Inget Ungern och Montenegro i Eurovision 2020

EUROVISION 2020. Den 13 november 2019 blev det officiellt bekräftat att TV-bolagen RTCG (Montenegro) och MTVA (Ungern) inte kommer att delta i Eurovision 2020.

 

Montenegro: Från spekulation till självklarhet

RTCG i Montenegro gjorde från början en preliminär bekräftelse till EBU om deltagande i Eurovision, vilket ESCToday.com bland annat rapporterade om. Men någon månad senare kom istället beskedet att man drog tillbaka sin anmälan på grund av ekonomiska orsaker. Trots det var det många källor på RTCG som hävdade att man inte tagit något beslut i frågan än, varför det fanns många frågetecken kring deltagandet. Det var först när EBU:s deltagarlista bekräftades den 13:e november som det stod helt klart att Montenegro inte ställer upp igen, åtminstone inte 2020.

Naturligtvis kan fler länder tillkomma i efterhand, men det mest troliga är i dagsläget att någon ny montenegrinskt deltagande 2020 inte är att tänka på.

 

Montenegros Eurovision-historik

Mellan åren 1961-1992 tävlade Montenegro som en del av republiken Jugoslavien. När den sedan upplöstes och dess stater blev fria fick Jugoslavien inte längre tävla, och det skulle dröja ända till 2004 innan sista resten av Jugoslavien skulle synas i sammanhanget igen, då som unionen Serbien-Montenegro. Både 2004 och 2005 tävlade unionen med framgångsrika resultat i Eurovision, men 2006 kunde man inte enas om en kandidat varför man stannade hemma. Samma sommar skedde en omröstning där staterna splittrades, vilket resulterade i att Serbien respektive Montenegro numer är egna stater.

År 2007 gjorde både Serbien och Montenegro comeback, som självständiga stater, i Eurovision. Medan Serbien gick och vann tog sig inte ens Montenegro till final, och för Montenegros del hade ökenvandringen bara börjat. Efter två mycket hopplösa försök 2008 och 2009 valde RTCG att inte delta 2010 och 2011. Men redan 2012 var man på banan igen och även om resultatet inte blev bättre då heller (och inte heller i Malmö 2013) så skulle allt ändras. För 2014 och 2015 satsade man allt på Balkanballader och då tog man sig till final även om placeringen blev något lägre.

Men alla år därefter har Montenegro gått in i ökenvandringen igen, för varken 2016, 2017 eller 2018 har man haft någon framgång alls. Framgången uteblev även för gruppen D Mol i Tel Aviv som med låten ”Heaven” bara tog en 16:e plats i sin semi. Så här såg det framträdandet ut:

 

 

Ungern: Rykten som blev sanna

I början av november 2019 bekräftade MTVA i Ungern att deras tidigare Eurovision-uttagning A Dal, som MTVA använts som Eurovisionuttagning sedan år 2012, kommer att produceras även år 2020 men inte för ett ungerskt Eurovision-deltagande. Istället vill MTVA satsa på att låta vinnaren få uppleva de lokala scenerna i hemlandet istället för på Eurovision-scenen.

När det beskedet kom var det många sajter som började spekulera i om Ungern skulle hoppa av Eurovision helt och hållet, men MTVA valde då att varken bekräfta eller dementera dessa uppgifter. Istället dröjde det först till EBU presenterade deltagarlistan som det stod klart att något Ungern i Eurovision 2020 inte kommer att bli av.

Precis som i fallet med Montenegro skulle självklart Ungern kunna ändra sitt beslut, men som det ser ut just nu verkar det inte troligt.

 

Ungerns Eurovision-historik

Ungern debuterade i Eurovision-sammanhanget år 1994 och fick en pangstart med en fjärdeplats! Så bra har det aldrig gått därefter, även om sångaren András Kállay-Saunders lyckades komma upp till femte plats tjugo år senare. Sedan debuten Ungern deltagit alla år sedan dess med undantag för åren 1996 (då man misslyckades att kvala vidare från den inofficiella semifinalen) samt att de gjorde ett långt frivilligt uppehåll mellan 1999-2004, och att de höll sig borta både 2006 och 2010 (då man stannade hemma av fri vilja).

De år som Ungern har deltagit, framförallt sedan semifinalsystemet infördes 2004, har landet lyckats kvala sig till final alla gånger utom tre (2008, 2009 och 2019), och vid fyra av nio tillfällen lyckats komma topp 10! Vid comebacken 2011 och ända fram till 2018 missades inte en finalplats. Sviten bröts dock i år (2019) när sångaren Joci Pápai, som tävlade för andra gången på två år, inte fick nytt finalförtroende av jury och tittarna. Två år tidigare, i Kiev 2017, blev det istället ett tvärtom-resultat, för då gick han direkt till final och hamnade på en fin åttondeplats med låten ”Origo”. Nu blev det alltså platt fall redan i semifinalen.

Så här såg Joci Pápais framträdande ut i första semifinalen i Tel Aviv:

 


 

Kommentera