ISRAELS UTTAGNING. Det israeliska TV-bolaget KAN utsåg Israels artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 genom uttagningen X Factor Israel.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Redan innan Eurovision 2021 hade avgjorts gick israeliska TV-bolaget KAN ut med ett ansökningsförfarande till olika produktionsbolag om att ta hand om Israels uttagning och Eurovision-resa 2022. Den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

Programmets jury har utgjorts av Eurovision-vinnaren Netta samt Aviv Geffen, Margalit Tsanani, Ran Danker och Miri Mesika.

 

Upplägg

Som brukligt inleddes X Factor med auditions som sedan följde olika kvaltävlingar och sedan liveshower. Första sändningen gick av stapeln i slutet av oktober och därefter har tävlande efter tävlande fått lämna programmet till dess då endast fyra personer var kvar.

När finalkvartetten var utsedd inleddes Eurovision-delen av programmet då varje finalist fick uppträda med två potentiella Eurovision-bidrag och sedan avgjorde en omröstning vilket bidrag som varje finalist skulle få med sig till finalen. Sedan avgjordes själva finalen med hjälp av två röstningsomgångar med jury- och tittarröstning.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 5:e februari utsågs Michael Ben David med bidraget ”I.M” som representant för Israel i Eurovision 2022.

 

Finalen

Sedan i slutet av oktober 2021 hade Israel haft igång sin X Factor-uttagning innan man i slutet av januari 2022 hade röstat fram en finalkvartett. Förutom att välja ut en vinnarartist utsågs även tävlingsbidraget vid samma tillfälle vid en avgörande final.

Själva finalsändningen avgjordes i två rundor där finalisterna först uppträdde med covers innan en omröstning avgjorde vilka tre som skulle få tävla vidare. Dessa uppträdde sedan med varsin tilltänkt Eurovision-låt innan en ny omröstning mellan två jurygrupper och tittarna röstade fram vinnaren.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-05

 • Tid:
 • 20:15 CET

 • Programledare:
 • Liron Weizman

 • Plats:
 • TV-studio

 • Röstningsprocess:
 • Omgång 1: omröstning väljer tre finalister
 • Omgång 2: delad jury- och tittarröstning.

 • TV-bolag/Stream:
 • Reshet 13 – Länk kommer senare

 • Mer info:
 • Panelen tyckte till (inför) »
 • Resultat »
 

 

Startfält

Nedan presenteras finalisterna. Vilket tävlingsbidrag som respektive finalist får med sig till finalen bestämdes genom en omröstning två dagar före avgörandet.

 • Eli Huli – Blinded Dreamers
 • Låtskrivare: Roby Fayer, Eli Huli

 • Inbal Bibi – Marionette
 • Låtskrivare: Tzlil Klipi, Tal Forer, Mai Cohen

 • Michael Ben David – I.M
 • Låtskrivare: Chen Aharoni, Lidor Saadia, Asi Tal

 • Sapir Saban – Breaking My Own Walls
 • Låtskrivare: Gal Joe Cohen, Eyal Yishay, Dikla Dori, Ido Dankner

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. Eli Huli – “Blinded Dreamers”
 2. Inbal Bibi – “Marionette”
 3. Sapir Saban – “Breaking My Own Walls”
 4. Michael Ben David – “I.M”

Kommentar: Egentligen har man nått en ganska hög kvalitet i Israels final, samtliga artister har talang och skulle mycket väl kunna platsa i Eurovision, men tyvärr är några av bidragen dåligt anpassade till respektive artister. För mig är det bara ”Blinded Dreamers” som känns 100% rätt, och där tror jag att Israel har ett potentiellt finalbidrag i ESC. Även ”Marionette” är ett bidrag med kvaliteter, men tyvärr faller det lite på Inbals scennummer som inte går genom rutan.


 1. Eli Huli – “Blinded Dreamers”
 2. Inbal Bibi – “Marionette”
 3. Michael Ben David – “I.M”
 4. Sapir Saban – “Breaking My Own Walls”

Kommentar: Även om det är ett bra finalstartfält i Israel tycker jag att den bästa låten åkte ut i semifinalprogrammet. Min favorit där var Michael Ben Davids andra låt ”Don’t” som jag tror hade kunnat göra bra ifrån sig i Turin. Min tvåa, som här blir min etta, är Eli Hulis “Blinded Dreamers” samtidigt som det är svårt att sia om vem som kommer att vinna. Det känns som att det kan gå lite hursomhelst här.


 1. Michael Ben David – “I.M”
 2. Eli Huli – “Blinded Dreamers”
 3. Sapir Saban – “Breaking My Own Walls”
 4. Inbal Bibi – “Marionette”

Kommentar: Så imponerad av Michael! Vilken underbar performer. Israel måste ju bara välja han, känns ju så rätt.  Eli imponerar också med sin röst. Visst saknar jag de härliga israeliska tonerna men man kan inte alltid få allt.


 1. Sapir Saban – “Breaking My Own Walls”
 2. Eli Huli – “Blinded Dreamers”
 3. Inbal Bibi – “Marionette”
 4. Michael Ben David – “I.M”

Kommentar: Inte jätteimponerad av det Israel vaskat fram. Överlag tycker jag det är synd att man väljer att köra på det här talangspåret när man ska välja artist och låt, då det ofta resulterar i att man stänger ute redan etablerade namn från att överhuvudtaget kunna ha ens en chans att representera landet i ESC. Jag må förstå att de på KAN kanske ser det istället som att man vill använda tävlingen som en språngbräda för nya namn i vardande, men ofta är dessa såpass nykläckta att man kanske inte hittat sin stil än. Och då kan det bli svårt att hävda sig internationellt.


 1. Michael Ben David – “I.M”
 2. Sapir Saban – “Breaking My Own Walls”
 3. Inbal Bibi – “Marionette”
 4. Eli Huli – “Blinded Dreamers”

Kommentar: I uttagningen hittar vi fyra demoversioner av vad som vid första intryck kan uppfattas som tämligen oinspirerade låtar. Inte för att något av bidragen är direkt dåligt, men det krävs inte mycekt för att räkna ut att Israel inte är så där jättesugna på att vinna tävlingen igen just nu.


 1. Michael Ben David – “I.M”
 2. Sapir Saban – “Breaking My Own Walls”
 3. Eli Huli – “Blinded Dreamers”
 4. Inbal Bibi – “Marionette”

Kommentar: Här hoppas jag att man beslutar sig för att skicka Michael Ben David eller Sapir Saban till Turin. De har de överlägset bästa låtarna och gjorde bäst ifrån sig i torsdags när de framförde sina potentiella ESC-bidrag och där 8 låtar nu blivit 4 finalbidrag. Michael Ben David bjuder på show och sjunger helt fantastiskt, vilket även Sapir Saban gör med sin känslosamma ballad. Någon av de som vinnare och jag är helnöjd. Tror att Israel kommer bäst till om man skickar Michael Ben David.


 1. Eli Huli – “Blinded Dreamers”
 2. Michael Ben David – “I.M”
 3. Inbal Bibi – “Marionette”
 4. Sapir Saban – “Breaking My Own Walls”

Kommentar: Bra låtar, allihop faktiskt! Min 4e placering hamnar där då verserna ligger alldeles för lågt för Sapir Sabans annars vackra klang, men annars tycker jag det är vackert. Men, sen är jag är lite tudelad i mitt tycke. Min generella uppfattning är att Michael Ben David är min etta, för han har en fantastisk scennärvaro och sjunger som en gud, men låten lämnar lite att önska. Eli Huli kändes svajig i verserna, men låten känns lite tyngre. Så med detta sagt, bara nån av dessa två vinner är jag nöjd.

 

Resultat


Foto & copyright: KAN
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Michael Ben David med bidraget “I.M” som kommer att få representera Israel i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i X Factor Israel som avgjordes den 5:e februari 2022.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Finalen bestod av fyra finalister och avgjordes i två rundor.

Den första rundan bestod av tre dueller med två tävlande per duell där varje duell korade en vinnare. De två första duellernas vinnare gick direkt till finalomgången medan de två kvarvarande tävlarna fick mötas i den tredje duellen där en av dem också gick till finalduellen. De två som möttes i den tredje duellen framförde de tilltänkta Eurovision-bidragen. Därefter uppträdde de tre kvarvarande finalisterna sina utvalda Eurovision-bidrag och sedan var det upp till tv-tittarnas och två jurygruppers röster om vem av dem som ska vinna.

TV-tittarna hade 50% makt att avgöra resultatet medan jurygrupperna hade vardera 25% makt. Detta gällde i såväl den första som den andra omgången.

 

Hela resultatet

Omgång 1 (i startordning)

Den fetmarkerade artisten i varje duell röstades vidare till den andra omgången.

 

Duell 1

 1. Inbal Bibi – “The Winner Takes It All”
 2. Michael Ben David – “Shnei Meshug’aim”

 

Duell 2

 1. Sapir Saban – “Badad”
 2. Eli Huli – “I’ll Be There For You”

 

Duell 3 (uppsamlingsduell)

 1. Sapir Saban – “Breaking My Own Walls”
 2. Inbal Bibi – “Marionette”

 

Omgång 2 (i startordning)

I denna omgång uppträdde finalisterna med respektive Eurovision-bidrag. Den fetmarkerade artisten vann!

 1. Inbal Bibi – Marionette
 2. Michael Ben David – I.M
 3. Eli Huli – Blinded Dreamers

 

Tycker du att Israel valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Bonus: tidigare utröstade tävlingsbidrag

Inför finalavgörandet hölls ett program där finalisterna uppträdde med vardera två potentiella Eurovision-bidrag där sedan en omröstning avgjorde vilket bidrag som respektive finalist skulle ta med sig till finalen. Nedan presenterar vi de låtar som inte tog sig till finalen (en per artist):

 • Eli Huli – Nostalgia
 • Låtskrivare: Roby Fayer, Eli Huli

 • Inbal Bibi – ZaZa
 • Låtskrivare: May Sfadia

 • Michael Ben David – Don’t
 • Låtskrivare: Ilya Siniaski

 • Sapir Saban – Head Up
 • Låtskrivare: Ella Doron, Yahel Doron, Naama Gali Cohen, Liron Lev

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera