« Norge NF 2018

Norge NF 2020 »


 

NORGES UTTAGNING. Det norska TV-bolaget NRK använde återigen formatet Norsk Melodi Grand Prix som uttagningsmetod till Eurovision Song Contest. Formatet blev en finalkväll med 10 bidrag som avgjordes i Oslo Spektrum lördagen den 2:a mars 2019.

I finalen blev det gruppen KEiiNO med låten “Spirit in the Sky” som vann.

 

Datum & händelser


Fakta om uttagningen

Norge var allra först ut att både bekräfta sitt deltagande i Eurovision 2019 – och att man fortsätter med sin Norsk Melodi Grand Prix. För beskedet om detta val kom redan i slutet av januari 2018, då NRK öppnade antagningen till NGMP 2019. När antagningen sedan hade stängts, den 9:e september, meddelade NRK att mer än tusen låtar skickades in, vilket har rapporterats om som ett nytt rekord för Norsk Melodi Grand Prix.

Under hösten 2018 valdes bidragen ut och dessa kommer från den nationella antagningen samt eventuellt även från inbjudna jokrar. Artisterna meddelas vid en presskonferens den 25:e januari

I en NRK-intervju under hösten 2018 sade producenten för programmet, Stig Karlsen, att produktionen jobbar ständigt med att gå lite längre varje år för inte tulla på de höga förväntningar som norrmännen har på showen. Även om en storslagen show är viktig så säger Stig Karlsen att det är låtarna och artisterna som betyder allt, eftersom det är det som gör att NRK kan leverera showen.

 

Återkommande artister

I startfältet hittar vi flera intressanta namn b.la. Mørland som tävlade i Eurovision 2015 i Wien tillsammans med sångerskan Debrah Scarlett där de framförde bidraget A monster like me. Den här gången tävlar han dock som soloartist och är den enda i startfältet som sjunger på norska. Noterbart är att Mørland även var upphovsman till MGP-fjolårstvåan Rebecca med låten “Who We Are“.

År 2015 när Mørland vann MGP tävlade även Erlend Bratland samtidigt med låten “Thunderstock” som kom på andra plats. Nu ska de båda artisterna ställas mot varandra på nytt.

Vidare hittar vi även Carina Dahl som har deltagit i MGP, åren 2011 med låten “Guns & Boys” och 2013 med låten “Sleepwalking“. Det blir första gången Carina Dahl deltar i MGP-finalen. De tidigare försöken har nämligen varit i deltävlingar/semifinaler som hon inte har tagit sig vidare i från.

Ytterligare en välkänd återkommande artist är Tom Hugo som senast ifjol tävlade med låten “I Like, I Like, I Like” som blev oplacerad i finalen. Innan dess tävlade han med låten “Det er du” år 2013. Den låten tog sig inte vidare till final, dock. Nu slår han ihop sig med två andra artister och bildar en trio till MGP 2019 vid namn KEiiNO.

I den trion finns ytterligare en artist som tävlade ifjol, nämligen Alexandra Rotan. Hon sjöng då duett med Stella Mwangi (ESC 2011 – Norge) och framförde låten “You Got Me” som slutade på en hedersam 3:e plats.

Slutligen så återkommer även Hans-Erik Dyvik Husby, känd som Hank år 2013 med låten “No One“. Den låten tog sig inte vidare från deltävlingen, så likt Carina Dahl blir detta första finalplatsen. Till årets MGP går Hank under artistnamnet Hank Von Hell.


 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-03-02

 • Tid:

 • 20:55 – 23:15 CET

 • Programledare:

 • Kåre Magnus Bergh och Heidi Ruud Ellingsen

 • Plats:

 • Oslo Spektrum, Oslo

 • Röstningsprocess:

 • 50% jury- och tittarröstning

 • TV-bolag/Stream:

 • NRK – Länk

 


 

Panelen inför: Norge fortsätter med formatet endast finalkväll och 10 tävlande artister. Finalen äger rum i Oslo Spektrum lördagen den 2:a mars.

Läs mer här för mer info om de tävlande artisterna.

Nytt för i år är att man även inför app-röstning helt gratis, likt vår svenska Mello. Mer om detta går att läsa här.


 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i startnummerordning.

 

1. Chris Medina – “We Try”
Text &/musik: Chris Medina, Jason Gill, Tormod Løkling, Julimar Santos


2. D’Sound– “Mr. Unicorn”
Text &/musik: Kim Ofstad, Jonny Sjo, Mirjam Omdal, Magnus Martinsen, Tormod Martinsen


3. Mørland – “En livredd mann”
Text &/musik: Kjetil Mørland


4. Anna-Lisa Kumoji – “Holla”
Text &/musik: Ashley Hicklin, Jeroen Swinnen, Maria Broberg


5. Erlend Bratland – “Sing for You”
Text &/musik: Erlend Bratland, Arvid Solvang, Nils Egil Brandsæter


6. Ingrid Berg Mehus – “Feel”
Text &/musik: Ingrid Berg Mehus, Bjørnar Hopland, Anthony Modebe


7. Hank von Hell – “Fake It”
Text &/musik: Hans Erik Husby, Andreas Werling


8. Carina Dahl – “Hold Me Down”
Text &/musik: Ashley Hicklin, Jeroen Swinnen, Pele Loriano, Laurell Barker, Laura Groeseneken


9. Adrian Jørgensen – “The Bubble”
Text &/musik: Jonas McDonnell, Aleksander Walmann, Kjetil Mørland


10. KEiiNO – “Spirit in the Sky”
Text &/musik: Tom Hugo Hermansen, Fred Buljo, Alexandra Rotan, Henrik Tala, Alex Olsson


 

Panelen tycker till (inför)

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 1. KEiiNO – “Spirit in the Sky”
 2. Hank von Hell – “Fake It”
 3. D’Sound – “Mr. Unicorn”
 4. Chris Medina – “We Try”
 5. Carina Dahl – “Hold Me Down”
 6. Mørland – “En livredd mann”

Kommentar: Norsk Melodi Grans Prix är, vid sidan av Mellon såklart, min stora favorit bland de nationella uttagningarna varje år. Visst brukar låtkvaliteten variera, men inte sällan hittar man låtar här som vida överträffar Melodifestivalen! Jämfört med ifjol så tycker jag dock att låtkvaliteten har sjunkit ganska rejält i Norsk MGP – nästan hälften av bidragen tycker jag är så dåliga att jag blir frustrerad. Man har då antingen valt att skriva en modern tuggummipoplåt utan djup eller substans och som bara repeterar samma text (“Holla”) om och om igen. Eller så är låten den omodern och dåligt producerad (“Sing for you”), eller så är den bara helt anonym och lättglömlig (“The Bubble”). Visserligen måste jag erkänna att min favorit, “Spirit in the sky” är enormt klychig, och relativt omodern – och därmed troligen chanslös, men går ändå hem hos mig. Jag skäms lite för det, men jag gillar låten skarpt! Efter detta har jag satt “Fake it”, mycket p.g.a. att Hank von Hell är en favoritartist för mig sedan gammalt, och i synnerhet sedan Cornelis-filmen där han spelade huvudrollen. Emellertid lär “Fake it”:s öde helt stå eller falla med scennumret! Kort vill jag dock också hylla hur snyggt producerade övriga bidrag på listan är – men jag känner tyvärr inte att något av dem passar i ESC. Norge har inte hittat tillräckligt bra moderna bidrag som har något nytt att erbjuda Eurovisionpubliken. Risken finns att Norge får acceptera en ny finalmiss…

  1. Hank von Hell – “Fake It”
 2. Adrian Jørgensen – “The Bubble”
 3. Mørland – “En livredd mann”
 4. Chris Medina – “We Try”
 5. Anna-Lisa Kumoji – “Holla”
 6. Erlend Bratland – “Sing for You”

Kommentar: Jag kommer ihåg förra årets lineup av Norska Melodi Grand Prix och hur pinsamt dålig den var. Men i år tycker jag man steppat upp en hel del. Tre låtar som jag tyckte mycket om här! Allra högst upp, föga förvånande om man har koll på mina preferenser: Hank von Hell. Eller Hank von Helvete som han också är känd som där hemma i Norge. Han känner de flesta säkert till från sin tid som frontman i norska glam-punkrockbandet Turbonegro, trots att han lämnade bandet 2010. 2013 gjorde han ett försök här i MGP, färgade inte alls (det var också en låt som inte fastnade för mig heller), men nu rockar han på för fullt igen, vilket jag tycker är jättekul. Däremot inser jag att jag verkar vara ensam om att gilla hans låt (förutom panelkollegan Adrian då). Så därför hoppas jag antingen på Adrian Jørgensen eller Mørland. Den sistnämnde har tydligen också gjort klart att skulle han vinna så kommer han fortsätta sjunga låten på norska, vilket är fint.

 


 

 1. KEiiNO – “Spirit in the sky”
 2. Mørland – “En livredd mann”
 3. Ingrid Berg Mehus – “Feel”
 4. Hank von Hell –“Fake It”
 5. Adrian Jørgensen – “The Bubble”
 6. Carina Dahl – “Hold Me Down”

Kommentar: Bortsett från tre bidrag så faller låtarna i Norges final inte mig i smaken. De tre bidragen som då faller mig i smaken är Feel, En Livredd Mann & Spirit In The Sky. Om vi börjar med min trea Feel, låten som har inslag av etno samt ett mycket vackert violinsolo i mitten. Visserligen inget man lyssnar på flera gånger då man blir trött på låt efter ett par lyssningar, men vacker är den.

Min tvåa är den finstämda balladen En Livredd Mann som faktiskt framförs på hemspråket norska. Sångaren Mørland har även pratat om att han skulle sjunga på norska om han fick representera norge i Tel Aviv, inte mig emot.

Min klara favorit är dock Keiinos bidrag Spirit In The Sky. Denna låt blåste mig av stolen första gången jag hörde den. Hela den nordiska atmosfären, jojken, melodin och den vackra texten. En solklar fullpoängare! Enda nackdelen? Den framförs på engelska… Keiino spås vinna hela finalen, inte mig emot, trots språkvalet. Men frågan är om jag inte skulle föredra att se Mørland i ESC, är en aning kluven. Norrmännen får avgöra själva, förhoppningsvis kommer deras slutgiltiga val falla mig i smaken.

 


 

 1. KEiiNO – “Spirit in the sky”
 2. Mørland – “En livredd mann”
 3. Adrian Jørgensen – “The Bubble”
 4. Erlend Bratland – “Sing for You”
 5. Chris Medina – “We Try”
 6. Hank von Hell –“Fake It”

Kommentar: Den var längesedan Norge hade en sån här bra final rakt igenom. Det finns egentligen inte en enda låt som jag ogillar i det här startfältet, men jag har två storfavoriter jag skulle vilja belysa. Min personliga storfavorit är först och främst KEiiNO med låten “Spirit in the sky”. Jag älskar 80-tals-influenserna i låten och det är coolt att det mixas med bra pop och jojk. Jag skulle bli väldigt glad om den vann den norska finalen. Sen min tvåa är Mørland som vi alla känner igen. Det var ju han som sjöng “A Monster Like Me” tillsammans med Deborah Scarlet i ESC 2015 för Norges räkning. I år ställer han upp i MGP och sjunger solo. Hans låt “En livredd mann” griper verkligen tag och berör. Kvällens enda låt på norska dessutom. Det är så synd att han tävlar samma år som min förstnämnda favorit som är tippad att kamma hem segern. Båda hade passat i Eurovision. Finalen är satt på inspelning, så det ska bli väldigt trevligt att se denna finalen efter Mello ikväll. Jag lär ha Norge som favoriter i Tel Aviv oavsett vem som tar hem det. Lycka till med finalen, Norge!

 


Resultat

 NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Då har Norge valt ut sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2019, och i finalen av årets Norsk Melodi Grand Prix blev den norsk-samiska gruppen KEiiNO som tog hem segern med låten “Spirit in the Sky”. Därmed blir det de som får tävla för Norge i Eurovision 2019 i Tel Aviv!

Det var totalt tio bidrag som tävlade i finalen under ledning av duon Heidi Ruud Ellingsen och Kåre Magnus Bergh. Till en början framfördes alla bidragen varpå tv-tittarna och tio internationella jurygrupper* fick rösta fram fyra bidrag till “Guldfinalen” – det avgörande momentet. Däremot fick avgörandet lite nya regler i år och detta då de fyra bidragen ställdes mot varandra i dueller, där de två vinnande duellbidragen möttes i en avgörande duell om vem som skulle vinna finalen.

Förutom de tävlande artisterna uppträdde också fjolårsvinnaren av NMGP, Alexander Rybak.

* Jurygrupperna representerade Italien, Georgien, Spanien, Danmark, Portugal, Schweiz, Makedonien, Irland, Ungern och Israel. I finalen redovisades endast vilka bidrag som fick 12 poäng

 

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 

Guldfinal – Den avgörande duellen

 1. KEiiNO – “Spirit in the Sky” (vinnare)
 2. Adrian Jørgensen – “The Bubble” (tvåa)

 

Guldfinal – grunddueller (fetmarkerade gick vidare)

Duell 1

 1. Adrian Jørgensen – “The Bubble”
 2. Anna-Lisa Kumoji – “Holla”

 

Duell 2

 1. D’Sound – “Mr. Unicorn”
 2. KEiiNO – “Spirit in the Sky”

 

Utslagna bidrag i första omgången (i bokstavsordning):

 • Carina Dahl – “Hold Me Down”
 • Chris Medina – “We Try”
 • Erlend Bratland – “Sing for You”
 • Hank von Hell – “Fake It”
 • Ingrid Berg Mehus – “Feel”
 • Mørland – “En livredd mann”

 

Tycker du att Norge valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:

 

 

Det var med blandade känslor som jag kunde se min stora favorit KEiiNO defilera till segern i Oslo Spektrum i Lördags. Å ena sidan är låten det bästa som Norge har producerat sedan 2013, och det hör verkligen till ovanligheterna att norrmännen väljer min favorit till ESC. Men samtidigt så var det lite besvärande att se liveframträdandet, som var krystat, osammanhängande och gjort med Singback (?) bl.a. i jojkavsnittet. Kan det verkligen stämma? I vilket fall som helst så blev det smärtsamt tydligt att KEiiNO inte är en grupp som existerat länge, utan som är ett helt oprövat och tillfälligt samarbete. Gruppen saknade i princip helt dynamik på scenen och det enda som räddade det hela var att de iallafall sjöng oerhört bra. Det är ju dessutom en bra låt, om än att den kanske är lite väl “cheesy” och klychig i sammanhanget. Men det var ju å andra sidan Sergey Lazarevs “You are the only one” också 2016 – och den vann ändå tv-tittarnas fullpoängare. Kan sluta bra för KEiiNO alltså, om man bara fixar till scennumret d.v.s.

 


Helt ärligt är jag imponerad av Norge! Efter flera år av riktiga magplask till bidrag skulle jag säga att de har hittat en vinnarkandidat i Eurovision. Visst är det lett å vinne om man heter KEiiNO 🙂

 


 

Jag vet inte hur många det är som känner till låten “Big Enough” med Kirin J Callinan? För att förenkla det så är det en vanlig EDM-poplåt förutom att man vid hooken valt att slänga in en skrikande cowboy mitt i allt. Lite så känner jag här också, i det avseendet att för att förhindra att Spirit in the Sky ska bli helt generisk och bortkommen så slänger man in pålagd jojk.

Nej, norrbaggarna gjorde bort sig som inte skickade Hank Von Hell. Precis som Adrian nämner ovan var KEiiNOs scennummer ganska dåligt. Framför allt om man jämför med scennumret som Hank gjorde. Norge kan eventuellt bli en utmanare till min personliga utmärkelse “Årets värsta miss”, vilket jag lite grann för mig själv utsett till vissa länder som haft riktigt bra låtar och som väljer nånting helt annat.

  


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen