LETTLANDS UTTAGNING. Det lettiska TV-bolaget LTV valde ut Lettlands artist och tävlingsbidrag till Eurovision 2022 via uttagningen Supernova 2022.

 

Mer fakta om uttagningen

Uttagningsdatum


Efter att Lettland för femte gången blivit semifinaljumbo i Eurovision tog LTV tagit nya tag, bland annat genom att återinföra uttagningen Supernova som hade satts på paus under 2021.

 

Upplägg

Årets uttagning bestod först av en semifinal med 17 tävlingsbidrag varav tio av dem kvalade in till finalen vilket skedde genom tittar- och juryröstning. Juryn hade möjlighet att ”ta tillbaka” ett av de utröstade bidragen, vilket de däremot valde att inte göra. Efter semifinalen korades vinnaren i finalen.

16 av startfältets bidrag hade utsetts av en jury som valde ut bidragen från en nationell antagning. Därefter fick publiken möjlighet att rösta in ett 17:e bidrag genom en onlineröstning.

 

Eurovision-resultat 2022

I finalen den 12:e februari utsågs gruppen Citi Zēni med tävlingsbidraget ”Eat Your Salad” till Lettlands representant i Eurovision 2022.

 

Information om alla avgjorda sändningar finns längre ned på sidan eller via denna länk.

 

Finalen

I finalen i Supernova 2022 avgjordes det vilken av de elva artisterna med tillhörande tävlingsbidrag som skulle få representera Lettland i Eurovision 2022. Resultatet avgjordes av jury- och tittarröstning. Startfältet skulle initialt ha bestått av tio bidrag, men LTV gav Miks Dukurs med bidraget First Love, som röstades ut i semifinalen, en ny chans då hans liveframträdande i semifinalen drabbades av tekniska problem.

Utöver tävlingsbidragen kom den litauiska musikgruppen The Roop och den estniske sångaren Uku Suviste att uppträda i finalen som gästartister. Bägge två tävlade i fjolårets Eurovision.

 

Fakta

 

Startfält

De tävlande presenteras i startordning. Länkarna går till bidragens framträdanden i semifinalen.

 • 1. Miks Dukurs – First Love
 • Låtskrivare: Miks Dukurs

 • 2. RAUM – “Plans
 • Låtskrivare: Reinis Straume, Arnis Račinskis

 • 3. Linda Rušeniece – Pay My Own Bills” 
 • Låtskrivare: Ralfs Eilands, Rūdolfs Ozols, Valters Sprūdžs

 • 4. Bermudu Divstūris – Triangle Bad” 
 • Låtskrivare: Marats Ogļezņevs

 • 5. Miks Galvanovskis – I’m Just A Sinner” 
 • Låtskrivare: Miks Galvanovskis, Reinis Briģis

 • 6. BUJĀNS – He, She, You & Me” 
 • Låtskrivare: Intars Busulis, Reinis Sējāns, Marts Pujāts, Jānis Šipkēvics

 • 7. Elīna Gluzunova – Es pabiju tur” 
 • Låtskrivare: Jānis Šipkēvics, Marts Pujāts

 • 8. Citi Zēni – Eat Your Salad”  
 • Låtskrivare: Roberts Memmēns, Jānis Pētersons, Dagnis Roziņš, Jānis Jačmenkins

 • 9. Inspo – A Happy Place” 
 • Låtskrivare: Nadīna Stirniniece, Aivars Lietaunieks

 • 10. Mēs Jūs Mīlam – Rich Itch
 • Låtskrivare: Rūdolfs Ozols, Valters Sprūdžs, Ralfs Eilands

 • 11. Aminata – I’m Letting You Go” 
 • Låtskrivare: Aminata Savadogo

 

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. RAUM – “Plans
 2. Aminata – “I’m Letting You Go”
 3. Elīna Gluzunova – “Es pabiju tur”
 4. Inspo – “A Happy Place”
 5. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner”

Kommentar: Kan tyvärr inte komma över att Lettlands final är den kanske minst intressanta hittills i år. I mina öron finns inga bidrag i finalen som platsar nämnvärt i ESC, och jag har svårt att se hur Lettland ska kunna undvika ännu en bottenplacering här. Halva startfältet består av juvenala skämtbidrag och halva startfältet av alldeles för seriösa ballader. Aminata lyser visserligen igenom med sin fantastiska röst och tolkningsförmåga, men har dessvärre inte ett speciellt starkt bidrag i år. Min ända favorit fortsätter vara RAUM som iallafall har ett intressant bidrag, om än att jag inte tror att den skulle klara sig särskilt bra i ESC. Tyvärr är inte ens denna tillräckligt stark för att kunna konkurrera på internationell nivå. Nej, jag har inte mycket positivt att säga här!


 1. Aminata – “I’m Letting You Go” 
 2. Citi Zēni – “Eat Your Salad”  
 3. Bermudu Divstūris – “Triangle Bad”
 4. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner” 
 5. Linda Rušeniece – “Pay My Own Bills” 

Kommentar: Då är det dags för Lettlands final! Jag har lyssnat på låtarna i efterhand för Lettlands semifinaler har krockat med många andra uttagningar. Men jag har hittat min favorit! Och det är Aminita med låten ” I´m Letting You Go” Jag tror den kan gå väldigt bra på Eurovision scenen. Jag är rädd att låten ” Eat Your Salad” Kan skrälla och vinna, men hoppas inte det. Vi får se på Lördag kväll.


 1. Aminata – “I’m Letting You Go” 
 2. Miks Dukurs – “First Love”
 3. Inspo – “A Happy Place” 
 4. Elīna Gluzunova – “Es pabiju tur” 
 5. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner” 

Kommentar: För mig finns det bara två artister i starfältet som skulle kunna ta Lettland någonstans i Turin och det är Aminata eller Miks Dukurs. Jag hoppas därför att någon av de två vinner. I övrigt tycker jag att det är skrämmande låg kvalité i Lettlands startfält då en majoritet av låtarna är närmare noll poäng för mig.


 1. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner” 
 2. Bermudu Divstūris – “Triangle Bad” 
 3. Aminata – “I’m Letting You Go” 
 4. Miks Dukurs – “First Love”
 5. BUJĀNS – “He, She, You & Me” 

Kommentar: Mindre bra startfält och jag förstår fortfarande inte hur ”Eat your salad” är i final!!?? Lite go, raspig rock är aldrig fel. Kanske skulle det vara rätt av Lettland att välja Aminata men tycker inte den är lika stark som hennes förra bidrag.


 1. Mēs Jūs Mīlam – “Rich Itch”
 2. RAUM – “Plans
 3. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner” 
 4. Miks Dukurs – “First Love”
 5. Aminata – “I’m Letting You Go” 

Kommentar: Till skillnad från vissa andra uttagningar hade jag betydligt större flyt i Lettland där jag fick mina två favoriter vidare, även om de nu bytt plats i rankingen. Mēs Jūs Mīlams låt sitter fortfarande i skallen som klister, och deras framträdande! De verkar verkligen tänja på gränserna för vad som är tillåtet vad gäller att den som sjunger måste stå på scen för det. Tydligen var deras närvaro lite av ett practical joke där den ena medlemmen (som tidigare varit med i PeR från 2013) ställt upp med gruppen utan att den andra medlemmen ens visste om det! Raum, som är min andra favorit har plockat in mycket element från gamla collegerockband som Blink-182 däribland. Enda som stör mig är stylingen, då han alltså ska efterlikna Machine Gun Kelly, en f.d. rappare som också gått över till collegerock/skatepunk, men som fortsätter vara en driftkucku i hela musikvärlden… Hur som haver, så är det dessa två jag håller tummarna för, även om jag i slutändan tror det kan bli Aminata Savadogo som tar hem det.


 1. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner” 
 2. Elīna Gluzunova – “Es pabiju tur” 
 3. BUJĀNS – “He, She, You & Me” 
 4. RAUM – “Plans
 5. Linda Rušeniece – “Pay My Own Bills” 

Kommentar: Min topp 5 är ungefär den samma som innan finalen, skillnaden är att Markus Riva inte är med då hanåkte ut i semifinalen. Jag goppas att något av bidragen i min topp 3 vinner, men sotrfavorit hos mig är Miks Galvanovskis.


 1. Aminata – “I’m Letting You Go” 
 2. BUJĀNS – “He, She, You & Me” 
 3. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner” 
 4. Miks Dukurs – “First Love”
 5. Elīna Gluzunova – “Es pabiju tur” 

Kommentar: För mig finns det bara ett enda tänkbart bidrag som borde bli Lettlands ESC-bidrag 2022 och det är “I’m Letting You Go” med Aminata. Vilken grymt stark ballad och vilken röst hon besitter. Lettland skulle verkligen kunna få till en bra placering om man valde henne. Jag ska erkänna att jag inte alls varit förtjust i hennes tidigare låtar, men denna föll jag pladask för. Det var överraskande och samtidigt kul.


 1. Citi Zēni – “Eat Your Salad”  
 2. Aminata – “I’m Letting You Go” 
 3. BUJĀNS – “He, She, You & Me” 
 4. Bermudu Divstūris – “Triangle Bad” 
 5. Linda Rušeniece – “Pay My Own Bills” 

Kommentar: Detta är ett finalfält jag inte förstår överhuvudtaget. Man verkar ha fastnat någonstans kring 1998! Vi har flertal mycket bra sångare och sångerskor, men själva bidragen och produktionen är i kokongstadie och på något sätt inte färdigproducerade.

Jag är en av dem som tycker ”Eat you salad” absolut hör hemma i finalen, i alla fall om man bortser från början av texten. En låt får mindre respekt när det blandars in könsord eller vilka sexuella preferenser man har.  Vilken tur att man gillar ”veggies and p—y”, men det senare hade kunnat uteslutas. Samma hände med Robin Bengtssons vinnarlåt ”I can’t go on” och där man turligt nog ändrade ”fucking” till ”frigging”. Hur vardagligt det än må vara idag, så tappar man lite respekt för bidraget. Hur som haver, grönsaksligan är min topp i finalen pga den sköna energin och känns mer modern än övriga.

 

Resultat


Foto & copyright: LTV
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Det blir Citi Zēni med bidraget “Eat Your Salad” som kommer att få representera Lettland i Eurovision 2022. Det stod klart i finalen i den nationella uttagningen Supernova 2022 som avgjordes den 12:e februari 2022.

Så här såg det ut när vinnaren framförde vinnarlåten i sändningen:

 

Så var finalen

Efter en avgörande semifinal hade 11 bidrag av 17 kvalat in till finalen. Resultatet avgjordes av både jury- och tittarröstning som vardera fördelade ut poängen 12, 10, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng till bidragen. Därefter lades poängsummorna samman och vinnaren var låten med högst totalpoäng. Ifall ett eller flera bidrag hamnade på samma totalsumma räknades tittarnas ranking högst.

Observera att de enskilda resultaten blev kända först efter finalens avgörande, där det gick att avläsa att både juryn och tittarna hade samma vinnare (Citi Zēni) och bägge parter hade även Aminata högt – trea (tittarna) respektive tvåa (juryn). Därefter skilde sig resultaten en del åt, bland annat då tittarnas tvåa BUJĀNS endast blev åtta hos juryn medan jurytrean Elīna Gluzunova blev åtta hos tittarna. Bägge parter var dock överens om att Miks Dukurs’ “First Love” skulle hamna på sista plats.

 

Hela resultatet

Tittarrösterna

Poäng inom parents.

 1. Citi Zēni – 50 556 röster (12p)
 2. BUJĀNS 38 924 röster (10p)
 3. Aminata 30 983 röster (8p)
 4. Mēs Jūs Mīlam 26 692 röster (7p)
 5. Bermudu Divstūris 24 216 röster (6p)
 6. Miks Galvanovskis 16 060 röster (5p)
 7. Inspo 6 432 röster (4p)
 8. Elīna Gluzunova 3 572 röster (3p)
 9. RAUM 3 486 röster (2p)
 10. Linda Rušeniece 3 394 röster (1p)
 11. Miks Dukurs 2 116 röster (0p)

Juryrösterna

Poäng inom parents.

 1. Citi Zēni (12p)
 2. Aminata (10p)
 3. Elīna Gluzunova (8p)
 4. Miks Galvanovskis (7p)
 5. Linda Rušeniece (6p)
 6. RAUM (5p)
 7. Inspo (4p)
 8. BUJĀNS (3p)
 9. Bermudu Divstūris (2p)
 10. Mēs Jūs Mīlam (1p)
 11. Miks Dukurs (0p)

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i det totala läget (totalpoäng inom parentes):

 1. Citi Zēni – Eat Your Salad”  (24p)
 2. Aminata – I’m Letting You Go(18p)
 3. BUJĀNS – He, She, You & Me (13p)
 4. Miks Galvanovskis – I’m Just A Sinner (12p)
 5. Elīna Gluzunova – Es pabiju tur(11p)
 6. Mēs Jūs Mīlam – Rich Itch(8p)
 7. Bermudu Divstūris – Bad” (8p)
 8. Inspo – A Happy Place(8p)
 9. RAUM – “Plans” (7p)
 10. Linda Rušeniece – Pay My Own Bills (7p)
 11. Miks Dukurs – First Love (0p)

 

Tycker du att Lettland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Avgjorda sändningar
Onlineröstning

Efter att urvalsjuryn hade presenterat sitt urval om 16 bidrag gavs publiken möjlighet att rösta in ytterligare ett bidrag i startfältet. Detta skedde i en onlineomröstning mellan den 10:e och 14:e januari där det fanns tio bidrag att välja på (bidrag som urvalsjuryn hade rangordnat som nummer 17 till 26). Publiken kunde sedan rösta via sociala medier och den låt som fått flest röster när omröstningen avslutades fick biljetten till finalen.

 

Fakta

 

Startfält

De tävlande presenteras i bokstavsordning efter artist:

 1. Antra Stafecka & Atis Ieviņš – Call the Lights
 2. Dārta Stepanova – Brīnumzeme
 3. Edvards Strazdiņš – Open Roads
 4. Katrīna Dimanta – My Voice
 5. Marta Ritova – Let Me Go
 6. Mārtiņš Strods – One More Time
 7. Miks Galvanovskis – I’m Just A Sinner
 8. Rihards Bērziņš – 1+1
 9. Tetis – Labākie vārdi
 10. Toms Kalderauskis – Naked Smile

 

Resultatet av onlineröstningen


Efter fyra dagars onlineröstning har publiken beslutat att låta Miks Galvanovskis som tävlar med bidraget “I’m Just A Sinner” få den sista platsen i Supernova-startfältet. Nedan kan du lyssna på låtens studioversion:

 

Hur gick det för resterande jokertävlande?

Övriga tävlande som deltog men där rösterna inte räckte hela vägen fram var (utan inbördes ordning):

 

Tycker du det var rätt bidrag som fick semifinalplatsen eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Semifinalen

Semifinalen i Lettlands uttagning Supernova 2022 är avgjord och därmed har tio bidrag kvalat vidare till den avgörande finalen. Sammanlagt var det hela 17 bidrag som deltog vilket innebär att sju av dem har fått lämna tävlingen. Resultatet avgjordes av både jury- och tittarröstning.

Inför sändningen hade 16 av startfältets tävlingsbidrag valts ut av en jury som fick välja bidrag som hade skickats in via en allmän antagning. Den 17:e semifinalisten tillsattes av publiken genom en onlineröstning som avgjordes i januari.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2022-02-05

 • Tid:
 • 20:05 CET

 • Programledare:
 • Ketija Šēnberga och Lauris Reiniks

 • Plats:
 • Inte presenterat

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning.

 • TV-bolag/Stream:
 • LTV – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startordning (länkarna går till bidragens studioversioner):

 1. Citi Zēni – Eat Your Salad
 2. Miks Dukurs – First Love
 3. Linda Rušeniece – Pay My Own Bills
 4. Elīna Gluzunova – Es pabiju tur
 5. RAUM – “Plans
 6. Patriks Peterson – Can’t Get You Outta My Head
 7. Mēs Jūs Mīlam – Rich Itch
 8. KATŌ – “Promises
 9. Miks Galvanovskis – I’m Just A Sinner
 10. Markus Riva – If You’re Gonna Love Me
 11. the COCO’NUTS – In and out of the dark
 12. Aminata – I’m Letting You Go
 13. Bermudu Divstūris – Bad
 14. Beatrise Heislere – On the way home
 15. Zelma – “How
 16. BUJĀNS – He, She, You & Me
 17. Inspo – A Happy Place

 

Så här tyckte vi (inför)!


 1. RAUM – “Plans
 2. Beatrise Heislere – “On the way home”
 3. KATŌ – “Promises
 4. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner”
 5. Linda Rušeniece – “Pay My Own Bills”
 6. Aminata – “I’m Letting You Go”
 7. Inspo – “A Happy Place”
 8. Markus Riva – “If You’re Gonna Love Me”
 9. Patriks Peterson – “Can’t Get You Outta My Head”
 10. Elīna Gluzunova – “Es pabiju tur”

Kommentar: Jag kan väl tyvärr inte säga att kvaliteten i den lettiska semifinalen är speciellt hög, vilket är synd då landet desperat behöver en finalplats att glädja sig åt efter flera års misslyckade kvalificeringar. Överlag så dras det lettiska startfältet dock i samma riktning som många andra länder i år: Dystert, lågtempo, melankoliskt och konstnärligt. Tyvärr funkar inte det för mig, tvärtom så går denna typ av musik in i ena örat och ut genom det andra. Det blir totalt intetsägande för mig! Många av de bidrag som inte hör till denna fålla, dras med problemet att de istället är fruktansvärt barnsliga – många bidrag (i botten av min lista) känns som plojnummer som snarare hör hemma på en talangjakt i en högstadieskola. Av de få ljuspunkter som jag kan notera så finns de upptemponummer som ändå gör anspråk på någon typ av internationell ambition. ”Plans” är kanske inte den modernaste av dessa, men kommer ändå med en attityd och energi som passar bra i svallvågorna efter Måneskins vinst ifjol. Kanske ingen ESC-vinnare, men kanske en eventuell finalplats?


 1. Aminata – “I’m Letting You Go”
 2. Miks Dukurs – “First Love”
 3. Markus Riva – “If You’re Gonna Love Me”
 4. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner”
 5. Inspo – “A Happy Place”
 6. KATŌ – “Promises
 7. Linda Rušeniece – “Pay My Own Bills”
 8. Patriks Peterson – “Can’t Get You Outta My Head”
 9. Beatrise Heislere – “On the way home”
 10. Elīna Gluzunova – “Es pabiju tur”

Kommentar: Tyvärr är det många låtar i årets Supernova som inte alls tilltalar mig, varav fyra som jag personligen ger noll poäng till. Däremot finns det minst fyra låtar i toppskiktet som jag verkligen tycker levererar och som jag hoppas kommer att ta sig till final och få goda resultat. Ett exempel är Aminata som jag tycker har den bästa låten i startfältet. Själv hoppas jag att det blir Aminata eller någon av Miks Dukurs eller Galvanovskis eller Markus Riva som tar hem segern!


 1. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner”
 2. Aminata – “I’m Letting You Go”
 3. Bermudu Divstūris – “Triangle Bad”
 4. Markus Riva – “If You’re Gonna Love Me”
 5. Miks Dukurs – “First Love”
 6. BUJĀNS – “He, She, You & Me”
 7. Inspo – “A Happy Place”
 8. Linda Rušeniece – “Pay My Own Bills”
 9. Mēs Jūs Mīlam – “Rich Itch”
 10. Elīna Gluzunova – “Es pabiju tur”

Kommentar: Det är en salig blandning i Lettlands uttagning och ingen av låtarna får speciellt hög rankning av mig. Mer att rösterna och musikstilen tilltalar mig mer än själva låten.


 1. RAUM – “Plans
 2. Mēs Jūs Mīlam – “Rich Itch”
 3. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner”
 4. Patriks Peterson – “Can’t Get You Outta My Head”
 5. Miks Dukurs – “First Love”
 6. Markus Riva – “If You’re Gonna Love Me”
 7. Aminata – “I’m Letting You Go”
 8. BUJĀNS – “He, She, You & Me”
 9. Bermudu Divstūris – “Bad”
 10. Zelma – “How

Kommentar: Min ranking av Lettlands bidrag är lite bisarr då de kommer som i olika paket. #1 och #2 är låtar jag fattade tycke för direkt, klistriga och bra, #3 till #6 är okej+, medan plats 7 och neråt är okej men fick fylla upp ekvationen mer än nånting annat. Det är ett tämligen oväntat drag att Lettland väljer att klumpa ihop allt till en semifinal istället för att tidigare ha kört fler semifinaler. I och med att jag inte är överens med mina kollegor här får jag nog hoppas på ett mirakel för att de två låtar jag har högst upp ska komma nån vart.


 1. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner”
 2. Elīna Gluzunova – “Es pabiju tur”
 3. BUJĀNS – “He, She, You & Me”
 4. Markus Riva – “If You’re Gonna Love Me”
 5. RAUM – “Plans
 6. Linda Rušeniece – “Pay My Own Bills”
 7. KATŌ – “Promises
 8. Bermudu Divstūris – “Triangle Bad”
 9. Citi Zēni – “Eat Your Salad”
 10. the COCO’NUTS – “In and out of the dark”

Kommentar: Alltså bortsett från låtarna i min topp 4 så tycker jag överlag att det är en tämligen så kass semifinal. Majoriteten av låtarna går mig obemärkt förbi. Min favorit är dock I’m Just A Sinner, sångaren påminner mig om en av mina favoritartister Chris Kläfford och jag tror det här är en sådan låt som Chris hade kunnat sjunga.

Som panelens språkfacist måste jag också berömma Elīna Gluzunova som faktsikt är den enda utav de 17 tävlande som sjunger på lettiska. Men kan ju undra varför letterna så aktivt negligerar sitt egna språk. Det har ju knappast gått så fär överdrivet bra när de sjungit på engelska, och så sent som förra året vann ju just en icke-engelskspråkig låt.


 1. Aminata – “I’m Letting You Go”
 2. Markus Riva – “If You’re Gonna Love Me”
 3. KATŌ – “Promises
 4. BUJĀNS – “He, She, You & Me”
 5. Miks Galvanovskis – “I’m Just A Sinner”
 6. Miks Dukurs – “First Love”
 7. Patriks Peterson – “Can’t Get You Outta My Head”
 8. Elīna Gluzunova – “Es pabiju tur”
 9. Mēs Jūs Mīlam – “Rich Itch”
 10. Beatrise Heislere – “On the way home”

Kommentar: Det är så mycket mediokra låtar som är med i Lettlands uttagning i år och årets upplaga är inget undantag jämfört med tidigare upplagor av Supernova, som Lettlands uttagning kallas. Men det finns några guldkorn och det är de 6 främsta bidragen jag placerar på min topplista. Aminata som jag ogillade år 2015, när hon representerade Lettland i ESC är tillbaka och denna gången föll jag pladask på hennes känslosamma ballad som berör mig. Hon har den klart starkaste låten bland dessa 17 tävlingsbidrag och jag är inte det minsta orolig att hon inte kommer ta en finalplats och sedermera vara med och fajtas om segern i finalen.

 

Semifinalens resultat


Semifinalen i Lettlands Uttagning är avklarad och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande tio bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därefter har juryn/LTV lagt till följande utröstade låt som wildcard:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Vi inväntar besked från LTV om någon av de utröstade bidragen ges möjlighet att komma tillbaka i tävlan genom att bli finalens s.k. wildcard.

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera