Montenegro gör comeback till Eurovision 2022

EUROVISION 2022. Efter två års frånvaro kommer glädjande besked att Montenegro är tillbaka i Eurovision igen!

Beskedet kommer från ESCToday.com som har varit i kontakt med det montenegrinska TV-bolaget RTCG som bekräftar att Montenegro åter tänker delta i Eurovision Song Contest. Om combacken bara är tillfällig eller permanent återstår att se. ESCToday.com har heller inte fått bekräftat vilken slags uttagning som väntar för RTCG nästa år.

 

Montenegros Eurovisionhistoria

Från union till självständig stat

Från början av 1960-talet fram till 1992 deltog Montenegro i Eurovisionen som en del av Jugoslavien. När den unionen sedan upplöstes skulle det dröja till 2004 innan Montenegro åter fick tävla, den här gången i union med Serbien. Det blev två bidrag 2004-2005 (Lane moje med Željko Joksimović  och Zauvijek Moja med gruppen No Name) som bägge nådde topp 10-placeringar i Eurovisionfinaler innan unionen valde att inte delta alls 2006, även om de deltog i Eurovision-omröstningarna. Samma år blev Serbien respektive Montenegro självständiga stater och från 2007 åter-debuterade bägge länderna i tävlingen, fast denna gång som två länder.

Montenegros debutbidrag i Eurovision 2007 blev Stevan Faddys ”’Ajde, kroči som sedan följdes upp med Stefan Filipović Zauvijek volim te 2008 och Andrea Demirović Just Get Out of My Life 2009. Ingen av dessa låtar gav dock finalplatser och därför tog RTCG en paus i tävlingen. Pausen varade fram till 2012 då det blev Rambo Amadeus’ Euro Neuro som fick göra ett försök som inte tog finalplats. Även med duon Who See och låten Igranka 2013 misslyckades Montenegro att ta sin första finalplats. Här ska det tilläggas att låten var väldigt populär i tittarröstningen i sin semifinal.

 

Två succér skulle det bli

Det skulle dröja till 2014 då Montenegro skickade balkanballaden Moj svijet som framfördes av Sergej Ćetković då landet skulle få sin första finalplats! I finalen slutade låten dock på 19:e plats. Året därpå tog Montenegro hjälp av mästaren Željko Joksimović som tillsammans med Marina Tucaković och Dejan Ivanović tog fram låten Adio som fick framföras av sångaren Nenad Knežević, eller Knez som han kallar sig som artist. Bidraget tog sig från semifinal till final där det blev 13:e plats efter att jury- och tittarrösterna kombinerats samman. Detta är Montenegros till dags dato bästa placering! Vi ska tillägga att en engelsk version av ”Adio” spelades in med text av Nicole Rodriguez, Tami Rodriguez, Milica Fajgelj och Dunja Vujadinovic.

 

Tillbaka till missade finalplatser – och nytt avhopp

Montenegro fortsatte att delta i Eurovision ytterligare fyra år, men precis som det var vid debutåren gick inga av deras låtar hem i omröstningarna. Det gällde således gruppen Highway och låten The Real Thing(2016), sångaren Slavko Kalezić och hans Space (2017), sångaren Vanja Radovanović och låten Inje (2018) och det senaste försöket år 2019 med gruppen D mol och deras bidrag Heaven.

Efter dessa försök gav RTCG upp och i november 2019 kom beskedet att det inte skulle bli något montenegrinskt tävlande i Eurovision 2020. Samma besked lämnades även inför 2021. Nu till 2022 är dock beskedet mer positivt och självklart hoppas vi att det inte bara är en tillfällig comeback!

 


 

Kommentera