Frankrike i Eurovision Song Contest 2019


« Frankrike NF 2018

Frankrike NF 2020 »


 

FRANKRIKES UTTAGNING. France Televisions har bekräftat deltagande i Eurovision 2019 i Israel samt att man för andra året på raken kommer att välja ut Frankrikes artist och bidrag genom uttagningen Destination: Eurovision. Uttagningen kommer även denna gång att omfatta två semifinaler och en final med totalt 18 tävlande artister. Nytt för säsongen är att semifinalerna kommer att direktsändas och att publiken kommer att få tycka till om bidragen som kvalar vidare.

Vi kommer att följa Frankrikes uttagning anno 2019 med stor spänning och under själva uttagningen kommer vi såklart att tycka till om vad vi tänker om deras låtar och göra våra egna personliga topplistor.

Denna artikel kommer att uppdateras kontinuerligt till dess att uttagningen är över och Frankrikes representant till Eurovision 2019 i Israel är utsedd.

 

Datum & händelser

Dessa datum äger Destination Eurovision 2019 rum:

 

 


Fakta om uttagningen

Destination: Eurovision 2019 blir det andra året på raken där fransk TV håller i en publik Eurovisionuttagning. Senast detta inträffade var år 2014 och innan dess år 2007. Därtill var det år 1980 som fransk TV senast höll i en större uttagning som innefattade fler program än bara en finalkväll eller ett internval (om vi räknar tiden före år 2018).

Likt föregående säsong kommer serien att bestå av totalt tre program: först två inledande semifinaler som följer en avgörande final med den kanadensiska sångaren Garou som programledare. Detta gör att de 18 tävlande som presenterades ovan kommer att fördelas in i respektive semifinal innan avgörandet.

 

Nyheter

Denna gång kommer alla tre programmen att vara direktsända och tv-publiken kommer att få vara med och rösta fram vilka bidrag som ska ta sig till final. I fjolårets upplaga var semifinalprogrammen förinspelade och endast juryröstning avgjorde de kvalificerade. Förutom jury- och tittarröstning kommer en trio bestående av André Manoukian, Vitaa och Christophe Willem finnas med. Deras roll är något oklar men de lär bli som tycka till-personer eftersom de inte har någon som helst rösträtt.

Juryn som får rösta kommer att bestå av en internationell panel med medlemmar från olika länder. Enligt vissa källor kommer juryn vara uppdelad i grupper för respektive program, men det är oklart om det verkligen blir så.

 

Vad händer sedan?

Vinnaren i finalen kommer att bli Frankrikes representant i Eurovision 2019 i Tel Aviv, den 62:a franska representanten sedan landets debut 1956.

Eftersom att Frankrike tillhör “The Big Five” (de fem länder som betalar mest pengar till EBU) slipper vinnaren kvala genom Eurovisionens semifinaler och kan helt ägna fokus åt sitt finalframträdande som kommer att äga rum lördagen den 18:e maj.


 

Semifinaler

 

Semifinal 1

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-01-12

 • Tid:

 • 21:00 – 23.55 CET

 • Programledare:

 • Garou

 • Plats:

 • Oklart

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- & 50% tittarröster

 • TV-bolag/Stream:

 • France2 – Länk
 •                 – Länk
 •                 – Länk
 • Facebook – Länk

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för Frankrikes första semifinal där 9 bidrag tävlar om fyra finalplatser.

För andra året på raken håller Frankrike en större uttagning än bara final/internval under namnet Destination Eurovision 2019, med målet att hitta den bästa kandidaten för att nå bra resultat i Tel Aviv i maj. I det här programmet kommer de första nio tävlande att delta och sedan är det upp till tv-tittarna och en internationell jurypanel att rösta fram kandidater till finalen. Samtliga nio tävlande kommer innan sitt tävlingsbidrag att framföra en coverlåt från någon känd artist eller grupp.

Nytt för i år är att alla program, även semifinalerna, är direktsända och att tv-tittarna får makt att påverka redan i uttagningsprogrammen.

Utöver den internationella juryn finns även en fransk jurypanel med i programmet som består av André Manoukian, Vitaa och Christophe Willem. De har dock ingen rösträtt utan ska bara tycka till om låtarna.

Eftersom inte alla fullversioner är släppta på förhand kommer vi istället att göra topplistor och kommentera i resultat-delen istället.

 

 

 

 

Startfältet

De tävlande i semi 1 presenteras enligt startordning.

1. Naestro – “Le brasier”
Text &/musik: Mark Hekic, Alexandra Maquet, Thierry Leteurtre


2. Florina – “In the Shadow”
Text &/musik: Manon Romiti, Silvio Lisonne, Pierre-Laurent Faure, Adrien Levron


3. Chimène Badi – “Là-haut”
Text &/musik: Yseult, Yacine Azeggagh, Corson, Boban Apostolov


4. Battista Acquaviva – “Passiò”
Text &/musik: Florent Bidoyen, Théodore Eristoff, Battista Acquaviva


5. Silvàn Areg – “Le petit Nicolas”
Text &/musik: Caz B, Mamadou Niakate, Erick Ness


6. Bilal Hassani – “Roi”
Text &/musik: Bilal Hassani, Madame Monsieur, Medeline


7. Aysat – “Comme une grande”
Text &/musik: Aysat, Mohamed Zayana


8. Lautner – “J’ai pas le temps”
Text &/musik:  John Mamann, Johnny Goldstein, Koby Hass, Sophie Tapie


9. Mazy – “Oulala”
Text &/musik: Julie Mazi


 

 

Resultat av semifinal 1

Den första semifinalen i Frankrikes uttagning Destination Eurovision 2019 är avklarad och vi har ett resultat. Här nedan ser ni hur juryns respektive tv-tittarnas totalpoäng till bidragen:

 

Juryns röster

 1. Bilal Hassani – 58p
 2. Silvàn Areg – 38p
 3. Aysat – 34p
 4. Lautner – 26p
 5. Chimène Badi – 22p
 6. Mazy – 18p
 7. Naestro – 12p
 8. Battista Acquaviva – 2p
 9. Florina – 0p

Tittarnas röster

 1. Bilal Hassani – 57p
 2. Chimène Badi – 44p
 3. Battista Acquaviva – 29p
 4. Silvàn Areg – 21p
 5. Florina – 21p
 6. Mazy – 15p
 7. Lautner – 9p
 8. Naestro – 8p
 9. Aysat – 6p

 

Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det såldes följande fyra bidrag som röstades vidare till finalen:

 

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 

Panelen tycker till (efter)

Efter att denna första semifinal nu har sänts kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 1. Chimene Badi – “Là haut”
 2. Florina – “In the Shadow”
 3. Bilal Hassani – “Roi”
 4. Lautner – “J’ai pas le temps”
 5. Silvàn Areg – “Le Petit Nicolas”

Kommentar: Fransmännen hade en riktigt bra uttagning förra året, med ett antal riktigt starka kandidater i ett antal olika genrer. Den första deltävlingen i år når dock inte riktigt upp i samma nivå. Ändå måste jag säga att scenproduktionerna är enormt snygga – och många av artisterna visade sig vara riktigt bra liveartister. Därför är jag ändå nöjd med den första semifinalen, och känner att rätt låtar gick till final. “Là haut” luktar just nu som en vinnarkandidat för Frankrike, och skulle mycket väl kunna göra bra ifrån sig i Tel Aviv. En eloge också till Silvàn Areg för ett av de mest innovativa scenproduktionerna som jag någonsin sett! Synd att låten är förfärlig bara…

 


 1. Chimène Badi – “Là-Haut”
 2. Naestro – “Le Brasier”
 3. Florina –“In the Shadow”
 4. Mazy – “Oulala”
 5. Silvàn Areg – “Le Petit Nicolas”

Kommentar: Innan jag går in på bedömning av själva bidragen vill jag först ge franska TV-bolaget en eloge för att man för första gången ger alla bidrag sin egen stil, att alla framträdanden får sin personliga touch. Det här gör varje låt mer spännande och dessutom ger det en bättre hint om vad som är tänkt på Eurovisionscenen i maj (även om det såklart kan tänka sig bli ändringar så förstår man mer eller mindre hur de vill göra sitt nummer). Och det är bra! Men vad som är mindre bra är låtkvalitén i den här semifinalen. Jag hittar egentligen bara en låt som känns spännande och det är Chimène Badis “Là-Haut”. Naestro och Florina, som jag satte på andra och tredje plats och vars bidrag egentligen åkte ut, var helt okej men egentligen inte mer än så. Resterande på topplistan var bara tråkiga och väldigt märkliga bidrag. Så summa summarum detta kapitel är att det bara fanns en bra låt och den stod Chimène Badis för. Kul att hon då är i final!

Storfavoriten Bilal Hassanis låt tycker jag inte riktigt heller höll måttet, men jag kan förstå varför låten vann denna semifinal och varför Bilal inte helt omöjligen kommer att röstas fram till att bli Frankrikes Eurovisionrepresentant 2019. Det är för att det är sån här typ av musik som folk går igång på (se bara hur det sett ut i Melodifestivalen och Eurovision de senaste åren). Det är en poplåt med någon slags mild ångestton i sig och en låt som låter det år den tävlar. Då är det inte så konstigt om alla går igång i 180 på den. Min personliga uppfattning är däremot att låten känns väldigt slätstruken och tråkig.

Den mest märkliga låten i sammanhanget ger jag till  “Passiò” som verkar vara någon slags mild-mix av ett operanummer feat. Secret Gardens “Nocturne” fast i ännu mer slowmotion än man kan tänka sig. Samma sak med Lautners “J’ai pas le temps” som verkar vara någon slags motsvarighet till den tidigare svenska duon Balsam Boys (om ni kommer ihåg dem från Melodifestivalen 2000), även om det inte riktigt är hip-hop.

Totalt sett av denna långa utläggning är jag missnöjd med det franska första semifinalstartfältet och därför hoppas även jag att semi 2 blir så mycket bättre!

 


 

 1. Naestro – “Le Brasier”
 2. Bilal Hassani – “Roi”
 3. Florina – “In the Shadow”
 4. Battista Acquaviva – “Passiò”
 5. Silvàn Areg – “Le Petit Nicolas”

Kommentar: Frankrike kickade alltså igång den mycket uppskattade nationella uttagningen Destination Eurovision, som den här gången även sänder semifinalerna direkt så att tittarna har sitt att säga där också, vilket givetvis är ett fall framåt. Vad som däremot inte är det, är låtarna. För jag måste nog erkänna att detta startfält var nog en hel del mellanmjölk och mjuka kalaspuffar (som en före detta panelskribent här uttryckte det som). Min stora favorit här, och det var med hästlängder över de andra, var Naestro. Men lik förbannat åker han inte bara ut, utan placerar sig som jumbo. Detta är ju tyvärr en sak som är ganska vanligt för just min del, att resultaten sällan går min väg. Nåja, hans utsikter att bli min kandidat i panelens Second Chance-projekt ser i alla fall klart bättre ut än vad de gjorde här.

 


 

 1. Silvàn Areg – “Le Petit Nicolas”
 2. Bilal Hassani – “Roi”
 3. Chimene Badi – “Là haut”
 4. Florina –“In the Shadow”
 5. Battista Acquaviva – “Passiò”

Kommentar: Efter att ha hört samtliga bidrag live har jag fått rangordna om dessa. Min tidigare favorit Passio åker ner på en blygsam femte palts, liveframträdandet var en besvikelse och Battista lät ungefär som om hon fått ta sånglektioner av Manel Navarro. Min nya favorit i startfältet är istället Le Petit Nicolas som var bidraget med det klart snyggaste framträdandet, kanske något som franmännen bör överväga att skicka till Tel Aviv, men mer om det inför finalen.

 

 1. Chimene Badi – “Là haut”
 2. Naestro – “Le Brasier”
 3. Silvàn Areg – “Le Petit Nicolas”
 4. Florina –“In the Shadow”
 5. Mazy – “Oulala”

Kommentar: Nu har vi fått höra de första nio låtarna från Frankrike och fyra av dessa har tagit sig till finalen den 26:e januari. Från min absoluta topp-fyra-lista gick åtminstone två kandidater vidare. Jag förstår inte hypen kring Bilal Hassani som tog en jordskredsseger från såväl den internationella juryn, tittarna och sammanlagt. Varken låten eller artisten är särskilt bra. Jag förstår syftet att det ska vara annorlunda och sticka ut, men för att göra det på riktigt krävs även att låten är upplyftande och bra, vilket jag inte tycker den är. Utan att ha hört de sista nio bidragen ännu, befarar jag att fransmännen kommer skicka Bilal Hassani till Tel Aviv som sin representant i ESC 2019. Jag hoppas att så inte blir fallet och att det väntar ett par riktiga guldkorn i den andra semin.

 


 

 

Semifinal 2

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-01-19

 • Tid:

 • 21:00 – 23.55 CET

 • Programledare:

 • Garou

 • Plats:

 • Oklart

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- & 50% tittarröster

 • TV-bolag/Stream:

 • France2 – Länk
 •                 – Länk
 •                 – Länk
 • Facebook – Länk

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för Frankrikes andra semifinal där 9 bidrag tävlar om fyra finalplatser.

För andra året på raken håller Frankrike en större uttagning än bara final/internval under namnet Destination Eurovision 2019, med målet att hitta den bästa kandidaten för att nå bra resultat i Tel Aviv i maj. I det här programmet kommer de sista nio tävlande att delta och sedan är det upp till tv-tittarna och en internationell jurypanel att rösta fram kandidater till finalen. Samtliga nio tävlande kommer innan sitt tävlingsbidrag att framföra en coverlåt från någon känd artist eller grupp.

Nytt för i år är att alla program, även semifinalerna, är direktsända och att tv-tittarna får makt att påverka redan i uttagningsprogrammen.

Utöver den internationella juryn finns även en fransk jurypanel med i programmet som består av André Manoukian, Vitaa och Christophe Willem. De har dock ingen rösträtt utan ska bara tycka till om låtarna.

Eftersom inte alla fullversioner är släppta på förhand kommer vi istället att göra topplistor och kommentera i resultat-delen istället.

 

 

 

Startfältet

De tävlande presenteras i bokstavsordning.

 

1. Doutson – “Sois un bon fils”
Text &/musik: Mamadou Niakate, Jean-Pascal Anziani, Ryad Bouchami, Caz B


2. Emmanuel Moire – “La promesse”
Text &/musik: Emmanuel Moire


3. Gabriella Laberge – “On cherce encore (Never Get Enough)”
Text &/musik: Gabriella Laberge, Christian Sbrocca, Richard Turcotte, Zander Howard Scott


4. Noémie – “Ma petite famille”
Text &/musik: Cehashi, Noémie, Youssoupha


5. PhilipElise – “Ma petite famille”
Text &/musik: Elise Philip, Guillaume Soulan


6. Seemone – “Tous les deux”
Text &/musik: Fabrice Mantegna, Alexandre Mazarguil, Léa Simoncini


7. The Divaz – “La voix d’Aretha”
Text &/musik: Yacine Azeggagh, Marielle Hervé


8. Tracy de Sà – “Por aqui”
Text &/musik: Tiery-F, Tracy De Sá


9. Ugo – “Ce qui me blesse”
Text &/musik: Ugo Benterfa, Vicken Sayrin


 
  


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen