Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Eurovision 2021

Eurovision 2023 »


EUROVISION 2022. Den 66:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest är planerad att äga rum den 10:e, 12:e och 14:e maj i Turin, Italien. Det är tredje gången som Italien är värdland efter att landet tidigare stod värd för 1965 respektive 1991 års Eurovisionfinaler. Värdarena för tävlingen är PalaOlimpico.

Tävlingen kommer att fortsätta med formatet om två semifinaler och en final och på startlistan står inte mindre än 41 länder vilka samtliga tävlade i fjolårets upplaga samt Armenien och Montenegro som gör comeback. Av tävlingsländerna är det 36 länder som kommer att behöva genomgå kvalprogrammen där endast 20 av dem tar sig till final medan länderna som tillhör “The Big Five” (dvs. Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) är direktkvalificerade till finalen.

Mer information om tävlingen som till exempel vem eller vilka som blir programledare, när och var biljetter släpps etcetera kommer att bli känt ju längre fram tävlingen närmar sig. Vi uppdaterar denna sida med aktuell information om tävlingen fram till dess att den har avgjorts.

 

Startfältet


Semifinalerna

Nedan presenteras de länder som behöver kvala genom semifinalerna den 10:e och 12:e maj 2022. Fram till semifinaluppdelningen är gjord listar vi länderna i alfabetisk ordning.

 

Direktkvalificerade till finalen

Nedan presenteras de fem länder som är direktkvalificerade till finalen den 14:e maj 2022. Länderna listas i alfabetisk ordning.


 

 

Mer information


Nästa “Big Five”-land som får ta hand om värdskapet

Italien gjorde en långt uppehåll i tävlingen (1994-2010, dock med deltagande 1997), och sedan landets Eurovision-comeback år 2011 har de alltid fått ingå i den direktkvalificerade gruppen länder, alltså de länder om betalar mest pengar till EBU för att därigenom få gratis finalplatser oavsett slutplacering året innan. I och med segern 2021 blev Italien det andra direktkvalificerade landet som har vunnit Eurovision sedan detta system infördes mer än 20 år sedan. Innan Italien gjorde comeback hette denna grupp “Big Four” men fick av naturliga skäl även expandera i namnet.

Italien har deltagit i Eurovision Song Contest mellan åren 1956-1980, 1983-1985, 1987-1993, 1997 samt från 2011 till nu. Under de år som de har medverkat har de vunnit tre gånger: 1964 med Gigliola Cinquettis “Non ho l’età”, 1990 med Toto Cutugnos “Insieme: 1992” och 2021 med Måneskins “Zitti e buoni”. Efter varje seger har landet stått värd för tävlingen vilket också är aktuellt för 2022.

 

Flera städer visade intresse att vara värd

En kort tid efter att Italien vunnit 2021 års Eurovisionfinal var det flera italienska städer som gick ut och sade sig vara beredda att ta hand om tävlingen om de får värdskapet. Själva värdstadsvalet avgjordes genom budgivning, en process som inleddes i början av juli 2021 med intresseanmälningar. Totalt visade 17 städer/regioner intresse och dessa fick fram till början av augusti på sig att inkomma med fördjupande bud.

Efter en första genomgång sades 11 städer kvarstå i tävlingen och därefter gick lokal italiensk media ut och sade att fem av dessa städer hade fått besök av representanter för EBU och RAI. Det skulle dock dröja till den 8:e oktober innan det officiella beskedet om vilken stad som valts ut blev känt.

 


Fakta


 • Värdstad & värdland
 • Turin, Italien

 • Tävlingsdatum
 • 10:e, 12:e och 14:e maj 2022

 • Röstningssystem
 • Om inget ändras kommer varje land att ha 50% jury- och 50% tittarröstning som resultat (både i semis och finalen), men vi avvaktar EBU:s besked i frågan.

 • Programledare
 • Ej presenterat

 • Debuterande länder
 • Inga

 • Återvändande länder
 • Armenien och Montenegro

 • Tillbakadragande länder
 • Inga

 • Vinnare
 • Avgörs 14:e maj 2022

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Uttagningskalendern

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen