« Inför ESC Georgien 2021

Inför ESC Georgien 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi gruppen Circus Mircus med bidraget ”Lock Me In” som representerade Georgien. De kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret var satt till 5 av 18, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vilka är Circus Mircus?

 

Den georgiska musikgruppen Circus Mircus bildades under 2020 och bestod då av tre medlemmar vars namn inte har offentliggjorts. Sedan dess har det som bilden här ovanför visar tillkommit en fjärde medlem i gruppen men vem den personen är vet vi inte heller. Däremot kan vi utläsa via Eurovision.tv att bandmedlemmarnas alias är Damocles Stavriadis, Igor Von Lichtenstein, Bavonc Gevorkyan och Iago Waitman.

Enligt uppgifter ska bandets grundare ha träffats efter att de hoppade av en utbildning och startat sitt eget band. Vi får se om de blir mindre hemlighetsfulla under Eurovisiontävlandet som sker nu i maj. Bidraget de har fått med sig till Eurovisionen heter “Lock Me In” men det inte känt vem eller vilka som står bakom låtens upphov.

Hur valde Georgien till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 valde Georgien både sin artist och sitt tävlingsbidrag genom internval.

Georgiska GPB meddelade redan i november 2021 att de hade internt valt ut sin artist medan låten släpptes först i slutet av uttagningssäsongen. Vid den tidpunkten släpptes bara en officiell studioversion medan den riktiga musikvideon släpptes först lustigt nog på första april!

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Kul att de har samlat alla konstiga bidrag i årets Eurovision i samma semifinal! Detta är verkligen ett klassiskt georgiskt bidrag, då landet har gjort det till sin grej att skicka det konstigaste de kunnat komma på till ESC. Nu är detta visserligen konstigt med glimten i ögat, och inte omedvetet som annars ofta varit fallet. Just därför tycker jag ändå att detta är lite skönt att lyssna på, det blir ett musikaliskt experiment byggt på glädje och humor snarare än svårmod och ”finkultur”. Det gillar jag!


.

Jag är nog en av de få här i panelen som tycker om Georgien i årets Eurovision. Jag tycker låten är sjukt rolig och härlig att lyssna på. Circus Mircus kör lite samma väg som Norska duetten Subwoolfer, att ha en ”hemlig” identitet. Man undrar ju lite vilka som är bakom dessa masker. Georgien är i min topp-6 i årets Eurovision!


.

Georgien har inte direkt gjort sig kända för att spela på säkra kort i den här tävlingen. Genom åren har man experimenterat med alla möjliga former av bidrag. Årets bidrag är dock ett av de mest intressanta. Det är knasigt och väldigt underhållande. Det är också behagligt att lyssna på. Det är lite av ett glädjepiller för mig.


.

Som humorbidrag funkar Georgiens låt sisådär faktiskt. Jag går inte riktigt igång på ”Lock Me In” utan snarare känns både låten och de framträdanden gruppen ännu har gett snarare tillhöra sångkategorin ’humor light’. Jag hade sett framför mig att det här skulle bli värsta crazy grejen, lite som när Nika Kocharov & Young Georgian Lolitaz tävlade för Georgien 2016. Det var förvisso med en låt jag inte riktigt gillade men där kunde man i alla fall förstå vad de ville få fram. Det räcker således inte bara med att vara anonyma (som t.ex. Subwoolfer från Norge är). Man måste, i likhet med Subwoolfer, också få till något man kommer ihåg och det gör i alla fall inte jag.


.

Stora frågetecken väcks när man hör den här låten. Hur tänkte dom? All papegojverksamhet gör ont i öronen och errorsignalerna får mig att grina illa. Kanske kan det bli kul att titta på om det blir lika galet som det låter.


.

Det är aldrig kul att ha höga förväntningar på en artist och sen få se dessa förväntningar krossas. Men det är tyvärr det som hänt Georgien i år. Circus Mircus var en akt jag blev direkt nyfiken på när de annonserades, framför allt då de gjort mycket galna och excentriska låtar. Och så blir ”Lock Me In” som den där låten där man tvunget tonar ner de attribut som gjorde bandet intressant. Vips blir det till en låt som är å ena sidan för konstig och krävande för att man ska kunna ta till sig den, men å andra sidan inte tillräckligt konstig och krävande för att man ska fascineras utav den. Dessutom stör jag mig också en del på de onödiga utropen av bandets namn i låten. Alldeles för mycket skrivet på näsan! Jag hade verkligen önskat att de hade vågat löpa linan ut med sin galenskap, ungefär som de gör med låten ”The Ode to the Bishkek Stone”. Nu blir denna låt blott en kompromiss och sånt är svårt att belöna.


.

Utan att överdriva så kandiderar den här låten till att vara tidernas sämsta Eurovision-bidrag. Melodin är inte bara irriterande och allmänt enerverande att lyssna till, den är också oerhört repetetiv. Texten är ett så pass stort nonsens att den inte ens är värd att kommentera.

Georgien har nu tre år i rad (2020 medräknat) skickat fantastiska bidrag som alla haft en varsin given plats i min topp 10. Hur sjutton någon på Georgiens TV-bolag kunde släppa fram det här förstår jag inte. Den här ”låten” är inte bara dålig, den är riktigt j*vla dålig!


.

Dags för ytterligare ett humoristiskt bidrag då. Jag är lite kluven av vad jag tycker om Georgiens ESC-bidrag. Ena stunden kan jag sitta och digga med, medan jag vid ett annat tillfälle inte står ut att höra den. Jag ser fram emot att se deras scenframträdande iförd masker och annat krims-krams. Vad är det då för stil på denna låten? Indie, new wave med inslag av brittisk pop skulle jag säga.


.

Ett humorbidrag som har tre låtar i en varav den tredje delen, refrängen, är det enda som är en vettig låt. Tyvärr är refrängen något som har en aktualitet som för 20 år sen, så jag förstår inte det här bidraget överhuvudtaget.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
18 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Vad i allsin dar kommer Europa att tycka om denna cirkus??? Helt omöjligt att säga! Jag skulle visserligen lätt kunna säga sistaplats – men jag tror i ärlighetens namn att folk kommer att minnas det här – och rösta den till final ändå. Ibland räcker det med att vara konstig!


Min gissning är att Georgien kommer till final! Jag tror folk kommer fastna för deras förklädnader och låten. Låten fastnar så enkelt på hjärnan. Skulle de komma till final kan det gå hur som!


Georgien är rätt svårtippat. De är det som land överlag i den här tävlingen. Ibland har man räknat ut dem helt och de har ändå lyckats ta sig till final. Svårt att säga var man ska placera årets bidrag. Det kan bli final, men det kan också komma sist.Så länge som Circus Mircus bara tänker stå uppställda på scenen i Turin bakom varsitt instrument i 3 minuter kommer det inte att hända något. Men jag utgår ifrån att de ännu inte har visat upp vad de egentligen tänker göra på scenen och därför sätter jag tills vidare gult. För om de gör något av scennumret då kommer Georgien kunna gå till final, annars blir det humorflopp.


Jag kan inte tänka mig annat än bottenplacering för det här bidraget.


Georgien är ytterligare ett land som trampar vatten i bottenskiktet och jag kan inte se framför mig hur det skulle ändras nu. Och det är så himla synd, för om man som sagt hade låtit experimentlustan ta över helt och hållet hade man definitivt klättrat upp betydligt fler pinnhål, är min fasta övertygelse.Georgien gick senast till final 2016, då var de uträknade på förhand men skrällde sig till final. Midnight Gold var visserligen experimentell likt Lock Me In. Men 2016 års bidrag var så mycket mer lyssningsbart. Jag tror och hoppas att Georgien åker ut i semifinalen. Men det finns en risk för skräll á la 2016.


Det här bidraget verkar väldigt impopulärt rent generellt. Jag tror få kommer välja att rösta på Georgien, så det blir nog ett respass redan i semin för Circus Mircus och Georgien.


Jag har svårt att se något annat än att de ”slip, slide and go out the door” och får återkomma med nya vettiga krafter nästa år.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera