« Nationella uttagningar 2019 | Nationella uttagningar 2021 » |
NATIONELLA 2020. Inför Eurovision 2020 höll alla deltagande länder i tävlingen i egna nationella uttagningar. I dessa utsåg varje land en artist med tillhörande tävlingsbidrag som representant.
Under säsongens gång bevakade vi de flesta uttagningar och vi länkar här vilka uttagningar vi följde. För mer datuminformation för säsongens uttagningar rekommenderar vi att du kollar vår kalender som finns längre ned på denna sida.
Länder med publikuttagningar
Nedan är de länder som valde artist och/eller tävlingsbidrag via en nationell uttagning där publik- och/eller juryröster användes för att rösta fram sitt lands val. Flertalet av dessa uttagningar följde vi och för mer information om respektive uttagning inklusive våra topplistor finns på respektive undersida.
Länder med internval
Nedan finner du fakta om alla de länder som valde ut artist och bidrag enbart via internval. Det var uttagningar som vi inte följde under säsongen, däremot tyckte vi till om respektive lands artist- och bidragsval i vår inför-guide som den här gången gjordes som ett specialprojekt utanför tävlingen vilket var till följd av att ESC 2020 blev inställd p.g.a. coronapandemin.
AZERBAJDZJANS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det azeriska TV-bolaget İTV ut Azerbajdzjans artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
İTV valde återigen en intern process för att hitta artist och bidrag. Man valde ut fem kandidater som ställdes inför en internationell jury av musikproducenter, låtskrivare, musikexperter, journalister och representanter från tv-nätverk som tillsammans fick rösta fram den bästa kandidaten. Deras val föll på Samira Efendi som blev officiellt presenterad den i slutet av februari. Därefter dröjde det inte länge förrän hennes tilltänkta tävlingsbidrag "Cleopatra" släpptes för omvärlden. Låten gjordes av trion Luuk van Beers, Alan Roy Scott och Sarah Lake, vilket också blev första gången sedan 2008 som landet inte använde sig av svenska låtskrivare!
I samband med att låten släpptes officiellt den 10:e mars kom också beskedet att Samira valde att tävla under sitt efternamn, dvs. Efendi.
BELGIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det belgiska TV-bolaget VRT ut Belgiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
Den här gången var det flamländska VRT:s tur att bestämma Belgiens artist och bidrag till Eurovisionen. De presenterade sitt artistval så tidigt som den 1:a oktober 2019, och beskedet blev att de internt utsett musikgruppen Hooverphonic som sitt artistval till Eurovision 2020. Det var första gången sedan 2011 som Belgien skulle ha representerats av en musikgrupp, alla år däremellan har det bara varit soloartister.
Även tävlingsbidraget utsågs internt, men det dröjde till den 17:e februari 2020 innan den släpptes. Bidraget hette "Release Me" och hade gjorts av bandmedlemmen Alex Callier tillsammans med låtskrivaren Luca Chiaravalli.
BULGARIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det bulgariska TV-bolaget BNT ut Bulgariens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
TV-bolaget BNT hade avstått att tävla i Eurovision 2018, men redan till 2020 ville man delta igen, något som bolaget bekräftade i slutet av oktober 2019. En månad senare, den 25:e november för att vara exakt, blev det officiellt att sångerskan Victoria Georgieva skulle komma att representera Bulgarien vid landets comeback i Eurovision 2020. Sedan dröjde det ända till den 7:e mars innan tävlingsbidraget "Tears Getting Sober" släpptes officiellt. Låten hade Victoria gjort tillsammans med Borislav Milanov, Lukas Oscar Janisch och Cornelia Wiebols.
CYPERNS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det cypriotiska TV-bolaget CyBC ut Cyperns artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
CyBC bekräftade den 29:e november 2019 att man för fjärde året på raken skulle komma att välja artist och bidrag till Eurovision internt, och efter två år med medelhavspop blev det en helt annan genre.
Samma dag som internvalsbeskedet kom presenterades också artistvalet: den amerikansk-grekiske sångaren Alessandro Rütten, som artist kallar sig för Sandro. Han föddes och växte upp i Tyskland, där han musikaliskt också slog igenom genom sin medverkan i den tyska motsvarigheten till Idol-programmet The Voice. Därefter har han också representerat USA i musiktävlingen New Wave 2019, där han kom på sjätte plats. I den tävlingen tävlade han under sitt nya artistnamn Sandro.
Som tidigare nämnt gick låten i en helt annan genre än vad fansen gjort sig vana vid med Cypern de senaste två åren. Låtens titel ("Running") hintades i början av februari 2020 men släpptes först en månad senare. Låten hade Sandro gjort tillsammans med Alfie Arcuri (som deltog i Australiens uttagning 2019), Sebastian Metzner Rickards och Octavian Rasinariu.
FRANKRIKES UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det franska TV-bolaget France Télévisions ut Frankrikes artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
Enligt Eurovision.tv började France Télévisions redan under sommaren 2019 att planera sitt val för Eurovision 2020. Man ville kraftsamla för att hitta den bästa kandidaten för tävlingen, vilket bland annat gjorde att man bröt mot sin egen heliga regel, dvs. tittade efter låtskrivare även utanför Frankrike som fick skicka in låtar. Därefter tog en kommitté över arbetet och fick välja ut den bäst lämpade kandidaten. Den 14:e januari 2020 kom beskedet att juryns val blivit sångaren Tom Leeb som bara månader tidigare släppt sitt första album.
Drygt en månad senare släpptes också en första version av tävlingsbidraget "Mon alliée (The Best in Me)" som Tom gjorde tillsammans med låtskrivarteamet Peter Boström, Thomas G:son, John Lundvik, Amir Haddad och Lea Ivanne. I denna version sjöngs låten mestadels på engelska och mindre på franska, vilket fick stark kritik på hemmaplan. Därför gjordes en nyversion som blev mer fransk om än att engelskan behölls. Det kan tilläggas att det var första gången sedan 2004 som icke-franska låtskrivare varit inblandade i Frankrikes tävlingsbidrag till Eurovisionen.
GREKLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det grekiska TV-bolaget ERT ut Greklands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
Grekland fortsatte på internvalsspåret i Eurovision Song Contest, och anno 2020 blev den 17-åriga sångerskan Stefania utvald att representera landet i tävlingen.
I samband med att ERT i början av februari släppte sitt artistval presenterades också tävlingsbidragets titel: “Superg!rl”, en låt som gjordes av Dimitris Kontopoulos, Sharon Vaughn och låtskrivarna i Arcade (alltså inte den nederländska vinnarlåten med samma namn). Däremot dröjde det ända till den 1:a mars innan tävlingsbidraget släpptes officiellt.
IRLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det irländska TV-bolaget RTÉ ut Irlands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
Sedan år 2016 har RTÉ konsekvent använt sig av internval som metod att välja artist och bidrag till Eurovision istället för att anordna en publik tv-sänd uttagning, och så blev det alltså även anno 2020. För att välja ut rätt artist och låt till Eurovision ville RTÉ ha in förslag på bidrag, något som skedde genom en antagning som pågick fram till den 25:e oktober. Därefter utsåg en jury ett vinnarbidrag. Däremot blev det först i början av mars officiellt att juryn valt ut sångerskan Lesley Roy med bidraget “Story Of My Life”, som hon gjorde tillsammans med Robert Marvin, Catt Gravitt och Tom Shapiro.
NEDERLÄNDERNAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det nederländska TV-bolaget AVROTROS ut Nederländernas artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
Den 10:e januari 2020 meddelade AVROTROS att man valt ut artisten Jeangu Macrooy att representera Nederländerna i Eurovision 2020. Artistvalet hade förekommit av ett internval där AVROTROS själva utsett sin kandidat. I och med det var det första gången sedan 1999 som Eurovisions värdnation inte höll en publik uttagning för ändamålet.
Även tävlingsbidraget utsågs internt och den 4:e mars 2020 släpptes låten "Grow" som Jeangy gjort tillsammans med Pieter Perquin.
NORDMAKEDONIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det nordmakedonska TV-bolaget MRT ut Nordmakedoniens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
Med en stor succé i ryggen från Tel Aviv 2019, där sångerskan Tamara Todevska tog landet till final och en åttondeplats i totalen, fortsatte MRT på internspåret för att välja artist och bidrag och till Eurovisionen. Denna gång blev det artisten Vasil, eller Vasil Garvanliev som fick förfrågan och tackade ja. Inför detta hade han förutom sin egen musikkarriär också backat upp Tamara på scenen i Tel Aviv, och nu var det hans tur att få stå längst framme i rampljuset.
Artistvalet offentliggjordes den 15:e januari, medan det dröjde till den 8:e mars innan tävlingsbidraget, som hette "You", släpptes officiellt. Låten gjordes av Nevena Neskoska, Javier Lloret de Muller, Darko Dimitrov, Lazar Cvetkovski, Kalina Neskoska och Alice Schroeder.
RYSSLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det ryska TV-bolaget Channel One ut Rysslands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
TV-bolaget Channel Ones val föll på musikgruppen Little Big vilket presenterades officiellt den 2:a mars. Gruppen består av de fyra medlemmarna Ilya Prusikin, Sonya Tayurskaya, Anton Lissov och Sergey Makarov, och de kommer från Sankt Petersburg. Enligt Eurovision.tv beskriver sig gruppen som blandning av lite allt möjligt inom punk-pop-rave-musik.
Tävlingsbidraget som var tänkt att skickas med till Rotterdam 2020 hette "Uno" och gjordes av Denis Tsukerman, Ilia Prusikin och Viktor Sibrinin. I samband med att låtens musikvideo släpptes på YouTube i mitten av mars blev den snabbt omåttligt populär, såpass att den till sommaren 2020 hade slagit alla tiders rekord (över 140 miljoner visningar)!
SCHWEIZ’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR ut Schweiz’ artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
Redan under sommaren 2019 stod det klart att det inte skulle någon schweizisk nationell final anno 2020 heller, utan SRG SSR predikade en fortsättning på internvalet. Men först ville de ha in bidrag och det fick de, för efter en antagningsperiod hade inte mindre än 515 bidrag skickats in, vilket var 95 fler mot året innan. Det fanns alltså ett stort allmänintresse att delta för Schweiz i Eurovision!
Bidragen lades sedan i händerna på en rekryterad publikpanel och en expertjury som tillsammans fick lyssna och bedöma låtarna innan de slutligen röstade fram en vinnarlåt. Den som vann den interna omröstningen blev sångaren Gjon's Tears (artistnamn för Gjon Muharremaj) med låten "Répondez-moi" som Gjon gjorde tillsammans med Xavier Michel, Alizé Oswald och Jeroen Swinnen. Det var också första gången sedan 2010 som Schweiz skulle ha tävlat med en franskspråkig låt.
SPANIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det spanska TV-bolaget RTVE ut Spaniens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
Efter ett par år med publika uttagningar, dock med sämre slutplaceringar i Eurovision, valde RTVE att skrota planerna på en ny uttagning för att istället utse artist och bidrag internt. Valet föll på sångaren Blas Cantó som vid två tillfällen försökt få tävla för Spanien i Junior Eurovision 2004 och sedan i Eurovision 2011. Först nu skulle han få sin chans. Spanien var också väldigt tidiga med att bekräfta sitt artistval då man kom med beskedet den 5:e oktober 2019.
Tävlingsbidraget "Universo" som Blas själv var med och gjorde tillsammans med Dan Hammond, Ashley Hicklin, Dangelo Ortega och Mikolaj Trybulec, släpptes officiellt den 30:e januari 2020.
STORBRITANNIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det brittiska TV-bolaget BBC ut Storbritanniens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
TV-bolaget BBC bekräftade under hösten 2019 att man skulle genomföra en ny uttagning för Storbritanniens till Eurovision 2020. Det var BBC Studios som i september 2019 lämnade beskedet att man hade valt att söka ett samarbete med skivbolaget BMG UK som har möjlighet att ta fram en låt och artist med internationell standard som ska tävla för Storbritannien i Eurovision 2020.
Om det här sedan skulle innebära ett internval framgick inte förrän BBC i slutet av februari 2020 meddelade att de internt utsett sångaren James Newman med bidraget "My Last Breath" som representant för Storbritannien i Eurovision 2020. Låten har han gjort tillsammans med låtskrivarna Adam Argyle, Ed Drewett och Iain James. I samband med presentationen släpptes låten officiellt på olika streamingtjänster, utöver att den också släpptes på YouTube.
TYSKLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det tyska TV-bolaget NDR ut Tysklands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
Länge var det tyst från NDR/ARD om hur Tyskland skulle välja artist och bidrag till 2020. Det var först i början av februari som beskedet kom att ett internval stod för dörren. Processen liknade dock den som Schweiz hade haft, dvs. att interna jurygrupper fick rösta fram en vinnare.
Uttagningen hade redan startat i april 2019 då närmare 2,6 miljoner tyskar fick en förfrågan om att delta i valet att utse Tysklands nästa representant. Av dessa fick drygt 15 000 personer rangordna hur tio slumpmässigt utvalda Eurovision-bidrag i 2019 års tävling placerade sig. De hundra bästa gissningarna fick sedan ingå i den publikpanel som tillsammans med en expertjury fick rösta fram Tysklands representant till Eurovision 2020.
Den artist och låt som vann omröstningen var sångaren Ben Dolic med bidraget "Violent Thing", som Borislav Milanov, Peter St. James, Dag Lundberg, Jimmy Thorén och Connor Martin stod bakom på upphovssidan.
ÖSTERRIKES UTTAGNING. Inför Eurovision 2020 valde det österrikiska TV-bolaget ORF ut Österrikes artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.
Så gjordes artist- och bidragsvalet
I december 2019 bekräftade TV-bolaget ORF att man internt valt ut sångaren Vincent Bueno att representera landet i Eurovision 2020. I samband med att ORF meddelade sitt artistval kom också beskedet att Vincents tävlingsbidrag i Rotterdam 2020 skulle låten "Alive", som han gjorde tillsammans med David Yang, Felix van Göns och Artur Aigner. Bidraget släpps dock först i slutet av nationella-perioden dvs. i början av mars 2020.
Kalender
Här nedan visas uttagningsdatumen för respektive lands uttagning. Inom parentes står datumet då händelsen ägde rum.
Oktober (2019)
Vecka 40
- Belgien – officiell artistpresentation (1:a)
- Spanien – officiell artistpresentation (5:e)
- Malta – show 1 (6:e)
Vecka 41
- Malta – show 2 (13:e)
Vecka 42
- Malta – show 3 (20:e)
Vecka 43
- Georgien – Audition-show 1 (26:e)
- Malta – show 4 (27:e)
November (2019)
Vecka 44, forts.
- Georgien – Audition-show 2 (2:a)
- Malta – show 5 (3:e)
Vecka 45
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (4:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (5:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (6:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-veckofinal (8:e)
- Georgien – Audition-show 3 (9:e)
- Malta – Bootcamp 1 (10:e)
Vecka 46
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (11:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (12:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (13:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-veckofinal (15:e)
- Georgien – Live-show 1 (16:e)
- Malta – Bootcamp 2 (17:e)
Vecka 47
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (18:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (19:e)
- Israel – audition 1 (20:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (20:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-veckofinal (22:a)
- Georgien – Live-show 2 (23:e)
- Israel – audition 2 (23:e)
- Israel – audition 3 (24:e)
- Malta – Chair Challange 1 (24:e)
Vecka 48
- Bulgarien – officiell artistpresentation (25:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (25:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (26:e)
- Israel – audition 4 (27:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (27:e)
- Cypern – officiell artistpresentation (29:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-veckofinal (29:e)
- Georgien – Live-show 3 (30:e)
- Israel – audition 5 (30:e)
December (2019)
Vecka 48, forts.
- Israel – audition 6 (1:a)
- Malta – Chair Challange 2 (1:a)
Vecka 49
- Israel – audition 7 (2:a)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (2:a)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (3:e)
- Israel – audition 8 (4:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-duell (4:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-veckofinal (6:e)
- Georgien – Live-show 4 (7:e)
- Israel – audition 9 (7:e)
- Israel – audition 10 (8:e)
- Malta – Chair Challange 3 (8:e)
Vecka 50
- Israel – audition 11 (9:e)
- Israel – audition 12 (11:e)
- Österrike – officiell artist- och bidragspresentation (12:e)
- Georgien – Live-show 5 (14:e)
- Israel – audition 13 (14:e)
- Israel – audition 14 (15:e)
- Malta – Chair Challange 4 (15:e)
Vecka 51
- Israel – audition 15 (18:e)
- Albanien – semifinal 1 (19:e)
- Albanien – semifinal 2 (20:e)
- Georgien – Live-show 5 (21:a)
- Israel – shortlisting round 1 (21:a)
- Albanien – final! (22:a)
- Malta – fortsatt uttagning (22:a)
Vecka 52
- Israel – shortlisting round 2 (25:e)
- Israel – shortlisting round 3 (28:e)
- Israel – shortlisting round 4 (29:e)
- Malta – fortsatt uttagning (29:e)
Vecka 1
- Georgien – Artistfinal! (31:a)
Januari
Vecka 1, forts.
- Israel – topp 20 del 1 (4:e)
- Israel – topp 20 del 2 (5:e)
- Malta – fortsatt uttagning (5:e)
Vecka 2
- Israel – topp 20 del 3 (9:e)
- Nederländerna – officiell artistpresentation (10:e)
- Israel – heat 1 (11:e)
- Litauen – heat 1 (11:e)
- Norge – heat 1 (11:e)
- Malta – Liveshow 1 (12:e)
Vecka 3
- Israel – heat 1, forts. (13:e)
- Frankrike – officiell artistpresentation (14:e)
- Nordmakedonien – officiell artistpresentation (15:e)
- Israel – heat 2 (16:e)
- Israel – heat 2, forts. (18:e)
- Litauen – heat 2 (18:e)
- Norge – heat 2 (18:e)
- Slovenien – EMA FREŠ-final! (18:e)
- Israel – heat 3 (19:e)
- Malta – Liveshow 2 (19:e)
Vecka 4
- Danmark – P4-omröstningen startade! (20:e)
- Israel – heat 3, forts. (20:e)
- Tjeckien – webbomröstningen startade! (20:e)
- Israel – heat 4 (23:e)
- Danmark – P4-omröstningen avslutas! (24:e)
- Israel – heat 4, forts. (25:e)
- Litauen – heat 3 (25:e)
- Norge – heat 3 (25:e)
- Israel – heat 5 (26:e)
- Malta – Liveshow 3 (26:e)
Vecka 5
- Israel – heat 5, forts. (27:e)
- Israel – kvartsfinal (30:e)
- Spanien – officiell bidragspresentation (30:e)
- Danmark – P4-wildcards presenterades (31:a)
Vecka 5, forts.
- Israel – semifinal 1 (1:a)
- Litauen – semifinal 1 (1:a)
- Norge – heat 4 (1:a)
- Sverige – deltävling 1 (1:a)
- Israel – semifinal 2 (2:a)
- Malta – Liveshow 4 (2:a)
- Polen – heat 1 (2:a)
- Tjeckien – webbomröstningen avslutas! (2:a)
Vecka 6
- Tjeckien – resultat (vinnaren meddelades)! (3:e)
- Israel – artistfinal! (4:e)
- Italien – första kvällen (4:e)
- Italien – andra kvällen (5:e)
- Italien – tredje kvällen (6:e)
- Italien – fjärde kvällen (7:e)
Helgen
- Australien – final! (8:e)
- Island – semifinal 1 (8:e)
- Italien – final! (8:e)
- Lettland – final! (8:e)
- Litauen – semifinal 2 (8:e)
- Malta – artistfinal! (8:e)
- Norge – heat 5 (8:e)
- Sverige – deltävling 2 (8:e)
- Ukraina – semifinal 1 (8:e)
- Polen – heat 2 (9:e)
Vecka 7
- Rumänien – ev. artist presenteras (11:e)
- Estland – semifinal 1 (13:e)
Helgen
- Armenien – final! (15:e)
- Estland – semifinal 2 (15:e)
- Island – semifinal 2 (15:e)
- Litauen – final! (15:e)
- Norge – final! (15:e)
- Sverige – deltävling 3 (15:e)
- Ukraina – semifinal 2 (15:e)
- Frankrike – officiell bidragspresentation (16:e)
- Polen – heat 3 (16:e)
Vecka 8
- Belgien – officiell bidragspresentation (17:e)
Helgen
- Portugal – semifinal 1 (22:a)
- Slovenien – final! (22:a)
- Sverige – deltävling 4 (22:a)
- Ukraina – final! (22:a)
- Polen – final! (23:e)
Vecka 9
- Storbritannien – officiell artist- och bidragspresentation (27:e)
- Tyskland – officiell artist- och bidragspresentation (27:e)
Helgen
- Azerbajdzjan – officiell artistpresentation (28:e)
- Belarus – final! (28:e)
- Serbien – semifinal 1 (28:e)
- Estland – final! (29:e)
- Island – final! (29:e)
- Kroatien – final! (29:e)
- Moldavien – final! (29:e)
- Portugal – semifinal 2 (29:e)
- Serbien – semifinal 2 (29:e)
- Sverige – Andra chansen (29:e)
Mars
Vecka 9, forts.
- Grekland – officiell bidragspresentation (1:a)
- Rumänien – bidragsfinal! (1:a)
- Serbien – final! (1:a)
Vecka 10
- Ryssland – officiell artistpresentation (2:a)
- Georgien – officiell bidragspresentation (3:e)
- Israel – bidragsfinal! (3:e)
- Nederländerna – officiell bidragspresentation (4:e)
- Schweiz – officiell artist- och bidragspresentation (4:e)
- Irland – officiell artist- och bidragspresentation (5:e)
- Österrike – officiell bidragspresentation (5:e)
Helgen
- Cypern – officiell bidragspresentation (6:e)
- San Marino – officiell artistpresentation (6:e)
- Bulgarien – officiell bidragspresentation (7:e)
- Danmark – final! (7:e)
- Finland – final! (7:e)
- Portugal – final! (7:e)
- Sverige – final! (7:e)
- San Marino – omröstning val av bidrag (7:e-8:e)
- Nordmakedonien – officiell bidragspresentation (8:e)
Vecka 11
- Malta – officiell bidragspresentation (9:e)
- San Marino – resultat av bidragsomröstningen (9:e)
- Azerbajdzjan – officiell bidragspresentation (10:e)
- Ryssland – officiell bidragspresentation (12:e)