41 länder deltar i Eurovision 2020

EUROVISION 2020. Då är det från EBU nu äntligen officiellt bekräftat att 41 länder kommer att delta i Eurovision Song Contest 2020 som avgörs i Rotterdam i Nederländerna den 12:e, 14:e och 16:e maj 2020.

 

Vilka länder deltar?

Sedan Nederländerna tog hem segern i Eurovision 2019 i maj har det ryktats, spekulerats och preliminärbekräftats från olika länder om de vill delta i 2020 års Eurovision eller inte. Först nu, den 13 november 2019, har EBU bekräftat deltagarlistan vilken innehåller alla länder som deltog i Tel Aviv 2019, utom Montenegro (som meddelade sitt avhopp den 8:e november) och Ungern. Trots två avhopp blir deltagarlistan lika stor som 2019 i och med att Bulgarien och Ukraina gör comeback!

Med lärdom från de senaste årens tävlingar kan vissa överraskningar förekomma i startfältet inför tävlingen, t.ex. sena avhopp eller länder som läggs till i sista sekund. Något sådant har vi inte fått rapporter om än, och skulle det hända kommer vi såklart rapportera om det.

 

Hur ser upplägget ut?

I själva tävlingen behöver samtliga länder, utom ”Big Five”-länderna* (Frankrike, Italien, Spanien, Storbritannien och Tyskland) och värdlandet Nederländerna, kvala genom de två semifinalerna den 12:e och 14:e maj. De totalt 35 semifinalländerna kommer att lottas in i de två semifinalerna, vilket sker i en ceremoni som enligt uppgifter kommer att hållas den 28:e januari 2020. På respektive semifinaldatum kommer länderna att tävla om tjugo platser i finalen, tio från varje semifinal. Själva finalen avgörs den 16:e maj då en ny vinnare ska koras.

 

Vilka kvalar om finalplatserna?*

För att förtydliga är det dessa länder som kommer att tävla i semifinalerna:

Albanien, Armenien, Australien, Azerbajdzjan, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Estland, Finland, Georgien, Grekland, Irland, Island, Kroatien, Lettland, Litauen, Makedonien, Malta, Moldavien, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, Ryssland, San Marino, Schweiz, Serbien, Slovenien, Sverige, Tjeckien, Ukraina, Vitryssland och Österrike.

 

* Anledningen att inte alla behöver kvala beror på att de s.k. ”Big Five”-länderna betalar mest pengar till EBU. I gengäld får var och ett av dessa fem länder varsin gratis finalplats oavsett slutplacering året innan. Varför värdlandet tillåts vara direktkvalificerad beror helt enkelt på att de är värdland.

 

Statistik: antalet deltagande länder de senaste fem årens tävlingar

  • 2019: 41 st****
  • 2018: 43 st
  • 2017: 42 st***
  • 2016: 42 st***
  • 2015: 40 st**

 

** År 2015 lades Australien till som tävlingsland nr 40, vilket skedde bara tre månader innan tävlingen skulle äga rum.

*** Åren 2016 och 2017 skulle initialt 43 länder ha tävlat, men dessa år skedde sista minuten-avhopp av Rumänien (2016) respektive Ryssland (2017) vilket gjorde att deltagarsiffran för bägge åren stannade på 42 länder.

**** År 2019 skulle 42 länder tävlat, men Ukraina gjorde ett sent avhopp och därför blev det 41 länder som kom till start.

 


 

Kommentera