Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2021

Melodifestivalen 2023 »MELODIFESTIVALEN 2022. Sveriges uttagning till Eurovision 2022 kommer att gå via den 62:a upplagan av Melodifestivalen. Uttagningen är planerad att bestå av fyra deltävlingar där 28 bidrag kommer att tävla om ett antal finalplatser. Det är tv-tittarnas omröstningar som avgör vilka bidrag som går direkt till final, vilka låtar som får ta omvägen via den nyinstiftade semifinalen (som ersätter Andra chansen) och vilka låtar som åker ut.

Fram till den 17:e september fanns möjligheten att skicka in tävlingsbidrag. Genom antagningen inkom 2 530 bidrag, vilket är en minskning jämfört med de två senaste årens antagningar.

Oscar Zia blir årets programledare och Farah Abadi blir backstagereporter.

 

Upplägget

Var och en av de fyra deltävlingarna, som avgörs i februari 2022, kommer att få sju tävlingsbidrag. Från varje program kommer sedan två bidrag att röstas direkt till final och ytterligare två bidrag får ta en omväg via en semifinal (tidigare Andra chansen) där fyra av åtta bidrag tar sig till final. Totalt sett får finalen 12 tävlande.

Startfältet utses både av en urvalsjury (som väljer bidrag från en nationell antagning) samt av Melodifestivalredaktionen själva. Någon gång under den senare delen av 2021 är det planerat att startfältet ska presenteras.

 

Förändringar

Mycket av det tidigare upplägget känns igen från förr, men några saker kommer att förändras till denna upplaga. En av de större förändringarna är att det tidigare uppsamlingsheatet Andra chansen tas bort och ersätts med en semifinal. Det nya upplägget för det programmet blir att de åtta bidrag som kvalar in dit (bidragen som hamnar på tredje och fjärde plats i deltävlingarna) fördelas i två grupper och sedan är det tittarnas två favoriter i respektive grupp som går vidare till finalen. SVT har sagt att även om det är gruppindelning kommer samtliga bidrag att tävla individuellt, dvs. duellerna uteblir denna gång!

En annan förändring är att Melodifestivalen ger sig ut på turné efter föregående års covid19-anpassade tillställning i Annexet i Stockholm. Denna justering meddelades i början av september 2021 och ungefär en och en halv månad senare bekräftade tävlingspartnern Live Nation att publik kommer att tillåtas under genrep och direktsändningar i de arenor som tävlingen besöker.

Ytterligare en förändring är att ingen artist från SR-tävlingen P4 Nästa har erbjudits en plats i årets startfält. Bonuserbjudandet, som det också har kallats, har tills vidare pausats, vilket blev bekräftat i april 2021.

Det är också den första Melodifestivalen (sedan 2002) där Christer Björkman inte är involverad i produktionsarbetet. Från och med nu är det Karin Gunnarsson och hennes team som har tagit över ansvaret för tävlingen. Karin har dock arbetat med Melodifestivalen sedan 2017 och har successivt övertagit Christers roll för varje år som gått.


Fakta


 • Värdstäder
 • – Deltävling 1 (Malmö, 5 februari)
 • – Deltävling 2 (Göteborg, 12 februari)
 • – Deltävling 3 (Linköping, 19 februari)
 • – Deltävling 4 (Lidköping, 26 februari)
 • – Semifinal (Örnsköldsvik, 5 mars)
 • – Finalen (Stockholm, 12 mars)

 • Röstningssystem
 • Inte presenterat

 • Programledare
 • Oscar Zia (alla sändningar)

 • Vinnare
 • Inte avgjort

 

Turnéstoppen 2022


Städerna nedan är de orter som Melodifestivalen 2022 planerar att besöka. De gröna städerna representerar Deltävlingarna, röd stad representerar Semifinalen och gul stad representerar Finalen.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen