« Montenegro NF 2018


 

MONTENEGROS UTTAGNING. Det montenegrinska TV-bolaget RTCG valde att för ett andra år satsa på en nationell final under namnet Montevizija. Denna uttagning återupptog TV-bolaget året innan efter att bara haft internval i drygt tio års tid.

För att välja ut bidrag hölls en nationell antagning, och sedan fick en jury plocka ut fem akter som de tyckt bäst om. Finalen gick av stapeln i februari månad där slutsegraren blev gruppen D-Moll med låten “Heaven”.

 

Datum & händelser

 


Fakta om uttagningen

RTCG meddelade Montenegros deltagande Eurovision 2019 i september (2018), och någon månad senare öppnades en nationell antagning för bidrag. Därefter fick en jury i uppdrag att lyssna igenom alla inskickade låtar och poängsätta dessa utifrån olika kriterier. Juryn skulle sedan enas om fem bidrag vilka nu i mitten av december 2018 har offentliggjorts. RTCG har även bekräftat att finalen ska äga rum den 9:e februari.

Det blev andra året på raken som RTCG anordnade en nationell final för att utse sin representant till Eurovision Song Contest. Åren 2007-2009 användes också nationell final, men efter Montenegros comeback 2012 och fem år framåt (till 2017) användes bara internval som urvalsmetod.

 

Fakta om startfältet

Totalt valdes fem akter ut till finalen: fyra kvinnliga soloartister och en musikgrupp. Två av artisterna i startfältet hade tidigare tävlat i den montenegrinska finaluttagningen (Ivana Popović-Martinović och Nina Petković, som bägge deltog i 2018 års Montevizija). Ytterligare ett mycket bekant namn dök upp, Andrea Demirović, som representerade Montenegro i Eurovision 2009 med låten Just Get Out Of My Life. Den gången var det med en popsång á la Ralph Siegel som inte tog sig till Eurovisionfinal.

 


 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-02-09

 • Tid:

 • 21:00 CET

 • Programledare:

 • Inte avslöjat

 • Plats:

 • Oklart

 • Röstningsprocess:

 • Omgång 1: Juryröster utser två superfinalister
 • Omgång 2: Tittarna utser vinnaren av de två superfinalisterna

 • TV-bolag/Stream:

 • RTCG – Länk

 


 

Panelen inför: Montenegro fortsätter med upplägget att ha en finalkväll där publik och/eller jurygrupper är med och röstar fram den kandidat som ska representera landet i Eurovision 2019. Fem artister har valts ut – fyra solosångerskor och en musikgrupp, där två av dem tävlade i fjolårets uttagning och en har tidigare representerat Montenegro i Eurovision – tio år tidigare.


 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i startnummerordning.

 

 

1. D-Moll – Heaven
Text &/musik: Dejan Božović, Adis Eminić


2. Andrea Demirović – Ja sam ti san
Text &/musik: Andrea Demirović, Michael James Down, Primož Poglajen, Adam Featherstone, Will Taylor


3. Monika Knezović – Nepogrješiva
Text &/musik: Vladimir Graić, Snežana Vukomanović


4. Ivana Popović-Martinović – Nevinost
Text &/musik: Slavko Milovanović, Ivana Popović-Martinović


5. Nina Petković – Uzmi ili ostavi
Text &/musik: Bojan Momčilović, Nina Petković, Zoran Radonjić


 

 

Panelen tycker till (inför)

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 1. Andrea Demirović – “Ja sam ti san”
 2. Monika Knezović – “Nepogrješiva”
 3. Nina Petković – “Uzmi ili ostavi”
 4. Ivana Popović-Martinović – “Nevinost”
 5. D-Moll – “Heaven”

Kommentar: Montenegros ESC-facit är ju ingen rolig läsning, och det ser ju inte omedelbart ut som att det är på väg att bli bättre. Den montenegrinska finalen är tämligen oinspirerad och slak i mitt tycke, och jag har riktigt svårt att utse någon favorit. Närmast kom ändå Andrea Demirovic som iallafall bjuder på en lite djupare upptempolåt än övriga. Men jag tror inte att något av dessa bidrag har vad som krävs för att nå ESC-finalen, så tyvärr lär Montenegro fortsätta sin kräftgång i ESC.

  1. Nina Petković – “Uzmi ili ostavi”
 2. Ivana Popović-Martinović – “Nevinost”
 3. Monika Knezović – “Nepogrješiva”
 4. D-Moll – “Heaven”
 5. Andrea Demirović – “Ja sam ti san”

Kommentar: Montenegro kör alltså vidare på Montevizija, vilket är mycket trevligt för oss som gillar att följa dessa nationella finaler. Förra året skickade man den mycket vackra låten “Inje”, som hamnade alldeles för lågt ner i resultaten när det väl gällde där i Europa. I år finns det ingen sådan balkanballad, eller möjligen går nog “Nevinost” i det stuket. Annars har jag “Uzmi ili ostavi” högst upp, vilket jag verkar vara ensam att vara.

 


 

 1. Andrea Demirović – “Ja sam ti san”
 2. Monika Knezović – “Nepogrješiva”
 3. Ivana Popović-Martinović – “Nevinost”
 4. Nina Petković – “Uzmi ili ostavi”
 5. D-Moll – “Heaven”

Kommentar: Trots att uttagning kan ses som minimalistisk då den bara innehåller ynka fem bidrag, så håller den ändå en bra kvalité. Min klara favorit är Andrea Demirovićs Ja sam ti san. Som i min mening är en klar uppgradering gentemot hennes tidigare ESC bidrag från 2009 Just get out of my life. Skulle inte ha någonting emot om Montenegro valde att skicka något av bidragen i min topp 3 till Tel Aviv då jag tror att de kan klara sig åtminstone till finalen. Angående de resterande två bidragen, ja, de är ju dåliga. Men de är samtidigt inte mer spännande än ett glas kranvatten.

 


 

 1. Monika Knezović – “Nepogrješiva”
 2. Ivana Popović-Martinović – “Nevinost”
 3. Andrea Demirović – “Ja sam ti san”
 4. Nina Petković – “Uzmi ili ostavi”
 5. D-Moll – “Heaven”

Kommentar: Det är kul att man fortsätter utse sitt bidrag genom en nationell final för andra året på raken. Men frågan är om det hjälper?Jag befarar nämligen att Montenegro kommer få det svårt att ta sig vidare från semifinal-steget i Eurovision återigen. Men personligen finns det två kandidater jag mycket väl har lust att se i Tel Aviv och det är låtarna från Monika Knezović och Ivana Popović-Martinović. En uptempo-låt och en ballad. Man prövade en ballad ifjol och misslyckades, så jag hade gått på uptempo-låten i år.

 


 

Resultat

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Montenegro har haft sin nationella final, där det till sist blev musikgruppen D-Moll som tog hem segern med låten “Heaven”. Det var för andra året på raken som Montenegro använde sig av en nationell final för att utse artist och bidrag till Eurovision (alla år mellan 2012-2017 gjordes endast internval).

Finalen genomfördes i två omgångar. Efter att de fem bidragen framförts röstade tv-tittarna samt fyra jurygrupper fram två bidrag till en avgörande duell. Jurygrupperna bestod av en radiojury och en musikindustrijury. Utöver de hade man även bjudit in en internationell sexmannajury bestående av Eurovisionvinnarna Ruslana (Ukraina 2004) och Eldar Gasimov (Azerbajdzjan 2011) samt Eurovisionrepresentanterna Lea Sirk (Slovenien 2018), Andras Kallay Saunders (Ungern 2014) och Ira Losco (Malta 2002 och 2016) samt SVT-profilen Jovan Radomir.

Varje jurygrupp respektive tittarna hade i första omgången varsin ranking som gav 5 poäng till vinnaren, 3 poäng till tvåan, 2 poäng till trean, 1 poäng till fyran och 0 poäng till femman.

De två bidragen som fått flest röster tog sig som sagt vidare till duellen, där tv-tittarna fick sista ordet att bestämma vem de ville skicka till Eurovision 2019. Det stod då mellan gruppen D-Moll och sångerskan Ivana Popović-Martinović, där det blev D-Moll som tog hem segern med 62 procent av rösterna. Det kan tilläggas att D-Moll även vann den första röstningsrundan.

 

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Hela resultatet

Första omgången (radiojury+musikjury+int.jury+tittarröster = totalpoäng)

 1. D-Moll – “Heaven” (5+5+2+5 = 17p)
 2. Ivana Popović-Martinović  – “Nevinost” (1+3+5+3 = 12p)
 3. Andrea Demirović – “Ja sam ti san” (3+1+3+0 = 7p)
 4. Nina Petković – “Uzmi ili ostavi” (2+0+0+2 = 4p)
 5. Monika Knezović – “Nepogrješivo” (0+2+1+1 = 4p)

 

Andra omgången (endast tittarröster)

 1. D-Moll – “Heaven” (62%)
 2. Ivana Popović-Martinović  – “Nevinost” (38%)

 

Tycker du att Montenegro valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:

 

 

Ibland undrar jag har tv-tittare fungerar i vissa länder. Det här var ju rätt så mycket det sämsta bidraget i startfältet, så varför just detta tar sig till ESC är ett mysterium för mig. Inte nog med att scenframträdandet är obegripligt och intetsägande, men låten är ju dessutom helt utdaterad. Hade bidraget tävlat 1999 istället, så hade man kanske lyckats nå topp-15. Nu känns den istället som en aspirant till sistaplatsen i sin semifinal. Tråkigt, i synnerhet för ett land som verkligen behöver ett upplyft i tävlingen.

 


Först vill jag säga att jag har inte hört hur de andra bidragen lät så jag vet inte om det fanns någon bättre låt i startfältet. Men jag hoppas att det fanns det, för den här vinnarlåten känns otroligt 00-talsdaterad så det bara smäller om det. Gruppen är säkert jätteduktiga på scenen men den enda känsla jag får av dem är en slags Six4One-reunion och det är inte alls så roliga minnen. Så nej, jag tycker det är synd att Montenegro kommer att missa finalen ännu ett år. För det mesta tyder på det. Enda räddningen är i så fall att de putsar till låten innan deadline i mars och släpper en snygg musikvideo. Då kanske det blir lite bra. I det här fallet längtar jag tillbaka till 2014 och 2015 när Montenegro skickade riktigt bra musik till Eurovision.

 


 

Hade inte så stora förväntningar på Montenegro av nån anledning. Men jag håller med de övriga i panelen som kommenterat just nu att denna låt inte var särskilt uppmuntrande. Likheterna finns där med Six4One (Schweiz 2006), fast den här låten är mycket svagare. Risken finns mycket väl att det hela kommer sluta i Moll just för Montenegro nu när de skickade D-Moll.

 


 

Montenegro lyckades alltså välja ut den absolut sämsta låten i hela sin lilla uttagning. Vilken flopp. Ärligt talat vet jag inte riktigt vad jag skall säga, men vi lär ju knappast åka till Podgorica 2020.

 


 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen