ITALIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det italienska TV-bolaget RAI ut Italiens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen San Remo-festivalen. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


2019 års San Remo-festival, som var den 69:e i ordningen, bestod i vanlig ordning av en festivalvecka i sann musikglädje med uppträdanden varje kväll under 6 dagar i följd. En stor nyhet för året var att RAI erbjöd plats för två jokrar i startfältet vilka tillsattes i en specialversion av programmet i december 2018. Bägge jokrarna, i det här fallet artisterna Einar och Mahmood, tävlade sedan med egna bidrag i det ordinarie startfältet. Totalt var det 24 bidrag som deltog där alla också tog sig till final. Där fick jury och tittarna först utse sin gemensamma topp tre innan de sedan korade en vinnare.

Bland namnen i startfältet återfanns bland andra trion Il Volo, som vann San Remo 2015 och som till sist blev trea i Eurovisionfinalen, Nek (blev tvåa i San Remo 2015) och Paola Turci (deltog i San Remo 2017).

Sedan Italien kom tillbaka till Eurovisionen igen 2011 hade RAI alltid haft Eurovision-tävlandet som ett slags bonuserbjudande till vinnaren i varje upplaga av San Remo-festivalen. Så blev det också denna gång, även om vinnaren valde att tacka ja.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Italiens uttagning blev sångaren Mahmood med bidraget ”Soldi”, som han själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Charlie Charles och Dario ”Dardust” Faini.

Eftersom Italien tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på andra plats (av 26 länder) med 472 poäng, vilket var endast 26 poäng från att vinna!

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-09

 • Programledare:
 • Claudio Baglioni, Claudio Bisio & Virginia Raffaele

 • Plats:
 • Teatro Ariston, San Remo

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Daniele Silvestri – ”Argento vivo”
 2. Anna Tatangelo – ”Le nostre anime di notte”
 3. Ghemon – ”Rose viola”
 4. Negrita – ”I ragazzi stanno bene”
 5. Ultimo – ”I tuoi particolari”
 6. Nek – ”Mi farò trovare pronto”
 7. Loredana Bertè – ”Cosa ti aspetti da me?”
 8. Francesco Renga – ”Aspetto che torni”
 9. Mahmood – ”Soldi”
 10. Ex-Otago – ”Solo una canzone”
 11. Il Volo – ”Musica che resta”
 12. Paola Turci – ”L’ultimo ostacolo”
 13. Zen Circus – ”L’amore è una dittatura”
 14. Patty Pravo feat. Briga – ”Un po’ come la vita”
 15. Arisa – ”Mi sento bene”
 16. Irama – ”La ragazza col cuore di latta”
 17. Achille Lauro – ”Rolls Royce”
 18. Nino D’Angelo & Livio Cori – ”Un’altra luce”
 19. Federica Carta & Shade – ”Senza farlo apposta”
 20. Simone Cristicchi – ”Abbi cura di me”
 21. Enrico Nigiotti – ”Nonno Hollywood”
 22. Boomdabash – ”Per un milione”
 23. Einar – ”Parole nuove”
 24. Motta – ”Dov’è l’Italia”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Federica Carta & Shade – ”Senza farlo apposta”
 2. Einar – ”Parole nuove”
 3. Nek – ”Mi farò trovare pronto”
 4. Il Volo – ”Musica che resta”
 5. Boomdabash – ”Per un milione”

Kommentar: Italien är utan tvekan min favoritnation i ESC, och det beror på att italienarna har en helt annan inställning till musik än vad någon annan i Europa har. I San Remo-festivalen framförs den också till levande orkester, vilket brukar vara en skön touch. Men jag måste säga att startfältet i årets San Remo final är en enda lång gäspfest! Man kan inte hitta någon som helst variation mellan bidragen, utan tvärtom så känns det som att alla försöker kopiera förra årets vinnarlåt ”Non mi avete fatto niente”. På grund av den levande orkestern så låter alla dessutom extremt likvärdigt – samtidigt som det verkar gå en trend i att halvrappa på scenen. Jag förstår att detta är en italiensk grej som vi i norden inte riktigt hajar än, men det låter bara så stressigt och rörigt när man dessutom inte förstår språket. Kort sagt hade jag väldigt svårt att fatta tycke för någon låt i finalen, och än mindre välja ut 5 låtar till topplistan. Dock känner jag ändå att jag kan stå bakom min topp-3 på min lista, där jag lagt tre bidrag som iallafall funkar hyfsat bra för mig. Att Il Volo är tillbaka tar jag med en axelryckning, för deras nya låt är som bäst medelmåttig och dramaturgin som de hade i sitt bidrag 2015 är nu totalt borta. Men pluspoäng för de fina rösterna såklart.


   


 1. Il Volo – ”Musica che resta”
 2. Achille Lauro – ”Rolls Royce”
 3. Ex-Otago – ”Solo una canzone”
 4. Anna Tatangelo – ”Le nostre anime di notte”
 5. Ghermon – ”Rose viola”

Kommentar: Italienarna har ända sen deras comeback 2011 ofta skickat riktigt bra saker, och är således en av mina favoritländer i Eurovision just nu. Antagligen är det som min panelkollega Adrian säger ovan, att detta kan bero på att de har en annan inställning till musik än många andra länder har, en inställning som förmodligen korrelerar mer med min. En av mina största favoriter från detta land var Il Volo, och nu när de är tillbaka kommer de tillbaks med ytterligare ett vackert stycke där de fortsätter att visa sina starka röstresurser. Det här är en comeback jag inte skulle klaga på, men samtidigt vet jag mycket väl att de har 23 andra artister att tävla mot, samt att det inte är garanterat att de åker till Tel Aviv om de vinner: av det lilla jag läst mig till hade de eventuellt andra turnéplaner som skulle krocka med Eurovision… men men, natten till söndag får vi veta vad Italien kommer presentera för oss.


 


 1. Boomdabash – ”Per un milione”
 2. Il Volo – ”Musica che resta”
 3. Irama – ”La ragazza col cuore di latta”
 4.  Nek – ”Mi farò trovare pronto”
 5. Loredana Bertè – ”Cosa ti aspetti da me?”

Kommentar: Det är inte konstigt att Italien lyckas briljera i Eurovision år efter år när man lyssnar till bidragen i deras uttagning. Även om det dyker upp en halvdan låt här och där så håller startfältet en hög nivå.


 


 1. Mahmood – ”Soldi”
 2. Arisa – ”Mi sento bene”
 3. Il Volo – ”Musica che resta”
 4. Loredana Bertè – ”Cosa ti aspetti da me?”
 5. Boomdabash – ”Per un milione”

Kommentar: Italien skulle behöva bryta mönstret och skicka något utöver den vanliga traditionella mallen av vad man brukar tävla med i Eurovision. Därför faller mitt val först och främst på ”Soldi” med Mahmood.

 

 

Resultat


Italien har valt sin representant till Eurovision 2019, och efter en hel veckas tävlingar blev det jokern Mahmood med låten ”Soldi” som tog hem segern i den avgörande röstningsomgången. I samband med att San Remo drog igång tidigare i veckan släpptes också bidragets officiella musikvideo som ser ut som följer:

 

Mer finalfakta

Finalen innehöll totalt 24 tävlande och detta sedan ingen artist åkt ut under de första fyra programmen. Men röstning hade pågått under hela veckan även om det var först i finalen som allt gällde. De tre tävlande som fått flest röster gick vidare till en avgörande duell där vinnaren slutligen korades. I duellen fanns bl.a. trion Il Volo med, som vann San Remo 2015 och som kom på en tredjeplats i Eurovision samma år, men de blev alltså inte segrare denna gång.

Under vinnarpresskonferensen bekräftade Mahmood att han tackat ja till TV-bolaget RAI:s förfrågan om att bli Italiens Eurovisionrepresentant 2019. I regelverket för San Remo finns en klausul med som säger att vinnaren blir erbjuden platsen men får själv avgöra om denne/de vill åka. Hade Mahmood tackat nej hade en annan representant valts ut istället.

 

Totaltabell

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. Mahmood – ”Soldi”
 2. Ultimo – ”I tuoi particolari”
 3. Il Volo – ”Musica che resta”
 4. Loredana Bertè – ”Cosa ti aspetti da me?”
 5. Simone Cristicchi – ”Abbi cura di me”
 6. Daniele Silvestri – ”Argento vivo”
 7. Irama – ”La ragazza col cuore di latta”
 8. Arisa – ”Mi sento bene”
 9. Achille Lauro – ”Rolls Royce”
 10. Enrico Nigiotti – ”Nonno Hollywood”
 11. Boomdabash – ”Per un milione”
 12. Ghemon – ”Rose viola”
 13. Ex-Otago – ”Solo una canzone”
 14. Motta – ”Dov’è l’Italia”
 15. Francesco Renga – ”Aspetto che torni”
 16. Paola Turci – ”L’ultimo ostacolo”
 17. Zen Circus – ”L’amore è una dittatura”
 18. Federica Carta & Shade – ”Senza farlo apposta”
 19. Nek – ”Mi farò trovare pronto”
 20. Negrita – ”I ragazzi stanno bene”
 21. Patty Pravo feat. Briga – ”Un po’ come la vita”
 22. Anna Tatangelo – ”Le nostre anime di notte”
 23. Einar – ”Parole nuove”
 24. Nino D’Angelo & Livio Cori – ”Un’altra luce”

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Jaha, så detta är vad Italien presterar 2019? Jag är inte helt imponerad… För första gången så får vi se ett italienskt försök på rap, vilket kanske inte kvalificerar som riktig hip-hop utan snarare nått mellanting. Sen gör Mahmood det visserligen snyggt, men jag tror att mycket av effekten kommer av liveorkestern. När han får göra samma sak playback så blir det nog inte alls lika intressant. Anar en första riktig flopp för Italien sedan återkomsten 2011…


  


Jag vet inte riktigt vad jag ska tycka om den här låten, den känns bara väldigt märklig och inte riktigt i min stil. Men italienarna brukar vara duktiga på att göra bra arrangemang av sina låtar, så jag avvaktar mer kommentarer tills låten fått en officiell musikvideo.


 


Italien, ni hade så himla många potentiella favoritbidrag som ni kunde skicka till Eurovision och vad händer? Det här känns som ett taffligt försök till nåt hip hop/reggaeton-mischmasch. Kan verkligen inte förstå att det här till och med skulle vara bättre än Il Volo? Ett riktigt magplask med italienarnas mått mätt.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera