Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Melodifestivalen 2021

Melodifestivalen 2023 »MELODIFESTIVALEN 2022. Sveriges uttagning till Eurovision 2022 kommer att gå via den 62:a upplagan av Melodifestivalen. Uttagningen är planerad att bestå av fyra deltävlingar med från början 28 bidrag som kommer att tävla om 12 finalplatser. Det är tv-tittarnas omröstningar som avgör vilka bidrag som går direkt till final, vilka som får ta omvägen via den nyinstiftade semifinalen (som ersätter Andra chansen) och vilka som åker ut.

Oscar Zia blir årets programledare och Farah Abadi blir backstagereporter. Fler namn kan tillkomma även om inget är bekräftat.

Startfältet meddelades i två omgångar om 14 bidrag. De första namnen meddelades den 26:e november 2021 och resterande låtar meddelades den 30:e november samma år. Vid presentationerna meddelades alla tävlande utan inbördes ordning och först cirka två veckor efter presentationerna meddelades deltävlingsfördelningarna samt startordningarna för de fyra första sändningarna (resterande två startordningar blir klara först efter att publiken har fått rösta fram semifinals- respektive finalstartfälten i februari).

 

Upplägget

Var och en av de fyra deltävlingarna, som avgörs i februari 2022, kommer att få sju tävlingsbidrag. I respektive sändning kommer sedan två bidrag att röstas direkt till final och ytterligare två bidrag får ta en omväg via en semifinal där ytterligare fyra bidrag tar sig till final. Totalt sett får finalen 12 tävlande.

Initialt var det sagt att Melodifestivalen skulle ge sig ut på turné efter 2021 års covid19-anpassade tillställning i Annexet i Stockholm, men på grund av att smittspridningen tog en ny allvarlig fart i Sverige runt årsskiftet 2021/22 har SVT valt att slopa turnén och flytta alla sändningar till Stockholm. I samband med beskedet uteslöts inte möjligheten att ta in publik om än maximala 500.

 

Förändringar

Semifinal ersätter Andra chansen

Varje år sedan 2007 har det så kallade uppsamlingsheatet Andra chansen avgjorts genom att bidragen möts i dueller, men anno 2022 skrotas detta upplägg helt. Andra chansen byter dessutom namn till Semifinal.

Det nya upplägget blir att de åtta bidrag som kvalar in som treor och fyror från deltävlingarna möts i två grupper om fyra bidrag. I varje grupp röstar sedan tittarna vidare två bidrag till final. Även om det är gruppindelning som gäller tävlar alla bidrag individuellt inom varje grupp.

 

Ingen P4 Nästa-joker i startfältet

I april 2021 bekräftade Sveriges Radio till oss att det så kallade bonuserbjudandet från P4 Nästa till Melodifestivalen skulle komma att pausas till 2022 års tävling. Det innebär att ingen artist från P4 Nästa 2021 erbjöds en plats i Melodifestivalens startfält 2022. Det är oklart om erbjudandet kommer att komma tillbaka igen vid ett senare år.

 

Karin Gunnarssons team tar över producentrollen

Efter 20 år valde Christer Björkman att sluta som producent för Melodifestivalen och lämnade över till sin efterträdare Karin Gunnarsson och hennes team. Karin har dock arbetat med Melodifestivalen sedan 2017 och har sedan dess successivt övertagit Christers roll för varje år som gått. Från 2022 gäller det alltså fullt ut.


Fakta


 • Värdstad
 • Stockholm

 • Värdarena
 • Inte känt

 • Tävlingsdatum
 • Deltävling 1 (5 februari)
 • Deltävling 2 (12 februari)
 • Deltävling 3 (19 februari)
 • Deltävling 4 (26 februari)
 • – Semifinal (5 mars)
 • – Finalen (12 mars)

 • Röstningssystem
 • Inte presenterat

 • Programledare
 • Oscar Zia (alla sändningar)

 • Vinnare
 • Inte avgjort

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen