« Australien NF 2018

Australien NF 2020 »


 

AUSTRALIENS UTTAGNING. För första gången någonsin valde Australiens nationella TV-bolag artist och bidrag till Eurovision Song Contest genom en nationell final kallad Eurovision – Australia Decides. Uttagningen hade totalt tio tävlande som under ledning av programledarduon Myf Warhust och Joel Creasy tävlade om att vinna. Finalen samproducerades av SBS och Blink TV och sändes lördagen den 9:e februari 2019. Resultatet avgjordes genom jury- och tittarröstning.

 

Fakta om uttagningen

Söndagen den 14:e oktober 2018 meddelade EBU genom sin officiella hemsida Eurovision.tv att man för femte gången gillt bjudit in Australien att delta i Eurovision Song Contest. Nytt för denna gång blir att det australiensiska TV-bolaget SBS kommer att hålla i uttagningen Eurovision – Australia Decides, som blir det nya uttagningsformatet att bestämma vilken representant som ska få tävla för Australien i Eurovision 2019. I uttagningen kommer både jury och tv-tittarna få tycka till om vilken artist och låt som får resan till Tel Aviv i maj 2019.

De tävlande har valts ut genom en nationell antagning (som inbringade över 700 bidrag) samt genom specialinbjudningar av SBS. Från december 2018 började namnen på de tävlande att offentliggöras samtidigt som även studioversioner släpptes.

Vinnaren blev artisten Kate Miller-Heidke med låten “Zero Gravity”.

 

Datum & händelser

 

 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-02-09

 • Tid:

 • 18:30 (AEST)
 • startar kl. 10:30 CET (svensk tidszon)

 • Programledare:

 • Myf Warhust och Joel Creasy

 • Plats:

 • Gold Coast

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- & 50% tittarröster

 • TV-bolag/Stream:

 • SBS – Länk

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för finalen i Eurovision – Australia Decides, där tio bidrag tävlar om att få representera Australien i Eurovision 2019.

Detta är första gången som Australien annordnar en nationell final för att utse sitt Eurovision-bidrag. De senaste åren har man internt utsett sitt tävlingsbidrag.

 


 

 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i startnummerordning.

 

1. Ella Hooper – “Data Dust”
Text &/musik: Alice Chance


2. Electric Fields – 2000 and Whatever”
Text &/musik: Michael Ross, Zaachariaha Fielding


3. Mark Vincent – “This Is Not the End”
Text &/musik: Isabella Kearney-Nurse, Mark Vincent, Roberto De Sa


4. Aydan Calafiore – “Dust”
Text &/musik: Aydan Calafiore, Cam Bluff, Dylan Joel


5. Courtney Act – “Fight for Love”
Text &/musik: Danny Shah, Felicity Birt, Courtney Act, Sky Adams


6. Leea Nanos – “Set Me Free”
Text &/musik: Frank Dixon, Leea Nanos


7. Sheppard – On My Way”
Text &/musik: George Sheppard, Amy Sheppard, Jay Bovino, Jon Hume


8. Alfie Arcuri – “To Myself”
Text &/musik: Alfie Arcuri, Audius Mtawarira, Séb Mont


9. Kate Miller-Heidke – “Zero Gravity”
Text &/musik: Kate Miller-Heidke, Keir Nuttall


10. Tania Doko – “Piece of Me”
Text &/musik: Tania Doko, Christian Fast, Peter Mansson


 

 

 

Panelen tycker till (inför)

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 

 1. Leea Nanos – “Set Me Free”
 2. Sheppard – “On My Way”
 3. Tania Doko – “Piece of Me”
 4. Aydan Calafiore – “Dust”
 5. Kate Miller-Heidke – “Zero Gravity”

Kommentar: Extremt roligt att få ta del av Australiens första nationella uttagning! Detta är ju  ett land som sedan debuten 2015 har gått från klarhet till klarhet, och detta är något som ändå märks på kvaliteten i bidragen i årets uttagning. Genomgående hög kvalitet, bra produktioner och duktiga artister – bra utgångsläge helt enkelt. Men jag saknar djupet och bredden, då nästan alla bidrag håller sig inom samma eller liknande genrer. Bristen på variation kan lätt bli en allvarlig nackdel om Australien vill upprätthålla sin framgångssaga i år också. Min favorit, “Set me free”, är den klart mörkaste och mest introverta av låtarna – vilket funkar för mig. Jag känner dock på mig att de mer muntra konkurrenterna “On my way” och “Piece of me” kommer att gå bättre hem bland tv-tittarna, så i nuläget ligger mina pengar på dem snarare.

  1. Ella Hooper – “Data Dust”
 2. Mark Vincent – “This Is Not the End”
 3. Sheppard – “On My Way”
 4. Aydan Calafiore – “Dust”
 5. Tania Doko – “Piece of Me”

Kommentar: Australien, denna fascination till ESC-land har lyckats bryta än mer mark man inte trodde på genom att organisera en egen nationell uttagning! Det trodde nog inte så många när de gjorde sin debut år 2015, att de ens skulle göra ett femte försök, än mindre detta. Nämen själva uttagningen då, den kommer med ett axplock av riktigt intressanta låtar och artister som verkar vara väldigt aktuella nästan alla. Min topp 5 här råkar faktiskt också bestå av låtar som om nån av dem vann kan få minst en fyra i betyg, vilket tyder på att Australien har tänkt till. Men givetvis är det svårt att sia om vad som händer där nere. På lördag morgon får vi veta helt enkelt.

 


 1. Aydan Calafiore – “Dust”
 2. Mark Vincent – “This Is Not the End”
 3. Leea Nanos – “Set Me Free”
 4. Electric Fields – “2000 and Whatever”
 5. Sheppard – “On My Way”

Kommentar: Så var det äntligen dags, stunden är kommen, nu gäller det även för Australien att välja sitt bidrag till Eurovision Song Contest 2019. Min personliga uppfattning är att inget av bidragen (utom möjligtvis This is not the end & Dust) riktigt estar sig fast i minnet. En typisk mellanmjölksuttagning med andra ord. Beroende på hur starkt startfältet tillslut blir är det osäkert om landet kommer klara sig hela vägen till finalen.

 


 

 1. Alfie Arcuri – “To Myself”
 2. Ella Hooper – “Data Dust”
 3. Kate Miller-Heidke – “Zero Gravity”
 4. Courtney Act – “Fight for Love”
 5. Tania Doko – “Piece of Me”

Kommentar: Vilken stark första uttagnings-final Australien bjuder oss på. Samtliga tio bidrag håller måttet, men det finns några som jag tycker om lite extra och det är b.la “To Myself” med Alfie Arcuri och “Data Dust” med Ella Hooper och “Zero Gravity” med Kate Miller-Heidke. Det ska bli intressant att följa sändningen på lördagsförmiddagen som uppvärmning inför kvällen med ytterligare några till intressanta uttagningar och finaler.

 


 

Resultat

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Lördagen den 9:e februari 2019 avgjordes Australiens uttagning Eurovision – Australia Decides, där det efter jury- och tittaromröstningen stod klart att sångerskan Kate Miller-Heidke hade tagit hem segern med låten “Zero Gravity”. Därmed blir det hon som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Australien i Eurovision Song Contest 2019.

Det var första gången någonsin som Australien anordnade en nationell final för att utse artist och bidrag till Eurovisionen. Alla tidigare gånger (2015-2018) har detta gjorts internt via TV-bolaget SBS. Men denna gång fick både publiken som jury säga sitt om vem som de tyckte var bäst lämpad att få åka och tävla denna gång. Vinnaren blev låten som fått högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom.

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalen (resultatet står jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

 1. Kate Miller-Heidke – “Zero Gravity” (48+87 = 135p)
 2. Electric Fields – 2000 and Whatever” (44+70 = 114p)
 3. Sheppard – On My Way” (41+46 = 87p)
 4. Courtney Act – “Fight for Love” (26+26 = 52p)
 5. Alfie Arcuri – “To Myself” (35+14 = 49p)
 6. Aydan Calafiore – “Dust” (38+10 = 48p)
 7. Mark Vincent – “This Is Not the End” (19+19 = 38p)
 8. Tania Doko – “Piece of Me” (17+6 = 23p)
 9. Leea Nanos – “Set Me Free” (10+11 = 21p)
 10. Ella Hooper – “Data Dust” (12+6 = 18p)

 

Tycker du att Australien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:

 

Jag är både imponerad och besviken på denna historiska första australiensiska final. Medan produktionen var urproffsig och scennumren stundtals bländande (och vilken fantastisk publikkänsla!) så var emellertid kvaliteten på själva bidragen osedvanligt låg. För första gången känns det som att Australien riskerar att missa finalen – även om vinnarlåten har sina unika drag. Gillar man musikaler, opera och smått excentriska röstinsatser så funkar “Zero gravity” ganska bra. Men vi har sett det här tusen gånger i ESC, och för varje nytt tillfälle så hamnar denna typ av bidrag längre och längre ned i resultatlistan. När Rumäniens Cezar gjorde det 2013 i Malmö så var det en nyhet, men när Estlands Elina gjorde det ifjol var det inte längre så många som brydde sig. Detta kan därför bli en stor flopp, vilket är beklagligt då Australien kanske blir avskrämda från att hålla nationell uttagning igen nästa år – och väljer internt istället.

 


Personligen gillar jag musikaler och det här märks att det är en säker sångerska som Australien skickar med ett coolt nummer. Men frågan är om inte de flesta kommer mest säga att det är kopierat från Estland (i utstyrsel och klänning, ej låt). Nog sticker låten ut ändå och jag tror det kan vara ett klokt val. Det känns verkligen som att Australien går en annan väg än den pop-sväng man haft de senaste två åren. Svårt att bedöma hur det kommer att gå, jag tror dessvärre inte att Australien kommer vara med och slåss i toppen denna gång. Men final kan det eventuellt bli.

 


 

Det märks vilken skillnad det blivit av att Australien nu kört en nationell final där tittarna fått säga sitt; det här måste nog vara den mest vågade satsningen de gjort av dessa fem försök. Än så länge har jag lite svårt att greppa denna låt, då jag inte riktigt hittat den röda tråden ännu. Men jag kan säga att det är lite vad som man skulle få fram om Cezar (Rumänien 2013) och Elina Nechayeva (Estland 2018) hade en dotter. Jag får låta denna låt sjunka in lite innan vi i panelen ska bedöma låtarna senare i vår.

  


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen