« Moldavien NF 2018

Moldavien NF 2020 »


 

MOLDAVIENS UTTAGNING. Det moldaviska TV-bolaget TRM valde artist och bidrag till Eurovision 2019 genom uttagningen O melodie pentru Europa 2019. En antagning pågick till och med januari 2019, därefter har en jury gått igenom alla ansökningar och valt ut 10 tävlande till en final den 2:a mars.

Juryns val skedde för övrigt genom en liveaudition som ägde rum i början av februari. 28 låtar deltog och sedan fick juryn välja ut de tio bästa. Från början var det planerat att hålla en semifinal inför finalen, men den ströks helt och hållet.

Vinnaren blev sångerskan Anna Odobescu med låten “Stay”.

 

Datum & händelser

 

Finalen

Fakta inför sändningen


  • Datum:

  • 2019-03-02

  • Tid:

  • 20:15 CET

  • Programledare:

  • Oklart

  • Plats:

  • Oklart

  • Röstningsprocess:

  • 50% jury- & 50% tittarröster

  • TV-bolag/Stream:

  • TRM – Länk

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för finalen i O Melodi Pentru Europa 2019, där tio bidrag tävlar om att få representera Moldavien i Eurovision 2019.

Från början var det tänkt att det skulle hållas en semifinal inför finalen, men den har strukits helt. Istället fick en jury i uppdrag att välja ut 10 av 28 låtar som får tävla direkt i en avgörande final, där både tv-tittarna och jury får tycka till om vinnaren.

 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i startnummerordning.

 

1. Aurel Chirtoacă – “La cinema”
Text &/musik: Aurel Chirtoacă, Dumitru Rau


2. Vera Țurcanu – “Cold”
Text &/musik: David Gällring, Karl Sahlin, Vera Țurcanu, Nikos Sofis


3. Marcela Scripcaru – “Meteor”
Text &/musik: Rob Price


4. Siaj – “Olimp”
Text &/musik: Siaj, Victor Nguyen, Ruslan Ciotu, Stefan Postoronca, Dumitru Rusu, Marian Ungur


5. Maxim Zavidia – “I Will Not Surrender”
Text &/musik: Primož Poglajen, Michael James Down, Jonas Gladnikoff


6. Diana Brescan – “Lies”
Text &/musik: Samuel Bugia Garrido, Roxana Elekes


7. Tinna Gi – “Virus”
Text &/musik: Cristina Coșciug


8. Lemonique – “GravitTy”
Text &/musik: Anton Ragoza, Dumitru Golban, Maria Gospodinova, Sergiu Ionas


9. Anna Odobescu – “Stay”
Text &/musik: Georgios Kalpakidis, Thomas Reil, Jeppe Reil, Maria Broberg


10. Che-MD feat. Elizaveta Ivasiuk – “Sub Pământ”
Text &/musik: Michael Smolenko


 

 

 

Panelen tycker till (inför)

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

   1. Che-MD feat. Elizaveta Ivasiuk – “Sub Pământ”
  2. Maxim Zavidia – “I Will Not Surrender”
  3. Anna Odobescu – “Stay”
  4. Siaj – “Olimp”
  5. Tinna Gi – “Virus”

Kommentar: Det här är så himla konstigt! Moldavien, som varit Eurovisionens joker de senaste åren som bjudit på en stor portion underhållning under många år, har alltså helt bytt kurs och fokuserar på 100% allvarsamma låtar. Det mesta av startfältet låter väldigt icke moldaviskt och det är synd.

 


 

  1. Aurel Chirtoacă – “La cinema”
  2. Che-MD feat. Elizaveta Ivasiuk – “Sub Pământ”
  3. Siaj – “Olimp”
  4. Tinna Gi – “Virus”
  5. Marcela Scripcaru – “Meteor”

Kommentar: Det som slog mig mest är hur pass hög kvaliteten på finalen är. I sociala medier har just Moldaviens uttagning sågats och kallats för usel. Men jag är verkligen inte beredd att hålla med. Någon storfavorit har jag inte utan uppskattar samtliga bidrag i min topplista.

 


 

  1. Maxim Zavidia – “I Will Not Surrender”
  2. Anna Odobescu – “Stay”
  3. Marcela Scripcaru – “Meteor”
  4. Che-MD feat. Elizaveta Ivasiuk – “Sub Pământ”
  5. Diana Brescan – “Lies”

Kommentar: Här håller jag helt och hållet med min panelkollega Markus gällande att kvaliteten är förvånansvärt hög och jag förstår inte kritiken om det nu skulle finnas någon sådan. Det finns fler favoriter som inte får plats på topplistan, så det bådar gott för att Moldavien ska skicka ett bidrag som faller mig i smaken även i år.

 


Resultat

Foto: TRM.

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Lördagen den 2:a mars 2019 avgjordes Moldaviens uttagning O Melodi Pentru Europa 2019, där det efter omröstningen blev sångerskan Anna Odobescu med låten “Stay” som tog hem segern. Därmed blir det hon som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Moldavien i Eurovision Song Contest 2019.

Från början var det tänkt att det skulle hållas en semifinal inför finalen, men den ströks helt. Istället genomförde TV-bolaget TRM en enda finalsändning med tio tävlande och sedan var det lika delar juryröstning som tittarröstning som avgjorde vilken artist med tillhörande tävlingsbidrag som får åka till Tel Aviv och försvara Moldaviens två senaste topplaceringar i Eurovisionen.

Juryn bestod av sju personer som alla delade ut poäng som sedan slogs ihop till totalpoäng för varje bidrag. Juryns totala vinnare fick sedan 12 poäng, tvåan 10 poäng, trean 8 poäng osv. nedåt 7-1 poäng. Därefter delade tv-tittarna ut poäng på exakt samma skala. Vinnaren blev låten med högst totalpoäng (om två eller fler bidrag hamnat på samma totalpoäng vägde juryns röster högre). Vinnaren, Anna Odobescu, fick juryns högsta poäng medan tittarna bara gav sin näst högsta poäng till henne vilket gav henne segern. Tittarna hade istället Maxim Zavidia som sin favorit men eftersom att han fick betydligt lägre jurypoäng slutade han bara tvåa.

 

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalen (jurypoäng + tittarpoäng = totalsumma):

 

  1. Anna Odobescu – “Stay” (12+10 = 22p)
  2. Maxim Zavidia – “I Will Not Surrender” (5+12 = 17p)
  3. Diana Brescan – “Lies” (10+5 = 15p)
  4. Vera Țurcanu – “Cold” (8+7 = 15p)
  5. Lemonique – “Gravity” (7+8 = 15p)
  6. Tinna Gi – “Virus” (6+6 = 12p)
  7. Marcela Scripcaru – “Meteor” (4+1 = 5p)
  8. Aurel Chirtoacă – “La cinema” (3+2 = 5p)
  9. Siaj – “Olimp” (2+3 = 5p)
  10. Che-MD feat. Elizaveta Ivasiuk – “Sub Pământ” (1+4 = 5p)

 

Tycker du att Moldavien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:

 

 

Oj, det här är ett typiskt bradåligt bidrag – ett sånt som Moldavien brukar vara duktiga på att producera! Å ena sidan en stark powerballad med en kapabel sångerska – å andra sidan är det någon som sjunger falskt, medan låten aldrig lyfter eller tycks ha någon logisk uppbyggnad. Och scennummret påminner mer om någon som mimar framför sin spegel än om Eurovision. Snygga scenkläder dock! Så typiskt bradåligt.

 


Jag tycker Moldavien gjorde ett bra val till Eurovision. Nu gör ju sig låten inte i sin fulla potential i klippet ovan p.g.a. dåligt studioljud och lite märkliga kameravinklar, men om man tänker bort det (vilket jag gör) så känns det här som en låt som kan bli riktigt bra. Jag hoppas att låten fixas till med en snygg musikvideo och att det blir ett snyggt framträdande på scenen i Tel Aviv, då kan nog Moldavien säkra ytterligare en finalplats. Om det sedan blir topp 10 för tredje året i rad är jag däremot inte lika säker på idag.

 


 

Den här låten klyver mig rejält. För visst är det en välskriven ballad som ändå har en energi med en artist som sjunger väl, men det är samtidigt så himla icke-moldaviskt. Och när Moldavien inte kört på det roliga hållet så har det vart hit and miss. Det gick bra 2013 med Aliona Moon, men åren efter det (2014-2016) har man fått bevaka finalen från läktarna.

 


 

Hela min topp 5 slutade alltså i botten. Yay…! Angående låten de valt så tycker jag mest bara det låter som ännu en engleskspråkig ballad vi hört många gånger redan. Men det är något med melodin som ändå får låten att fastna hos mig. Kanske att den kan växa till sig tills i maj. Föredrar när Moldavien skickar roligare bidrag som exempelvis “Hey Mama” & “My Lucky Day” dock.

 


 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seTips på Eurovision-musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen