« Estland NF 2018

Estland NF 2020 »


ESTLANDS UTTAGNING. Det estniska TV-bolaget ERR valde ut Estlands artist och bidrag till Eurovision 2019 genom uttagningen Eesti Laul 2019. Uttagningen avgjordes genom två semifinaler och en final med totalt 24 bidrag i uttagningen. Semifinalerna förlades till en sporthall i staden Tartu medan finalen hölls i Saku Suurhall i huvudstaden Tallinn. Slutgiltig vinnare blev den svenska artisten Victor Crone!


Fakta om uttagningen

För att utse tävlingsbidragen och artisterna till tävlingen använde ERR sig av en nationell antagning, vilken avslutades i början av november. Nytt för detta år var att man var tvungen att betala en avgift för varje bidrag man skickade in, och summan varierade om låten framfördes på estniska eller annat språk. Totalt skickades 216 bidrag in och därefter har en urvalsjury fått lyssna igenom bidragen och slutligen komma fram till de 24 som de anser vara mest lämpade för tävlingen. Juryn har bestått av 14 personer som alla arbetar med eller inom musik- och/eller TV-branschen (t.ex. musik/TV-producent, artist, programledare och låtskrivare etc.).

Tävlingsbidragen offentliggjordes i mitten av november, och en kort tid senare allokerade ERR in de tävlande i de två semifinalerna. Den 1:a december släpptes alla tävlingsbidrags studioversioner-

 

Noteringar av artister

Svenska artisten Victor Crone som tidigare tävlat i svenska Melodifestivalen 2015 med låten Det rår vi inte för (med Behrang Miri) deltog och vann Estlands uttagning 2019. Den här gången tävlar han med låten “Storm” som han har varit med och gjort tillsammans med bl.a. Stig Rästa, som ju själv representerat Estland i Eurovision 2015.

Sedan fanns det ytterligare några artister i startfältet som varit med förut i Eesti Laul, som till exempel Grete Paia som nu gjorde sin tredje medverkan i Estlands Eurovisionuttagning. Hon har tidigare deltagit år 2013, då hon blev tvåa med låten Päästke noored hinged, och det 2016 då hon blev sjua i nationella finalen med låten Stories Untold.

I startfältet hittas också tre tidigare estniska Eurovision-representanter. Den första var Sandra Nurmsalu, som representerade Estland i Eurovision Song Contest 2009 i Moskva tillsammans med sin grupp Urban Symphony och låten Rändajad“. De slutade på en 6:e plats i den finalen, vilket är en av Estlands bästa placeringar i modern tid och den näst högsta sedan Estland stod värd för Eurovision 2002. Vi noterar även att Sandra Nurmsalu har försökt representera Estland ytterligare en gång (2014) men blev då bara femma i den nationella finalen med låtenKui tuuled pöörduvad.

Vinnaren som slog Grete Paia i finalen 2013 var Birgit Õigemeel som tillsammans med 2014 års estniska Eurovision-representant Tanja kom tillbaka igen till Eesti Laul, denna gång som en del av gruppen The Swingers.


 

Datum & händelser

Dessa datum ägde Eesti Laul 2019 rum:

 

 

Semifinaler
Semifinal 1

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-01-31

 • Tid:

 • 18:00-20:00 CET samt 20:30-21:15 CET

 • Programledare:

 • Inte presenterat

 • Plats:

 • Tartu universitets sporthall, Tartu

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- & 50% tittarröster

 • TV-bolag/Stream:

 • ERR – Länk

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för Estlands första semifinal där 12 bidrag tävlar om att avancera vidare i uttagningen.

De tolv tävlande framför sina bidrag och därefter får tv-tittarna och jury rösta vidare ett antal av dessa till den avgörande finalen. Det är inte sagt hur många bidrag som kommer att röstas vidare.

 

 

 

Startfältet

De tävlande i semi 1 presenteras i startnummerordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 

1. The Swingers – “High Heels in the Neighborhood”
Text &/musik: Tanja Mihhailova, Timo Vendt, Mihkel Mattisen


2. Marko Kaar – “Smile”
Text &/musik: Marko Kaar, Egert Kanep


3. Xtra Basic & Emily J – “Hold Me Close”
Text &/musik: Andrei Zevakin, Igor Volhonski


4. Johanna Eendra – “Miks sa teed nii?”
Text &/musik: Johanna Eendra, Joosep Eendra


5. Stefan – “Without You”
Text &/musik: Stefan Airapetjan, Karl-Ander Reismann


6. Sandra Nurmsalu – “Soovide Puu”
Text &/musik: Priit Pajusaar, Sandra Nurmsalu, Aapo Ilves


7. Jennifer Cohen – “Little Baby El”
Text &/musik: Chris Hierro, Jennifer Marisse Cohen, Luisa Lõhmus


8. Sofia Rubina-Hunter – “Deep Water”
Text &/musik: Sofia Rubina-Hunter, Janika Tenn, Oljana Kallson


9. Öed – “Öhuloss”
Text &/musik: Tuuli Rand, Kristel Aaslaid, Bert Prikenfeld, Egert Milder


10. Victor Crone – “Storm”
Text &/musik: Stig Rästa, Vallo Kikas, Victor Crone, Fred Krieger


11. Ranele – “Supernova”
Text &/musik: Marek Rosenberg, Lauri Lembinen, Marco Margna, Anne Loho


12. Inger – “Coming Home”
Text &/musik: Inger Fridolin, Karl-Ander Reismann


 

Panelen tycker till (inför)

Inför denna första semifinal kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 

 1. Öed – “Öhuloss“
 2. Jennifer Cohen – “Little Baby El“
 3. Marko Kaar – “Smile“
 4. Xtra basic & Emily J – “Hold Me Close“
 5. Johanna Eendra – “Miks sa teed nii?“
 6. Sofia Rubina-Hunter – “Deep Water”

Kommentar: Först ut i år är Eesti Laul, som jag personligen tycker har blivit sämre de senaste åren. Variationen har minskat och framförallt har upptempolåtarna lyst med sin frånvaro. Så även i år verkar det som – för i första semifinalen så hittar jag ingenting som omedelbart tilltalar mig. Alla låtar blir som dåliga Harry Styles/Coldplay-kopior och i de få fallen där man faktiskt gör något unikt tycker jag istället att det blir konstigt och amatörmässigt. Mitt undantag är Öed, som iallafall bjuder på ett underhållande bidrag, även om detta kanske inte är en genre som passar i sammanhanget.

  1. Inger – “Coming Home”
 2. Ranele – “Supernova”
 3. Stefan – “Without You”
 4. Sofia Rubina-Hunter – “Deep Water”
 5. Marko Kaar – “Smile”
 6. Victor Crone – “Storm”

Kommentar: Eesti Laul står för dörren och ja, var ska vi börja, tycker ni? Jag tror vi ska börja positivt till en början, när jag lyssnade igenom låtarna några gånger fanns det några som stack ut i denna semi: Coming Home och Supernova. Den sistnämnda har förvisso tappat lite, medan den förstnämnda stigit en hel del, och som jag absolut inte skulle ha något emot om den faktiskt vann (även om det inte verkar så troligt). Men sen är det inte så mycket mer. Det som verkar lite konstigt med Estland just i år är att man verkar satsa väldigt mycket åt radiopophållet, och man har således inte alls samma fokus på den nisch man hade i tävlingen mellan 2015-2018, alltså att skicka ganska dramatiska stycken… och det här startfältet (inte bara semi 1) känns faktiskt inte så jättekul, måste jag säga. Det finns inga riktiga kioskvältare här, och frågan blir hur mycket jag kommer följa Eesti Laul i år… men ja, vi får se. Håller i vart fall tummarna för Inger.

 


 

 1. Sandra Nurmsalu – “Soovide puu“
 2. Marko Kaar – “Smile“
 3. Johanna Eendra – “Miks sa teed nii?“
 4. Xtra basic & Emily J – “Hold Me Close“
 5. Ranele – “Supernova“
 6. Öed – “Öhuloss“

Kommentar: Första semifinalen är inte speciellt spännande. De flesta bidragen låter ungefär som alla de hundratal amerikanska/brittiska hitlåtarna en annan hört på radion under de senaste årtiondet. Inget låter omodernt, och inget är heller provocerande dåligt (utom möjligtvis Little Baby El). Min klara favorit är Soovide puu, Vilket kanske inte var helt otippat då undertecknad föredrar bidrag med mer etniska inslag, snarare än kommersiella.

 


 

 1. Sandra Nurmsalu – “Soovide puu“
 2. Victor Crone – “Storm”
 3. Inger – “Coming Home”
 4. Jennifer Cohen – “Little Baby El“
 5. Öed – “Öhuloss“
 6. Marko Kaar – “Smile”

Kommentar: Då var det dags för Estland att sparka igång sin uttagning Eesti Laul och efter den fina 8:e platsen i ESC 2018 är man säkert ute efter ytterligare en topplacering i ESC 2019. Den första semifinalen innehåller tre riktigt starka bidrag.  Singer songerwritern Inger med sin härliga unika stämma och låten “Coming Home”, svenske sångaren Victor Crone har en riktigt skön radiopop-dänga. Det är verkligen random att han deltar i den estiniska uttagningen måste jag tillägga, men samtidigt kul. Slutligen är min personliga favorit Sandra Nurmsalu med sin etniska och mystiska låt “Soovide puu“. En riktigt vacker ballad som trollbinder mig fulltständigt. Sandra representerade Estland i ESC 2009 med Urban Symphony, fast den låten var jag aldrig riktigt något större fan av. Dock växte min förälskelse till Sandra år 2014 när hon gjorde ett nytt försök att få representera Estland med en mycket bättre låt. Det gick inte vägen den gången, men kanske hon får sin revansch i år istället.

 


 

Resultat av semifinal 1

Den första semifinalen i Estlands uttagning Eesti Laul är avklarad och vi har ett resultat. I en första runda fick tittarna och juryn rösta vidare fyra gemensamma bidrag, och sedan fick ytterligare två bidrag chansen att kvalificera sig genom en wildcardrunda (med enbart tittarröster som resultat). Efter att bägge rundorna var över blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

 

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Semifinal 2

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-02-02

 • Tid:

 • 18:00-20:00 CET samt 20:30-21:15 CET

 • Programledare:

 • Inte presenterat

 • Plats:

 • Tartu universitets sporthall, Tartu

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- & 50% tittarröster

 • TV-bolag/Stream:

 • ERR – Länk

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för Estlands andra semifinal där 12 bidrag tävlar om att avancera vidare i uttagningen.

De tolv tävlande framför sina bidrag och därefter får tv-tittarna och jury rösta vidare ett antal av dessa till den avgörande finalen. Det är inte sagt hur många bidrag som kommer att röstas vidare.

 

 

 

Startfältet

De tävlande i semi 2 presenteras i startnummerordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

 

1. Sünne Valtri – “I’ll Do It My Way”
Text &/musik: Sünne Valtri


2. Iselomaad – “Kaks miinust”
Text &/musik: Vilho Meier, Siim Randveer


3. Lumevärv feat. Inga – “Milline päev”
Text &/musik: Margus Piik, Kermo Hert, Jana Hallas


4. Sissi – “Strong”
Text &/musik: Karl-Ander Reismann, Sissi Nylia Benita


5. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – “Parmumäng”
Text &/musik: Cätlin Mägi, Jaan Pehk


6. Kadiah – “Believe”
Text &/musik: Kadi Poll


7. Kaia Tamm – “Wo sind die Katzen?”
Text &/musik: Kaia Tamm


8. Kerli Kivilaan – “Cold Love”
Text &/musik: Kerli Kivilaan, Egert Milder, Andres Kõpper


9. Grete Paia – “Kui isegi kaotan”
Text &/musik: Grete Paia, Mihkel Mattisen, Timo Vendt, Kerli Puusepp


10. Lacy Jay – “Halleluja”
Text &/musik: Ago Teppand, Lacy Nicole Jones, Hugo Martin Maasikas


11. Around the Sun – “Follow Me Back”
Text &/musik: Daniel Rukovitškin, Georg Eessaar


12. Uku Suviste – “Pretty Litte Liar”
Text &/musik: Uku Suviste, Oliver Mazurtshak


 

Panelen tycker till (inför)

Inför den andra semifinalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 

 1. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – “Parmumäng“
 2. Grete Paia – “Kui isegi kaotan“
 3. Uku Suviste – “Pretty Little Liar“
 4. Around The Sun – “Follow Me Back“
 5. Sissi – “Strong“
 6. Kadiah – “Believe”

Kommentar: Minns ni förra årets vinnarlåt i ESC? Minns ni hur konstig och galen man tyckte den var? Just det, och just därför känner jag att jag inte alls är ute och cyklar när jag utser “Parmumäng” till min förhandsfavorit i årets Eesti Laul. Det är helt enkelt så galet och märkligt att det faktiskt skulle kunna fungera! Personligen tycker jag dock rent musikaliskt bättre om Greta Paias och och Uku Suvistes bidrag, som är två låtar som faktiskt är riktigt trevliga att lyssna på. Men tyvärr har de inte något högt underhållningsvärde mer än så.

  1. Lacy Jay – “Halleluja”
 2. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – “Parmumäng”
 3. Kadiah – “Believe”
 4. Grete Paia – “Kui isegi kaotan”
 5. Kaia Tamm – “Wo sind die Katzen?”
 6. Lumevärv feat. Inga – “Milline päev”

Kommentar: Till semifinal 2 då och ja… det har vart ganska mycket överflödiga kommentarer gällande startfältet överlag så jag skippar det just här, jag kan bara konstatera att det här är lite samma som semi 1 fast lite sämre. Jag har gjort en del rankings lite löpande inför tävlingen, och vid ett tillfälle tänkte jag faktiskt att jag skulle sätta “Parmumäng” högst upp i denna semi! “Men är du inte klok, Lukas?” Nej, det kanske jag inte är. Jag vet om att den är konstig, men för mig är det en viss charm. Ett typexempel på en låt som får mig att undra “Vem skulle någonsin komma på att skriva en sån här låt för allmänheten?”, och då fastnar jag för den lättare. I slutändan satte jag dock en annan låt högst upp (“Halleluja”) mest för att den vinner på ett mer gediget hantverk, och faktiskt är mer av en seriös tävlingslåt.

 


 

 1. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – “Parmumäng“
 2. Kaia Tamm – “Wo sind die Katzen?“
 3. Lumevärv ft. INGA – “Milline päev“
 4. Lacy Jay – “Halleluja“
 5. Grete Paia – “Kui isegi kaotan“
 6. Uku Suviste – “Pretty Little Liar“

Kommentar: Andra semifinalens startfält liknar det första då vi finner flera radiovänliga bidrag som Storbritannien lika gärna hade kunnat skicka till Eurovision. Det finns dock ett antal bidrag som sticker ut. Parmumäng, en låt som undertecknad bara kan beskriva med ett enda ord: Genialisk. Wo sind die Katzen? som undertecknad skulle säga är så fruktansvärt urusel att den blir bra, riktigt bra dessutom. Jag har dessutom katt som favoritdjur och tycker om det tyska språket så det ger endast pluspoäng. De två bidragen som nämnts lär inte ha någon större chans att vinna finalen, men det kanske bidragen Milline päev & Halleluja skulle kunna göra. Två radiovänliga låtar som faktiskt faller mig i smaken.

 

 1. Synne Valtri – “I’ll Do It My Way“
 2. Kaia Tamm – “Wo sind die Katzen?“
 3. Grete Paia – “Kui isegi kaotan“
 4. Lumevärv ft. INGA – “Milline päev“
 5. Sissi – “Strong“
 6. Kerli Kivilaan – “Cold Love“

Kommentar: Även om jag tyckte att den första semin innehöll mer kvalitet på ett fåtal låtar, så innehar den andra semin många fler jämnbra låtar och det är desto svårare att rangordna och få med alla på en topp-6-topplista. Greta Paia känner jag mycket väl till sedan tidigare, då hon har medverkat i flera Eesti Laul-upplagor tidigare. Hon är helt klart en intressant artist, men jag tycker inte riktigt att årets tävlingslåt kommer upp i samma nivå som hennes tidigare försök. Som sann entusiast av den traditionella schlagergenren så vore det tjänstefel av mig att inte placera Synne Valtri med hennes “I’ll Do It My Way“ som nummer ett. Låten kommer säkerligen inte nå finalen, men jag tilltalas verkligen av den sortens låtar som allt mer lyser med sin frånvaro nuförtiden. “Wo sind die Katzen?“ med Kaia Tamm är bara för medryckande och rolig för att inte ha med på topplistan. Jag hoppas att det blir ett härligt shownummer och att det inte låter förj-vligt i liveframträdandet, vilket jag befarar. Jag skulle kunna skriva mycket mer om denna semin, men jag nöjer mig att belysa dessa tre bidrag som är mina tre främsta favoriter från den här semifinalen.

 


 

Resultat av Semifinal 2

Den andra semifinalen i Estlands uttagning Eesti Laul är avklarad och vi har ett resultat. I en första runda fick tittarna och juryn rösta vidare fyra gemensamma bidrag, och sedan fick ytterligare två bidrag chansen att kvalificera sig genom en wildcardrunda (med enbart tittarröster som resultat). Efter att bägge rundorna var över blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

 

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

Tycker du det var rätt bidrag som gick vidare eller saknar du någon som åkte ut? Kommentera gärna!

 


 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-02-16

 • Tid:

 • 18:00-20:00 CET samt 20:30-21:45 CET

 • Programledare:

 • Inte presenterat

 • Plats:

 • Saku Suurhall, Tallinn

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- & 50% tittarröster (omgång 1)
 • 100% tittarröster (omgång 2)

 • TV-bolag/Stream:

 • ERR – Länk

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för finalen i Eesti Laul 2019, där 12 bidrag tävlar om att få representera Estland i Eurovision 2019.

Röstningen kommer hållas i två omgångar, först en omgång där både tittare och jury röstar vidare tre låtar till en superfinal, och därifrån avgör tittarna helt och hållet vem som vinner i slutändan.


 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i startnummerordning.

 

1. Sissi – “Strong”
Text &/musik: Karl-Ander Reismann, Sissi Nylia Benita


2. Lumevärv feat. Inga – “Milline päev”
Text &/musik: Margus Piik, Kermo Hert, Jana Hallas


3. Victor Crone – “Storm”
Text &/musik: Stig Rästa, Vallo Kikas, Victor Crone, Fred Krieger


4. Kerli Kivilaan – “Cold Love”
Text &/musik: Kerli Kivilaan, Egert Milder, Andres Kõpper


5. Xtra Basic & Emily J – “Hold Me Close”
Text &/musik: Andrei Zevakin, Igor Volhonski


6. Kadiah – “Believe”
Text &/musik: Kadi Poll


7. Sünne Valtri – “I’ll Do It My Way”
Text &/musik: Sünne Valtri


8. Stefan – “Without You”
Text &/musik: Stefan Airapetjan, Karl-Ander Reismann


9. The Swingers – “High Heels in the Neighborhood”
Text &/musik: Tanja Mihhailova, Timo Vendt, Mihkel Mattisen


10. Uku Suviste – “Pretty Litte Liar”
Text &/musik: Uku Suviste, Oliver Mazurtshak


11. Inger – “Coming Home”
Text &/musik: Inger Fridolin, Karl-Ander Reismann


12. Sandra Nurmsalu – “Soovide puu”
Text &/musik: Priit Pajusaar, Sandra Nurmsalu, Aapo Ilves


 

Panelen tycker till (inför)

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 1. Uku Suviste – “Pretty Litte Liar”
 2. Kadiah – “Believe”
 3. The Swingers – “High Heels in the Neighborhood”
 4. Sandra Nurmsalu – “Soovide puu”
 5. Sissi – “Strong”
 6. Victor Crone – “Storm”

Kommentar: Nej, det här var i princip det sämsta möjliga starfältet som den estniska uttagningen kunde få i finalen – om ni frågar mig. Här finns ingenting som bär relevans i ESC, och knappast ens i Estland. Mycket snack om Victor Crone, men i all ära så är hans låt inte speciellt välgjord. När man rimmar “This” med “this” gör man fel, och även musiken är dåligt skriven (om än modern). I slutändan finns få bidrag som ens är värda att lyfta fram, men “Pretty little liars” gör iallafall ett tappert försök att höja sig över medelmåttan. Men finalplats i ESC får Estland fortsätta drömma om i ett år till….

  1. Inger – “Coming Home”
 2. Kadiah – “Believe”
 3. Stefan – “Without You”
 4. Victor Crone – “Storm”
 5. Lumevärv feat. Inga – “Milline päev”
 6. Xtra Basic & Emily J – “Hold Me Close”

Kommentar: Finalen närmar sig med stormsteg i Estland och under tiden kan jag bittert konstatera att några av de mer intressanta akterna tyvärr fick stryka på foten. Alla utom min storfavorit Inger. Medans många av låtarna i det övriga fältet lämnar mig helt kall och oberörd, får Ingers låt mig att känna mig bekväm, med dess ljudlandskap och inte minst hennes varma och lite speciella röst och tonläge, något hon också lyckades kunna ha med sig även live. Det är henne jag hoppas på, även om hon inte verkar vara så värst segertippad. Resten av låtarna jag satte här i min topp 6 hade jag kunnat plocka nästan lite hipp som happ av de vi har kvar.

 


 

 1.  Sandra Nurmsalu – “Soovide puu”
 2. Lumevärv feat. Inga – “Milline päev”
 3. Uku Suviste – “Pretty Litte Liar”
 4. The Swingers – “High Heels in the Neighborhood”
 5. Stefan – “Without You”
 6. Sissi – “Strong”

Kommentar: Jaha, så de flesta av mina favoriter åkte ut. Min absoluta favorit Parmumäng var min favorit utav alla låtar i alla nationella uttagningar hittills. Men den fick snällt lämna tävlingen… Det är sorgligt. Estland hade kunnat få till en stark final. Nu sitter jag mest och gäspar åt startfältet.

Det finns dock ljusglimtar. Till dessa hör Soovide puu, Milline päev & Pretty Little liar. Drömmen vore ju om någon av dessa tre kunde vinna Eesti laul. Men jag har inga större förhoppningar.

 


 

 1. Sandra Nurmsalu – “Soovide puu”
 2. Victor Crone – “Storm”
 3. Sünne Valtri – “I’ll Do It My Way”
 4. Inger – “Coming Home”
 5. Sissi – “Strong”
 6. Lumevärv feat. Inga – “Milline päev”

Kommentar: Estland har en bra final framför sig med många starka bidrag som skulle kunna fungera bra i Eurovision. Min personliga favorit är den vackra & mystiskt fina balladen “Soovide puu” med Sandra Nurmsalu. Blir det inte hon som får ESC-biljetten går mitt hopp till den svenska artisten Victor Crone med Avicii-poplåten “Storm“. Utöver det har jag flera andra favoriter som också hade varit acceptabla val, men jag kan ju nämna de jag absolut inte vill se som vinnare och det är b.la The Swingers med låten “High Heels in the Neighborhood” och Kadiah med låten “Believe”. I övrigt är jag rätt tillfreds med vad man än väljer fram som vinnare här.

 


 

Resultat

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Efter två semifinaler var det dags för den stora finalen av Estlands Eesti Laul 2019, där det till sist blev den svenska artisten Victor Crone som tog hem segern med låten “Storm”, bl.a. skriven av Stig Rästa (som var Estlands Eurovisionrepresentant 2015). Han blir nu den tredje svensken efter Anna Sahlene (2002) och Sandra Oxenryd (2006) att representera Estland i Eurovision Song Contest.

I finalen delades makten lika mellan jury och tv-tittarna, där vardera part delade ut 12 poäng till sin favoritlåt, 10 poäng till sin tvåa, 8 poäng till sin trea osv. nedåt 7, 6, 5, 4, 3, 2 och 1 poäng. De tre bidragen som fått högst totalpoäng efter juryns och tittarnas dom gick vidare till en avgörande duell där segraren korades med endast tittarröster.

Vi säger stort grattis till Victor Crone, som nog en del säkert känner igen från Melodifestivalen 2015 då han försökte bli Sveriges representant tillsammans med Behrang Miri och låtenDet rår vi inte för. Den gången tog han sig bara till bara Andra chansen, först nu fyra år senare får han ta sig hela vägen till Eurovision! Däremot, som resultatet visar, var det främst tack vare tittarnas hjälp som han nu får åka och tävla i Eurovision.

 

Här nedan kan ni se den officiella musikvideon till låten:

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalens första omgång (jurypoäng + tittarpoäng = totalpoäng):

 

 1. Stefan – “Without You” (12+7 = 19p)
 2. Uku Suviste – “Pretty Litte Liar” (5+10 = 15p)
 3. Victor Crone – “Storm” (2+12 = 14p)*
 4. Sissi – “Strong” (8+6 = 14p)*
 5. Lumevärv feat. Inga – “Milline päev” (10+2 = 12p)
 6. Inger – “Coming Home” (1+8 = 9p)*
 7. The Swingers – “High Heels in the Neighborhood” (4+5 = 9p)*
 8. Sandra Nurmsalu – “Soovide puu” (6+1 = 7p)*
 9. Kerli Kivilaan – “Cold Love” (7+0 = 7p)*
 10. Kadiah – “Believe” (3+3 = 6p)
 11. Sünne Valtri – “I’ll Do It My Way” (0+4 = 4p)
 12. Xtra Basic & Emily J – “Hold Me Close” (0+0 = 0p)

* Bidrag som hamnade på samma totalpoäng räknas tittarnas ranking högre än juryns, vilket t.ex. gynnade Victor Crone som fick tittarnas tolva medan Sissi bara fick 6 poäng från tittarna.

 

Så här placerade sig dullanterna i finalens andra omgång (endast tittarröster):

 1. Victor Crone – “Storm” 
 2. Uku Suviste – “Pretty Litte Liar”
 3. Stefan – “Without You”

 

Tycker du att Estland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:

 


Det här låter modernt men det låter också väldigt likt Avicii. Men det är modernt och bra, men jag vet inte riktigt hur det kommer att gå i Eurovision.

 


 

Nja, jag vet inte om det var så smart av Estland att skicka Victor Crone. Det är inte så att jag är så cynisk bara för att han råkar vara svensk och tävlar för Estland, utan snarare tänker jag mer på det faktum att senaste gången Estland körde på detta var 2006 med Sandra Oxenryd (och det var faktiskt en av mina favoriter det året, nog för att jag var en 12-åring då), och då rök de i semin och var väldigt långt bort från en finalplats. Vidare tycker jag inte låten låter så värst modern. Jag vet att man velat satsa på att låta så mycket Avicii det bara går. Problemet är att det gör att låten inte låter 2019, utan snarare ett par år gammalt.

  


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen