ESTLANDS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det estniska TV-bolaget ERR ut Estlands artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Eesti Laul 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


ERR fortsatte med uttagningen Eesti Laul som till 2019 utökades något. Bland annat togs 24 bidrag ut i tävlan, vilket var en ökning med fyra låtar, och dessutom förlades semifinalerna till en sporthall i staden Tartu medan finalen tog plats i Saku Suurhall i Tallinn. I varje semifinal fick en jury och tittarna tillsammans utse fem gemensamma finalister och sedan fick tittarna lägga till två wildcards. Finalen avgjordes även den i två omgångar, där först juryn och tittarna fick utse tre superfinalister som med hjälp av tittarnas röster fick duellera om att få Eurovision-biljetten till Tel Aviv.

En nationell antagning avgjorde vilka bidrag som skulle tas ut i tävlan. En nyhet för året var att ERR tog ut en avgift för varje inskickat bidrag, vilket var beroende på om bidraget framfördes på estniska eller andra språk. När antagningen stängts i början av november 2018 gick en jury igenom alla de 216 bidrag som skickades in och utsåg startfältets bidrag. En kort tid senare offentliggjordes deras val varpå ERR kunde allokera in bidragen i de två semifinalerna. Ytterligare en kort tid senare släpptes alla studioversioner fria.

 

Noteringar av artister

Det fanns några tidigare estniska artister i startfältet som hade tävlat tidigare år i Estlands uttagningar, till exempel Grete Paia som deltog för tredje gången. Andra återkommande namn, som även representerat Estland i Eurovision, var Sandra Nurmsalu (2009), Birgit Õigemeel (2013) och Tanja (2014). Birgit och Tanja ingick nu i gruppen The Swingers.

Sedan ska vi självklart också nämna den svenska artisten Victor Crone, som ställde upp med bidraget “Storm” som han gjort tillsammans med Stig Rästa, Vallo Kikas och Fred Krieger. Låten tog hem segern i finalen och Victor fick därför representera Estland i Eurovision 2019!

 

Eurovision-resultat 2019

I Eurovision 2019 blev Estland lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 20:e plats (av 26 länder) med 76 poäng.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2019-01-31

 • Programledare:
 • Ott Sepp och Piret Krumm

 • Plats:
 • Tartu universitets sporthall, Tartu

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: Delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. The Swingers – ”High Heels in the Neighborhood”
 2. Marko Kaar – ”Smile”
 3. Xtra Basic & Emily J – ”Hold Me Close”
 4. Johanna Eendra – ”Miks sa teed nii?”
 5. Stefan – ”Without You”
 6. Sandra Nurmsalu – ”Soovide Puu”
 7. Jennifer Cohen – ”Little Baby El”
 8. Sofia Rubina-Hunter – ”Deep Water”
 9. Öed – ”Öhuloss”
 10. Victor Crone – ”Storm”
 11. Ranele – ”Supernova”
 12. Inger – ”Coming Home”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Öed – “Öhuloss“
 2. Jennifer Cohen – “Little Baby El“
 3. Marko Kaar – “Smile“
 4. Xtra basic & Emily J – “Hold Me Close“
 5. Johanna Eendra – “Miks sa teed nii?“
 6. Sofia Rubina-Hunter – ”Deep Water”

Kommentar: Först ut i år är Eesti Laul, som jag personligen tycker har blivit sämre de senaste åren. Variationen har minskat och framförallt har upptempolåtarna lyst med sin frånvaro. Så även i år verkar det som – för i första semifinalen så hittar jag ingenting som omedelbart tilltalar mig. Alla låtar blir som dåliga Harry Styles/Coldplay-kopior och i de få fallen där man faktiskt gör något unikt tycker jag istället att det blir konstigt och amatörmässigt. Mitt undantag är Öed, som iallafall bjuder på ett underhållande bidrag, även om detta kanske inte är en genre som passar i sammanhanget.


   


 1. Inger – ”Coming Home”
 2. Ranele – ”Supernova”
 3. Stefan – ”Without You”
 4. Sofia Rubina-Hunter – ”Deep Water”
 5. Marko Kaar – ”Smile”
 6. Victor Crone – ”Storm”

Kommentar: Eesti Laul står för dörren och ja, var ska vi börja, tycker ni? Jag tror vi ska börja positivt till en början, när jag lyssnade igenom låtarna några gånger fanns det några som stack ut i denna semi: Coming Home och Supernova. Den sistnämnda har förvisso tappat lite, medan den förstnämnda stigit en hel del, och som jag absolut inte skulle ha något emot om den faktiskt vann (även om det inte verkar så troligt). Men sen är det inte så mycket mer. Det som verkar lite konstigt med Estland just i år är att man verkar satsa väldigt mycket åt radiopophållet, och man har således inte alls samma fokus på den nisch man hade i tävlingen mellan 2015-2018, alltså att skicka ganska dramatiska stycken… och det här startfältet (inte bara semi 1) känns faktiskt inte så jättekul, måste jag säga. Det finns inga riktiga kioskvältare här, och frågan blir hur mycket jag kommer följa Eesti Laul i år… men ja, vi får se. Håller i vart fall tummarna för Inger.


 


 1. Sandra Nurmsalu – “Soovide puu“
 2. Marko Kaar – “Smile“
 3. Johanna Eendra – “Miks sa teed nii?“
 4. Xtra basic & Emily J – “Hold Me Close“
 5. Ranele – “Supernova“
 6. Öed – “Öhuloss“

Kommentar: Första semifinalen är inte speciellt spännande. De flesta bidragen låter ungefär som alla de hundratal amerikanska/brittiska hitlåtarna en annan hört på radion under de senaste årtiondet. Inget låter omodernt, och inget är heller provocerande dåligt (utom möjligtvis Little Baby El). Min klara favorit är Soovide puu, Vilket kanske inte var helt otippat då undertecknad föredrar bidrag med mer etniska inslag, snarare än kommersiella.


 


 1. Sandra Nurmsalu – “Soovide puu“
 2. Victor Crone – ”Storm”
 3. Inger – ”Coming Home”
 4. Jennifer Cohen – “Little Baby El“
 5. Öed – “Öhuloss“
 6. Marko Kaar – ”Smile”

Kommentar: Då var det dags för Estland att sparka igång sin uttagning Eesti Laul och efter den fina 8:e platsen i ESC 2018 är man säkert ute efter ytterligare en topplacering i ESC 2019. Den första semifinalen innehåller tre riktigt starka bidrag.  Singer songerwritern Inger med sin härliga unika stämma och låten ”Coming Home”, svenske sångaren Victor Crone har en riktigt skön radiopop-dänga. Det är verkligen random att han deltar i den estiniska uttagningen måste jag tillägga, men samtidigt kul. Slutligen är min personliga favorit Sandra Nurmsalu med sin etniska och mystiska låt “Soovide puu“. En riktigt vacker ballad som trollbinder mig fulltständigt. Sandra representerade Estland i ESC 2009 med Urban Symphony, fast den låten var jag aldrig riktigt något större fan av. Dock växte min förälskelse till Sandra år 2014 när hon gjorde ett nytt försök att få representera Estland med en mycket bättre låt. Det gick inte vägen den gången, men kanske hon får sin revansch i år istället.

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-02

 • Programledare:
 • Ott Sepp och Piret Krumm

 • Plats:
 • Tartu universitets sporthall, Tartu

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: Delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Sünne Valtri – ”I’ll Do It My Way”
 2. Iselomaad – ”Kaks miinust”
 3. Lumevärv feat. Inga – ”Milline päev”
 4. Sissi – ”Strong”
 5. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – ”Parmumäng”
 6. Kadiah – ”Believe”
 7. Kaia Tamm – ”Wo sind die Katzen?”
 8. Kerli Kivilaan – ”Cold Love”
 9. Grete Paia – ”Kui isegi kaotan”
 10. Lacy Jay – ”Halleluja”
 11. Around the Sun – ”Follow Me Back”
 12. Uku Suviste – ”Pretty Litte Liar”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – “Parmumäng“
 2. Grete Paia – “Kui isegi kaotan“
 3. Uku Suviste – “Pretty Little Liar“
 4. Around The Sun – “Follow Me Back“
 5. Sissi – “Strong“
 6. Kadiah – “Believe”

Kommentar: Minns ni förra årets vinnarlåt i ESC? Minns ni hur konstig och galen man tyckte den var? Just det, och just därför känner jag att jag inte alls är ute och cyklar när jag utser ”Parmumäng” till min förhandsfavorit i årets Eesti Laul. Det är helt enkelt så galet och märkligt att det faktiskt skulle kunna fungera! Personligen tycker jag dock rent musikaliskt bättre om Greta Paias och och Uku Suvistes bidrag, som är två låtar som faktiskt är riktigt trevliga att lyssna på. Men tyvärr har de inte något högt underhållningsvärde mer än så.


   


 1. Lacy Jay – ”Halleluja”
 2. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – ”Parmumäng”
 3. Kadiah – ”Believe”
 4. Grete Paia – ”Kui isegi kaotan”
 5. Kaia Tamm – ”Wo sind die Katzen?”
 6. Lumevärv feat. Inga – ”Milline päev”

Kommentar: Till semifinal 2 då och ja… det har vart ganska mycket överflödiga kommentarer gällande startfältet överlag så jag skippar det just här, jag kan bara konstatera att det här är lite samma som semi 1 fast lite sämre. Jag har gjort en del rankings lite löpande inför tävlingen, och vid ett tillfälle tänkte jag faktiskt att jag skulle sätta ”Parmumäng” högst upp i denna semi! ”Men är du inte klok, Lukas?” Nej, det kanske jag inte är. Jag vet om att den är konstig, men för mig är det en viss charm. Ett typexempel på en låt som får mig att undra ”Vem skulle någonsin komma på att skriva en sån här låt för allmänheten?”, och då fastnar jag för den lättare. I slutändan satte jag dock en annan låt högst upp (”Halleluja”) mest för att den vinner på ett mer gediget hantverk, och faktiskt är mer av en seriös tävlingslåt.


 


 1. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – “Parmumäng“
 2. Kaia Tamm – “Wo sind die Katzen?“
 3. Lumevärv ft. INGA – “Milline päev“
 4. Lacy Jay – “Halleluja“
 5. Grete Paia – “Kui isegi kaotan“
 6. Uku Suviste – “Pretty Little Liar“

Kommentar: Andra semifinalens startfält liknar det första då vi finner flera radiovänliga bidrag som Storbritannien lika gärna hade kunnat skicka till Eurovision. Det finns dock ett antal bidrag som sticker ut. Parmumäng, en låt som undertecknad bara kan beskriva med ett enda ord: Genialisk. Wo sind die Katzen? som undertecknad skulle säga är så fruktansvärt urusel att den blir bra, riktigt bra dessutom. Jag har dessutom katt som favoritdjur och tycker om det tyska språket så det ger endast pluspoäng. De två bidragen som nämnts lär inte ha någon större chans att vinna finalen, men det kanske bidragen Milline päev & Halleluja skulle kunna göra. Två radiovänliga låtar som faktiskt faller mig i smaken.


 


 1. Synne Valtri – “I’ll Do It My Way“
 2. Kaia Tamm – “Wo sind die Katzen?“
 3. Grete Paia – “Kui isegi kaotan“
 4. Lumevärv ft. INGA – “Milline päev“
 5. Sissi – “Strong“
 6. Kerli Kivilaan – “Cold Love“

Kommentar: Även om jag tyckte att den första semin innehöll mer kvalitet på ett fåtal låtar, så innehar den andra semin många fler jämnbra låtar och det är desto svårare att rangordna och få med alla på en topp-6-topplista. Greta Paia känner jag mycket väl till sedan tidigare, då hon har medverkat i flera Eesti Laul-upplagor tidigare. Hon är helt klart en intressant artist, men jag tycker inte riktigt att årets tävlingslåt kommer upp i samma nivå som hennes tidigare försök. Som sann entusiast av den traditionella schlagergenren så vore det tjänstefel av mig att inte placera Synne Valtri med hennes “I’ll Do It My Way“ som nummer ett. Låten kommer säkerligen inte nå finalen, men jag tilltalas verkligen av den sortens låtar som allt mer lyser med sin frånvaro nuförtiden. “Wo sind die Katzen?“ med Kaia Tamm är bara för medryckande och rolig för att inte ha med på topplistan. Jag hoppas att det blir ett härligt shownummer och att det inte låter förj-vligt i liveframträdandet, vilket jag befarar. Jag skulle kunna skriva mycket mer om denna semin, men jag nöjer mig att belysa dessa tre bidrag som är mina tre främsta favoriter från den här semifinalen.

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-10

 • Programledare:
 • Piret Krumm och Karl-Erik Taukar

 • Plats:
 • Saku Suurhall, Tallinn

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: Delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Sissi – ”Strong”
 2. Lumevärv feat. Inga – ”Milline päev”
 3. Victor Crone – ”Storm”
 4. Kerli Kivilaan – ”Cold Love”
 5. Xtra Basic & Emily J – ”Hold Me Close”
 6. Kadiah – ”Believe”
 7. Sünne Valtri – ”I’ll Do It My Way”
 8. Stefan – ”Without You”
 9. The Swingers – ”High Heels in the Neighborhood”
 10. Uku Suviste – ”Pretty Litte Liar”
 11. Inger – ”Coming Home”
 12. Sandra Nurmsalu – ”Soovide puu”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Uku Suviste – ”Pretty Litte Liar”
 2. Kadiah – ”Believe”
 3. The Swingers – ”High Heels in the Neighborhood”
 4. Sandra Nurmsalu – ”Soovide puu”
 5. Sissi – ”Strong”
 6. Victor Crone – ”Storm”

Kommentar: Nej, det här var i princip det sämsta möjliga starfältet som den estniska uttagningen kunde få i finalen – om ni frågar mig. Här finns ingenting som bär relevans i ESC, och knappast ens i Estland. Mycket snack om Victor Crone, men i all ära så är hans låt inte speciellt välgjord. När man rimmar ”This” med ”this” gör man fel, och även musiken är dåligt skriven (om än modern). I slutändan finns få bidrag som ens är värda att lyfta fram, men ”Pretty little liars” gör iallafall ett tappert försök att höja sig över medelmåttan. Men finalplats i ESC får Estland fortsätta drömma om i ett år till…


   


 1. Inger – ”Coming Home”
 2. Kadiah – ”Believe”
 3. Stefan – ”Without You”
 4. Victor Crone – ”Storm”
 5. Lumevärv feat. Inga – ”Milline päev”
 6. Xtra Basic & Emily J – ”Hold Me Close”

Kommentar: Finalen närmar sig med stormsteg i Estland och under tiden kan jag bittert konstatera att några av de mer intressanta akterna tyvärr fick stryka på foten. Alla utom min storfavorit Inger. Medans många av låtarna i det övriga fältet lämnar mig helt kall och oberörd, får Ingers låt mig att känna mig bekväm, med dess ljudlandskap och inte minst hennes varma och lite speciella röst och tonläge, något hon också lyckades kunna ha med sig även live. Det är henne jag hoppas på, även om hon inte verkar vara så värst segertippad. Resten av låtarna jag satte här i min topp 6 hade jag kunnat plocka nästan lite hipp som happ av de vi har kvar.


 


 1.  Sandra Nurmsalu – ”Soovide puu”
 2. Lumevärv feat. Inga – ”Milline päev”
 3. Uku Suviste – ”Pretty Litte Liar”
 4. The Swingers – ”High Heels in the Neighborhood”
 5. Stefan – ”Without You”
 6. Sissi – ”Strong”

Kommentar: Jaha, så de flesta av mina favoriter åkte ut. Min absoluta favorit Parmumäng var min favorit utav alla låtar i alla nationella uttagningar hittills. Men den fick snällt lämna tävlingen… Det är sorgligt. Estland hade kunnat få till en stark final. Nu sitter jag mest och gäspar åt startfältet.

Det finns dock ljusglimtar. Till dessa hör Soovide puu, Milline päev & Pretty Little liar. Drömmen vore ju om någon av dessa tre kunde vinna Eesti laul. Men jag har inga större förhoppningar.


 


 1. Sandra Nurmsalu – ”Soovide puu”
 2. Victor Crone – “Storm”
 3. Sünne Valtri – “I’ll Do It My Way”
 4. Inger – “Coming Home”
 5. Sissi – “Strong”
 6. Lumevärv feat. Inga – “Milline päev”

Kommentar: Estland har en bra final framför sig med många starka bidrag som skulle kunna fungera bra i Eurovision. Min personliga favorit är den vackra & mystiskt fina balladen ”Soovide puu” med Sandra Nurmsalu. Blir det inte hon som får ESC-biljetten går mitt hopp till den svenska artisten Victor Crone med Avicii-poplåten ”Storm”. Utöver det har jag flera andra favoriter som också hade varit acceptabla val, men jag kan ju nämna de jag absolut inte vill se som vinnare och det är b.la The Swingers med låten “High Heels in the Neighborhood” och Kadiah med låten “Believe”. I övrigt är jag rätt tillfreds med vad man än väljer fram som vinnare här.

 

 

Resultat


I den stora finalen av Estlands Eesti Laul 2019 blev det den svenska artisten Victor Crone som tog hem segern med låten ”Storm”. Men det var på håret att det inte skulle bli någon Eurovision-resa den här gången heller!

Här nedan finns den officiella musikvideon till låten:

 

Mer finalfakta

I finalen delades makten lika mellan jury och tv-tittarna, där vardera part delade ut 12 poäng till sin favoritlåt, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. De tre bidragen som fått högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom gick vidare till en avgörande duell där segraren korades med endast tittarröster.

Inför den avgörande omgången hamnade både Victor Crone och Sissi på delad tredje plats, och tack vare att Victor fått tittarnas maxpoäng var det han som tog den sista platsen till duellomgången. Där var han fortsatt tittarfavorit och tog därför hem segern med drygt 46 procent av rösterna. Victor blir nu den tredje svensken efter Anna Sahlene (2002) och Sandra Oxenryd (2006) att representera Estland i Eurovision Song Contest.

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalens första omgång (jurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng):

 1. Stefan – ”Without You” (12+7 = 19p)
 2. Uku Suviste – ”Pretty Litte Liar” (5+10 = 15p)
 3. Victor Crone – ”Storm” (2+12 = 14p)*
 4. Sissi – ”Strong” (8+6 = 14p)*
 5. Lumevärv feat. Inga – ”Milline päev” (10+2 = 12p)
 6. Inger – ”Coming Home” (1+8 = 9p)*
 7. The Swingers – ”High Heels in the Neighborhood” (4+5 = 9p)*
 8. Sandra Nurmsalu – ”Soovide puu” (6+1 = 7p)*
 9. Kerli Kivilaan – ”Cold Love” (7+0 = 7p)*
 10. Kadiah – ”Believe” (3+3 = 6p)
 11. Sünne Valtri – ”I’ll Do It My Way” (0+4 = 4p)
 12. Xtra Basic & Emily J – ”Hold Me Close” (0+0 = 0p)

* Bidrag som hamnade på samma totalpoäng räknas tittarnas ranking högre än juryns, vilket t.ex. gynnade Victor Crone som fick tittarnas tolva medan Sissi bara fick 6 poäng från tittarna.

 

Så här placerade sig dullanterna i finalens andra omgång (endast tittarröster):

 1. Victor Crone – ”Storm” 
 2. Uku Suviste – ”Pretty Litte Liar”
 3. Stefan – ”Without You”

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Det här låter modernt men det låter också väldigt likt Avicii. Men det är modernt och bra, men jag vet inte riktigt hur det kommer att gå i Eurovision.


 


Nja, jag vet inte om det var så smart av Estland att skicka Victor Crone. Det är inte så att jag är så cynisk bara för att han råkar vara svensk och tävlar för Estland, utan snarare tänker jag mer på det faktum att senaste gången Estland körde på detta var 2006 med Sandra Oxenryd (och det var faktiskt en av mina favoriter det året, nog för att jag var en 12-åring då), och då rök de i semin och var väldigt långt bort från en finalplats. Vidare tycker jag inte låten låter så värst modern. Jag vet att man velat satsa på att låta så mycket Avicii det bara går. Problemet är att det gör att låten inte låter 2019, utan snarare ett par år gammalt.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera