Vladana representerar Montenegro i Eurovision 2022

Foto & copyright: Aleksandra Jović
Bilden är hämtad från eurovision.tv som ägs av EBU.

EUROVISION 2022. Efter en antagning och intern juryomröstning står det klart att sångerskan Vladana Vučinić kommer att representera Montenegro i Eurovision 2022. Det är ännu okänt vilket tävlingsbidrag hon kommer att framföra samt vilket datum låten släpps.

 

Vem är Vladana Vučinić?

35-åriga sångerskan Vladana föddes i Podgorica i Montenegro den 18:e juli 1986. Hon är pop/rock-artist som debuterade 2003 då hon medverkade i en TV-show samt släppte singeln Ostaćeš mi vječna ljubav. År 2005, då Montenegro fortfarande var en del av unionen Serbien-Montenegro, tävlade Vladana i den montenegrinska Eurovision-uttagningen. Låten hette Samo moj nikad njen men då tog hon sig inte vidare till den avgörande finalen. Året därpå tävlade hon istället tillsammans med Bojana Nenezić och tillsammans tog de sig till finalen med låten Željnasom hamnade på 15:e plats. Efter detta har Vladana släppt mer musik, bland annat flera låtar på engelska vilket inkluderar låten Sinner City från 2010.

 

Så valdes artist och bidrag

I oktober 2021 bekräftade montenegrinska RTCG Montenegros Eurovision-comeback (efter att senast ha deltagit 2019) och samma månad presenterades även uttagningssättet. För istället för att återinföra den publika finalen Montevizija blev det istället ett internval. I första skedet anordnades en antagning som inbringade 30 låtar och därefter fick en jury på tio personer lyssna och poängsätta 24 av låtarna i olika kategorier där den låt som fått högst totalpoäng blev vald. Den 4:e januari avslöjade RTCG vilken artist man ska skicka till Turin.

Dagen efter artistpresentationen hölls en presskonferens där det bland annat blev känt att tävlingsbidraget blir popballaden ”Breathe” som är komponerad av Darko Dimitrov. Han får därmed med sitt 12:e Eurovision-bidrag genom historien efter att tidigare ha gjort tävlingsbidrag för Albanien, Nordmakedonien och Serbien. Det har även sagts att låten kommer att släppas i slutet av februari, dock saknas ett exakt datum.

 


 

Kommentera