MOLDAVIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det moldaviska TV-bolaget TRM ut Moldaviens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen O melodie pentru Europa 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Från början hade TRM planer på att hålla en semifinal inför finalen av O melodie pentru Europa 2019, men den ströks helt. Kanske beroende på att det bara skickades in 28 låtar till den nationella antagningen? Oavsett vilket hölls det i alla fall en audition efter antagningen där de inskickade bidragen framfördes och sedan fick en jury välja ut tio finalbidrag. I finalen fick sedan tv-tittarna komma till tals tillsammans med en jury.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Moldaviens uttagning blev sångerskan Anna Odobescu med bidraget ”Stay”, som Georgios Kalpakidis, Thomas Reil, Jeppe Reil och Maria Broberg stod bakom på upphovssidan.

I Eurovision 2019 blev Moldavien lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 12:e plats (av 18 länder) med 85 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-03-02

 • Programledare:
 • Elena Bancila, Iurie Gologan och Doina Stimpovschii

 • Plats:
 • TV-studio i Chișinău

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Aurel Chirtoacă – ”La cinema”
 2. Vera Țurcanu – ”Cold”
 3. Marcela Scripcaru – ”Meteor”
 4. Siaj – ”Olimp”
 5. Maxim Zavidia – ”I Will Not Surrender”
 6. Diana Brescan – ”Lies”
 7. Tinna Gi – ”Virus”
 8. Lemonique – ”GravitTy”
 9. Anna Odobescu – ”Stay”
 10. Che-MD feat. Elizaveta Ivasiuk – ”Sub Pământ”

 

Panelen tyckte till!


    


 1. Che-MD feat. Elizaveta Ivasiuk – ”Sub Pământ”
 2. Maxim Zavidia – ”I Will Not Surrender”
 3. Anna Odobescu – ”Stay”
 4. Siaj – ”Olimp”
 5. Tinna Gi – ”Virus”

Kommentar: Det här är så himla konstigt! Moldavien, som varit Eurovisionens joker de senaste åren som bjudit på en stor portion underhållning under många år, har alltså helt bytt kurs och fokuserar på 100% allvarsamma låtar. Det mesta av startfältet låter väldigt icke moldaviskt och det är synd.


 


 1. Aurel Chirtoacă – ”La cinema”
 2. Che-MD feat. Elizaveta Ivasiuk – ”Sub Pământ”
 3. Siaj – ”Olimp”
 4. Tinna Gi – ”Virus”
 5. Marcela Scripcaru – ”Meteor”

Kommentar: Det som slog mig mest är hur pass hög kvaliteten på finalen är. I sociala medier har just Moldaviens uttagning sågats och kallats för usel. Men jag är verkligen inte beredd att hålla med. Någon storfavorit har jag inte utan uppskattar samtliga bidrag i min topplista.


 


 1. Maxim Zavidia – ”I Will Not Surrender”
 2. Anna Odobescu – ”Stay”
 3. Marcela Scripcaru – ”Meteor”
 4. Che-MD feat. Elizaveta Ivasiuk – ”Sub Pământ”
 5. Diana Brescan – ”Lies”

Kommentar: Här håller jag helt och hållet med min panelkollega Markus gällande att kvaliteten är förvånansvärt hög och jag förstår inte kritiken om det nu skulle finnas någon sådan. Det finns fler favoriter som inte får plats på topplistan, så det bådar gott för att Moldavien ska skicka ett bidrag som faller mig i smaken även i år.

 

 

Resultat


Lördagen den 2:a mars 2019 avgjordes Moldaviens uttagning O Melodi Pentru Europa 2019, där det efter omröstningen blev sångerskan Anna Odobescu med låten ”Stay” som tog hem segern. Därmed blir det hon som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Moldavien i Eurovision Song Contest 2019. Så här såg hennes finalframträdande ut:

 

Mer finalfakta

Det var både jury- och tittarröster som avgjorde vilken artist som skulle vinna finalen. Själva juryn bestod av sju personer som alla delade ut poäng som sedan slogs ihop till totalpoäng för varje bidrag. Juryns totala vinnare fick sedan 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Därefter delade tv-tittarna ut poäng på exakt samma skala. Vinnaren blev låten med högst totalpoäng*.

Vinnaren, Anna Odobescu, fick juryns högsta poäng medan tittarna bara gav sin näst högsta poäng till henne. Trots det var det tillräckligt med poäng för att hon skulle vinna finalen. Tittarnas  etta var istället Maxim Zavidia, men eftersom han fick betydligt lägre jurypoäng slutade han bara tvåa.

* Om två eller fler bidrag hamnat på samma totalpoäng vägde juryns röster högre.

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 1. Anna Odobescu – ”Stay” (12+10 = 22p)
 2. Maxim Zavidia – ”I Will Not Surrender” (5+12 = 17p)
 3. Diana Brescan – ”Lies” (10+5 = 15p)
 4. Vera Țurcanu – ”Cold” (8+7 = 15p)
 5. Lemonique – ”Gravity” (7+8 = 15p)
 6. Tinna Gi – ”Virus” (6+6 = 12p)
 7. Marcela Scripcaru – ”Meteor” (4+1 = 5p)
 8. Aurel Chirtoacă – ”La cinema” (3+2 = 5p)
 9. Siaj – ”Olimp” (2+3 = 5p)
 10. Che-MD feat. Elizaveta Ivasiuk – ”Sub Pământ” (1+4 = 5p)

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Oj, det här är ett typiskt bradåligt bidrag – ett sånt som Moldavien brukar vara duktiga på att producera! Å ena sidan en stark powerballad med en kapabel sångerska – å andra sidan är det någon som sjunger falskt, medan låten aldrig lyfter eller tycks ha någon logisk uppbyggnad. Och scennummret påminner mer om någon som mimar framför sin spegel än om Eurovision. Snygga scenkläder dock! Så typiskt bradåligt.


  


Jag tycker Moldavien gjorde ett bra val till Eurovision. Nu gör ju sig låten inte i sin fulla potential i klippet ovan p.g.a. dåligt studioljud och lite märkliga kameravinklar, men om man tänker bort det (vilket jag gör) så känns det här som en låt som kan bli riktigt bra. Jag hoppas att låten fixas till med en snygg musikvideo och att det blir ett snyggt framträdande på scenen i Tel Aviv, då kan nog Moldavien säkra ytterligare en finalplats. Om det sedan blir topp 10 för tredje året i rad är jag däremot inte lika säker på idag.


 


Den här låten klyver mig rejält. För visst är det en välskriven ballad som ändå har en energi med en artist som sjunger väl, men det är samtidigt så himla icke-moldaviskt. Och när Moldavien inte kört på det roliga hållet så har det vart hit and miss. Det gick bra 2013 med Aliona Moon, men åren efter det (2014-2016) har man fått bevaka finalen från läktarna.


 


Hela min topp 5 slutade alltså i botten. Yay…! Angående låten de valt så tycker jag mest bara det låter som ännu en engelskspråkig ballad vi hört många gånger redan. Men det är något med melodin som ändå får låten att fastna hos mig. Kanske att den kan växa till sig tills i maj. Föredrar när Moldavien skickar roligare bidrag som exempelvis ”Hey Mama” & ”My Lucky Day” dock.


 


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera