Inget Montenegro i Eurovision 2020?

EUROVISION 2020. Trots tidigare preliminära besked väljer nu Montenegros nationella TV-bolag RTCG att inte delta i Eurovision 2020. Detta uppger RTCG till Esctoday.com. Trots det hävdar andra källor att något beslut ännu inte är taget.

 

Vad har hänt?

RTCG meddelade tidigare i september till ESCToday.com ett preliminärt positivt besked att fortsätta delta i Eurovisionen precis som man gjort varje år sedan sin comeback 2012. Men nu i november har RTCG enligt ESCToday istället kommit med negativa besked.

 

Vad har föranlett beslutet?

Anledningen till avhoppet sägs, enligt ESCToday.com, berott på olika omständigheter på RTCG. Bland annat ska EBU ha gett dem en längre betänketid för att kunna reda ut problemen. Men trots det så fixade inte RTCG detta, vilket nu skulle föranleda ett avhopp inför Rotterdam 2020.

Dagen efter, den 9 november, hävdar andra källor att något beslut ännu inte är taget. Varför beskeden är olika vet vi inte, men sannolikt pekar det mesta mot ett avhopp även om RTCG såklart kan ändra sitt beslut innan deadline. Vi kan alltså inte utesluta något.

Notering: Den här artikeln har uppdaterats med ny information sedan publiceringsdatumet och detta då ny fakta framkommit i frågan. Vi redovisar således två sidor av samma mynt.

 

Montenegros Eurovision-historia

Mellan åren 1961-1992 tävlade Montenegro som en del av republiken Jugoslavien. När den sedan upplöstes och dess stater blev fria fick Jugoslavien inte längre tävla, och det skulle dröja ända till 2004 innan sista resten av Jugoslavien skulle synas i sammanhanget igen, då som unionen Serbien-Montenegro. Både 2004 och 2005 tävlade unionen med framgångsrika resultat i Eurovision, men 2006 kunde man inte enas om en kandidat varför man stannade hemma. Samma sommar skedde en omröstning där staterna splittrades, vilket resulterade i att Serbien respektive Montenegro numer är egna stater.

År 2007 gjorde både Serbien och Montenegro comeback, som självständiga stater, i Eurovision. Medan Serbien gick och vann tog sig inte ens Montenegro till final, och för Montenegros del hade ökenvandringen bara börjat. Efter två mycket hopplösa försök 2008 och 2009 valde RTCG att inte delta 2010 och 2011. Men redan 2012 var man på banan igen och även om resultatet inte blev bättre då heller (och inte heller i Malmö 2013) så skulle allt ändras. För 2014 och 2015 satsade man allt på Balkanballader och då tog man sig till final även om placeringen blev något lägre.

Men alla år därefter har Montenegro gått in i ökenvandringen igen, för varken 2016, 2017, 2018 eller 2019 har man haft någon framgång alls. Nu till 2020 väljer landet dessutom att inte delta.

Frågan är om en ”time-out” kanske är det bästa för Montenegro just nu? För att sedan komma tillbaka igen om ett tag med något helt nytt. Kommentera gärna vad du tycker!

 


 

Kommentera