« Tyskland NF 2018

Tyskland NF 2020 »


 

TYSKLANDS UTTAGNING. Det tyska TV-bolaget ARD/NDR fortsatte med metoden att välja artist och bidrag genom en nationell final med ett antal artister som tävlade om segern. Detta år kallades uttagningen Unser Lied für Israel och upplägget var detsamma som det varit året innan.

Från början fick artister ansöka för att delta och sedan fick en inbjuden publikpanel och en expertjury rösta fram vilka artister som skulle få tävla. Efter att startfältet om 6 tävlande var utsedda hölls en låtskrivarcamp där ett flertal bidrag skapades. Sedan valdes bidragen ut. Ytterligare en akt, duon Sisters, valdes ut till startfältet vilket gjorde att sju artister tävlade om segern.

Finalen avgjordes i Berlin den 22:a februari med bland andra tv-personligheten Barbara Schöneberger som programledare. Makten att avgöra resultat var delad i tre lika delar: mellan publikpanelen, en internationell jury och tv-tittarna. Vinnare blev duon S!isters med låten “Sister”.

 

Datum & händelser


Fakta om uttagningen

Från början har intresserade artister fått ansöka om att tävla, och totalt inkom 955 ansökningar. Därefter har två olika jurygrupper – en ihopsatt publikjury med 100 medlemmar och en expertjury på 20 medlemmar – fått rösta fram ett antal artister till programmet. De artister som valdes ut av jurygrupperna blev Aly Ryan, BB Thomaz, Linus Bruhn, Gregor Hägele, Lilly Among Clouds och Makeda. Detta besked lämnades i början av november 2018.

Strax efteråt anordnades en låtskrivarcamp där NDR bjöd in ett antal låtskrivare att göra bidragen till respektive artist. Några av låtarna som gjordes där har också valts ut till tävlingen. Andra låtar har tillsatts i samråd med artisterna. I början av januari kom NDR med besked om vilka bidrag som valts ut till respektive artist och passade även på att meddela att ytterligare en artist, duon S!isters, också skulle vara med och tävla.


 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-02-22

 • Tid:

 • 20:15 – 22:15 CET

 • Programledare:

 • Barbara Schöneberger & Linda Zervakis

 • Plats:

 • Studio Berlin Adlershof i Berlin

 • Röstningsprocess:

 • 33% tittarröster, 33% Eurovisionjury & 33% publikpanelsröster

 • TV-bolag/Stream:

 • Das Erste – Länk

 


 

Panelen inför: Efter den fina fjärdeplatsen ifjol fick Tyskland den revansch man så länge vart ute efter då man haft drygt fem år i rad med mer eller mindre bottenplaceringar.

Efter att ha gjort om hela uttagningen och fått hjälp av internationella musiktyckare har man nu fått tillbaka självförtroendet och kör på samma bana igen. 7 stycken artister har valts ut, och dessa framträder med varsin låt. Sedan är det upp till en Eurovisionjury, en publikpanel och tv-tittarna att rösta fram en vinnare (de har 33% makt vardera att påverka resultatet).

Tyskland är det land som deltagit flest gånger i Eurovision, och 2019 blir det deras 63:e representant genom tiderna som får åka och tävla i Eurovision!

Några av oss i ESC-Panelen kommer att tycka till om låtarna och göra våra sedvana topplistor efter att finalen har avklarats. Anledningen är simpel. Vi har inte haft någon möjlighet att höra samtliga studioversioner av låtarna innan finalen äger rum, så vi tar detta i resultat-delen istället 🙂


 

 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i bokstavsordning.

 

1. Gregor Hägele – “Let Me Go”
Text &/musik: Gregor Hägele, Jonas Shandel, David Jürgens, Tamara Olorga


2. Aly Ryan – “Wear Your Love”
Text &/musik: Aly Ryan, Michelle Leonard, Thomas Stengaard, Tamara Olorga


3. Makeda – “”The Day I Loved You Most”
Text &/musik: Makeda, Tim Uhlenbrock, Kelvin Jones, Kristine Bogan


4. BB Thomaz – “Demons”
Text &/musik: BB Thomaz, Andrew Tyler, Ricardo Bettiol, Tim Schou


5. Lily Among Clouds – “Surprise”
Text &/musik: Elisabeth Brüchner, Udo Rinklin


6. Linus Bruhn –“Our City”
Text &/musik: Linus Bruhn, Dave Roth, Pat Benzner, Serhat Sakin, Simon Reichardt, Gianna Roth


7. S!sters – “Sister”
Text &/musik: Laurell Barker, Marine Kaltenbacher, Tom Oehler, Thomas Stengaard


 

Resultat

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Tysklands nationella final av Unser Lied für Israel är nu över där det efter omröstningen blev duon S!sters (Carlotta Truman och Laurita) med låten “Sister” som tog hem segern. Därmed blir det de som får representera Tyskland i Eurovision 2019.

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalen (int.jury + publikpanel + tittarröster = totalsumma):

 

 1. S!sters – “Sister” (6+12+12 = 30p)
 2. Makeda – “The Day I Loved You Most” (10+10+6 = 26p)
 3. Lilly Among Clouds – “Surprise” (8+7+10 = 25p)
 4. Aly Ryan – “Wear Your Love” (12+6+7 = 25)
 5. Linus Bruhn – “Our City” (7+8+8 = 23p)
 6. Gregor Hägele – “Let Me Go” (5+4+5 = 14p)
 7. BB Thomaz – “Demons” (4+5+4 = 13p)

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Tycker du att Tyskland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 

Fakta om finalen

Tyskland fortsatte med det koncept man införde 2018, dvs. en finalkväll med ett antal tävlande där makten delades lika med internationell jury, en stor publikpanel samt tv-tittarnas röster. Alla tre parter hade lika stor makt att bestämma vem som skulle vinna.

Inför finalen hade tyska artister möjligheten att ansöka om att delta, och sedan tog TV-bolaget NDR, som anordnade uttagningen, hjälp av en inbjuden publikpanel och sedan en expertpanel som fick rösta fram vilka artister som skulle få tävla. Ursprungligen valdes 6 artister ut, alla soloartister, vilka hade möjlighet att få träffa olika låtskrivare på ett camp där en mängd låtar producerades. Därefter beslutades det vilka bidrag som skulle få vara med och tävla. Inför finalen adderades en sjunde finalist, duon Sisters (Carlotta Truman och Laurita), vilka presenterades i början av januari.

Eftersom att Tyskland tillhör gruppen “The Big Five” (de fem länder som betalar mest pengar till EBU) slipper man kvala genom semifinalerna och är därför klar för tävlan i finalen den 18:e maj.

I och med att en tjejduo vann blir Tyskland det enda land av de direktkvalificerade “Big Five”-länderna och värdlandet som år 2019 inte tävlar med en solokille. Resterande länder som redan inför Eurovision är klara för finalen har nämligen valt ut solokillar till startfältet.

 


 

Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:

 


Det märks att Tyskland går på det moderna spåret i året, kanske är man sugen på att ta hem segern igen? Personligen efter en lyssning gillar jag detta skarpt. Jag tycker att S!sters är duktiga på scenen men jag tycker att numret blir lite för opersonligt. Men det kommer de nog jobba på till Tel Aviv. Får jag gissa skulle detta kunna vara vinnaren i maj – åtminstone hos jurygrupperna.

Sedan vill jag också göra er påminda om att Tyskland är det enda av de direktkvalificerade länderna (“Big Five” och värdlandet) som valt en tjejduo medan övriga fem länder kör på solokillar.

 


 

 1. S!sters – “Sister”
 2. Makeda – “The Day I Loved You Most”
 3. Lilly Among Clouds – “Surprise”
 4. BB Thomaz – “Demons”
 5. Gregor Hägele – “Let Me Go”
 6. Aly Ryan – “Wear Your Love”
 7. Linus Bruhn – “Our City”

Rätt låt vann? Tja, åtminstone på pappret. Det var förvisso ingen storfavorit jag hade i Sister, men den var ändå hyfsat okej. Tror dock att tyskarna kommer få det otroligt svårt att toppa “You Let Me Walk Alone” som berörde inte bara mig utan väldigt många såsom det blev med dess fjärdeplats. Det verkar som att låten fått en rejäl backlash vad gäller stöd från fans, lite också pga hur ARD/NDR skötte det. För så här blev det, man tog in ett axplock av artister för att matcha dem med olika låtskrivare och presenterar sex deltagare. Sen får tv-bolaget för sig att lägga in en sjunde låt mitt i allting. En låt som inte hade genomgått den långa processen till att ta sig dit. Tufft läge…

 


 

Wow, en annan trodde att Litauen hade en dålig uttagning. Men jämfört med Tyskland så är den faktiskt ganska skaplig. På tal om Tyskland så anser jag att de är otroligt fånigt att de inte hade med en enda låt på det egna språket i sin nationella final. Till och med Estland hade ju med en tyskspråkig låt! De är tur att de andra big-5 länderna föregår med gott exempel.

I övrigt tycker jag att ingen av låtarna var speciellt bra, inte ens min etta Surprise. Vinnarlåten känns bara konstig och lite skrikig. Men den kan ju ha gått över huvudet på mig. Kanske anser resten av Europa att tyskarna valt ut ett mästerverk. Jag var ju t.ex. inget fan av fjolårets bidrag och då slutade de på en 4:e plats… Om de slutar lika högt i Tel Aviv får vi se i maj.

Min topp 7: 

 1. Lilly Among Clouds – “Surprise”
 2. Linus Bruhn – “Our City”
 3. S!isters – “Sister”
 4. Aly Ryan – “Wear Your Love”
 5. BB Thomaz – “Demons”
 6. Gregor Hägele – “Let Me Go”
 7. Makeda – “The Day I Loved You Most”

 


 

Min topp 7:

 1. Aly Ryan – “Wear Your Love”
 2. Makeda – “The Day I Loved You Most”
 3. S!isters – “Sister”
 4. Gregor Hägele – “Let Me Go”
 5. Linus Bruhn – “Our City”
 6. Lilly Among Clouds – “Surprise”
 7. BB Thomaz – “Demons”

 


 

 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen