e och 14:e maj 2022. Med strax över 100 dagar kvar till sändningarna börjar passade produktionen på att lotta de två semifinalerna där 36 länder kommer att få tävla sig till 20 finalplatser. Lottningen ägde rum den 25:e januari i Palazzo Madama e Casaforte degli Acaja i Turin inför en viss mängd åskådare som var på plats samt EBU:s högste ansvarige och dess samarbetspartners. När det kommer till resultatet av lottningen blir det för Sveriges del tävlan i den andra semifinalen den 12:e maj. Sverige lottades även till den andra starthalvan av den semifinalen, vilket innebär att vinnaren i Melodifestivalen 2022 kommer att få starta någonstans mellan nummer 10 och 18. Vilket startnummer Sverige, och de andra länderna, sedan får avgörs av den italienska produktionen tidigast i andra hälften av mars. De så kallade ”Big Five”-länderna slipper i vanlig ordning att kvala men de ska samtidigt delta i omröstningarna i minst en semifinal. Vid lottningstillfället blev det klart att Frankrike och värdlandet Italien får rösta i den första semifinalen medan Spanien, Storbritannien och Tyskland får rösta i den andra semifinalen.
Turin söker volontärer till Eurovision 2022Värdstaden Turin har nu öppnat möjligheten för personer under 30 år som vill arbeta som volontärer under Eurovision 2022. Man har sammanlagt planerat för att ta in cirka 600 personer som ska bidra med olika saker som exempelvis informationsstjänster, delegationsmottagning, arbeta i pressrummet, ackreditering etc. Inga volontärtjänster finns för arbeten i själva tävlingsarenan däremot kommer de att vara i lokaler och/eller utomhusplatser som är i anslutning till arenan. Vid ansökan (som görs via denna länk – senast den 14:e februari) ska du dels uppge mellan vilka datum som du har möjlighet att arbeta samt vilka tider på dygnet. Det finns fyra olika skiftdatum att välja på (1-25 april, 26 april – 7 maj, 8-14 maj och 15-20 maj) och du måste kunna vara tillgänglig vid minst tre av dessa. Du måste även kunna medverka vid ett särskilt möte som hålls i slutet av februari. Om du får uppdraget kommer du att få tillgång till arbetskläder samt få biljetter till kollektivtrafiken och måltidskuponger. Däremot erbjuds inte möjlighet till boende utan det är något du måste ordna själv. Det är också bra att känna till att alla som vill jobba som volontärer i Italien måste ha ett s.k. Super Green Pass som verifierar att du är vaccinerad med tre doser mot covid19. Dessa regler kan dock komma att förändras i och med att coronapandemin ständigt utvecklas åt nya håll.
Slogan, tema och logotypSloganen som har valts ut till årets tävling är ‘The Sound fo Beauty’ och mer information om valet av den sloganen tillsammans med logotypen som har släppts kan du läsa om här.
Coronaanpassad tävling?EBU har ännu inte officiellt presenterat om de anpassningar som gjordes ifjol (2021) p.g.a. coronapandemin kommer att kvarstå till nästa års tävling. Det är heller inte känt hur stor publik som tävlingsarenan kommer att kunna ta in. I vanliga fall kan arenan ta in mellan 13-15000 personer vid en konsert, men om det fylls på med så många personer är än så länge inte känt. I en intervju med Melodifestivalklubben, som gjordes inför fjolårets Junior Eurovision-final i Paris, uttalade sig Eurovisions Executive Supervisor Martin Österdahl att EBU arbetar utifrån att pandemin fortsatt är ett faktum och därför fortsätter de att arbeta med olika scenarier baserat på pandemiskt läge i Europa vid tillfället då Eurovision ska äga rum. Exakt hur scenarierna ser ut framgick dock inte vid intervjutillfället ej heller vilka eventuella justeringar som kan tillkomma i Turin. Sedan intervjun har den nya virusvarianten omikron fått väldigt stor spridning över hela världen och det här kan självklart få vissa konsekvenser för hur tävlingen kan arrangeras. Däremot har vi kunnat följa en rad olika uttagningar under den här tidsperioden som har kunnat arrangeras om än med vissa begränsningar som att publiken måste använda munskydd och hålla viss social distansering till varandra.
Mer informationPå våra samlingssidor för Eurovision 2022 respektive Nationella uttagningar 2022 kan du se sammanställningen över vilka länder som tävlar samt vilka artister och uttagningar som är aktuella för 2021. Sidorna kommer att uppdateras kontinuerligt till så länge säsongen pågår. Nu kan du också följa vår Kalender som fylls på med uttagningsdatum till och med att nationella-säsongen är över i mitten av mars.
• Övriga nyheterMindre än 100 dagar kvar till Eurovision 2022Söndagen den 30:e januari markerade dagen i kalendern då det var exakt 100 dagar kvar till Eurovision 2022 drar igång. Det är värt att uppmärksamma!
Resultatet av Topp 250-listanDet nya året inleddes med en titt på den numera traditionsrika Topp 250-omröstningen som genomförs i slutet av varje år där fansen får rösta in sina favoritlåtar från alla tiders Eurovisioner. Omröstningen görs i samarbete mellan Songfestival.be och ESC Radio och spelades upp under nyårsaftonen 2021.
|