TYSKLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det tyska TV-bolaget NDR ut Tysklands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Unser Lied für Israel. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


NDR fortsatte med metoden att välja artist och bidrag genom en nationell final med ett antal artister som tävlade om segern. Från början fick artister ansöka om att delta i programmet och av de närmare 950 ansökningar som skickades in fick en publikpanel och en expertjury tillsammans rösta fram de artister som ansågs ha bäst potential. Dessa artister blev Aly Ryan, BB Thomaz, Linus Bruhn, Gregor Hägele, Lilly Among Clouds och Makeda.

När artisterna var valda anordnades en låtskrivarcamp där låtskrivare bjöds in för att göra låtar till respektive artist. En del låtar gjordes dock utanför detta forum innan slutvalet gjordes. En annan överraskning NDR bjöd på var att man någon månad inför finalen tog in en sjunde artist i leken, den ihopsatta duon S!sters bestående av sångerskorna Laurita Spinelli och Carlotta Truman. Hur de hade fått sin plats i tävlingen är dock oklart.

Finalen avgjordes sedan i Berlin den 22:a februari där publikpanelen, en internationell jury och tv-tittarna fick rösta fram vinnaren. Alla tre parter hade lika stor makt att avgöra resultatet. Inga officiella studioversioner släpptes inför finalen, därför valde vi att tycka till efteråt.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Tysklands uttagning blev duon S!sters med bidraget ”Sister”, som Laurell Barker, Marine Kaltenbacher, Tom Oehler och Thomas Stengaard stod bakom på upphovssidan.

Eftersom Tyskland tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på 25:e plats (av 26 länder) med 24 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-22

 • Programledare:
 • Barbara Schöneberger & Linda Zervakis

 • Plats:
 • Studio Berlin Adlershof, Berlin

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Gregor Hägele – “Let Me Go”
 2. Aly Ryan – “Wear Your Love”
 3. Makeda – “”The Day I Loved You Most”
 4. BB Thomaz – “Demons”
 5. Lily Among Clouds – “Surprise”
 6. Linus Bruhn –“Our City”
 7. S!sters – “Sister”

 

Resultat


Tysklands nationella final av Unser Lied für Israel är nu över där det efter omröstningen blev duon S!sters (Carlotta Truman och Laurita) med låten ”Sister” som tog hem segern. Därmed blir det de som får representera Tyskland i Eurovision 2019. Så här såg deras finalframträdande ut:

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalen (int.jury + publikpanel + tittarröster = totalsumma):

 1. S!sters – ”Sister” (6+12+12 = 30p)
 2. Makeda – ”The Day I Loved You Most” (10+10+6 = 26p)
 3. Lilly Among Clouds – ”Surprise” (8+7+10 = 25p)
 4. Aly Ryan – ”Wear Your Love” (12+6+7 = 25)
 5. Linus Bruhn – ”Our City” (7+8+8 = 23p)
 6. Gregor Hägele – ”Let Me Go” (5+4+5 = 14p)
 7. BB Thomaz – ”Demons” (4+5+4 = 13p)

 

Kuriosa

Eftersom att Tyskland tillhör gruppen ”The Big Five” (de fem länder som betalar mest pengar till EBU) slipper S!sters kvala genom semifinalerna och är därför klar för tävlan i finalen den 18:e maj. Det kan också sägas att Tyskland blir det enda direktkvalificerade landet som skickar en tjejduo, övriga har valt solokillar.

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Det märks att Tyskland går på det moderna spåret i året, kanske är man sugen på att ta hem segern igen? Personligen efter en lyssning gillar jag detta skarpt. Jag tycker att S!sters är duktiga på scenen men jag tycker att numret blir lite för opersonligt. Men det kommer de nog jobba på till Tel Aviv. Får jag gissa skulle detta kunna vara vinnaren i maj – åtminstone hos jurygrupperna.


 


 1. S!sters – ”Sister”
 2. Makeda – ”The Day I Loved You Most”
 3. Lilly Among Clouds – ”Surprise”
 4. BB Thomaz – ”Demons”
 5. Gregor Hägele – ”Let Me Go”
 6. Aly Ryan – ”Wear Your Love”
 7. Linus Bruhn – ”Our City”

Rätt låt vann? Tja, åtminstone på pappret. Det var förvisso ingen storfavorit jag hade i Sister, men den var ändå hyfsat okej. Tror dock att tyskarna kommer få det otroligt svårt att toppa ”You Let Me Walk Alone” som berörde inte bara mig utan väldigt många såsom det blev med dess fjärdeplats. Det verkar som att låten fått en rejäl backlash vad gäller stöd från fans, lite också pga hur ARD/NDR skötte det. För så här blev det, man tog in ett axplock av artister för att matcha dem med olika låtskrivare och presenterar sex deltagare. Sen får tv-bolaget för sig att lägga in en sjunde låt mitt i allting. En låt som inte hade genomgått den långa processen till att ta sig dit. Tufft läge…


 


 1. Lilly Among Clouds – ”Surprise”
 2. Linus Bruhn – ”Our City”
 3. S!isters – ”Sister”
 4. Aly Ryan – ”Wear Your Love”
 5. BB Thomaz – ”Demons”
 6. Gregor Hägele – ”Let Me Go”
 7. Makeda – ”The Day I Loved You Most”

Wow, en annan trodde att Litauen hade en dålig uttagning. Men jämfört med Tyskland så är den faktiskt ganska skaplig. På tal om Tyskland så anser jag att de är otroligt fånigt att de inte hade med en enda låt på det egna språket i sin nationella final. Till och med Estland hade ju med en tyskspråkig låt! De är tur att de andra big-5 länderna föregår med gott exempel.

I övrigt tycker jag att ingen av låtarna var speciellt bra, inte ens min etta Surprise. Vinnarlåten känns bara konstig och lite skrikig. Men den kan ju ha gått över huvudet på mig. Kanske anser resten av Europa att tyskarna valt ut ett mästerverk. Jag var ju t.ex. inget fan av fjolårets bidrag och då slutade de på en 4:e plats… Om de slutar lika högt i Tel Aviv får vi se i maj.


 


Min topp 7:

 1. Aly Ryan – “Wear Your Love”
 2. Makeda – ”The Day I Loved You Most”
 3. S!isters – ”Sister”
 4. Gregor Hägele – ”Let Me Go”
 5. Linus Bruhn – ”Our City”
 6. Lilly Among Clouds – ”Surprise”
 7. BB Thomaz – ”Demons”

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera