« Inför ESC Israel 2021

Inför ESC Israel 2023 »


INFÖR EUROVISION 2022 presenterade vi Michael Ben David med bidraget ”I.M” som representerade Israel. Han kom att tävla i den andra semifinalen den 12:e maj där startnumret är satt till 2 av 18, men bidraget röstades inte vidare till finalen.

Innan vi går in på våra betygsättningar och kommentarer samt resultatspekulationer för det här bidraget ska du först få bekanta dig med representanten och tävlingsbidraget, samt få lite mer information om vilken uttagning som anordnades.

 

Mer fakta. Vem är Michael Ben David?

 

Artisten Michael Ben David föddes den 26:e juli 1996 och kom att växa upp i en stor familj med fem syskon. Redan som barn var han intresserad av att uppträda och gick bland annat på en dansskola. Efter militärtjänstgöringen fortsatte Michael Ben David med sina dansstudier samtidigt som han också började jobba med olika artister.

Hösten 2021 sökte han sig till den nya säsongen av israeliska versionen av X Factor och tog sig vidare genom alla momenten till finalen. Där fick han tävla mot Eli Huli, Inbal Bibi och Sapir Saban om segern och det blev slutligen Michael Ben David som vann. I finalen framförde han låten “I.M.” som också blir hans tävlingsbidrag i Turin. Låten är gjord av trion Chen Aharoni, Lidor Saadia och Asi Tal.

Vi ska tillägga att finalisterna uppträdde med två bidrag varav jury- och tittarröstning i ett inför-program avgjorde vilken låt som respektive finalist skulle få med sig till finalprogrammet. I Michael Ben Davids fall blev det nyss nämnda ”I.M.” som vann medan hans andra låt Don’tåkte ut.

Hur valde Israel till Turin?

 

Inför Eurovision 2022 utsåg Israel sin artist och sitt tävlingsbidrag genom uttagningen X Factor Israel. Uttagningen inleddes i slutet av oktober 2021 med ett flertal auditionprogram som därefter följde ett antal kvalprogram och livesändningar som gick ut på att få ned startfältet till slutligen fyra finalister. Dessa fick sedan framföra två originallåtar vardera i en TV-sändning där två jurygrupper samt och tittarröstning avgjorde vilken artist som skulle få med vilket bidrag till finalsändningen.

Själva finalen avgjordes sedan i tre omgångar. Först möttes artisterna i två dueller där bägge uppträdde med covers. Jurygrupperna och tittarna fick sedan kora en vinnare per duell. Sedan hölls en utslagningsduell mellan de två som åkte ut i de två första duellerna där ytterligare en finalist korades. I den tredje och avgörande omgången uppträdde finalisterna med sitt tilldelade ESC-bidrag och nu korades både en vinnarartist som fick behålla sin låt till Turin! Även den omgången avgjordes av två jurygrupper och tv-tittarna.

 

Panelens åsikter. Kommentarer och betyg

.

Nattklubb i Tel Aviv, eller Eurovision Song Contest? Hm… Seriöst?! Det här är tyvärr för mycket av allt och framförallt för mycket Michael Ben David. Han verkar ha Dana International-komplex utan att ha hennes karisma, och det känns verkligen som han försöker utmana och chocka oss med sin personlighet – utan att ha någon egentlig personlighet att komma med. Tröttsamt! Jag är inte alls imponerad! Jag blir inte det minsta utmanad av detta, snarare irriterad. Jag är trött på sådana här bidrag, som inte har något musikaliskt att komma med utan bara spelar på artisten. Jag är ledsen, detta är inte bra musik i mina öron!


.

Jaha här kom min första nolla i denna semifinal! Israel brukar vara bra i Eurovision och skickat bra låtar, men i år det ju godnatt. För mig är låten inte bra och känns bara så knasig. Men ahh vem vet kanske folket gillar den! Det får vi se.


.

Året är 2022 och vi ska bli chockade över detta i Eurovision? Sorry Israel, men det funkar inte. Istället blir det bara för mycket. Upptempolåtar ska få en på gott humör, medan detta gör en bara frustrerad. En av årets i särklass sämsta låtar. Vi börjar semifinal två med en rivstart och dyker rätt ner i avgrunden med detta bidrag.


.

När Israel hade sin X Factor-uttagning hade varje artist två låtar att välja bland innan det var dags för final. När jag lyssnade igenom alla åtta studioversioner var det en av Michael Ben Davids låtar jag gillade bäst, men det var inte den han senare vann med utan ”Don’t”, den som åkte ut i semifinalen. Nu får han istället tävla med ”I.M.” som jag personligen tycker har blivit ett snäpp sämre sedan den gjordes om efter den nationella finalen. Det som däremot räddar det hela är att man ser att Michael Ben David är en artist som trivs på scenen och att han verkligen går all-in för sitt scenframträdande. Resten är väldigt svagt godkänt.


.

Första gången jag såg Ben David framträda blev jag helt hänförd och var tvungen att googla fram annat han gjort. Vilken performer han är! Låten hade inte varit lika bra om det inte vore för honom. Tycker det är konstigt att det pratas så lite om detta bidrag för det är absolut ett av de roligare bidragen att titta på.


.

Hmmmm… här är jag i ett knepigt läge. Det är rätt uppenbart att jag inte är rätt målgrupp för denna låt. Nog för att Michael kan visa på ordentlig självsäkerhet i såväl videoformat som live, så är det här en väldigt typisk camp-discolåt som helt enkelt inte är skriven för mig. Men det är självfallet också så att den stilen har sin plats i ESC. Simpelt för både öga och öra med klämkäck framtoning. Men det är allt.


.

Ärligt talat så tyckte jag inte alls om någon av de få låtarna från Israels uttagning. Michael må vara karismatisk, men i mitt tycke är han liksom låten en aning för mycket. Det hela får en slags arrogant framtoning. Det låter inte särskilt illa varpå låten ändå får två poäng av mig.


.

En kaxig klubblåt med attityd. Sångaren Michael har utstrålning och är en duktig artist. Låten han ska framföra i Eurovision var min personliga favoritlåt i deras uttagning, men efter att den har genomgått en revamp tycker jag att det blev till det sämre.


.

Innan bidraget revampades höll jag den lite högre, men efter den gjordes om har den blivit mest irriterande. Israel spelar ett högt spel i år där låt och artist inte alls hänger ihop. Artisten är så oerhört mycket bättre än den slutliga produktionen tillsammans. Ja, han sjunger som en gud och kan verkligen vara ett med scen och publik, men tyvärr blev summan ändå inget stort för mig.


 

PANELEN TILLSAMMANS.
14,5 poäng (av 45 möjliga)

 

 

Spekulation. Vad blir det för resultat?

 

Som avslutning presenterar vi våra gissningar vilket resultat vi panelmedlemmar tror att bidraget kommer att uppnå i Eurovision 2022. I och med att bidraget kvalar i semifinalerna gissar vi bara om det blir en finalplats eller ej, inte vilken eventuell placering det kan bli i finalen (se förklaringarna). Gissningarna är bara preliminära inför de slutgiltiga som görs dagen före respektive sändning i maj.

OBS! Det vi tror resultatmässigt behöver nödvändigtvis inte överensstämma med vad vi själva tycker om tävlingsbidraget.

Förklaringar


= säker finalist


= möjlig finalist (men kan åka ut)


= troligen inte finalist

 

Så här gissar vi


Visst skulle detta kunna gå hem i vissa kretsar i ESC-världen, men jag tvivlar starkt på att resten av Europa blir sålda på detta. Detta känns som ett typiskt överambitiöst bidrag som ingen förstår sig på – så jag tippar bottenplacering här.


Min gissning är att Israel missar final i år och eventuellt kommer sist i  semifinal 2.


Israel har haft bra resultat de senaste åren. 2022 är året då det inte bli en final igen. Detta lär inte gå hem i stugorna.År 2014 startade Israel som nummer 2 i semifinal 2 och den gången hamnade man näst sist i totaltabellen. Åtta år senare skulle det kunna bli en favorit i repris på detta, kanske mest för att låten går ut tidigt och att det är många förhandsfavoriter som följer.


Jag hoppas verkligen de kommer kunna framträda live men tror de kommer försvinna i mängden då de startar mellan två starka bidrag. Men jag hoppas ju ändå på skräll.


Jag blev lite förvånad när jag såg att Israel hade fått startnummer 2, som brukar vara synonymt med dödens startnummer. Men när jag sen kollade vidare så förstod jag nog plötsligt varför: låten är av nån anledning inte alls särskilt populär hos fansen. Det finns nog säkert en risk att detta faller ungefär lika platt som Slavko Kalezic (Montenegro 2017).Nej jag tror inte att Israel går till final. De har startnummer 2 och startar dessutom mellan Finland & Serbien som har starkare och mer minnesvärda bidrag. Jag har väldigt svårt att se hur det här skall kunna kvalificera sig.


Israel har kvalat in till ESC-final sex år i rad. Dessvärre kvalar man nog inte vidare i år. Startnummer 2 är dessutom synonymt med dödens startnummer.


Jag tror den inte tar sig till final, men samtidigt är det svårt att gissa då Michael är en sån stark karaktär.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera