Följ Eurovision-bubblan »

                 
 
 

 

41 länder deltar i Eurovision 2020

Publicerad: | Skribent: ESC-Panelen

Publicerad


EUROVISION 2020. Då är det från EBU nu äntligen officiellt bekräftat att 41 länder kommer att delta i Eurovision Song Contest 2020 som avgörs i Rotterdam i Nederländerna den 12:e, 14:e och 16:e maj 2020.

 

Vilka länder deltar?

Sedan Nederländerna tog hem segern i Eurovision 2019 i maj har det ryktats, spekulerats och preliminärbekräftats från olika länder om de vill delta i 2020 års Eurovision eller inte. Först nu, den 13 november 2019, har EBU bekräftat deltagarlistan vilken innehåller alla länder som deltog i Tel Aviv 2019, utom Montenegro (som meddelade sitt avhopp den 8:e november) och Ungern. Trots två avhopp blir deltagarlistan lika stor som 2019 i och med att Bulgarien och Ukraina gör comeback!

Med lärdom från de senaste årens tävlingar kan vissa överraskningar förekomma i startfältet inför tävlingen, t.ex. sena avhopp eller länder som läggs till i sista sekund. Något sådant har vi inte fått rapporter om än, och skulle det hända kommer vi såklart rapportera om det.

 

Hur ser upplägget ut?

I själva tävlingen behöver samtliga länder, utom ”Big Five”-länderna* (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) och värdlandet Nederländerna, kvala genom de två semifinalerna den 12:e och 14:e maj. De totalt 35 semifinalländerna kommer att lottas in i de två semifinalerna, vilket sker i en ceremoni som enligt uppgifter kommer att hållas den 28:e januari 2020. På respektive semifinaldatum kommer länderna att tävla om tjugo platser i finalen, tio från varje semifinal. Själva finalen avgörs den 16:e maj då en ny vinnare ska koras.

 

Vilka kvalar om finalplatserna?*

För att förtydliga är det dessa länder som kommer att tävla i semifinalerna:

Albanien, Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Grekland, Irland, Island, Kroatien, Lettland, Litauen, Makedonien, Malta, Moldavien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovenien, Sverige, Tjeckien, Ukraina, Vitryssland och Österrike.

 

* Anledningen att inte alla behöver kvala beror på att de s.k. ”Big Five”-länderna betalar mest pengar till EBU. I gengäld får var och ett av dessa fem länder varsin gratis finalplats oavsett slutplacering året innan. Varför värdlandet tillåts vara direktkvalificerad beror helt enkelt på att de är värdland.

 

Statistik: antalet deltagande länder de senaste fem årens tävlingar

  • 2019: 41 st****
  • 2018: 43 st
  • 2017: 42 st***
  • 2016: 42 st***
  • 2015: 40 st**

 

** År 2015 lades Australien till som tävlingsland nr 40, vilket skedde bara tre månader innan tävlingen skulle äga rum.

*** Åren 2016 och 2017 skulle initialt 43 länder ha tävlat, men dessa år skedde sista minuten-avhopp av Rumänien (2016) respektive Ryssland (2017) vilket gjorde att deltagarsiffran för bägge åren stannade på 42 länder.

**** År 2019 skulle 42 länder tävlat, men Ukraina gjorde ett sent avhopp och därför blev det 41 länder som kom till start.

 


Kommentera

 
 

 
 
 

  Tillbaka till toppen
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2023

Melodifestivalen 2023

Nationella uttagningar

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum med nio personer som tycker till om allt som rör Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Vi är en fristående grupp från Melodifestivalens respektive Eurovisions redaktioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen