Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

« Nationella uttagningar 2021

Nationella uttagningar 2023 »


NATIONELLA 2022. Inför Eurovision 2022 kommer alla länder som vill delta att hålla i egna nationella uttagningar. I dessa utser respektive land en artist med tillhörande tävlingsbidrag som representant. Under säsongens gång kommer vi att bevaka de uttagningar som minst har final eller fler program.

Så snart som de första uttagningarna drar igång kommer vi att länka ut sidorna till respektive lands uttagning. Detta lär dock ske först senare under året och särskilt under vintermånaderna 2022. Fram till dess uppdaterar vi respektive lands planer – av det vi för närvarande känner till. Fler detaljer fylls på med tiden beroende på när länderna publicerar sina besked.

/ESC-Panelen

 

Planerade uttagningar under säsongen


Informationerna här nedan är med reservation för eventuella framtida förändringar och tillägg. Länderna läggs i senaste aktuella överst.

 

Australien: Eurovision – Australia decides 2022

Uppdaterat 16:e juni. Efter att Australien för första gången någonsin missade finalplats i Eurovision 2021 tar nu landet nya tag till 2022. Bland annat planeras det för att åter uppväcka uttagningen Eurovision: Australia Decides som SBS har använt sig av två gånger förut (2019 och 2020). I år, 2021, valde SBS att inte hålla någon ny final utan inbjöd 2020 års representant Montaigne att få en ny chans att representera Australien i sammanhanget. Mer detaljerad information om den australiensiska uttagningen för säsongen 2022 följer senare.

 

Israel: X Factor Israel

Uppdaterat 4:e juni. Israeliska KAN har valt att gå tillbaka till att låta ett externt bolag ta hand om hela nationella uttagningen samt täcka en stor del av kostnaderna för att resa med den vinnande artisten till Eurovision 2022. I mars i år lade KAN därför ut ett ansökningsförfarande och den som vann högsta budet blev Reshet Broadcasting och deras anbud om att låta programmet X Factor Israel på kanalen Channel 13 ta hand om uttagningen.

I början av juni kom besked om vilka personer som ska utgöra programmets jury. Det handlar om Eurovision-vinnaren Netta samt Aviv Geffen, Margalit Tsanani, Ran Danker och Miri Mesika. Däremot har det fortfarande inte kommit några uppgifter om när säsongen startar samt om både artist och tävlingsbidrag ska väljas genom denna uttagning.

 

 

Norge: Norsk MGP 2022

Uppdaterat 28:e maj. Norska TV-bolaget NRK i Norge har nu i maj öppnat antagningen till 2022 års Norsk Melodi Grand Prix. Alla som vill får skicka in bidrag men det uppmuntras att samarbeta med norska låtskrivare och att satsa på kvalité före kvantitet.

Det finns ännu inte mycket information om 2022 års upplaga mer än att det kommer att vara deltävlingsprogram inför själva finalavgörandet. Preliminärt kommer sändningarna att gå av stapeln under januari och februari 2022 men hur många sändningar det blir är oklart. Annars just nu är det antagning som gäller.

 

Saker att tänka på:

– Alla bidrag laddas upp digitalt via detta anmälningsformulär.

– Deadline är satt till den 15:e augusti 2021.

– Det finns en maxgräns på tre (3) inskickade bidrag räknat per kompositör/producent/artist.

– Ni måste ange vilken eller vilka del(ar) av landet som artisten representerar. Valen som finns är Nord-, Midt-, Vest-, Øst- och Sør-Norge.

Hela regelverket »

 

 

Serbien: Beovizija 2022

Uppdaterat 25:e maj. I en nyhetssändning i det serbiska TV-bolasget RTS några dagar efter Eurovision 2021s avgörande stod det klart att Serbien kommer att delta i Eurovision 2022. Under sändningen presenterade Olivera Kovačević, som är chefredaktör för RTS’ underhållningsredaktion, att man återgår till att välja artist och bidrag genom uttagningen Beovizija, som därmed återuppstår efter ett års paus.

Någon gång i juni planeras reglerna för tävlingen att släppas och en antagning är sedan planerad att vara öppen till och med november. Just nu är preliminärt finaldatum satt till februari 2022 men det kan såklart justeras med tiden.

 

 

Finland: UMK 2022

Uppdaterat 24:e maj. Finska TV-bolaget Yle gick snabbt ut efter Eurovision 2021 och bekräftade Finlands fortsatta deltagande i 2022 års tävling. Nu är även regelverket för den nationella uttagningen UMK 2022 släppt.

Yle har, som vi tidigare berättat om, valt att fortsätta med sin uttagning UMK (Uuden Musiikin Kilpailu – Tävlingen för ny musik). Enligt de tävlingsregler som har släppts (se nedan) kommer uttagningen att hållas preliminärt i februari 2022. Det ser även ut att bli en öppen uttagning, dvs. att flera olika artister tävlar med varsitt bidrag. För att utse startfältet hålls en kortare antagningsperiod mellan den 1:a och 6:e september, och från den väljer sedan en jury ut vilka bidrag som ska tävla. Vi har sammanfattat reglerna för dig som är intresserad av att delta!

Läs mer »

 

 

Nederländerna: Antagning till artist/bidragsval

Uppdaterat 24:e maj. Knappt hade 2021 års Eurovision avgjorts förrän det forna värdlandet Nederländerna hade bekräftat sitt deltagande i nästa års tävling. Dessutom har det nationella TV-bolaget AVROTROS hunnit starta upp sin kommande nationella uttagning. Exakt vad det rör sig om för uttagning är oklart mer än att en kommitté på 6 personer ska delta i arbetet. Det första steget är att få in förslag på låtar och om du är intresserad ska du skicka in din låt senast den 31:a augusti.

Läs mer »

 

 

Frankrike: Nationell final

Uppdaterat 3:e maj. Enligt uppgifter från den franska tidningen L’Eurovision au Quotidien kommer det franska TV-bolaget France Télévisions att fortsätta med formatet om att anordna en nationell final inför Eurovision 2022. Nyheten bekräftas av den franska delegationschefen Alexandra Redde-Amiel som även meddelar att det kan bli justeringar inom själva formatet utan att förändra det allt för mycket.

 

 

Sverige: Melodifestivalen 2022

Uppdaterat 8:e april. I och med att flera länder har börjat gå ut med sina uttagningsplaner för Eurovision 2022 var vi nyfikna på hur SVT ställer sig i frågan. Därför tog vi efter påskledigheten kontakt med SVT Kommunikation som kort och gott svarar att det finns inga planer på att inte delta i Eurovision Song Contest 2022. Helt enkelt, Sverige kommer till start även i Eurovision 2022! Senare i vår/sommar får vi också besked om hur Melodifestivalen 2022 kommer att se ut. Det har tidigare hintats om förändringar men vilka och hur stora är ännu inte kända.

 

 

San Marino: Una voce per San Marino

Uppdaterat 5:e april. I början av april släppte det sanmarinska TV-bolaget SMRTV en kommuniké med planerade TV-program för 2021. I den framgår att bolaget tänker satsa på ett helt nytt uttagningsformat för att utse artist och bidrag till Eurovision 2022. Det nya formatet har namnet Una voce per San Marino och är planerat att sändas i november i år.

Exakta detaljer kring programmet saknas än men det verkar alltså finnas en grund. Senast San Marino använde sig av en publik uttagning för att utse artist och bidrag var år 2018. Alla år innan och efter har valet gjorts internt, med undantag för år 2020 då bidraget utsågs via en onlinefinal.

 

 

Schweiz: Internval

Uppdaterat 2:a april. De fyra schweiziska regionala TV-bolagen SRF, RTR, RSI och RTS beslöt under våren 2021 för att fortsätta med uttagningsmetoden att låta två jurygrupper internt rösta fram artist och tävlingsbidrag till den kommande Eurovisionen. I samband med att nyheten släpptes startade en liknande ansökning som Tyskland hade för att rekrytera sin panel och likt den kommer ett första test att avgöra vilka personer som ska få ingå i juryn.

 

 

Tyskland: Internval

Uppdaterat 19:e mars. Två månader före Eurovision 2021s avgörande, startade det tyska TV-bolaget NDR sitt sökande efter Tysklands nästa Eurovisionrepresentant. Enligt uppgifter ska det handla om en liknande intern uttagning som det varit de senaste åren då TV-bolaget nu söker personer till den publikpanel som ska vara med och rösta fram bidraget senare under 2021. Förutom publikpanelen lär också en så kallad expertjury också rekryteras för ändamålet. Urvalskriteriet för de personer som kommer att ingå i publikpanelen kommer att vara att varje person får rangordna olika musikvideos och de 100 personer som utmärkt sig bäst kommer att få ingå i den juryn.

 

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2022

Melodifestivalen 2022

Nationella uttagningar

Om oss

Eurovision 2021


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen