« Finland NF 2019

Finland NF 2021 »


FINLANDS UTTAGNING. TV-bolaget YLE valde åter att genomföra uttagningen UMK för att utse Finlands artist och bidrag till Eurovision 2020, som denna gång bestod av en finalkväll som hölls i Tammerfors den 7:e mars. För första gången på två år var det flera tävlande i finalen istället för att en förutbestämd artist fick sjunga ett mindre antal bidrag.

Inför finalen såldes inga biljetter och det berodde främst på platsbrist i den lokal som finalen hölls i. Istället var det möjligt att registrera sig för att få en plats.

 

Datum & händelser


 

Finalen

Finalen i finska UMK 2020 avgjordes i Tammerfors den 7:e mars 2020.

Det var första gången sedan år 2017 som finska TV-bolaget YLE valde att arrangera en UMK-final där mer än en artist fick tävla om segern. Både åren 2018 och 2019 valdes nämligen artisten ut på förhand medan UMK-finalen utsåg tävlingsbidraget. I årets UMK-final var det istället 6 artister som tävlade, vilka blev utvalda av en expertjury efter en nationell antagning. Var och en tävlade med varsitt tävlingsbidrag och sedan var det upp till tv-tittarna och internationella jurygrupper att kora en vinnare.

 

Fakta


 • Datum:
 • 2020-03-07

 • Tid:
 • 20:00 – ~21:50 CET

 • Programledare:
 • Krista Siegfrids och Mikko Silvennoinen

 • Plats:
 • Mediapolis, Tammerfors

 • Röstningsprocess:
 • TV-tittarna och internationella jurygrupper röstade tillsammans fram vinnaren.
 • Tittarna kunde rösta via Yle.com-appen samt SMS.

 • TV-bolag/Stream:
 • YLE – Länk

 • Mer info:
 • Panelen tycker till (inför) »

 

Startfält

Nedan presenteras startfältet i startnummerordning. Vi har även presenterat artisterna som tävlar i denna artikel.


 • 1. Catharina Zühlke – “Eternity”
  Låtskrivare: Marcia “Misha” Sondeijker, Roel Rats, Josefine Myrberg, Henrik Tala, Catharina Zühlke
 • 2. Erika Vikman – “Cicciolina”
  Låtskrivare: Janne Rintala, Mika Laakkonen, Erika Vikman, Saskia Vanhalakka
 • 3. Aksel Kankaanranta – “Looking Back”
  Låtskrivare: Joonas Angeria, Whitney Phillips, Connor McDonough, Riley McDonough, Toby McDonough
 • 4. F3M – “Bananas”
  Låtskrivare: Olli Äkräs, Hanna Ollikainen, Rafael Elivuo
 • 5. Sansa – “Lover View”
  Låtskrivare: Sansa, Yotto, Anton Sonin
 • 6. Tika – “I Let My Heart Break”
  Låtskrivare: Neea Jokinen, Timo Oiva, Oliver@ i-One Music, Lotus Wang, Sami Tamminen, Kalle Mäkipelto

 

Så här tycker vi! 


 1. Erika Vikman – “Cicciolina”
 2. F3M – “Bananas”
 3. Tika – “I Let My Heart Break”
 4. Aksel Kankaanranta – “Looking Back”
 5. Catharina Zühlke – “Eternity”
 6. Sansa – “Lover View”

Kommentar: Äntligen får vi se en finsk final med flera olika artister igen, det var ju senast 2017 de gjorde det sist. Årets UMK är dessutom en blandad giv, och det finns mycket intressant att prata om. Tyvärr är många bidrag, precis som ofta är fallet i finska uttagningen, väldigt utdaterade och klyschiga – ett problem som ofta lett de finska bidragen att floppa i ESC. I detta startfältet verkar det vara en majoritet – men överraskande nog på ett bra sätt. “Cicciolina” är min favorit, trots att låten absolut inte kvalificerar som radiovänlig och definitivt inte “modern”. Men den är oerhört charmig, och går inte att värja sig från! Även “Bananas” går hem hos mig, trots att den kanske är lite malplacerad i tävlingen. Men det är ovanligt med glada och peppiga finska bidrag, så den framstår som ett unikum för mig. Frågan är om något bidrag här har chans i ESC? Tveksamt tyvärr. 1. Aksel Kankaanranta – “Looking Back”
 2. Erika Vikman – “Cicciolina”
 3. Tika – “I Let My Heart Break”
 4. Catharina Zühlke – “Eternity”
 5. F3M – “Bananas”
 6. Sansa – “Lover View”

Kommentar: Hur mycket jag än vill skicka till Erika till ESC så tycker jag inte den låten är bäst. Men hon skulle helt klart förgylla tävlingen. Jag gillar Aksels röst och det är en härlig ton genom hela låten. Tikas låt gillar jag också jättemycket men tycker texten är alldeles för barnslig och konstlad. Kul med många olika slags låtar i finalen, alla kan hitta nån att gilla.


 1. Tika – “I Let My Heart Break”
 2. Catharina Zühlke – “Eternity”
 3. Aksel Kankaanranta – “Looking Back”
 4. Sansa – “Lover View”
 5. Erika Vikman – “Cicciolina”
 6. F3M – “Bananas”

Kommentar: Till och börja med kan jag säga att det är bra att Finland återgått till att köra en renodlad uttagning med flera artister, för det blir bättre så. Däremot kan jag också konstatera att de fortfarande har långt kvar innan de hittar tillbaka till det de var. Denna upplaga av låtar känns väldigt mellanmjölkig som bäst, till ren skämskudde-karaktär som värst. En spontan kommentar jag har om min jumbo – var den skriven utav Minionerna från Despicable Me måhända? För den låten är verkligen helt bananas!

Skämt åsido, så har jag svårt att tro att någonting av detta kommer ta Finland någonvart. Det säger nog en hel del att under detta millennium, när Finland bara lyckats nå topp 20 tre gånger, så har det alltid varit med rocklåtar. Nåt sånt finns däremot inte att hitta här.


 1. Erika Vikman – “Cicciolina”
 2. F3M – “Bananas”
 3. Catharina Zühlke – “Eternity”
 4. Tika – “I Let My Heart Break”
 5. Aksel Kankaanranta – “Looking Back”
 6. Sansa – “Lover View”

Kommentar: Något ojämn kvalité på Finlands final. Min personliga favorit skulle jag kunna ge åtminstone 4,5 poäng i dagsläget, medan min sista plats får nöja sig med 0 poäng.

Det vore trevligt att få höra finska i Eurovision igen. Hoppas Cicciolina vinner.


 1. Erika Vikman – “Cicciolina”
 2. Catharina Zühlke – “Eternity”
 3. Aksel Kankaanranta – “Looking Back”
 4. F3M – “Bananas”
 5. Tika – “I Let My Heart Break”
 6. Sansa – “Lover View”

Kommentar: Det finns bara EN vinnare för mig och det kan bara bli “Cicciolina” med Erika Vikman som Finland väljer fram som sin vinnare. Det är mycket 80-tals-schlagerinfluenser, men låten har ändå en modern touch. Den är stor förhandsfavorit inför finalen, så jag hoppas verkligen att det blir som oddsen pekar på. Dear Finland, choose “Cicciolina” or stay home!


 1. Erika Vikman – “Cicciolina”
 2. Aksel Kankaanranta – “Looking Back”
 3. Tika – “I Let My Heart Break”
 4. Sansa – “Lover View”
 5. F3M – “Bananas”
 6. Catharina Zühlke – “Eternity”

Kommentar: Av de sex bidrag som presenteras i Finlands nationella uttagning är det framför allt mina tre främsta som utmärker sig för mig.

Tika bjuder på en stark ballad, som är lätt att ta till sig. Aksel har en underbar röst och framför en sammetslen låt. Ett bidrag som känns som en blandning av ballad- och upptempolåt. Han får gärna representera Finland. MEN, Erika flörtar med esc-älskare med en modern schlagerdänga och den fäster som en prislapp, som suttit där i åratal och där det inte går att få bort den utan visst våld. Att hon även sjunger på finska är bara en stor del av charmen. Det ska bli intressant att se vem som tar hem tävlingen!

 

Resultat


Foto: Mona Salminen/YLE

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. I finalen i Finlands UMK 2020 blev det sångaren Aksel Kankaanranta med bidraget “Looking Back” som tog hem segern. Därmed blir det han som får representera Finland i Eurovision 2020 som avgörs i Rotterdam senare i maj.

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Så var finalen

För första gången sedan 2017 hade finska UMK-uttagningen fler än bara en tävlande artist i startfältet. I det här fallet tävlade hela 6 artister om segern! De hade valts ut av en expertjury efter en kortare nationell antagning. Själva finalkvällen hölls i staden Tammerfors där tv-tittarna och åtta internationella jurygrupper tillsammans fick rösta fram vinnaren. Så här placerade sig bidragen när resultatet var klart (inom parentes står jury- + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Aksel Kankaanranta – “Looking Back” (76 + 94 = 170p)
 2. Erika Vikman – “Cicciolina” (58 + 99 = 157p)
 3. Tika – “I Let My Heart Break” (50 + 77 = 127p)
 4. F3M – “Bananas” (64 + 20 = 84p)
 5. Catharina Zühlke – “Eternity” (42 + 24 = 66p)
 6. Sansa – “Lover View” (30 + 6 = 36p)

 

Tycker du att Finland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen