« Inför ESC Ukraina 2021

Inför ESC Ukraina 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi gruppen Kalush Orchestra med bidraget ”Stefania” som representerade Ukraina. De kom att tävla i den första semifinalen den 10:e maj där startnumret var satt till 6 av 17. Ukraina tog sig sedan vidare till finalen där de fick starta som nummer 12 av 25.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Kalush Orchestra?

 

Hiphopgruppen Kalush har spelat ihop sedan 2019 och utgörs av Oleh Psiuk, Ihor Didenchuk och MC Kilimmen. Själva bandnamnet kommer från Oleh Psiuks hemstad. De släppte sin första låt Ne marynuihösten 2019 som följdes upp med Ty honysh och sedan debutalbumet som släpptes 2021. Samma år beslöt sig gruppen för att utöka projektet till att heta Kalush Orchestra där man blandar både hiphop med mer traditionella toner. Ytterligare två medlemmar tillkom (Tymofii Muzychuk och Vitalii Duzhyk).

I Turin kommer gruppen att tävla med låten “Stefania” som de har gjort ihop (med undantag för MC Kilimmen). Däremot är det från EBU:s och Rais håll sagt att ifall gruppen inte kan ta sig till Turin p.g.a. de oroligheter som just nu pågår i landet kommer deras Vidbir-framträdande att spelas upp istället som reservinslag.

Vi ska även tillägga att Ihor Didenchuk tävlade för Ukraina ifjol, då som en del av gruppen Go_A.

Hur valde Ukraina till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Ukraina sin artist och sitt tävlingsbidrag genom den nationella finalen Vidbir 2022. Den här gången gjorde TV-bolaget Suspline, eller UA:PBC som det egentligen heter, tävlingen i egen regi då man hade avslutat samarbetet med den privata kanalen STB som de senaste åren hade anordnat uttagningen.

Själva uttagningen bestod av en finalkväll med åtta tävlingsbidrag där en tremannajury (där bland andra Eurovision-vinnaren Jamala ingick) fick bestämma resultatet ihop med tv-tittarna. Varje part rangordnade sina favoriter från första till åttonde plats varpå rangordningarna kastades om till poäng (där vinnaren fick 8 poäng, tvåan 7 poäng osv. nedåt). Poängerna lades ihop och den låt som hade högst totalpoäng vann.

Det ska tilläggas att det var egentligen sångerskan Alina Pash med bidraget ”Tini zabutukh predkiv” som vann, men på grund av stark kritik mot hennes tidigare resemönster hoppade hon av sin medverkan i Turin. Ukraina stod då tillfälligt utan någon representant men efter att UA:PBC istället tillfrågat tvåan Kalush Orchestra som valde att tacka ja hade de en representant igen.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Jag är splittrad inför detta bidrag. Jag vill såklart allt väl mot Ukraina, ett land som verkligen behöver allt stöd vi kan ge i en situation som denna. Men hip-hop i Eurovision är inte en hit hos mig. Visst, det är en vacker låt emellan hip-hoppartierna, men det är jobbigt att lyssna på den under de 30% som är hip-hop. Detta är således inget som går hem speciellt väl hos mig, och jag skulle tyvärr bli lite sur om detta vann årets Eurovision – vilket oddsen just nu tippar. Men samtidigt inser jag betydelsen i låten och budskapet som de försöker framföra emellan de där jobbiga hip-hoppartierna och just därför inser jag vad som är så lockande i denna låt. Jag är delad. Men jag hoppas verkligen att denna inte vinner, utan landar på en 2:a eller 3:e plats i finalen.


.

Vill börja med att säga att det är modigt av Ukraina att fortfarande vilja vara med i Eurovision 2022. Vi alla vet vad som händer där och det är hemskt! Men nu fokus på låten. Låten har en bra vibe och man kan lätt sjunga med dock så är låten på ukrainska men det är ganska lätta ord man kan härma. Jag älskar refrängen i låten. Jag ger låten en 4:a av 5 poäng.


.

Jag behöver inte ta upp den rådande situationen i Ukraina, utan kommer fokusera på låten i sig. Jag tycker genuint detta är intressant och kul. Den etniska refrängen i kombination med den rappande versen är faktiskt rätt behaglig. Refrängen har dessutom satt sig som klistret. Hos mig får de ingen sympati, jag gillar låten ändå.


.

Tyvärr är den här typen av musikgenre som Kalush Orchestra bjuder på inte riktigt min favorit, men trots det ger jag bandet 5 poäng för en god insats. Däremot är det låten jag bedömer och den kan inte få mer än 1 poäng. Bättre än så tycker jag inte att låten är i år.


.

Det här är väl årets mest omtalade bidrag med tanke på allt elände som händer i Ukraina. Hur det än går på scen så kommer de få kvällens största applåd kan jag tänka mig. Det är mycket som händer i låten och jag gillar faktiskt blandningen även fast det är lite udda och vem gillar inte ljudet av den lilla flöjten?


.

Alla blickar är just nu riktade mot Ukraina där ett vansinne vi inte kunde se framför oss utspelar sig. Man matas dagarna i ända med bilder och nyheter om krigsbrott och oprovocerade attacker mot civila mål. Det hela är väldigt svårsmält och skrämmande, och inte minst ett smärtsamt slag mot solar plexus för alla som hungrat efter världsfred all tid. Och mitt i allt lyckas Ukraina samla ihop kraft att ställa upp i ESC. Men nog om mitt raljerande om det…

Det fanns uppslag till något som hade kunnat beröra. Refrängen till exempel är ganska gripande där sångaren sjunger rörande om sin mor Stefania. Men tyvärr finns det en sak som förstör nästan allt i låten, och det är rappen. Det är en sak om man lyckades väva in den, men det gör man inte här. Rappdelen kommer bara in helt plötsligt, matchar inte stämningen i låten i övrigt, och förstör bara pacingen. Bedrövligt! Det hade kunnat bli så bra, men nu blir det inte det. Tror det hade varit bättre om Alina Pash hade kommit till start i stället, då hennes låt berörde mer.


.

Man kan ju säga vad man vill om den minst sagt otäcka pågående situationen i Ukraina. Angående årets eurovisionbidrag så skulle jag ha föredragit om Alina Pash som vann landets nationella uttagning fått representera dem. Nu blev hon ju som bekant tvungen att dra sig ur varpå tvåan (som också var min personliga tvåa) fick tävla istället.

Jag gillar hur de blandar rap & folkmusik. Det låter ytterst märkligt, men det fungerar. Att de framför hela låten på ukrainska gör knappast saken sämre.


.

Ytterligare ett udda bidrag från Ukraina som sticker ut. Det är en slags kombination av folkmusik och rap. Jag tilltalas inte alls av denna låten, men känner sympatier för vad de genomgår just nu. Givetvis är det som händer i landet fruktansvärt och jag fördömer Rysslands invasion. Det känns på något sätt viktigt att de är med i tävlingen, men samtidigt hade jag förstått om de hade dragit sig ur, då fokus borde vara på något helt annat just nu. Det är bara att hoppas att band-medlemmarna är oskadda fram till tävlingen drar igång.


.

Det är helt ofattbart att det faktiskt råder ett krig i Ukraina. Att landet Ryssland dag efter dag gör sig skyldig till krigsbrott på ett sätt helt otänkbart i dagens värld. Jag kan inte nog uttrycka min illvilja och lust till att plantera en”Will Smith Slap” på ”Pruttin” och hans harang.

Att man ändå väljer att tävla i ESC känns som den styrka landet dagligen visar på. Att man kommer långt med sympatiröster är en sak, men jag själv gillar låten skarpt och placerar den på min topp 10. Jag är ingen rap-älskande person, men jag känner inte alls att den är lika malplacerad som några av mina kollegor. Jag vill dock inte de ska vinna, för det funkar inte att driva en tävling på vettigt sätt i Ukraina, oavsett krig eller ej, vilket var tydligt året efter Jamala tog hem vinsten.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
24 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Just nu tippad som vinnare av hela ESC enligt oddsen. Och ju längre kriget pågår desto mer övertygad är jag att Ukraina kommer att få många stödröster av folket i Europa. Självklart! Men kommer juryn också stödrösta? Oklart. Men med tanke på situationen (som sannolikt kommer fortsätta vara likadan i lång tid framöver) så lär Ukraina ha tjing på förstaplatsen, oavsett låtens kvalitet. Däremot tror jag inte att Eurovision 2023 hålls i Ukraina, tvärtom räknar jag med att den äran går till andraplaceringen i år.


Min gissning är att Ukraina kommer ta sig till final och kunna sluta på en riktig bra placeringen mellan topp 5 till topp 10, eventuellt kanske vinner hela tävlingen. Ukraina kommer nog få sympatiröster i år på grund av det som händer, Men jag tror inte det räcker till en ESC-.vinst i längden.


Vi som sneglat på oddsen vet att Ukraina i skrivande stund är storfavoriter att vinna hela tävlingen. Hade de haft chans att vinna om man bortser från sympatiröstning? Kanske, kanske inte. Men med tanke på konkurrensen i år är jag säker att de slutat topp 10 oavsett.Ukraina är det enda Eurovision-land som aldrig har missat finalavancemang de år de har behövt kvala (här ej inräknat Big 5). Något undantag från den regeln lär knappast ske i år. Det hade i så fall varit väldigt oväntat. Jag skulle inte bli helt förvånad över om Ukraina hamnar någonstans i topp 5 i finalen.


De kommer gå till final som kvällens hjältar. Inte bara för att de har kämpat för sitt land utan folk kommer uppskatta bidraget men visst kommer det vara en del sympatiröster vilket jag tycker de förtjänar också.


I skrivande stund är Ukraina oddsetta, inte bara när det gäller att nå finalen, utan att till och med vinna hela tävlingen. Jag låter mina teorier om sympatiröster ligga lite åt sidan, men jag är nog helt inne på den linjen att de kommer nå finalen. Sen får man se hur långt det skulle räcka. Frågan är just om man vågar förlägga en tävling i en nation mitt i brinnande strider? Med 2017 färskt i minnet, där Kievs värdskap blev riktigt kaosartad med budgetkriser så till den grad att tv-bolaget nästan gick omkull, så känns det inte särskilt lockande för Ukraina om de vinner. En 2:a plats hade nog de varit mest nöjda med.Ukraina är en av de stora segerkandidaterna i år. De kommer med all säkerhet att gå till final. Om det sedan blir en vinst eller inte får framtiden utvisa.


Kan mängder med sympatiröster göra så att Ukraina tar hem segern i år? Det skulle inte alls förvåna mig. Men då är det av sympati för landet, inte för att låten är bra. Till final går de utan tvekan och kommer att hamna inom topp 10, det är ett som är säkert.


Den kommer till final oavsett sympatiröster eller ej, helt enkelt för att det är en perfekt blandning av etnicitet och modernt sound och är skön att dansa till.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera