Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Nationella uttagningar 2021

Nationella uttagningar 2023 »


NATIONELLA 2022. Inför Eurovision 2022 kommer alla länder som vill delta att hålla i egna nationella uttagningar. I dessa utser respektive land en artist med tillhörande tävlingsbidrag som representant. Under säsongens gång kommer vi att bevaka de uttagningar som minst har final eller fler program.

Fram till dess att uttagningarna börjar lägger vi ut här vad vi vet om de uttagningar som är planerade att äga rum. Fler detaljer tillkommer i takt med att länders TV-bolag lämnar besked.

/ESC-Panelen

 

Planerade uttagningar under säsongen


Informationerna här nedan är med reservation för eventuella framtida förändringar och tillägg. Länderna läggs i senaste aktuella överst.

 

Italien: Festival di Sanremo

Uppdaterat 25:e september. Italienska TV-bolaget RAI, som är värdbolag för Eurovision 2022, har bekräftat att värdnationens artist och (förhoppningsvis) tävlingsbidrag via den klassiska Sanremo-festivalen. Förutom detta är det också sagt att den välkända programledaren Amadeus fortsätter att vara värd för festivalen, vilket blir hans tredje år i rollen.

Denna festival är ingen nykomling utan är nästa år inne på sin 72:a upplaga genom tiderna, och det är sagt att den ska hållas den första veckan i februari, närmare bestämt mellan den 1:a och 5:e februari. Det är däremot ännu oklart vilka artist och låtar som ska tävla, och om det blir några särskilda regler gällande hur vinnaren ska utses och om vinnaren får första chans på Eurovision-platsen.

Två nyheter som har presenterats är att kategorin Nuove Proposte tas bort och istället blir det bara Campioni-artister som tävlar under hela festivalveckan den 1-5 februari nästa år. Dessutom kommer de två jokerplatserna från Sanremo Giovani tillbaka efter att senast ha använts 2019. Giovani är annars en egen tävling som hålls i december månad för artister som är mellan 16 och 29 år. Enligt uppgifter kommer det att vara 30 artister som väljs ut efter en första antagningsrunda och av dem får 12 artister sedan tävla om de två jokerplatserna. Finalen är planerad att äga rum den 15:e december vid Teatro del Casinò di Sanremo. De två vinnarna i Giovani-uttagningen kommer sedan att få ingå i Festival di Sanremo-startfältet där artisterna tävlar om att få representera Italien på hemmaplan i Eurovision 2022.

Den 25:e september inkom information om upplägget för festivalveckan som vi har sammanfattat i denna artikel. Samtidigt meddelades det att 24 akter kommer att delta, varav två av dessa är Giovani-jokrarna.

 

 

San Marino: Una voce per San Marino

Uppdaterat 22:a september. Det var i början av april som SMRTV släppte en kommuniké med planerade TV-program för 2021. I den framgick att bolaget tänker satsa på ett helt nytt uttagningsformat för att utse artist och bidrag till Eurovision 2022 som har  namnet Una voce per San Marino. I det läget var det dock oklart hur formatet skulle se ut mer än att uttagningen är planerad att pågå i flera månader. Först nu i andra halvan av september månad gick SMRTV ut med mer information om uttagningen där det framgår hur det hela kommer att avgöras.

Upplägget för San Marinos uttagning 2022 blir en finalkväll med 18 tävlande där halva startfältet består av etablerade artister och den andra halvan av så kallade nykomlingar. Enligt det regelverk som släppts framgår det att vem som helst i världen som är minst 16 år gammal (senast den 10:e januari 2022) har möjlighet att ansöka om att delta i tävlingen, även om minderåriga behöver ha målsmans tillstånd för att få medverka i tävlingen.

Finalen är planerad att äga rum lördagen den 19:e februari 2022 i Teatro Nuovo i Dogana där varje finalist kommer att tävla med varsin originallåt som är tilltänkt Eurovision. Alla resultat i finalen avgörs enhälligt av en jurypanel. Inför finalen kommer det att hållas ett antal moment beroende på om man är etablerad eller nykomling. Deltagarna i den senare kategorin kommer att gå igenom en rad auditions, heats och en kvalfinal innan det är dags för det stora avgörandet.

Det är för övrigt den andra gången någonsin där artist och tävlingsbidrag utses via en publik uttagning. Med undantag för 2020 då bidraget utsågs via en mindre onlineröstning har SMRTV annars alltid gjort sitt val internt.

 

 

Polen: Antagning till artist/bidragsval

Uppdaterat 20:e september. TVP i Polen bekräftade i slutet av augusti 2021 sitt deltagande i Eurovision 2022, även om det dröjde cirka en månad innan processen för att utse sin representant började.

Enligt det regelverk som har släppts framgår det inte om processen blir intern eller genom någon slags uttagning. Däremot står det att urvalet till i alla fall en viss del kan komma att genomföras av en kommitté vars medlemmar får rösta fram ett antal av de inskickade låtarna innan det slutligen ska utses en vinnare. Om sedan slutvalet sker via internval eller om kommittén överlåter detta i en slags publikomröstning återstår att se. Enligt ESCToday.com kommer det beslutet att tas vid ett senare tillfälle.

En bidragsantagning pågår fram till 20:e november. Läs mer om den här.

 

 

Irland: Nationell final

Uppdaterat 18:e september. Efter 6 år på raken med internval kommer Irland låta publiken i en nationell final få vara med och besluta vilken artist med tillhörande bidrag som ska få representera Irland i Eurovision 2022. Detta blev känt i programmet The Late Late Show som sändes i irländska RTÉ den 17:e september.

För att hitta tävlingsbidrag till finalen har TV-bolaget öppnat en nationell antagning som helst avser s.k. professionella/etablerade låtskrivare. Dessa har möjlighet att skicka in maximalt ett (1) originalbidrag vardera till RTÉ där låtarna ska framföras av den artist eller grupp som låtskrivaren/na önskar ska framföra låten i tävlingen. Utöver de krav som ställs från Eurovisions tävlingsregler kräver RTÉ högsta klass på både låt och artist, och för det senare är kraven att artisten/gruppen måste vara proffsig och ge allt på scenen för att uppnå bästa resultat i tävlingen.

Antagning hålls igång till och med den 22:a oktober. När den sedan har stängts kommer en jury få gå igenom låtarna och välja ut de som ska tävla. Det kan under den processen förekomma auditions.

 

 

Sverige: Melodifestivalen 2022

Uppdaterat 17:e september. Fram till den 17:e september kl 11:59 fanns möjligheten att skicka in bidrag till Melodifestivalen 2022. Detta skedde via en öppen antagning för intresserade låtskrivare och artister. Därefter kommer Sveriges Televisions Melodifestivalredaktion att påbörja en granskning av låtarna som skickats in som sedan ligger till grund för de låtar som kommer att väljas ut till startfältet.

 

Mer information

I det regelverk som släpptes i juni (se gärna vår sammanfattning här) framgår att Melodifestivalen 2022 kommer att fortsätta att ha upplägget om deltävlingar och final med från början 28 tävlingsbidrag. Från deltävlingarna kommer sedan bidrag att röstas till final, antingen som deltävlingsvinnare eller via Andra chansen. Själva startfältet utses i vanlig ordning till en hälft av en urvalsjury (som får välja bland de inskickade låtarna) och till en hälft av Melodifestivalredaktionen själva. Ingen artist från P4 Nästa har erbjudits en artistplats i 2022 års startfält.

Nytt för 2022 blir att SVT planerar att kunna ta ut Melodifestivalen på turné. I september presenterades de 6 städer som är tänkta att få besök – i ordning Malmö, Göteborg, Linköping, Lidköping, Örnsköldsvik och Stockholm. Detta är dock under förutsättning att pandemiläget tillåter detta i och med att det fram till september har varit begränsad publikkapacitet vid sådana här evenemang. Däremot planeras dessa restriktioner att försvinna under september månad vilket skulle kunna möjliggöra fullsatta arenor i vinter.

En ytterligare nyhet som SVT har gått ut med är att Oscar Zia blir huvudsaklig programledare för hela turnén. I samband med denna presentation hintade Oscar om att han kommer eventuellt att ta in programledarkollegor men det har inte sagts vilka personer det skulle bli.

 

 

Danmark: Dansk MGP 2022

Uppdaterat 17:e september. Danska TV-bolaget DR kunde i augusti 2021 bekräfta fortsättningen för uttagningen Dansk MGP. Anno 2022 fortsätter upplägget med att bara hålla en nationell final som uttagning där åtta bidrag kommer att väljas ut. Bidragen kan komma att väljas ut från en nationell antagning samt från specialinbjudningar. Antagningen hålls öppen till den 29:e oktober och om du vill skicka in bidrag är det via denna länk som gäller!

I mitten av september meddelade DR att finalen är planerad att äga rum i Jyske Bank Boxen i Herning lördagen den 5:e mars med duon Martin Brygmann och Tina Müller som programledare. Det blir även den första upplagan sedan 2019 som tillåter arenapublik.

 

 

Tjeckien: oklar uttagningsmetod

Uppdaterat 16:e september. Det tjeckiska TV-bolaget Česká televize (ČT) bekräftade i mitten av augusti att de kommer till start i Eurovision 2022. Det är dock fortfarande oklart vilken slags uttagning som väntar, men alla som vill skicka in låtar är välkomna att göra det. Själva antagningen öppnade den 16:e september och avslutas den 30:e september kl 23:59.

Förutom att tävlingsbidrag, låtskrivare och artist behöver uppfylla EBU:s tävlingsregler, däribland att låten ska vara nyskriven och icke-utgiven (absolut inte publicerad före den 1:a september 2021), finns krav på att minst en huvudsångare per låt ska vara tjeckisk medborgare eller inneha tjeckiskt medborgarskap. Däremot finns inga krav gällande låtens genre eller musikstil. Det är också okej att skicka in mer än en låt från samma artist.

Det finns även en klausul som säger att om ČT väljer att hoppa av sin medverkan i Eurovision 2022 kommer även antagningen/uttagningen att ställas in. Ännu finns dock inga indikationer på att något sådant är aktuellt, men skulle det bli så kommer vi självklart rapportera om det.

 

 

Belgien: Internval/oklart

Uppdaterat 15:e september. Under onsdagsmorgonen den 15:e september presenterade belgiska RTBF, som 2022 har ansvar för Belgiens Eurovision-uttagning, sitt artistval till Eurovision 2022. I en radiosändning gick man ut med att artisten Jérémie Makiese, som senast i år vann säsong 9 i belgiska The Voice, kommer att bli landets representant i Eurovision 2022.

När det gäller själva tävlingsbidraget saknas ännu uppgifter om när låten kommer att presenteras, meddelas eller väljas. Vilken urvalsmetod det senare blir får vi återkomma till vid ett senare tillfälle under säsongen. Belgien blev i vart fall först ut för säsongen att presentera sin artist, vilket man även var inför Eurovisionerna 2018 och 2020.

 

 

Serbien: Beovizija 2022/annan uttagning

Uppdaterat 14:e september. I en nyhetssändning i det serbiska TV-bolaget RTS några dagar efter Eurovision 2021s avgörande stod det klart att Serbien kommer att delta i Eurovision 2022. Under sändningen presenterade Olivera Kovačević, som är chefredaktör för RTS’ underhållningsredaktion, att de planerar att återuppta uttagningen Beovizija för valet av artist och bidrag med ett preliminärt finaldatum satt till februari 2022.

Efter att den nyheten presenterades sades det att en antagning skulle öppnas i juni men den öppnade först den 14:e september. Det enda som dök upp då var ett ansökningsformulär, som hittas via denna länk, utan regelverk samt information om sista ansökningsdatum. Därför är det inte bekräftat om ansökningsformuläret gäller Beovizija, någon annan uttagning eller internval.

 

 

Kroatien: Dora 2022

Uppdaterat 13:e september. Nu står det klart att även Kroatien fortsätter att tävla i Eurovision Song Contest. Detta har TV-bolaget HRT bekräftat till ESCToday.com. Förutom det har HRT även gått ut med uppgifter att de förbereder sig inför en ny upplaga av uttagningen Dora. Denna uttagning har HRT använt sig av i stort sett alla gånger de medverkat i Eurovision, med undantag för ett antal internval under 2010-talet, och det blir därför en fortsättning på detta till 2022.

Exakt hur omfattande uttagningen blir denna gång är inte känt då regelverket släpps först vid ett senare tillfälle under säsongen. Så snart vi vet mer återkommer vi med information.

 

 

Portugal: Festival da Canção 2022

Uppdaterat 8:e september. I början av september 2021 gick det portugisiska TV-bolaget RTP ut med en bekräftelse på Portugals deltagande i Eurovision 2022 samt att de fortsätter att välja artist och bidrag genom uttagningen Festival da Canção.

Efter den succé som gruppen The Black Mamba gjorde i Rotterdam 2021 har nu RTP startat sökandet efter Portugals nästa representant. Även nästa år sker det genom Festival da Canção som delas upp i två semifinaler och en final med totalt 20 bidrag. Enligt det regelverk som RTP har presenterat kommer 16 av dessa låtar att väljas ut av inbjudna låtskrivare, vilka får själva ta fram varsitt tävlingsbidrag och en artist. Resterande fyra bidrag väljs ut genom en öppen antagning som pågår fram till den 21:a oktober. Vi har sammanställt allt om den i denna artikel.

De 20 bidragen kommer i ett senare skede att fördelas ut på tio bidrag per semifinal och i varje program får tittarna och jury rösta vidare halva startfältet till finalen. Även finalen får detta upplägg, med skillnaden att det då är regionala jurygrupper som röstar. Vinnaren i finalen representerar Portugal i Eurovision 2022 och detta gäller oavsett om artisten/gruppen kan vara på plats i Italien eller ej under Eurovisionveckorna.

 

 

Grekland: oklart uttagningssätt

Uppdaterat 7:e september. I Eurovision 2021 fick Grekland sin första efterlängtade topp 10-placering sedan 2013, och med det färskt i minnet är det dags för landet att hitta sin uppföljare till den succén Stefania gav landet. Det ERT letar efter nu är nyskrivna originallåtar som aldrig tidigare har offentliggjorts som framförs av en eller flera personer (maximalt 6 personer). Bidrag kommer att kunna lämnas in till ERT fram till söndagen den 10:e oktober.

Vad antagningen sedan syftar till för slags uttagning är dock inte klarlagt, det vill säga ERT har ännu inte sagt om man letar bidrag till någon slags final/uttagning eller om det är ett nytt internval som väntar. Vi får helt enkelt se hur det blir när uttagningssäsongen drar igång om några månader.

 

 

Island: Söngvakeppnin 2022

Uppdaterat 3:e september. Efter gruppen Daði og Gagnamagniðs stora framgångar i Eurovisionen blickar nu isländska TV-bolaget RÚV fram till 2022 då det är dags för Island att välja sin nästa representant till tävlingen.

I vilket fall som helst är det nu dags att börja göra låtar inför 2022 för RÚV gick i början av september ut med information om att Islands nästa Eurovision-representant kommer att väljas via Söngvakeppnin, som nu återuppstår efter ett års frånvaro. Upplägget blir som tidigare två semifinaler á fem bidrag per program där en framröstad topp två når finalen. Det innebär att finalen får fyra finalbidrag där en vinnare sedan koras. Preliminärt finaldatum är satt till februari 2022.

Deadline för antagningen är den 6:e oktober kl. 23:59 (isländsk tid).

 

 

Estland: Eesti Laul 2022

Uppdaterat 2:a september. Estlands nationella TV-bolag ERR har bekräftat för sajten ESCToday.com att de dels tänker tävla i Eurovision 2022 samt att artist och bidrag då som nu kommer att väljas ut genom uttagningen Eesti Laul även till kommande säsong. Det innebär att det blir det 14:e året i rad som den uttagningen används, den här gången är det dock en del förändringar som väntar.

I början av september öppnades en antagning för intresserade låtskrivare, och den hålls öppen till och med den 20:e oktober. Från antagningen kommer sedan en jury att välja ut 40 låtar (tidigare 24) som fördelas ut på tio bidrag á fyra kvartsfinaler. Dessa program, som sänds i november och december i år (2021), kommer tittarna och en jury få vara med och bestämma totalt 20 låtar som får tävla vidare i programmet. Dessa låtar delas sedan upp i två semifinaler där tittarna och juryn igen avgör vilka bidrag som ska få tävla i finalen. Sedan koras en vinnare.

Semifinalerna och finalen är planerade att sändas den 3:e, 5:e och 12:e februari 2022.

 

 

Finland: UMK 2022

Uppdaterat 1:a september. Finska TV-bolaget Yle gick ganska direkt efter att Eurovision 2021 var avslutad med en bekräftelse på fortsatt deltagande 2022. Dessutom meddelades att Yle har för avsikt att fortsätta med uttagningen UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik).

Enligt de tävlingsregler som släpptes kommer uttagningen att hållas preliminärt i februari 2022. Det ser även ut att bli en öppen uttagning, dvs. att flera olika artister tävlar med varsitt bidrag. För att utse startfältet hålls en kortare antagningsperiod mellan den 1:a och 6:e september, och från den väljer sedan en jury ut vilka bidrag som ska tävla. Om du är intresserad att skicka in tävlingsbidrag till den finska uttagningen har vi sammanfattat allt du behöver veta om detta i denna artikel.

 

 

Schweiz: Internval

Uppdaterat 1:a september. De fyra schweiziska regionala TV-bolagen SRF, RTR, RSI och RTS, som tillsammans bildar samlingsbolaget SRG SSR, beslöt under våren 2021 för att fortsätta med uttagningsmetoden att låta två jurygrupper internt rösta fram artist och tävlingsbidrag till den kommande Eurovisionen. I samband med att nyheten släpptes startade en liknande ansökning som Tyskland hade för att rekrytera sin panel och likt den kommer ett första test att avgöra vilka personer som ska få ingå i juryn.

I mitten av augusti 2021 släppte SRG SSR regelverket för uttagningen och den 1:a september öppnade antagningen för intresserade låtskrivare att skicka in tävlingsbidrag. Den hålls sedan öppen fram till den 15:e september. Bland de låtar som skickas in och som självklart godkänns för tävlan kommer sedan publikpanelen och expertjuryn att få rösta på och det lär ske olika röstningsomgångar fram till dess en vinnarlåt är utsedd.

För dig som vill skicka in bidrag har vi sammanfattat regelverket samt bifogat länk till var bidrag skickas in i denna artikel.

 

 

Lettland: nationell uttagning

Uppdaterat 30:e augusti. Sedan Lettlands debut i Eurovision 2000 har landets nationella TV-bolag LTV alltid utsett artist och tävlingsbidrag via en publik uttagning. Ifjol (2021) gjordes dock undantag då sångerskan Samanta Tīna, som vann 2020 års lettiska uttagningsfinal, blev internt utvald att representera Lettland 2021 och även hennes tävlingsbidrag utsågs internt.

Inför de nationella uttagningarna 2022 meddelar nu LTV att de avser att återgå till att välja genom en nationell uttagning, även om det ännu inte är känt vilken uttagning som kommer att produceras samt hur omfattande den blir. I och med detta besked har Lettland bekräftat deltagande i Eurovision 2022, vilket skedde i korthet på Twitter under måndagen (30:e augusti).

 

 

Norge: Norsk MGP 2022

Uppdaterat 29:e augusti. I maj öppnade norska TV-bolaget NRK antagningen till 2022 års Norsk Melodi Grand Prix, där man uppmuntrade alla som ville att skicka in tävlingsbidrag. Antagningen var planerad att hållas öppen fram till den 15:e augusti, men NRK har valt att förlänga den en månad. Ny deadline är således den 15:e september.

Förutom antagningsprocessen är det känt att NRK tänker fortsätta med upplägget att ha deltävlingsprogram inför finalen. Exakt upplägg inom programmen är inte känt, däremot i slutet av augusti kunde Norges delegationschef Stig Karlsen bekräfta tävlingsdatumen som är satta till den 15:e januari till 19:e februari. Det innebär att det blir minst fem sändningar inför finalen likt det som varit aktuellt 2020 och 2021.

 

 

Australien: Eurovision – Australia decides 2022

Uppdaterat 26:e augusti. Efter att Australien för första gången någonsin missade finalplats i Eurovision 2021 tar nu landet nya tag till 2022. Enligt senaste nytt kommer Australien tillbaka med en ny upplaga av Eurovision – Australia Decides som denna gång kommer att avgöras lördagen den 26:e februari 2022. Det blir en finalkväll med tio tävlande där publik- och juryröstning kommer att avgöra vem som ska representera Australien i Eurovision 2022.

Redan nu håller SBS på att rekrytera artisterna som ska tävla i finalen men däremot saknas tävlingsbidrag och det vill SBS ha hjälp med att få fram från australiensiska låtskrivare. Därför har SBS öppnat en bidragsantagning via sin hemsida som är igång till och med den 26:e september.

 

 

Israel: X Factor Israel

Uppdaterat 17:e augusti. Israeliska KAN har valt att gå tillbaka till att låta ett externt bolag ta hand om hela nationella uttagningen samt täcka en stor del av kostnaderna för att resa med den vinnande artisten till Eurovision 2022. I mars i år lade KAN därför ut ett ansökningsförfarande och den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

I början av juni kom besked om vilka personer som ska utgöra programmets jury: Eurovision-vinnaren Netta, Aviv Geffen, Margalit Tsanani, Ran Danker och Miri Mesika, och i början av augusti meddelade fansajten EuroMix att det mest troliga är att TV-sändningarna startar från och med oktober. Det har också kommit uppgifter om att både artist och tävlingsbidrag ska utses via den avgörande final som preliminärt är planerad till januari 2021. Innan finalen kommer två semifinaler att dels avgöra vilka artister som får tävla i finalen samt vilka låtar som finalisterna tar med sig in i det avgörande skedet.

 

 

Albanien: Festivali i Këngës 60

Uppdaterat 28:e juli. I början av juli öppnades antagningen för årets albanska TV-fest Festivali i Këngës (FiK), som är en traditionell festival lik Melodifestivalen och som sedan 2004 även utser Albaniens artist och tävlingsbidrag till Eurovision Song Contest. En dag senare, den 5:e juli, kunde RTSH bekräfta till fansajten ESCToday.com att man även avser att tävla i Eurovision 2022.

Uttagningen som ska utse vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som Albanien ska skicka till Eurovision 2022 kommer ännu en gång att avgöras genom Festivali i Këngës, som i år firar sin 60:e upplaga. Hur detta kommer att uppmärksammas är inte känt, ej heller vilket tävlingsupplägg som RTSH tänker använda. Det är även oklart var och när programmen ska sändas (ifjol hölls uttagningen utomhus och utan liveorkester p.g.a. coronpandemin).

 

Antagning pågår

Just nu pågår en antagning till FiK och reglerna till denna finns att ta del av här. Bidrag kan antingen lämnas direkt till RTSH:s högkvarter i Tirana eller mejlas in till festival@rtsh.al

Det är bekräftat att antagningen avslutas den 30:e oktober.

 

 

Frankrike: Nationell final

Uppdaterat 27:e juli. I början av maj kunde den franska tidningen L’Eurovision au Quotidien berätta att franska TV-bolaget France Télévisions har valt att fortsätta med formatet om att anordna en nationell final inför Eurovision 2022. Nyheten bekräftas av den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel som även meddelar att det kan bli justeringar inom själva formatet utan att förändra det allt för mycket. I slutet av juli kom också besked att duon Stéphane Bern och Laurence Boccolini, som var programledare för 2021 års franska final, har fått förnyat förtroende för uppdraget till 2022. De kommer också att fortsätta som Frankrikes kommentatorer på plats i Italien 2022.

 

Antagning pågår

I juni öppnades den officiella antagningen för intresserade låtskrivare och artister som hålls öppen ända fram till den 24:e oktober 2021. För att skicka in bidrag kan du antingen skicka in det via detta formulär där du fyller i alla uppgifter om låtskrivaren/na och artisten samt bifogar ett fotografi på artisten, ett CV samt bidragets originalkomposition i mp3-, mp4- eller mov-format. Dvs, en låt kan skickas in både som ljud- och videofil. Läs mer om reglerna »

Det går även bra att mejla in sin låt till casting.eurovision-ftv@francetv.fr

 

 

Spanien: Nationell uttagning

Uppdaterat 22:a juli. Det spanska TV-bolaget RTVE planerar att återuppväcka Benidorm International Song Festival, eller i alla fall någon slags variant av den festivalen, som tidigare arrangerades i den spanska staden Benidorm i provinsen Alicante i sydöstra Spanien åren 1959-2006. Festivalens upplägg påminde då om den italienska Festival di Sanremo om än att den inte har hållits kontinuerligt på samma sätt som den italienska motsvarigheten.

Till 2022 planerar RTVE att genomföra tre så kallade galakvällar vilket i praktiken innebär ett tävlingsupplägg med två semifinaler och en avgörande final. Enligt Eurovision.tv är preliminära datumet satt till februari 2022 och just nu verkar det som att både jury- och tittarröstning ska användas som resultat.

 

 

Nederländerna: Antagning till artist/bidragsval

Uppdaterat 24:e maj. Knappt hade 2021 års Eurovision avgjorts förrän det forna värdlandet Nederländerna hade bekräftat sitt deltagande i nästa års tävling. Dessutom har det nationella TV-bolaget AVROTROS hunnit starta upp sin kommande nationella uttagning. Exakt vad det rör sig om för uttagning är oklart mer än att en kommitté på 6 personer ska delta i arbetet. Det första steget är att få in förslag på låtar och om du är intresserad ska du skicka in din låt senast den 31:a augusti.

Läs mer »

 

 

Tyskland: Internval

Uppdaterat 19:e mars. Två månader före Eurovision 2021s avgörande, startade det tyska TV-bolaget NDR sitt sökande efter Tysklands nästa Eurovisionrepresentant. Enligt uppgifter ska det handla om en liknande intern uttagning som det varit de senaste åren då TV-bolaget nu söker personer till den publikpanel som ska vara med och rösta fram bidraget senare under 2021. Förutom publikpanelen lär också en så kallad expertjury också rekryteras för ändamålet. Urvalskriteriet för de personer som kommer att ingå i publikpanelen kommer att vara att varje person får rangordna olika musikvideos och de 100 personer som utmärkt sig bäst kommer att få ingå i den juryn.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen