Melodifestivalen 2022: Slutduellerat i Andra chansen

MELODIFESTIVALEN 2022. Från och med 2022 blir det inga fler dueller i Andra chansen. Istället kommer bidragen på tredje och fjärde plats att mötas i ett gruppsystem som avgör fyra vinnare. Dessutom byter Andra chansen namn.

Melodifestivalens projektledare Anette Brattström har till Aftonbladet bekräftat förändringen som börjar att gälla från och med 2022. Anledningen till att Andra chansen förändras är främst för att skapa en ny dynamik i programmet istället för att allt avgörs genom dueller. Förutom att upplägget görs om byter även momentet namn från Andra chansen till Semifinal.

 

Vad blir nytt?

Den som brukar titta på Andra chansen kommer att känna igen sig i semifinalen då grunden är densamma. Bidragen som röstas fram som treor och fyror i deltävlingarna som får göra upp om de fyra sista finalplatserna. Det som istället förändras är på vilket sätt dessa val kommer att göras då duellerna försvinner och ersätts med ett gruppsystem.

De åtta bidrag som tävlar i semifinalen delas in i två grupper om fyra bidrag per grupp, och från varje grupp röstar tittarna vidare två favoritbidrag till finalen. Exakt vilka som kommer att tävla i respektive grupp framgår ej idag, exempelvis om det bara blir tredjeplacerade bidrag i en grupp och fjärdeplacerade bidrag i en grupp eller om det blir både tredje- och fjärdeplacerade bidrag i samma grupp.

 

Mer fakta om Melodifestivalen 2022

Av det vi vet om Melodifestivalen 2022 än så länge är att 28 bidrag kommer att tävla genom fyra deltävlingar. Varje startfält får sju tävlingsbidrag och bland dessa kommer tittarna att få rösta fram två bidrag till final respektive två bidrag till semifinalen. När alla deltävlingar har avgjorts kommer åtta bidrag ha kvalificerat sig till final och åtta bidrag blir klara för semifinalen, där tittarna lägger till fyra av dessa låtar till finalstartfältet. Det innebär att det blir 12 bidrag som gör upp om segern i finalen.

Sedan i början av september har vi även fått bekräftat att tävlingen planeras att gå ut på turné, som det varit alla år sedan 2002, med undantag från fjolårets (2021) upplaga. De städer som kommer att få besök är (i ordning) Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm. Den 29:e september togs det tidigare begränsade publiktaket bort, och den 14:e oktober bekräftade Live Nation att publik kommer att tillåtas i arenorna.

Samma dag som värdstäderna blev kända gick SVT också ut med att Oscar Zia blir ensam programledare för hela turnén. Det kan dock förekomma andra programledare vid sidan om. SVT har även tagit in Farah Abadi som backstagereporter, där hon kommer att följa artisternas väg genom tävlingen.

 


 

Kommentera