420 bidrag inkom till Schweiz’ nationella uttagning till Eurovision 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Den 1:a oktober 2018 avslutades Schweiz’ antagning till Eurovision 2019, och efter att slussarna stängs hade 420 bidrag skickats in. Nu ska en publikpanel och en expertjury komma fram till vilket bidrag som ska bli den schweiziska representanten i Tel Aviv!

Antagningen hölls öppen i en månad (mellan 1:a september och 1:a oktober) och intresserade låtskrivare världen över har kunnat ladda upp sina bidrag på en onlineplattform. Förutom de inskickade låtarna äger de enskilda nationella TV-bolagen i Schweiz rätten att lägga till jokrar, vilket både italienskspråkiga RSI och franskspråkiga RTS har gjort eller kommer att göra.

 

Valet avgörs av interna jurygrupper

Som tidigare meddelat så blir det ingen nationell final eller liknande i Schweiz anno 2019, utan resultatet kommer att avgöras av två olika jurygrupper som internt röstar fram en vinnarlåt. Den ena juryn kommer att bestå av ca 100 personer vilka rekryteras in av det tyska företaget Digame och den andra juryn kommer att bestå av ca 20 stycken ”Eurovision-experter”. Bägge jurygruppernas medlemmar kommer att poängsätta låtarna som finns med i processen och bägge juryer har 50 procent makt vardera att rösta fram bidraget.

Vinnarlåten kommer att representera Schweiz i Eurovision 2019 som avgörs i Tel Aviv i Israel i maj 2019.

 

Första internvalet sedan år 2010

Schweiz har haft en rad olika former av uttagningar till Eurovision sedan man gick med på premiäråret 1956. De flesta åren har det varit någon form av nationell uttagning/final men under stort sett hela 1990-talet och hela decenniet 2000-talet var internval mest förekommande. Senast man hade internval var år 2010 då Michael von der Heide sjöng Schweiz till en sistaplats i semifinal med sitt bidrag ”Il pleut de l’or”. Alla år därefter har Schweiz anordnat uttagningen ”Die Grosse Entscheidungsshow” men den har hittills bara lyckats generera två finalbiljetter på åtta försök. Det ska dock noteras att Schweiz de senaste två åren har varit väldigt nära att nå finalplats, som minst med en marginal på endast fem poäng!

År 2018 tävlade syskonduon Zibbz för Schweiz med låten ”Stones” som blev 13:e i sin semi. Så här såg deras liveframträdande ut:

 


1 kommentar

  1. Robban (ESC-Panelen) skriver:

    Drömmen hade varit att återse SebAlter i ESC 2019 för Schweiz. En personlig favorit för mig.


 

Kommentera