Montenegro i Eurovision Song Contest 2019


« Montenegro NF 2018

Montenegro NF 2020 »


 

MONTENEGROS UTTAGNING. Det montenegrinska TV-bolaget RTCG har bekräftat deltagande i Eurovision 2019 i Israel, och öppnat för att man ska fortsätta med uttagningen Montevizija (som man återupptog under föregående säsong). Återigen blir det en finalkväll med fem tävlande, med ett avgörande den 9:e februari 2019.

En nationell antagning pågick under november 2018, och därefter har en jury granskat alla bidrag och valt ut de mest intressanta.

Vi kommer att följa Montenegros uttagning anno 2019 med stor spänning och under själva uttagningen kommer vi såklart att tycka till om vad vi tänker om deras låtar och göra våra egna personliga topplistor. Denna artikel kommer att uppdateras kontinuerligt till dess att uttagningen är över och Montenegros representant till Eurovision 2019 i Israel är utsedd.

 

Datum & händelser

 


Fakta om uttagningen

RTCG meddelade Montenegros deltagande Eurovision 2019 i september (2018), och någon månad senare öppnades en nationell antagning för bidrag. Därefter fick en jury i uppdrag att lyssna igenom alla inskickade låtar och poängsätta dessa utifrån olika kriterier. Juryn skulle sedan enas om fem bidrag vilka nu i mitten av december 2018 har offentliggjorts. RTCG har även bekräftat att finalen ska äga rum den 9:e februari.

Det blir andra året på raken som RTCG håller en nationell final för att utse sin representant till Eurovision Song Contest. Åren 2007-2009 användes också nationell final, men efter Montenegros comeback 2012 och fem år framåt (till 2017) användes bara internval som urvalsmetod.

 

Fakta om startfältet

Totalt är det fem akter i finalen: fyra kvinnliga soloartister och en musikgrupp. Två av artisterna i startfältet har tidigare tävlat i den montenegrinska finaluttagningen. Det handlar om Ivana Popović-Martinović och Nina Petković, som bägge deltog i 2018 års Montevizija. Ingen av dessa två vann dock, utan istället blev det som bekant sångaren Vanja Radovanović som fick åka till Lissabon med sin balkanballad Inje. Dessvärre blev det ingen final för Montenegro i Eurovision 2018.

Ytterligare ett namn i startfältet är bekant – Andrea Demirović, som representerade Montenegro i Eurovision 2009 med låten Just Get Out Of My Life. Den gången var det med en popsång á la Ralph Siegel som inte tog sig till Eurovisionfinal. Vad Andrea bjuder på denna gång är inte riktigt känt, mer än att hon själv varit med och gjort låten tillsammans med låtskrivarna Michael James Down och Primož Poglajen.


 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-02-09

 • Tid:

 • ? CET

 • Programledare:

 • Inte avslöjat

 • Plats:

 • Oklart

 • Röstningsprocess:

 • Oklart

 • TV-bolag/Stream:

 • RTCG – Länk kommer senare

 


 

Panelen inför: Montenegro fortsätter med upplägget att ha en finalkväll där publik och/eller jurygrupper är med och röstar fram den kandidat som ska representera landet i Eurovision 2019. Fem artister har valts ut – fyra solosångerskor och en musikgrupp, där två av dem tävlade i fjolårets uttagning och en har tidigare representerat Montenegro i Eurovision – tio år tidigare.


 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i startnummerordning.

 

 1. D-Moll – “Ti”
 2. Andrea Demirović – “Ja sam ti san”
 3. Monika Knezović – “Nepogrješiva”
 4. Ivana Popović-Martinović – “Nevinost”
 5. Nina Petković – “Uzmi ili ostavi”

 

 

 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen