Schweiz fortsätter med internval till Eurovision 2020

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Efter Luca Hännis storsuccé för Schweiz i Eurovision 2019 har nu det nationella samlingsbolaget i Schweiz, SRG SSR, meddelat att man i september (2019) påbörjar sökandet efter nästa tävlande. Modellen blir densamma som när man valde ut Luca Hänni 2019, dvs. ett internval istället för en nationell final.

 

Hur ser upplägget ut?

För att hitta rätt artist och bidrag kommer det mellan den 2:a och 16:e september 2019 att hållas en nationell antagning där vem som helst i världen får ladda upp sina bidrag på en digital plattform. Därefter lyssnas alla låtar igenom och de som uppfyller alla regler (se längre ned i artikeln) går vidare i händerna på en publikpanel och en expertjury som tillsammans kommer att rösta fram den låt som de anser är bäst lämpad att representera Schweiz i Eurovision 2020. Först i ett senare skede meddelas vilken artist och låt som valts ut.

Enligt det regelverk som presenteras ska det inte finnas några speciella hinder gällande vem som får skicka in bidrag, med undantag för alla kommersiella, religiösa och ideella organisationer och stiftelser.

 

Vad krävs då för att kunna ta sig hela vägen till Eurovision 2020 för Schweiz’ räkning?

Tipset är att skicka in ett bidrag som har en modern och internationell ton med ett tydligt och bra budskap. Låten behöver däremot inte vara i fullständig version nu, utan det går lika bra att skicka in en demoversion.

 

 

Regelverk

Det går att ladda ned reglerna här på olika språk, en sammanfattning av det viktigaste:

 

– Ett tävlingsbidrag måste vara ett nyskrivet och aldrig tidigare publicerat originalverk. Plagiat eller cover får ej delta.

– Bidraget ska kunna framföras under inte mer än 3 minuter.

– För att få skicka in bidrag måste ni äga upphovsrätten till 100% för ert bidrag och se till att det inte blir några tredjepartskonflikter.

– Helt instrumentala bidrag godkänns ej. Sånginsatser i någon form ska förekomma.

– Språkvalet är fritt.

– Låttexten får inte innehålla politiska, rasistiska eller våldsamma uttalanden. Liknande sådana gestikuleringar och symboler är ej heller tillåtna.

– Vilken artist som helst kan väljas ut till ert bidrag, däremot föredrar SRG SSR om det är en artist som är medborgare i Schweiz som framför låten i Eurovision. SRG SSR äger rätten att byta ut er artist i processen mot en annan artist. TV-bolaget äger också rätten att bestämma allt kring scenframträdande, kläder, koreografi, ljussättning, LED-vägg etc.

– För att bli artist för Schweiz i Eurovision 2020 måste man vara minst 16 år gammal (senast 1 maj 2020). Det finns ingen övre åldersgräns.

– Skulle ni bli utvalda att representera Schweiz i Eurovision 2020 måste er artist vara tillgänglig i schemat från och med januari 2020 och fram till Eurovision är avgjord. Dessutom kan det under den perioden även förekomma promotionarbete.

– Alla sånginsatser, inklusive körsång, måste genomföras live.

– Ni kan vara mellan 1-6 personer i samma nummer, mer än så tillåts ej.

– Om ni på något sätt bryter mot reglerna kommer SRG SSR omedelbart diskvalificera er från tävlingen.

– Slutligen, ert bidrag måste även uppfylla EBU:s samtliga krav.

 

Om Schweiz i Eurovision 2019

Som tidigare nämnt blev det en storsuccé för Schweiz i Eurovision 2019, då landet för första gången sedan år 2005 tog en topp 10-placering i finalen. Luca Hännis fjärdeplats var för övrigt också landets högsta placering sedan Schweiz tog brons i Eurovision 1993 – alltså för 26 år sedan! Mellan dessa tillfällen har det annars gått riktigt trögt för Schweiz, inte minst sedan semifinalsystemet infördes år 2004. Landet innehar nämligen det tråkiga resultat i flest sistaplatser i semifinaler – totalt fyra stycken på 16 år!

Men 2019 vände oturen och så här såg det ut när Luca Hänni tävlade med låten ”She Got Me” i finalen i Tel Aviv:

 


 

Kommentera