FRANKRIKES UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det franska TV-bolaget France Télévisions ut Frankrikes artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Destination Eurovision 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


France Télévisions bekräftade redan under sommaren 2018 att man för ytterligare ett år skulle välja ut Frankrikes artist och bidrag genom uttagningen Destination: Eurovision. Uttagningen omfattade även denna gång två semifinaler och en final med totalt 18 tävlingsbidrag, fördelade på nio per semifinal. Sedan fick tittarna tillsammans med internationella tyckare bestämma fyra bidrag per semi som skulle gå vidare till finalen. I det avgörande momentet, dvs. finalomgången, var det även då delad makt mellan jury och tittarna, med skillnaden att juryn utökades från fem till tio personer.

Nytt för säsongen blev att semifinalerna direktsändes istället för att vara förinspelade, vilket också gjorde att tv-tittarna fick vara med och besluta vilka bidrag som skulle till final. Detta gjordes dock tillsammans med inbjudna internationella jurypersonligheter, bland andra Christer Björkman från Sverige.

I programmen fanns även en fransk minijury med bestående av André Manoukian, Vitaa och Christophe Willem. Deras roll var enbart att tycka till om framträdandena och göra egna topplistor, men de hade noll rösträtt i både semifinalerna och finalen.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Frankrikes uttagning blev sångaren Bilal Hassani med bidraget ”Roi”, som han själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Madame Monseiur (dvs Émilie Satt och Jean-Karl Lucas) och Medeline.

Eftersom Frankrike tillhör de direktkvalificerade länderna slapp de kvala via Eurovisions semifinaler och var därmed klara för finalen. Där hamnade bidraget på 16:e plats (av 26 länder) med 105 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2019-01-12

 • Programledare:
 • Garou

 • Plats:
 • Studio de France – Bât 217, Saint-Denis

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Naestro – ”Le brasier”
 2. Florina – ”In the Shadow”
 3. Chimène Badi – ”Là-haut”
 4. Battista Acquaviva – “Passiò”
 5. Silvàn Areg – ”Le petit Nicolas”
 6. Bilal Hassani – ”Roi”
 7. Aysat – ”Comme une grande”
 8. Lautner – “J’ai pas le temps”
 9. Mazy – ”Oulala”

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen i Frankrikes uttagning Destination Eurovision 2019 är avklarad och vi har ett resultat. Här nedan ser ni hur juryns respektive tv-tittarnas totalpoäng till bidragen:

 

Juryns röster

 1. Bilal Hassani – 58p
 2. Silvàn Areg – 38p
 3. Aysat – 34p
 4. Lautner – 26p
 5. Chimène Badi – 22p
 6. Mazy – 18p
 7. Naestro – 12p
 8. Battista Acquaviva – 2p
 9. Florina – 0p

Tittarnas röster

 1. Bilal Hassani – 57p
 2. Chimène Badi – 44p
 3. Battista Acquaviva – 29p
 4. Silvàn Areg – 21p
 5. Florina – 21p
 6. Mazy – 15p
 7. Lautner – 9p
 8. Naestro – 8p
 9. Aysat – 6p

TOTALRESULTAT

Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande fyra bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev tog Eurovision-resan slut för följande bidrag:

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Chimene Badi – “Là haut”
 2. Florina – “In the Shadow”
 3. Bilal Hassani – “Roi”
 4. Lautner – “J’ai pas le temps”
 5. Silvàn Areg – “Le Petit Nicolas”

Kommentar: Fransmännen hade en riktigt bra uttagning förra året, med ett antal riktigt starka kandidater i ett antal olika genrer. Den första deltävlingen i år når dock inte riktigt upp i samma nivå. Ändå måste jag säga att scenproduktionerna är enormt snygga – och många av artisterna visade sig vara riktigt bra liveartister. Därför är jag ändå nöjd med den första semifinalen, och känner att rätt låtar gick till final. ”Là haut” luktar just nu som en vinnarkandidat för Frankrike, och skulle mycket väl kunna göra bra ifrån sig i Tel Aviv. En eloge också till Silvàn Areg för ett av de mest innovativa scenproduktionerna som jag någonsin sett! Synd att låten är förfärlig bara…


  


 1. Chimène Badi – “Là-Haut”
 2. Naestro – “Le Brasier”
 3. Florina –“In the Shadow”
 4. Mazy – “Oulala”
 5. Silvàn Areg – “Le Petit Nicolas”

Kommentar: Innan jag går in på bedömning av själva bidragen vill jag först ge franska TV-bolaget en eloge för att man för första gången ger alla bidrag sin egen stil, att alla framträdanden får sin personliga touch. Det här gör varje låt mer spännande och dessutom ger det en bättre hint om vad som är tänkt på Eurovisionscenen i maj (även om det såklart kan tänka sig bli ändringar så förstår man mer eller mindre hur de vill göra sitt nummer). Och det är bra! Men vad som är mindre bra är låtkvalitén i den här semifinalen. Jag hittar egentligen bara en låt som känns spännande och det är Chimène Badis “Là-Haut”. Naestro och Florina, som jag satte på andra och tredje plats och vars bidrag egentligen åkte ut, var helt okej men egentligen inte mer än så. Resterande på topplistan var bara tråkiga och väldigt märkliga bidrag. Så summa summarum detta kapitel är att det bara fanns en bra låt och den stod Chimène Badis för. Kul att hon då är i final!

Storfavoriten Bilal Hassanis låt tycker jag inte riktigt heller höll måttet, men jag kan förstå varför låten vann denna semifinal och varför Bilal inte helt omöjligen kommer att röstas fram till att bli Frankrikes Eurovisionrepresentant 2019. Det är för att det är sån här typ av musik som folk går igång på (se bara hur det sett ut i Melodifestivalen och Eurovision de senaste åren). Det är en poplåt med någon slags mild ångestton i sig och en låt som låter det år den tävlar. Då är det inte så konstigt om alla går igång i 180 på den. Min personliga uppfattning är däremot att låten känns väldigt slätstruken och tråkig.

Den mest märkliga låten i sammanhanget ger jag till  “Passiò” som verkar vara någon slags mild-mix av ett operanummer feat. Secret Gardens ”Nocturne” fast i ännu mer slowmotion än man kan tänka sig. Samma sak med Lautners “J’ai pas le temps” som verkar vara någon slags motsvarighet till den tidigare svenska duon Balsam Boys (om ni kommer ihåg dem från Melodifestivalen 2000), även om det inte riktigt är hip-hop.

Totalt sett av denna långa utläggning är jag missnöjd med det franska första semifinalstartfältet och därför hoppas även jag att semi 2 blir så mycket bättre!


 


 1. Naestro – ”Le Brasier”
 2. Bilal Hassani – ”Roi”
 3. Florina – ”In the Shadow”
 4. Battista Acquaviva – ”Passiò”
 5. Silvàn Areg – ”Le Petit Nicolas”

Kommentar: Frankrike kickade alltså igång den mycket uppskattade nationella uttagningen Destination Eurovision, som den här gången även sänder semifinalerna direkt så att tittarna har sitt att säga där också, vilket givetvis är ett fall framåt. Vad som däremot inte är det, är låtarna. För jag måste nog erkänna att detta startfält var nog en hel del mellanmjölk och mjuka kalaspuffar (som en före detta panelskribent här uttryckte det som). Min stora favorit här, och det var med hästlängder över de andra, var Naestro. Men lik förbannat åker han inte bara ut, utan placerar sig som jumbo. Detta är ju tyvärr en sak som är ganska vanligt för just min del, att resultaten sällan går min väg. Nåja, hans utsikter att bli min kandidat i panelens Second Chance-projekt ser i alla fall klart bättre ut än vad de gjorde här.


 


 1. Silvàn Areg – “Le Petit Nicolas”
 2. Bilal Hassani – ”Roi”
 3. Chimene Badi – “Là haut”
 4. Florina –“In the Shadow”
 5. Battista Acquaviva – ”Passiò”

Kommentar: Efter att ha hört samtliga bidrag live har jag fått rangordna om dessa. Min tidigare favorit Passio åker ner på en blygsam femte palts, liveframträdandet var en besvikelse och Battista lät ungefär som om hon fått ta sånglektioner av Manel Navarro. Min nya favorit i startfältet är istället Le Petit Nicolas som var bidraget med det klart snyggaste framträdandet, kanske något som fransmännen bör överväga att skicka till Tel Aviv, men mer om det inför finalen.


 


 1. Chimene Badi – “Là haut”
 2. Naestro – “Le Brasier”
 3. Silvàn Areg – “Le Petit Nicolas”
 4. Florina –“In the Shadow”
 5. Mazy – “Oulala”

Kommentar: Nu har vi fått höra de första nio låtarna från Frankrike och fyra av dessa har tagit sig till finalen den 26:e januari. Från min absoluta topp-fyra-lista gick åtminstone två kandidater vidare. Jag förstår inte hypen kring Bilal Hassani som tog en jordskredsseger från såväl den internationella juryn, tittarna och sammanlagt. Varken låten eller artisten är särskilt bra. Jag förstår syftet att det ska vara annorlunda och sticka ut, men för att göra det på riktigt krävs även att låten är upplyftande och bra, vilket jag inte tycker den är. Utan att ha hört de sista nio bidragen ännu, befarar jag att fransmännen kommer skicka Bilal Hassani till Tel Aviv som sin representant i ESC 2019. Jag hoppas att så inte blir fallet och att det väntar ett par riktiga guldkorn i den andra semin.

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2019-01-19

 • Programledare:
 • Garou

 • Plats:
 • Studio de France – Bât 217, Saint-Denis

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Gabriella Laberge – ”On cherce encore (Never Get Enough)”
 2. The Divaz – ”La voix d’Aretha”
 3. Ugo – ”Ce qui me blesse”
 4. Tracy de Sà – “Por aqui”
 5. Emmanuel Moire – ”La promesse”
 6. Noémie – “Ma petite famille”
 7. Seemone – ”Tous les deux”
 8. Doutson – ”Sois un bon fils”
 9. PhilipElise – ”Madame la paix”

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen i Frankrikes uttagning Destination Eurovision 2019 är avklarad och vi har ett resultat. Här nedan ser ni hur juryns respektive tv-tittarnas totalpoäng till bidragen:

 

Juryns röster

 1. Seemone – 60p
 2. Ugo – 30p
 3. Emmanuel Moire – 28p
 4. The Divaz – 26p
 5. Doutson – 24p
 6. PhilipElise – 18p
 7. Gabriella – 14p
 8. Noémie – 8p
 9. Tracy de Sà – 2p

Tittarnas röster

 1. Emmanuel Moire – 56p
 2. Seemone – 53p
 3. The Divaz – 28p
 4. Gabriella – 18p
 5. Doutson – 15p
 6. Tracy de Sà – 13p
 7. PhilipElise – 13p
 8. Ugo – 8p
 9. Noémie – 6p

TOTALRESULTAT

Efter att juryn och tittarna hade röstat klart blev det följande fyra bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev tog Eurovision-resan slut för följande bidrag:

 

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Gabriella – “On cherche encore (Never get enough)”
 2. Seemone – ”Tous les deux”
 3. Tracy de Sà – “Por aqui”
 4. The Divaz – “La voix d’Aretha”
 5. Noémie – ”Ma petite famille”

Kommentar: Andra semifinalen är en underbart frisk vind i jämförelse med första! Först och främst är det faktiskt variation på låtarna nu, men också rätt intressanta produktioner och artister. Den mest intressanta låten, för min del, är ”On cherche encore”, som verkligen föll rätt hos mig. Men tyvärr missade den alltså finalen, vilket jag beklagar. ”Por aqui” bjöd å andra sidan på en av de mest imponerande rapp-insatserna jag hört någonsin, men liveframträdandet lämnade väldigt mycket att önska. Vinnaren i semifinalen var ju dock Seemone, med ett mycket avskalat och vackert nummer, som garanterat skulle platsa i ESC. Synd att hon fortfarande bar sviter av en förkylning då hon svajade rejält med rösten under framförandet. En frisk Seemone skulle jag dock absolut vilja utse till vinnarfavorit i finalen.


  


 1. Seemone – ”Tous les deux”
 2. PhilipElise – ”Madame la paix”
 3. Emmanuel Moire – ”La promesse”
 4. The Divaz – ”La voix d’Aretha”
 5. Doutson – ”Sois un bon fils”

Kommentar: Frankrike bjöd på en mycket bättre andra semifinal! Flera av låtarna som tävlade fungerade bra på scenen och är bra melodier. Framförallt vill jag ge en ros till Seemone vars vackra ballad om sin pappa berörde mig mycket. Nu hoppas jag att hon kan utmana Bilal om segern i finalen. Jag tror nämligen att det kommer att stå mellan Seemone, Bilal och Emmanuel, kanske även Chimene, om vem som blir Frankrikes nästa representant i Eurovision Song Contest.

Lite tråkigt kan jag tycka är att PhilipElise låt åkte ut, men samtidigt var det ändå rätt finalister som gick vidare.


 


 1. The Divaz – ”La voix d’Aretha”
 2. Seemone – ”Tous les deux”
 3. Emmanuel Moire – ”La promesse”
 4. Ugo – ”Ce qui me blesse”
 5. PhilipElise – ”Madame la paix”

Kommentar: Över till semifinal 2 i Frankrike, en riktigt svag historia tänkte jag på förhand. Dels för att min bottentrea av alla 18 tävlande låg här (och retligt gick en av dem vidare), och att högstanivån inte var särskilt hög den heller. The Divaz var i och för sig ett trevligt inslag med deras hyllning till nyss bortgångne Aretha Franklin (vila i frid), men jag trodde inte de skulle ta sig vidare, ens i närheten. Men nu gjorde de det. Sen till Seemone då, jag måste ta lite kring henne. Hennes låt grep kanske inte tag i mig direkt där när bara fick höra småsnuttar av låtarna, men väl på scen kom hon verkligen till sin rätt. Jag fick lite Mikael Saari ”We Should Be Through”-vibbar utav det, och föga förvånande gick hon vidare, desto mer förvånande att hon inte blev tittaretta trots enormt publikstöd.


 


 1. Doutson – “Sois un bon fils”
 2. PhilipElise – “Madame la paix”
 3. The Divaz – “La voix d’Aretha”
 4. Gabriella – “On cherche encore (Never get enough)”
 5. Emmanuel Moire – “La promesse”

Kommentar: Likt förra semifinalen så kvalificerade sig min personliga favorit, i det här fallet Sois un bon fils, för finalen nästa vecka. Jag skulle beskriva den låten som en skön sommarplåga, någonting man lyssnar på nere vid stranden. Men nu kan jag ju inte jag franska så texten kanske har något mer seriöst budskap.

Likt förra veckan så åkte även ett antal av mina favoriter ut, i det här fallet syftar jag framförallt på den trallvänliga Madame la paix, kanske var PhilipElise någorlunda för energisk på scenen vilket kan ha lett till att hon tappade poäng.


 


 1. Seemone – ”Tous les deux”
 2. Emmanuel Moire – ”La promesse”
 3. PhilipElise – ”Madame la paix”
 4. Ugo – ”Ce qui me blesse”
 5. Doutson – “Sois un bon fils”

Kommentar: Återigen fick vi bevittna ytterligare en stark semifinal i Frankrike och det var många bra bidrag som både tog sig till final och några som tyvärr blev utslagna. Jag blev också oerhört berörd av Seemone och hennes hjärtskärande och vackra ballad och hon vann helt klart denna semin rättvist. Hoppas att hon kan utmana Bilal i finalen nu.

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-01-26

 • Programledare:
 • Garou

 • Plats:
 • Studio de France – Bât 217, Saint-Denis

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Aysat – ”Comme une grande”
 2. Bilal Hassani – ”Roi”
 3. Chimène Badi – ”Là-haut”
 4. Doutson – ”Sois un bon fils”
 5. Emmanuel Moire – ”La promesse”
 6. Seemone – ”Tous les deux”
 7. Silvàn Areg – ”Allez leur dire”
 8. The Divaz – ”La voix d’Aretha”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Chimène Badi – ”Là-haut”
 2. Seemone – ”Tous les deux”
 3. Emmanuel Moire – ”La promesse”
 4. Bilal Hassani – ”Roi”
 5. The Divaz – ”La voix d’Aretha”

Kommentar: Nu är det till slut skarpt läge för Frankrike, och finalen är relativt späckad med hitlåtar. Men såsom jag ser det så finns det stor risk att Frankrike ändå missar topplacering i ESC, då ingen av förhandsfavoriterna i kvällens final egentligen håller för den Europeiska konkurrensen. Bilal Hassani må ha en välproducerad låt med snygg brygga, men låten saknar driv och inspiration. Dessutom känns Bilal själv inte som en liveartist. Seemone är för mig snäppet bättre – men det ska oerhört mycket till om en så pass avskalad ballad ska kunna gå hem internationellt. Risken är dessutom att tv-publiken somnar innan låten är slut, då scennumret är ytterst minimalistiskt. Min favorit för kvällen är istället Chimene Badi, som har den bästa och mest minnesvärda upptempolåten i starfältet. Ärligt talat tror jag även hennes låt hade klarat sig bäst i ESC, men med tanke på odds och andra förhandstips så lär vi aldrig få veta det.


  


 1. Seemone – ”Tous les deux”
 2. Chimène Badi – ”Là-haut”
 3. Emmanuel Moire – ”La promesse”
 4. The Divaz – ”La voix d’Aretha”
 5. Bilal Hassani – ”Roi”

Kommentar: Jag har lyssnat på de franska låtarna om och om igen och jag måste erkänna att i år är det ett väldigt bra startfält. Det finns flera kandidater som sticker ut och som jag tror kan göra bra ifrån sig i Eurovision, men det betyder inte att jag gillar dem alla. Min stora favorit är utan tvekan Seemones otroligt vackra ballad. När jag såg hennes liveframträdande blev jag direkt berörd av hennes starka budskap, och det visar hur äkta äkthet kan vara. Här är det ingen som försöker göra sig till med knasiga saker eller smälla av fyrverkerier bara för effektens skull. Jag tycker snarare det visar på hur starkt budskapet i hennes låt med tanke på den känslomässiga reaktion hon gav precis efter framträdandet. Kan Seemone leverera lika bra eller mer än så i finalen så hoppas i alla fall jag att hon blir Frankrikes val 2019.

Jag kan hålla med min kollega Robban att jag inte heller går igång på hypen kring Bilal. Däremot så kan jag förstå varför ”Roi” eventuellt kommer att stå som slutsegrare och lär göra bra ifrån sig i Eurovision, men tyvärr tycker jag det är en rätt halvtråkig låt. Dessutom undrar jag varför de mixat in så mycket frangelska i texten. Blir bara extremt rörigt.

Eftersom det är ett starkt finalstartfält så ser jag inte heller omöjligheter att både Chimène Badi eller The Divaz tar hem segern. Jag tror att de också kan göra bra ifrån sig i Eurovision, men då lär Frankrike nog mer passeras till ungefär samma placering man fått 2017 och 2018. Oavsett, det ska bli grymt spännande att följa detta drama som får sin upplösning om inte en allt för lång stund.


 


 1. The Divaz – ”La voix d’Aretha”
 2. Seemone – ”Tous les deux”
 3. Bilal Hassani – ”Roi”
 4. Silvàn Areg – ”Allez leur dire”
 5. Emmanuel Moire – ”La promesse”

Kommentar: Finaldags för Frankrike och jag måste nog medge att jag hade svårt att plocka en topp 5 här, mest för att högstanivån inte var särskilt hög. Så i slutändan blev ettan trion med sin hyllningslåt till Aretha Franklin, även om en seger känns väldigt långt borta för dem. Däremot tror jag det blir en kamp mellan tre hästar här: Bilal, Seemone och Emmanuel Moire. På lördagkvällen får vi veta.


 


 1. Bilal Hassani – ”Roi”
 2. Silvàn Areg – ”Allez leur dire”
 3. Chimène Badi – ”Là-haut”
 4. The Divaz – ”La voix d’Aretha”
 5. Doutson – ”Sois un bon fils”

Kommentar: Som jag nämnde redan i mina kommentarer angående semifinalerna så håller Frankrikes uttagning en tämligen hög nivå, någonting som självfallet även gäller den stora finalen. Min personliga favorit är bidraget ”Roi” som vuxit mycket för mig sedan första gången jag hörde låten. På något sätt blir jag blir jag berörd samtidigt som det är en bra låt som är väldigt lätt att lyssna på. Det möjligt att Frankrike skulle kunna komma långt i Tel Aviv med ”Roi”. Men det är ju inte den enda favorittippade låten så vi får se vilket bidrag fransmännen väljer. Som sagt så håller jag på Bilal.


 


 1. Chimène Badi – ”Là-haut”
 2. Seemone – ”Tous les deux”
 3. Emmanuel Moire – ”La promesse”
 4. Silvàn Areg – ”Allez leur dire”
 5. Doutson – ”Sois un bon fils”

Kommentar: Då var det dags att utse Frankrikes kandidat till Eurovision Song Contest 2019. Det ser på förhand ut som att det kommer stå mellan Bilal Hassani och Seemone. Om det står mellan dessa två håller jag stenhårt på Seemone som har en grymt tilltalande, känslosam och vacker ballad. Jag har dock en annan personlig favorit i form av Chimène Badi med låten ”Là-haut” som jag tycker har en tydlig refräng och ett härligt tryck. Jag förstår inte hypen kring Bilal. Jag förstår syftet, men själva låten är inte intressant och konceptet är redan gjort. Vill ge en stor eloge till fransmännen för att de infört Destination Eurovision som lätt är en av de bästa och mest intressanta nationella uttagningar. Hoppas på en fortsättning av den även till år 2020. Man har gått och väntat på att fransmännen ska kunna utmana om segern sedan de var en av förhandsfavoriterna inför ESC 2016 och slutligen slutade på 6:e plats. Men de två senaste åren när de återigen har varit favorittippade har de dessvärre bara placerat sig på 12:e plats (2017) och 13:e plats (2018). Det är hög tid för en fransk Eurovision-seger nu. Jag noterar att det i år är 42 år sedan man vann tävlingen senast.

 

 

Resultat


Lördagen den 26:e januari 2019 höll Frankrike sin final av uttagningen Destination Eurovision 2019, där det efter en spännande omröstning blev artisten Bilal Hassani  som tog hem segern med sitt bidrag ”Roi”. Därmed blir det han som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Frankrike i Eurovision Song Contest 2019.

Tyvärr saknas officiellt klipp från finalen och därför har vi valt ut låtens officiella musikvideo istället:

 

Vad hände?

I finalen tävlade åtta artister vilka hade kvalat in med hjälp av internationella juryröster och tittarröster i två semifinaler. I finalen framförde respektive artist sitt bidrag men gjorde också ett kortare framträdande med en coverlåt. Alla finalister gjorde också ett gemensamt framträdande där de sjöng Conchita Wursts Eurovisionvinnarlåt från 2014, Rise Lika A Phoenix. Förutom det framträdde också programledaren Garou & jurymedlemmen André Manoukian med en hyllningslåt och duon Madame Monsieur framförde sin vinnarlåt från 2018 ”Mercy”, strax innan resultatet presenterades och 2019 års franska Eurovisionrepresentant korades. Madame Monsieur kunde dock fira med tanke på att de är en av låtskrivarna till 2019 års vinnarlåt, även om de denna gång inte få stå på scenen…

De röstande jurygrupperna var totalt tio till antalet och kom från Albanien, Cypern, Irland, Israel, Italien, Ryssland, Schweiz, Spanien, Tyskland och Vitryssland. Deras makt var lika stor som tv-tittarna, dvs. 50 procent vardera. Resultatet skilde sig dock något då juryerna hade Seemone som vinnare och Silvàn Areg som tvåa, medan tv-tittarna hade dessa som trea och sexa. Istället tog Bilal Hassani storslam hos tv-tittarna medan han bara var jurygruppernas femma.

 

Hela resultatet

Precis som i semifinalerna delades makten mellan internationella jurypersoner och tv-tittarna, och här nedan redovisar vi det splittrade resultatet:

 

Juryns röster

 1. Seemone – 94p
 2. Silvàn Areg – 76p
 3. Emmanuel Moire – 64p
 4. Chimène Badi – 56p
 5. Bilal Hassani – 50p
 6. The Divaz – 44p
 7. Aysat – 26p
 8. Doutson – 10p

Tittarnas röster

 1. Bilal Hassani – 150p
 2. Chimène Badi – 63p
 3. Seemone – 62p
 4. Emmanuel Moire – 51p
 5. The Divaz – 48p
 6. Silvàn Areg– 26p
 7. Aysat – 12p
 8. Doutson – 8p

TOTALRESULTAT

Så här blev det totala resultatet (med juryns+tittarnas sammanlagda poäng inom parentes):

 1. Bilal Hassani – Roi (200p)
 2. Seemone – Tous les deux (156p)
 3. Chimène Badi – Là-haut (119p)
 4. Emmanuel Moire – La promesse (115p)
 5. Silvàn Areg – Allez leur dire (102p)
 6. The Divaz – La voix d’Aretha(92p)
 7. Aysat – Comme une grande (38p)
 8. Doutson – Sois un bon fils (18p)

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Nu när finalen är avklarad och vi har ett resultat känner jag personligen stor besvikelse för Frankrikes del. Jag tycker definitivt att fel låt vann, men möjligen mest beroende på att jag kanske inte är målgrupp för den här typen av modern radiopop som jag tidigare även ratat för Bulgarien 2017. Mitt problem med ”Roi” är att det inte är något problem med den, jag blir bara inte berörd av varken låt eller artist. Istället stör jag mig mest på att han växlar så mycket mellan franska och engelska i låten, ungefär som en låt i Melodifestivalen skulle vara något i stil med ”I like dig and jag vill bara säga to you that jag love dig because du are the best i mitt life just now” eller nått sånt. Det skulle aldrig funka!

Men, vad jag än tycker om detta så kommer jag nu gå över till en spekulation och det är att ”Roi” lär vara en av kandidaterna för segern av Eurovision 2019. Varför då? För det första, det är en modern poplåt som många bevisligen sjunger med första gången de hör den. För det andra, Bilals artisteri sticker ut i startfältet (oavsett vad han nu kommer att möta) på samma sätt som Conchita, Jamala, Salvador och Netta gjorde sina år. Inte att Bilal är en härmare av dessa utan han kommer med sitt eget och det tror jag kan belöna sig, framförallt från alla som bara slentriantittar framför TV:n och som glömt låten före (p.g.a. seg ballad) och låten efter (p.g.a. toalettbesök).

Med det sagt så vill jag ändå understryka att ”Roi” inte är någon favorit hos mig, men det ska bli intressant att se hur låten kommer att växa under vintern och vårens gång. Jag tror som sagt att detta är en av vinnarkandidaterna i maj.


 


Följde inte finalen så mycket faktiskt, men kan känna lite både och att det blir Bilal Hassani. Empowerment-låtar brukar ofta framgång, men just ”Roi” är jag lite osäker kring. Om vi tar t ex ”Rise Like a Phoenix” eller ”Toy” är det så att de hade mer än bara budskapet. Rise Like a Phoenix var väldigt bombastisk i tonen, medans Toy var allmänt galen. ”Roi”, i jämförelse, blir ingen kioskvältare. Hyfsad låt ändå, ska inte klanka ner på den i onödan.


 


Min personliga favorit vann, hurra! Det händer tämligen sällan om man heter Markus och skriver för escpanelen. Men faktum är att det alltid har varit så för mig, inte bara sedan jag började skriva för panelen. Hur som helst så är jag som sagt positivt överaskad att Bilal vann. Visserligen var han favorittippad, samtidigt så var också Emmanuel Moire & Seemone favoriter. Den sistnämda vann ju till och med juryomröstningen.

Det senaste åren har Franrike börjat tuffa till sig i Eurovision. Jag tror definitivt att de kan knipa en plats i topp 10, kanske till och med topp 5. Om Bilal har någon som helst chans att vinna, ja det får vi se först när alla bidragen har valts ut. Det är lätt att säga att en låt kommer att vinna i januari och så helt plötsligt kommer det en superlåt i mars.

För närvarande så skulle jag säga att Spaniens La Venda är min personliga favorit av de tre bidragen som hittills har valts ut. Den låten har redan vuxit mycket för mig sedan den vann Spaniens nationella final. Roi är dock också en riktigt bra låt. Jag får helt lyssna igenom på båda låtarna de närmsta dagarna för att avgöra vilken som är bäst.


 


Som väntat, så blev det Bilal Hassani som blir Frankrikes nästa representant i Eurovision. Jag är inte alls förvånad, utan det har stått klart länge för mig att det skulle bli på det viset. Jag är inte alls något fan av låten och jag hade mycket hellre sett Chimène Badi eller Seemone som vinnare. Det blev dock en rysarfinal, då den internationella juryn och tittarna inte alls var överens, men tillslut fick tittarna sista ordet och skickar där med Bilal till Tel Aviv. Jag tror ändå att Bilal och Frankrike har goda möjligheter att placera sig högt i ESC-finalen i maj. Artisten sticker ut från mängden och är talangfull. Kan han få till ett intressantare scennummer, så kan det nog bära riktigt långt.

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera