Estland i Eurovision Song Contest 2019


« Estland NF 2018

Estland NF 2020 »


ESTLANDS UTTAGNING. Det estniska TV-bolaget ERR kommer att välja ut Estlands artist och bidrag till Eurovision 2019 genom uttagningen Eesti Laul 2019. Uttagningen kommer att avgöras genom två semifinaler och en final, och kommer att pågå under perioden 31:a januari till 16:e februari 2019. Totalt tävlar 24 bidrag i uttagningen; först fördelade om 12 i två semifinaler och därefter kvalar några av dessa vidare till den avgörande finalen. Både jurygrupper och tv-tittarna kommer ha makt att välja ut vinnaren. Semifinalerna kommer att hållas i en sporthall i staden Tartu, medan finalen äger rum i Saku Suurhall i huvudstaden Tallinn.

Vi kommer att följa Estlands Eurovision-uttagning anno 2019 med stor spänning och rapportera om allt som rör den, samt såklart ge våra åsikter om tävlingsbidragen. Lite längre ned i artikeln kommer det att finnas information om de olika momenten i denna uttagning och under varje sådan sektion kommer ni att hitta topplistor och kommentarer.

Denna sida kommer att uppdateras kontinuerligt till dess att uttagningen fått en vinnare, den som förhoppningsvis (om inget annat meddelas) får representera Estland i Eurovision 2019.


Fakta om uttagningen

För att utse tävlingsbidragen och artisterna till tävlingen använde ERR sig av en nationell antagning, vilken avslutades i början av november. Nytt för detta år var att man var tvungen att betala en avgift för varje bidrag man skickade in, och summan varierade om låten framfördes på estniska eller annat språk. Totalt skickades 216 bidrag in och därefter har en urvalsjury fått lyssna igenom bidragen och slutligen komma fram till de 24 som de anser vara mest lämpade för tävlingen. Juryn har bestått av 14 personer som alla arbetar med eller inom musik- och/eller TV-branschen (t.ex. musik/TV-producent, artist, programledare och låtskrivare etc.).

Tävlingsbidragen offentliggjordes i mitten av november, och en kort tid senare allokerade ERR in de tävlande i de två semifinalerna.

Den 1:a december släpptes alla tävlingsbidrags studioversioner och vi länkar såklart till dessa i artikeln.

 

Noteringar av artister

Svenska artisten Victor Crone som tidigare tävlat i svenska Melodifestivalen 2015 med låten Det rår vi inte för (med Behrang Miri) kommer att tävla som artist i Estlands uttagning 2019. Den här gången tävlar han med låten “Storm” som han har varit med och gjort tillsammans med bl.a. Stig Rästa, som ju själv representerat Estland i Eurovision 2015.

Sedan finns det några artister i startfältet som varit med förut i Eesti Laul, som till exempel Grete Paia som nu gör sin tredje medverkan i Estlands Eurovisionuttagning. Hon har tidigare deltagit år 2013, då hon blev tvåa med låten Päästke noored hinged, och det 2016 då hon blev sjua i nationella finalen med låten Stories Untold.

I startfältet hittas också tre tidigare estniska Eurovision-representanter. Den första är Sandra Nurmsalu, som representerade Estland i Eurovision Song Contest 2009 i Moskva tillsammans med sin grupp Urban Symphony och låten Rändajad“. De slutade på en 6:e plats i den finalen, vilket är en av Estlands bästa placeringar i modern tid och den näst högsta sedan Estland stod värd för Eurovision 2002. Vi noterar även att Sandra Nurmsalu har försökt representera Estland ytterligare en gång (2014) men blev då bara femma i den nationella finalen med låtenKui tuuled pöörduvad.

Vinnaren som slog Grete Paia i finalen 2013 var Birgit Õigemeel och nu kommer hon och 2014 års estniska Eurovision-representant Tanja tillbaka igen till Eesti Laul, denna gång som en del av gruppen The Swingers.


 

Datum & händelser

Dessa datum äger Eesti Laul 2019 rum:

 

 

Semifinaler
Semifinal 1

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-01-31

 • Tid:

 • ? CET

 • Programledare:

 • Inte presenterat

 • Plats:

 • Tartu universitets sporthall, Tartu

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- & 50% tittarröster

 • TV-bolag/Stream:

 • ERR – Länk kommer senare

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för Estlands första semifinal där 12 bidrag tävlar om att avancera vidare i uttagningen.

De tolv tävlande framför sina bidrag och därefter får tv-tittarna och jury rösta vidare ett antal av dessa till den avgörande finalen. Det är inte sagt hur många bidrag som kommer att röstas vidare.

 

 

 

Startfältet

De tävlande i semi 1 presenteras i bokstavsordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

1. Inger – “Coming Home”
Text &/musik: Inger Fridolin, Karl-Ander Reismann


2. Jennifer Cohen – “Little Baby El”
Text &/musik: Chris Hierro, Jennifer Marisse Cohen, Luisa Lõhmus


3. Johanna Eendra – “Miks sa teed nii?”
Text &/musik: Johanna Eendra, Joosep Eendra


4. Marko Kaar – “Smile”
Text &/musik: Marko Kaar, Egert Kanep


5. Ranele – “Supernova”
Text &/musik: Marek Rosenberg, Lauri Lembinen, Marco Margna, Anne Loho


6. Sandra Nurmsalu – “Soovide Puu”
Text &/musik: Priit Pajusaar, Sandra Nurmsalu, Aapo Ilves


7. Sofia Rubina-Hunter – “Deep Water”
Text &/musik: Sofia Rubina-Hunter, Janika Tenn, Oljana Kallson


8. Stefan – “Without You”
Text &/musik: Stefan Airapetjan, Karl-Ander Reismann


9. The Swingers – “High Heels in the Neighborhood”
Text &/musik: Tanja Mihhailova, Timo Vendt, Mihkel Mattisen


10. Victor Crone – “Storm”
Text &/musik: Stig Rästa, Vallo Kikas, Victor Crone, Fred Krieger


11. Xtra Basic & Emily J – “Hold Me Close”
Text &/musik: Andrei Zevakin, Igor Volhonski


12. Öed – “Öhuloss”
Text &/musik: Tuuli Rand, Kristel Aaslaid, Bert Prikenfeld, Egert Milder


 

Panelen tycker till (inför)

Inför denna första semifinal kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 

 1. Öed – “Öhuloss“
 2. Jennifer Cohen – “Little Baby El“
 3. Marko Kaar – “Smile“
 4. Xtra basic & Emily J – “Hold Me Close“
 5. Johanna Eendra – “Miks sa teed nii?“
 6. Sofia Rubina-Hunter – “Deep Water”

Kommentar: Först ut i år är Eesti Laul, som jag personligen tycker har blivit sämre de senaste åren. Variationen har minskat och framförallt har upptempolåtarna lyst med sin frånvaro. Så även i år verkar det som – för i första semifinalen så hittar jag ingenting som omedelbart tilltalar mig. Alla låtar blir som dåliga Harry Styles/Coldplay-kopior och i de få fallen där man faktiskt gör något unikt tycker jag istället att det blir konstigt och amatörmässigt. Mitt undantag är Öed, som iallafall bjuder på ett underhållande bidrag, även om detta kanske inte är en genre som passar i sammanhanget.

  1. Inger – “Coming Home”
 2. Ranele – “Supernova”
 3. Stefan – “Without You”
 4. Sofia Rubina-Hunter – “Deep Water”
 5. Marko Kaar – “Smile”
 6. Victor Crone – “Storm”

Kommentar: Eesti Laul står för dörren och ja, var ska vi börja, tycker ni? Jag tror vi ska börja positivt till en början, när jag lyssnade igenom låtarna några gånger fanns det några som stack ut i denna semi: Coming Home och Supernova. Den sistnämnda har förvisso tappat lite, medan den förstnämnda stigit en hel del, och som jag absolut inte skulle ha något emot om den faktiskt vann (även om det inte verkar så troligt). Men sen är det inte så mycket mer. Det som verkar lite konstigt med Estland just i år är att man verkar satsa väldigt mycket åt radiopophållet, och man har således inte alls samma fokus på den nisch man hade i tävlingen mellan 2015-2018, alltså att skicka ganska dramatiska stycken… och det här startfältet (inte bara semi 1) känns faktiskt inte så jättekul, måste jag säga. Det finns inga riktiga kioskvältare här, och frågan blir hur mycket jag kommer följa Eesti Laul i år… men ja, vi får se. Håller i vart fall tummarna för Inger.

 


 

 1. Sandra Nurmsalu – “Soovide puu“
 2. Marko Kaar – “Smile“
 3. Johanna Eendra – “Miks sa teed nii?“
 4. Xtra basic & Emily J – “Hold Me Close“
 5. Ranele – “Supernova“
 6. Öed – “Öhuloss“

Kommentar: Första semifinalen är inte speciellt spännande. De flesta bidragen låter ungefär som alla de hundratal amerikanska/brittiska hitlåtarna en annan hört på radion under de senaste årtiondet. Inget låter omodernt, och inget är heller provocerande dåligt (utom möjligtvis Little Baby El). Min klara favorit är Soovide puu, Vilket kanske inte var helt otippat då undertecknad föredrar bidrag med mer etniska inslag, snarare än kommersiella.

 


 

 1. Sandra Nurmsalu – “Soovide puu“
 2. Victor Crone – “Storm”
 3. Inger – “Coming Home”
 4. Jennifer Cohen – “Little Baby El“
 5. Öed – “Öhuloss“
 6. Marko Kaar – “Smile”

Kommentar: Då var det dags för Estland att sparka igång sin uttagning Eesti Laul och efter den fina 8:e platsen i ESC 2018 är man säkert ute efter ytterligare en topplacering i ESC 2019. Den första semifinalen innehåller tre riktigt starka bidrag.  Singer songerwritern Inger med sin härliga unika stämma och låten “Coming Home”, svenske sångaren Victor Crone har en riktigt skön radiopop-dänga. Det är verkligen random att han deltar i den estiniska uttagningen måste jag tillägga, men samtidigt kul. Slutligen är min personliga favorit Sandra Nurmsalu med sin etniska och mystiska låt “Soovide puu“. En riktigt vacker ballad som trollbinder mig fulltständigt. Sandra representerade Estland i ESC 2009 med Urban Symphony, fast den låten var jag aldrig riktigt något större fan av. Dock växte min förälskelse till Sandra år 2014 när hon gjorde ett nytt försök att få representera Estland med en mycket bättre låt. Det gick inte vägen den gången, men kanske hon får sin revansch i år istället.

 


Semifinal 2

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-02-02

 • Tid:

 • ? CET

 • Programledare:

 • Inte presenterat

 • Plats:

 • Tartu universitets sporthall, Tartu

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- & 50% tittarröster

 • TV-bolag/Stream:

 • ERR – Länk kommer senare

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för Estlands andra semifinal där 12 bidrag tävlar om att avancera vidare i uttagningen.

De tolv tävlande framför sina bidrag och därefter får tv-tittarna och jury rösta vidare ett antal av dessa till den avgörande finalen. Det är inte sagt hur många bidrag som kommer att röstas vidare.

 

 

 

Startfältet

De tävlande i semi 1 presenteras i bokstavsordning. Länkarna går till bidragens studioversioner.

1. Around the Sun – “Follow Me Back”
Text &/musik: Daniel Rukovitškin, Georg Eessaar


2. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – “Parmumäng”
Text &/musik: Cätlin Mägi, Jaan Pehk


3. Grete Paia – “Kui isegi kaotan”
Text &/musik: Grete Paia, Mihkel Mattisen, Timo Vendt, Kerli Puusepp


4. Iselomaad – “Kaks miinust”
Text &/musik: Vilho Meier, Siim Randveer


5. Kadiah – “Believe”
Text &/musik: Kadi Poll


6. Kaia Tamm – “Wo sind die Katzen?”
Text &/musik: Kaia Tamm


7. Kerli Kivilaan – “Cold Love”
Text &/musik: Kerli Kivilaan, Egert Milder, Andres Kõpper


8. Lacy Jay – “Halleluja”
Text &/musik: Ago Teppand, Lacy Nicole Jones, Hugo Martin Maasikas


9. Lumevärv feat. Inga – “Milline päev”
Text &/musik: Margus Piik, Kermo Hert, Jana Hallas


10. Sissi – “Strong”
Text &/musik: Karl-Ander Reismann, Sissi Nylia Benita


11. Synne Valtri – “I’ll Do It My Way”
Text &/musik: Sünne Valtri


12. Uku Suviste – “Pretty Litte Liar”
Text &/musik: Uku Suviste, Oliver Mazurtshak


 

Panelen tycker till (inför)

Inför den andra semifinalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 

 1. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – “Parmumäng“
 2. Grete Paia – “Kui isegi kaotan“
 3. Uku Suviste – “Pretty Little Liar“
 4. Around The Sun – “Follow Me Back“
 5. Sissi – “Strong“
 6. Kadiah – “Believe”

Kommentar: Minns ni förra årets vinnarlåt i ESC? Minns ni hur konstig och galen man tyckte den var? Just det, och just därför känner jag att jag inte alls är ute och cyklar när jag utser “Parmumäng” till min förhandsfavorit i årets Eesti Laul. Det är helt enkelt så galet och märkligt att det faktiskt skulle kunna fungera! Personligen tycker jag dock rent musikaliskt bättre om Greta Paias och och Uku Suvistes bidrag, som är två låtar som faktiskt är riktigt trevliga att lyssna på. Men tyvärr har de inte något högt underhållningsvärde mer än så.

  1. Lacy Jay – “Halleluja”
 2. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – “Parmumäng”
 3. Kadiah – “Believe”
 4. Grete Paia – “Kui isegi kaotan”
 5. Kaia Tamm – “Wo sind die Katzen?”
 6. Lumevärv feat. Inga – “Milline päev”

Kommentar: Till semifinal 2 då och ja… det har vart ganska mycket överflödiga kommentarer gällande startfältet överlag så jag skippar det just här, jag kan bara konstatera att det här är lite samma som semi 1 fast lite sämre. Jag har gjort en del rankings lite löpande inför tävlingen, och vid ett tillfälle tänkte jag faktiskt att jag skulle sätta “Parmumäng” högst upp i denna semi! “Men är du inte klok, Lukas?” Nej, det kanske jag inte är. Jag vet om att den är konstig, men för mig är det en viss charm. Ett typexempel på en låt som får mig att undra “Vem skulle någonsin komma på att skriva en sån här låt för allmänheten?”, och då fastnar jag för den lättare. I slutändan satte jag dock en annan låt högst upp (“Halleluja”) mest för att den vinner på ett mer gediget hantverk, och faktiskt är mer av en seriös tävlingslåt.

 


 

 1. Cätlin Mägi & Jaan Pehk – “Parmumäng“
 2. Kaia Tamm – “Wo sind die Katzen?“
 3. Lumevärv ft. INGA – “Milline päev“
 4. Lacy Jay – “Halleluja“
 5. Grete Paia – “Kui isegi kaotan“
 6. Uku Suviste – “Pretty Little Liar“

Kommentar: Andra semifinalens startfält liknar det första då vi finner flera radiovänliga bidrag som Storbritannien lika gärna hade kunnat skicka till Eurovision. Det finns dock ett antal bidrag som sticker ut. Parmumäng, en låt som undertecknad bara kan beskriva med ett enda ord: Genialisk. Wo sind die Katzen? som undertecknad skulle säga är så fruktansvärt urusel att den blir bra, riktigt bra dessutom. Jag har dessutom katt som favoritdjur och tycker om det tyska språket så det ger endast pluspoäng. De två bidragen som nämnts lär inte ha någon större chans att vinna finalen, men det kanske bidragen Milline päev & Halleluja skulle kunna göra. Två radiovänliga låtar som faktiskt faller mig i smaken.

 

 1. Synne Valtri – “I’ll Do It My Way“
 2. Kaia Tamm – “Wo sind die Katzen?“
 3. Grete Paia – “Kui isegi kaotan“
 4. Lumevärv ft. INGA – “Milline päev“
 5. Sissi – “Strong“
 6. Kerli Kivilaan – “Cold Love“

Kommentar: Även om jag tyckte att den första semin innehöll mer kvalitet på ett fåtal låtar, så innehar den andra semin många fler jämnbra låtar och det är desto svårare att rangordna och få med alla på en topp-6-topplista. Greta Paia känner jag mycket väl till sedan tidigare, då hon har medverkat i flera Eesti Laul-upplagor tidigare. Hon är helt klart en intressant artist, men jag tycker inte riktigt att årets tävlingslåt kommer upp i samma nivå som hennes tidigare försök. Som sann entusiast av den traditionella schlagergenren så vore det tjänstefel av mig att inte placera Synne Valtri med hennes “I’ll Do It My Way“ som nummer ett. Låten kommer säkerligen inte nå finalen, men jag tilltalas verkligen av den sortens låtar som allt mer lyser med sin frånvaro nuförtiden. “Wo sind die Katzen?“ med Kaia Tamm är bara för medryckande och rolig för att inte ha med på topplistan. Jag hoppas att det blir ett härligt shownummer och att det inte låter förj-vligt i liveframträdandet, vilket jag befarar. Jag skulle kunna skriva mycket mer om denna semin, men jag nöjer mig att belysa dessa tre bidrag som är mina tre främsta favoriter från den här semifinalen.

 


Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-02-16

 • Tid:

 • ? CET

 • Programledare:

 • Inte presenterat

 • Plats:

 • Saku Suurhall, Tallinn

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- & 50% tittarröster

 • TV-bolag/Stream:

 • ERR – länk kommer senare

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för finalen i Eesti Laul 2019, där ett antal bidrag tävlar om att få representera Estland i Eurovision 2019. Eftersom att semifinalerna ännu inte har avgjorts återkommer vi till finalen när det vi vet vilka som ska tävla!


 

 

 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är en hemsida om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar. Panelen består av 6 personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Tillsammans bevakar & betygsätter vi allt som rör Eurovision Song Contest - oavsett årstid. Vi delar med oss av länktips, topplistor och recensioner. Följ gärna våra olika panelprojekt som publiceras med jämna mellanrum.

Har du frågor och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se. Besök gärna även vår YouTube-kanal eller lyssna på vår podcast. Gilla oss gärna på Facebook.Våra tips på musikanaler:

esc radio  Radio International


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen