« Nationella uttagningar 2018

Nationella uttagningar 2020 »


NATIONELLA 2019. Inför Eurovision 2019 höll alla deltagande länder i tävlingen i egna nationella uttagningar. I dessa utsåg varje land en artist med tillhörande tävlingsbidrag som representant.

Under säsongens gång bevakade vi de flesta uttagningar och vi länkar här vilka uttagningar vi följde. För mer datuminformation för säsongens uttagningar rekommenderar vi att du kollar vår kalender som finns längre ned på denna sida.

 

Länder med publikuttagningar

Nedan är de länder som valde artist och/eller tävlingsbidrag via en nationell uttagning där publik- och/eller juryröster användes för att rösta fram sitt lands val. Flertalet av dessa uttagningar följde vi och för mer information om respektive uttagning inklusive våra topplistor finns på respektive undersida.

 

 

Festivali i Këngës 57

Eurovision – Australia Decides

Nationell final

Dansk Melodi Grand Prix 2019

Eesti Laul 2019

UMK 2019

Destination Eurovision 2019

Georgia’s Star

Söngvakeppnin 2019

HaKokhav HaBa L’Eirovizion

Festival di Sanremo 2019

Supernova 2019

Eurovizijos 2019

X Factor 2019

O Melodie Pentru Europa 2019

Montevizija 2019

Norsk Melodi Grand Prix 2019

Festival da Canção 2019

Selecţia Naţionala 2019

Beovizija 2019

EMA 2019

Operación Triunfo

Eurovision: You Decide

Eurovision Song CZ

Unser Lied für Israel

Vidbir 2019

A Dal 2019

 

Länder med internval

Nedan finner du fakta om alla de länder som valde ut artist och bidrag enbart via internval. Det var uttagningar som vi inte följde under säsongen, däremot tyckte vi till om respektive lands artist- och bidragsval veckorna före Eurovision 2019 ägde rum.

 

ARMENIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det armeniska TV-bolaget ARMTV ut Armeniens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

ARMTV valde att inte göra någon fortsättning av Depi Evratesil till 2019, utan valde helt och hållet internt. Deras val föll på sångerskan Srbuk och presenterads den 30:e november 2018. Hon hade tidigare tävlat i den första säsongen av Armeniens X Factor, där hon kom tvåa och som blev starten på artistkarriären. Hon hade även tävlat i den ukrainska versionen av The Voice samt släppt ett antal singlar.

Vid tidpunkten för artistpresentationen var inget tävlingsbidrag klart, utan ARMTV ville ha in förslag på låtar via en antagning. Hur låtvalet sedan gjordes är något oklart, men den 10:e mars 2019 presenterades bidraget “Walking Out” som Srbuks tävlingsbidrag för Armenien 2019. Låten gjordes av Lost Capital, tokionine och Garik Papoyan. Den sistnämnde var en av låtskrivarna bakom Armeniens succé “Not Alone” som Aram Mp3 tävlade med i Köpenhamn 2014 (och blev fyra).

 

AZERBAJDZJANS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det azeriska TV-bolaget İTV ut Azerbajdzjans artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Det azeriska TV-bolaget İTV hemlighöll in i det sista vilken akt man skulle välja till Eurovision 2019, men under den sista veckan som var möjlig att välja på kom beskedet att de internt valt sångaren Chingiz med låten "Truth" som Azerbajdzjans val till tävlingen.

Artist- och bidragsvalet hade föregåtts av en intern audition som hölls redan i november 2018. Efter en antagningsperiod hade İTV fått in över 350 bidrag samtidigt som fyra artister fortfarande var kvar i tävlingen om att bli Azerbajdzjans artist. Efter att İTV sållat bland potentiella artister faller valet på 27-årige sångaren Chingiz Mustafayev som skulle framföra låten “Truth”, en låt som han gjort tillsammans med låtskrivarteamet Symphonix International.

 

BELGIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det belgiska TV-bolaget RTBF ut Belgiens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Den här gången blev det franskspråkiga RTBF som fick anordna Belgiens Eurovisionuttagning, och de valde att återigen fortsätta med internvalet. I mitten av januari 2019 presenterade de den 18-åriga artisten Eliot som landets representant i Eurovision 2019, medan det dröjde till den sista februari innan tävlingsbidraget meddelades. Den utvalda låten hette "Wake Up" och hade gjorts av Pierre Dumoulin, samma Pierre som tog Belgien till fjärdeplatsen 2017!

 

CYPERNS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det cypriotiska TV-bolaget CyBC ut Cyperns artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Med en stor succé i ryggen med Eleni Foueiras "Fuego" som fick silvermedaljen i Lissabon (Cyperns dittills högsta Eurovision-placering) valde CyBC att fortsätta på samma trend med en liknande artist. I slutet av december 2018 kom beskedet att 37-åriga sångerskan Tamta hade utsetts som landets artist och att tävlingsbidraget skulle heta "Replay". Låten hade gjorts av låtskrivaren Alex Papaconstantinou i samarbete med Teddy Sky, Albin Nedler, Viktor Svensson och Kristofer Fogelmark. Det var nu femte gången gillt som Alex Papaconstantinou fick med ett tävlingsbidrag i Eurovisionen och tredje gången för Viktor Svensson.

Själva artist- och bidragsvalet meddelades alltså redan i december 2018 men först den 5:e mars presenterades allt i sitt sammanhang.

 

GREKLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det grekiska TV-bolaget ERT ut Greklands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

I februari 2019 stod det klart att Grekland för fjärde gången gillt gör internval av artist då grekiska ERT valde ut den grekisk-kanadensiska sångerskan Katerine Duska att representera Grekland i Eurovision 2019. Sedan dröjde det till Eurovisions slutspurt då det stod klart att även låten hade valts ut internt och att den hette “Better Love”. Låten hade Katerine Duska gjort tillsammans med David Sneddon och Leon of Athens.

 

IRLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det irländska TV-bolaget RTÉ ut Irlands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Irland valde internt ut den 24-åriga sångerskan Sarah McTernan till att representera landet med låten “22”. Inför att valet gjordes hade RTÉ utlyst en nationell antagning för att få in förslag på bidrag och artister. Om sedan artist- och bidragsvalet kom från detta val är oklart. Det kan tilläggas att RTÉ hemlighöll valet ända in i slutspurten även om det på vägen fram ryktades om en del artister.

 

NEDERLÄNDERNAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det nederländska TV-bolaget AVROTROS ut Nederländernas artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Sedan AVROTROS började välja internt för Nederländerna runt år 2013 brukar artistbeskeden komma hösten innan tävlingen äger rum. Men inför 2019 års tävling dröjde det till efter årsskiftet innan det valet blev gjort. Först i januaris andra hälft presenterades en artist, vilket blev sångaren Duncan Laurence, vilket är ett artistnamn för Duncan de Moor.

Vilket bidrag han skulle få med sig till Eurovision var vid den tidpunkten höjt i dunkel, och det blev officiellt först i slutspurten av uttagningssäsongen. Då stod det klart att det blir med låten “Arcade” som han skulle åka till Tel Aviv med. Bidraget hade Duncan gjort tillsammans med Wouter Hardy, Will Knox och den svenska låtskrivaren Joel Sjöö.

 

NORDMAKEDONIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det nordmakedonska TV-bolaget MRT ut Nordmakedoniens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Nordmakedonien bestämde redan i januari att de skulle representeras av Tamara Todevska, som därmed återkom i tävlan efter sitt Eurovision-försök 2008 med bidraget “Let Me Love You”. Initialt hade landet den gången kvalificerat till final i och med att de kom på tionde plats i sin semifinal, men då blev det bortvalda av juryn till förmån för Charlotte Perrelli från Sverige.

Vid tidpunkten för artistpresentationen för 2019 fanns inga bidrag med, utan det dröjde till slutspurten innan bidraget “Proud” som Tamara skulle tävla med meddelades som officiellt tävlingsbidrag. Den låten gjordes av låtskrivarensemblen Darko Dimitrov, Robert Bilbilov, Lazar Cvetkoski, Kosta Petrov och Sanja Popovska.

 

POLENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det polska TV-bolaget TVP ut Polens artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Redan den 15:e februari 2019 annonserade TVP att de internt valt ut folkgruppen Tulia som det polska valet till Eurovision 2019, som blandar klassiskt skolade röster med modern musikproduktion. Det dröjde sedan till 8:e mars innan det blev officiellt att den tidigare utgivna låten “Pali się” skulle vara deras tävlingsbidrag i Tel Aviv. Inför att låten släpptes officiellt gjordes låten om något, bland annat med att en del av låten framfördes på engelska och att den fick den nya titeln "Fire of Love (Pali się)".

Bidraget gjordes av Nadia Dalin, Sonia Krasny, Allan Rich och Jud Friedmann.

 

RYSSLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det ryska TV-bolaget Channel One ut Rysslands artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Efter det stora fiaskot i Lissabon 2018 utsåg Channel One en av Rysslands då stora stjärnor för att återupprätta äran. Valet föregicks av en mängd spekulationer som i februari 2019 kokades ned till att det skulle bli en återkomst av Sergey Lazarev, som tog Ryssland till en bronsplats 2016 i Stockholm med låten You are the only one. Artistvalet bekräftades i rysk TV den 7:e februari då Sergey intervjuades i ett TV-program där han meddelade att han blivit tillfrågad och tackat ja att åter tävla för Ryssland.

Själva tävlingsbidraget hemlighölls ända in i det sista och blev presenterat på eftermiddagen den 9:e mars. Bidraget hette "Scream" och är gjordes av Sharon Vaughn, Philip Kirkorov och Dimitris Kontopoulos.

 

SAN MARINOS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det sanmarinska TV-bolaget SMRTV ut San Marinos artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

SMRTV valde att inte fortsätta med uttagningsformatet 1in360 till 2019. Istället återgick bolaget till ett internval där man för en andra gång valde ut den turkiska sångaren Serhat som sitt artistval. Han hade tidigare representerat San Marino 2016 och då åkt ut på en tolfteplats i en av semifinalerna.

Bidragsbeskedet kom under Eurovisions slutspurt då låten “Say Na Na Na” presenterades som Serhats tävlingsbidrag i Eurovision 2019. Låten gjordes av Serhat och Mary Susan Applegate.

 

SCHWEIZ’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det schweiziska samlingsbolaget SRG SSR ut Schweiz’ artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

Redan under sommaren 2018 gick SRF SRG ut med nyheten att det inte skulle bli någon nationell final denna gång, utan resultatet skulle komma att avgöras av två olika jurygrupper som internt röstade fram en vinnarlåt. Metoden som valdes ut kopierades direkt från den tyska uttagningen, med en rekryterad publikpanel om ca 100 personer samt en expertjury på ca 20 personer. Dessa fick i hemlighet lyssna igenom låtar och rösta fram ett antal toppkandidater innan slutvalet gjordes.

Efter många månaders väntan stod det klart att valet hade fallit på artisten Luca Hänni med låten “She Got Me”, en låt som Luca gjort tillsammans med ett internationellt låtskrivarteam varav två av dem var de svenska låtskrivarna Jon och Lukas Hällgren. Övriga låtskrivare var Laurell Barker och Mac Frazer.

 

ÖSTERRIKES UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det österrikiska TV-bolaget ORF ut Österrikes artist och tävlingsbidrag via ett internval. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Så gjordes artist- och bidragsvalet

ORF fortsatte att välja internt till Eurovision Song Contest, och till 2019 utsåg det sångerskan Pænda som Österrikes representant till tävlingen. Pænda heter egentligen Gabriela Horn och har sedan 14 års ålder arbetat med musiken. 2015 lanserade hon projektet Pænda, och efter att ha lanserat sig själv och sitt musikprojekt med låtar som Waves, Good Girl och Paper-thin fick hon nu äran att tävla för Österrike i Eurovision 2019! Därmed tog hon ytterligare ett steg att lansera sig själv på den internationella musikmarknaden.

Bidraget hon deltog med hette "Limits" som hon gjort både text och musik till själv.

 

 

 

Kalender


Här nedan visas uttagningsdatumen för respektive lands uttagning. Inom parentes står datumet då händelsen ägde rum.

 

Oktober (2018)

  • malta_smallMalta – 1:a auditionprogrammet (7:e)
  • malta_smallMalta – 2:a auditionprogrammet (14:e)
  • malta_smallMalta – 3:e auditionprogrammet (21:a)
  • malta_smallMalta – 4:e auditionprogrammet (28:e)

 

November (2018)

Vecka 44

  • malta_smallMalta – 5:e auditionprogrammet (4:e)

 


 

Vecka 45

  • malta_smallMalta – Bootcamp 1 (11:e)

 


 

Vecka 46

  • malta_smallMalta – Bootcamp 2 (18:e)

 


 

Vecka 47

  • Israel – 1:a auditionprogrammet (24:e)
  • malta_smallMalta – Six Chair Challenge 1 (25:e)

 


 

Vecka 48

  • Israel – 2:a auditionprogrammet (27:e)
  • Armenien – artistpresentation (30:e)

 


 

December (2018)

Vecka 48, forts.

  • Israel – 3:e auditionprogrammet (1:a)
  • malta_smallMalta – Six Chair Challenge 2 (2:a)

 


 

Vecka 49

  • Israel – 4:e auditionprogrammet (3:e)
  • Israel – 5:e auditionprogrammet (4:e)
  • Israel – 6:e auditionprogrammet (8:e)
  • malta_smallMalta – Six Chair Challenge 3 (9:e)

 


 

Vecka 50

  • Israel – 7:e auditionprogrammet (11:e)
  • Israel – 8:e auditionprogrammet (13:e)
  • Israel – 9:e auditionprogrammet (15:e)
  • malta_smallMalta – Six Chair Challenge 4 (16:e)

 


 

Vecka 51

  • Israel – 10:e auditionprogrammet (19:e)
  • Albanien – semifinal 1 (20:e)

 

Helgen

  • Albanien – semifinal 2 (21:a)
  • cyprus_smallCypern – artistpresentation (21:a)
  • Albanien – final! (22:a)
  • Israel – 11:e auditionprogrammet (22:a)
  • malta_smallMalta – Judges House 1 (23:e)

 


 

Vecka 52

  • Israel – 12:e auditionprogrammet (25:e)
  • Israel – 13:e auditionprogrammet (29:e)
  • Israel – 14:e auditionprogrammet (30:e)
  • malta_smallMalta – Judges House 2 (30:e)

 


 

 

Vecka 1

  • Israel – 15:e auditionprogrammet (31:a)

 


 

 

Januari

Vecka 1, forts.

  • Israel – 16:e auditionprogrammet (1:a)
  • Georgien – 1:a auditionprogrammet (5:e)
  • lithuania_smallLitauen – heat 1 (5:e)
  • malta_smallMalta – första liveshowen (6:e)

 


 

Vecka 2

  • Israel – slutauditions (7:e-10:e)
  • Tjeckien – omröstning påbörjades (7:e)
  • Georgien – 2:a auditionprogrammet (12:e)
  • france_smallFrankrike – semifinal 1 (12:e)
  • Israel – kvalprogram 1 (13:e)
  • malta_smallMalta – andra liveshowen (13:e)

 


 

Vecka 3

  • Israel – kvalprogram 2 (14:e)
  • belgium_smallBelgien – artistval presenterades (15:e)
  • Israel – kvalprogram 3 (15:e)

 

Helgen

  • france_smallFrankrike – semifinal 2 (19:e)
  • Georgien – 3:e auditionprogrammet (19:e)
  • Israel – heat 1 (19:e)
  • lithuania_smallLitauen – heat 2 (19:e)
  • Ungern – heat 1 (19:e)
  • Israel – heat 2 (20:e)
  • malta_smallMalta – tredje liveshowen (20:e)
  • Spanien – final! (20:e)

 


 

Vecka 4

  • Israel – heat 2, forts (21:a)
  • netherlands_smallNederländerna – artistpresentation (21:a)
  • San Marino – artistpresentation (21:a)
  • Tjeckien – omröstning avslutades (21:a)

 

Helgen

  • Nordmakedonien – artistpresentation (25:e)
  • france_smallFrankrike – final! (26:e)
  • Georgien – 1:a liveprogrammet (26:e)
  • Israel – heat 3 (26:e)
  • latvia_smallLettland – semifinal 1 (26:e)
  • lithuania_smallLitauen – heat 3 (26:e)
  • malta_smallMalta – artistfinal! (26:e)
  • Ungern – heat 2 (26:e)
  • Israel – heat 4 (27:e)
  • romania_smallRumänien – semifinal 1 (27:e)

 


 

Vecka 5

  • Israel – heat 4, forts. (28:e)
  • Tjeckien – omröstningsresultatet presenterades (28:e)
  • finland_smallFinland – artistpresentation (29:e)
  • austria_smallÖsterrike – artistpresentation (29:e)
  • estonia_smallEstland – semifinal 1 (31:a)

 


 

Februari

Vecka 5, forts.

Helgen

  • estonia_smallEstland – semifinal 2 (2:a)
  • Georgien – 2:a liveprogrammet (2:a)
  • Israel – duellprogram 1 (2:a)
  • latvia_smallLettland – semifinal 2 (2:a)
  • lithuania_smallLitauen – heat 4 (2:e)
  • sweden_smallSverige – deltävling 1 (2:a)
  • Ungern – heat 3 (2:a)
  • Israel – duellprogram 2 (3:e)

 


 

Vecka 6

  • Israel – duellprogram 3 (4:e)
  • italy_smallItalien – första uttagningskvällen (5:e)
  • italy_smallItalien – andra uttagningskvällen (6:e)
  • Israel – wildcard-program (7:e)
  • italy_smallItalien – tredje uttagningskvällen (7:e)
  • Ryssland – artistpresentation (7:e)
  • italy_smallItalien – fjärde uttagningskvällen (8:e)
  • Storbritannien – final! (8:e)

 

Helgen

  • australia_smallAustralien – final! (9:e)
  • Georgien – 3:e liveprogrammet (9:e)
  • iceland_smallIsland – semifinal 1 (9:e)
  • Israel – duellprogram 4 (9:e)
  • italy_smallItalien – final! (9:e)
  • lithuania_smallLitauen – semifinal 1 (9:e)
  • Montenegro – final! (9:e)
  • sweden_smallSverige – deltävling 2 (9:e)
  • Ukraina – semifinal 1 (9:e)
  • Ungern – semifinal 1 (9:e)
  • romania_smallRumänien – semifinal 2 (10:e)

 


 

Vecka 7

  • Israel – final! (12:e)
  • Grekland – artistpresentation (14:e)

 

Helgen

  • poland_bigPolen – artistpresentation (15:e)
  • estonia_smallEstland – final! (16:e)
  • Georgien – 4:e liveprogrammet (16:e)
  • iceland_smallIsland – semifinal 2 (16:e)
  • Kroatien – final! (16:e)
  • latvia_smallLettland – final! (16:e)
  • lithuania_smallLitauen – semifinal 2 (16:e)
  • portugal_smallPortugal – semifinal 1 (16:e)
  • Slovenien – final! (16:e)
  • sweden_smallSverige – deltävling 3 (16:e)
  • Ukraina – semifinal 2 (16:e)
  • Ungern – semifinal 2 (16:e)
  • romania_smallRumänien – final! (17:e)

 


 

Vecka 8

  • germany_smallTyskland – final! (22:a)
  • denmark_smallDanmark – final! (23:e)
  • Georgien – 5:e liveprogrammet (23:e)
  • lithuania_smallLitauen – final! (23:e)
  • portugal_smallPortugal – semifinal 2 (23:e)
  • sweden_smallSverige – deltävling 4 (23:e)
  • Ukraina – final! (23:e)
  • Ungern – final! (23:e)

 


 

Vecka 9

  • Ukraina – artist- och bidragsvalet drogs tillbaka (25:e)
  • serbia_smallSerbien – semifinal 1 (27:e)
  • Ukraina – hoppade av tävlingen (27:e)
  • belgium_smallBelgien – officiell bidragspresentation (28:e)
  • serbia_smallSerbien – semifinal 2 (28:e)

 


 

Mars

Vecka 9, forts.

  • finland_smallFinland – final! (2:a)
  • iceland_smallIsland – final! (2:a)
  • Moldavien – final! (2:a)
  • norway_smallNorge – final! (2:a)
  • portugal_smallPortugal – final! (2:a)
  • sweden_smallSverige – Andra chansen (2:a)
  • Georgien – final! (3:e)
  • serbia_smallSerbien – final!  (3:e)

 


 

Vecka 10

  • Cypern – officiell bidragspresentation (5:e)
  • Grekland – officiell bidragspresentation (6:e)
  • Belarus – final! (7:e)
  • Nederländerna – officiell bidragspresentation (7:e)
  • San Marino – officiell bidragspresentation (7:e)
  • Schweiz – artist- och bidragspresentation (7:e)

 

Helgen

  • Azerbajdzjan – artist- och bidragspresentation (8:e)
  • Irland – artist- och bidragspresentation (8:e)
  • Nordmakedonien – officiell bidragspresentation (8:e)
  • Polen – officiell bidragspresentation (8:e)
  • Österrike – officiell bidragspresentation (8:e)
  • Ryssland – officiell bidragspresentation (9:e)
  • sweden_smallSverige – final! (9:e)
  • Armenien – officiell bidragspresentation (10:e)
  • Israel – officiell bidragspresentation (10:e)
  • Malta – officiell bidragspresentation (10:e)

 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera