« Eurovision 2021 | Eurovision 2023 » |
EUROVISION 2022. Den 66:e upplagan av musiktävlingen Eurovision Song Contest ägde rum i Turin i Italien den 10:e, 12:e och 14:e maj 2022. Efter finalen stod Ukrainas representant Kalush Orchestra som vinnare med låten “Stefania”.
Blev Italiens tredje arrangemangEfter att gruppen Måneskin hade tagit hem Italiens tredje Eurovision-seger i 2021 års tävling (efter Gigliola Cinquettis seger 1964 respektive Toto Cutugnos seger 1990) stod det klart att ett Big Five-land skulle få arrangera tävlingen 2022. En kort tid efter segern genomfördes en budgivning där städer och regioner i Italien fick möjlighet att inkomma med sina förslag. Totalt visade 17 städer/regioner intresse och dessa fick fram till början av augusti på sig att inkomma med fördjupande bud. Därefter gjordes olika arbeten med budgivningarna innan Rai och EBU i början av oktober 2021 beslutade att tilldela värdskapet till Turin.
40 deltagarländer i startfältetTävlingen kom att fortsätta med formatet om två semifinaler och en final, och sammanlagt anmälde sig 41 länder att delta även om Rysslands medverkan blev indragen med omedelbar verkan i samband med landets militärinvasion i Ukraina i februari 2022. Bland tävlingsländerna fick alla länder utom ”Big Five” kvala genom två semifinaler för att kunna nå finalen. Det handlade om sammanlagt 35 länder där endast 20 av dem nådde finalen. Inför semifinalerna hölls en semifinallottning och utifrån den gjordes sedan en startordning. I varje semifinalsändning var det jury- och tittarröstning i de tävlande länderna i aktuell semifinal + två eller tre extraröstande länder som fick bestämma tio favoriter till finalen. Även finalen avgjordes med hjälp av den modellen, dock att alla 40 länder fick vara med och rösta.
Intressanta noteringar i programmenDet blev en mycket spännande finalomröstning som efter jurygruppernas poängutdelning såg ut att gå i spåren av en brittisk Eurovision-seger, vilket i så fall hade varit den första sedan 1997, medan Sverige var tvåa och Spanien var trea. Oddsfavoriterna Ukraina var först fyra, sammanlagt 91 poäng efter Storbritannien. Ett liknande scenario som det var året innan då Måneskin också var fyra efter juryröstningen, och precis som då skulle det visa sig att även årets fjärdeplacerade juryval var tittarnas storfavorit – den här gången med inte mindre än 439 poäng, vilket är endast 29 poäng från den maxpoäng som tittarna kunde dela ut (om de hade fått alla 12-poängare hade det gett 468 poäng). Tittarnas tvåa var Moldavien, som juryn satte på 20:e plats, medan Spanien var i likhet med juryn även tittartrea. Totalt sett räckte det för Ukraina att vinna, vilket blir landets tredje seger genom tiderna sedan debuten för 19 år sedan, och det räckte även till att Storbritannien skulle bli tvåa – som är deras högsta placering på 20 år (efter tredjeplatsen i finalen 2002). Även Spanien, som blev trea, fick sin högsta placering på 19 år – senast de kom högre upp än plats 10. Sverige slutade fyra medan värdnationen Italien hamnade på sjätte plats. Allra sämst gick det för Tyskland som kom sist med endast 6 poäng från tittarna, och näst sist blev Frankrike (som ju bara ett år tidigare hade blivit tvåa). Tyskland kan dock fira lite grann i och med att de slapp en tredje gång att bli nollade av tittarna. Deras tittarpoäng är de första de fick sedan 2018 (!). I jämförelse med året innan gick det också sämre för Schweiz, Finland och Island som alla hade varit i topp 10 då men den här gången fick de infinna sig i att bara bli totalt sett 17:e, 21:a och 23:a. För Albanien, Bulgarien, Cypern, Malta och San Marino gick det däremot riktigt dåligt då de inte ens nådde finalen – för första gången på länge! |
|
Startfältet
• Semifinalerna
Semifinal 1
|
|
Semifinal 2
|
|
• Finalen
|
|