NORGES UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det norska TV-bolaget NRK ut Norges artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Norsk Melodi Grand Prix 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Redan i slutet av januari 2018 kunde NRK bekräfta att de dels ville tävla i Eurovision 2019 och att de skulle anordna en ny upplaga av Norsk MGP som uttagningsmetod. Samtidigt öppnades också en antagning som hölls öppen fram till början av september samma år. Fler än tusen låtar skickades in, vilket har rapporterats om som ett nytt rekord för Norsk Melodi Grand Prix! Under hösten 2018 valdes bidragen ut och dessa kom dels från den nationella antagningen samt eventuellt även från inbjudna jokrar.

För tredje året i rad använde NRK sig av internationella jurygrupper som fick vara med och rösta i finalens första omgång. Precis som de två tidigare gångerna blev det bara känt hur jurygruppernas tolvpoängare fördelades medan övriga poäng förblev hemliga.

 

Nytt upplägg för Guldfinalen

Efter att jurygrupperna och tittarna bestämt sin topp fyra i finalen fick tittarna hela makten att bestämma resultatet. Men till skillnad från tidigare år då Guldfinalen endast kördes i en omgång blev årets Guldfinal uppdelad i tre dueller. De fyra bidragen ställdes två mot två där tittarna röstade fram en vinnare per duell. Sedan hölls en avgörande duell där vinnaren korades.

 

Återkommande artister

Artisterna meddelas vid en presskonferens den 25:e januari, och det var ett startfält innehållandes en mängd återkommande stjärnor, däribland Mørland, Erlend Bratland, Carina Dahl och Hans-Erik Dyvik Husby, känd som Hank von Hell. Dessutom tävlade de återkommande artisterna Tom Hugo och Alexandra Rotan tillsammans med Fred-René Buljo som gruppen KEiiNO.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Norges uttagning blev gruppen KEiiNO med bidraget ”Spirit in the Sky”, som gruppmedlemmarna själva stod bakom på upphovssidan tillsammans med Henrik Tala, Alex Olsson och Rüdiger Schramm.

I Eurovision 2019 blev Norge lottade att kvala genom semifinal 2, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 6:e plats (av 26 länder) med 331 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-03-02

 • Programledare:
 • Kåre Magnus Bergh och Heidi Ruud Ellingsen

 • Plats:
 • Oslo Spektrum, Oslo

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: Delad jury- och tittarröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Chris Medina – “We Try”
 2. D’Sound– “Mr. Unicorn”
 3. Mørland – “En livredd mann”
 4. Anna-Lisa Kumoji – “Holla”
 5. Erlend Bratland – “Sing for You”
 6. Ingrid Berg Mehus – “Feel”
 7. Hank von Hell – “Fake It”
 8. Carina Dahl – “Hold Me Down”
 9. Adrian Jørgensen – “The Bubble”
 10. KEiiNO – “Spirit in the Sky”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. KEiiNO – “Spirit in the Sky”
 2. Hank von Hell – “Fake It”
 3. D’Sound – “Mr. Unicorn”
 4. Chris Medina – “We Try”
 5. Carina Dahl – “Hold Me Down”
 6. Mørland – “En livredd mann”

Kommentar: Norsk Melodi Grans Prix är, vid sidan av Mellon såklart, min stora favorit bland de nationella uttagningarna varje år. Visst brukar låtkvaliteten variera, men inte sällan hittar man låtar här som vida överträffar Melodifestivalen! Jämfört med ifjol så tycker jag dock att låtkvaliteten har sjunkit ganska rejält i Norsk MGP – nästan hälften av bidragen tycker jag är så dåliga att jag blir frustrerad. Man har då antingen valt att skriva en modern tuggummipoplåt utan djup eller substans och som bara repeterar samma text (”Holla”) om och om igen. Eller så är låten den omodern och dåligt producerad (”Sing for you”), eller så är den bara helt anonym och lättglömlig (”The Bubble”). Visserligen måste jag erkänna att min favorit, ”Spirit in the sky” är enormt klychig, och relativt omodern – och därmed troligen chanslös, men går ändå hem hos mig. Jag skäms lite för det, men jag gillar låten skarpt! Efter detta har jag satt ”Fake it”, mycket p.g.a. att Hank von Hell är en favoritartist för mig sedan gammalt, och i synnerhet sedan Cornelis-filmen där han spelade huvudrollen. Emellertid lär ”Fake it”:s öde helt stå eller falla med scennumret! Kort vill jag dock också hylla hur snyggt producerade övriga bidrag på listan är – men jag känner tyvärr inte att något av dem passar i ESC. Norge har inte hittat tillräckligt bra moderna bidrag som har något nytt att erbjuda Eurovisionpubliken. Risken finns att Norge får acceptera en ny finalmiss…


   


 1. Hank von Hell – ”Fake It”
 2. Adrian Jørgensen – ”The Bubble”
 3. Mørland – “En livredd mann”
 4. Chris Medina – ”We Try”
 5. Anna-Lisa Kumoji – ”Holla”
 6. Erlend Bratland – ”Sing for You”

Kommentar: Jag kommer ihåg förra årets lineup av Norska Melodi Grand Prix och hur pinsamt dålig den var. Men i år tycker jag man steppat upp en hel del. Tre låtar som jag tyckte mycket om här! Allra högst upp, föga förvånande om man har koll på mina preferenser: Hank von Hell. Eller Hank von Helvete som han också är känd som där hemma i Norge. Han känner de flesta säkert till från sin tid som frontman i norska glam-punkrockbandet Turbonegro, trots att han lämnade bandet 2010. 2013 gjorde han ett försök här i MGP, färgade inte alls (det var också en låt som inte fastnade för mig heller), men nu rockar han på för fullt igen, vilket jag tycker är jättekul. Däremot inser jag att jag verkar vara ensam om att gilla hans låt (förutom panelkollegan Adrian då). Så därför hoppas jag antingen på Adrian Jørgensen eller Mørland. Den sistnämnde har tydligen också gjort klart att skulle han vinna så kommer han fortsätta sjunga låten på norska, vilket är fint.


 


 1. KEiiNO – “Spirit in the sky”
 2. Mørland – “En livredd mann”
 3. Ingrid Berg Mehus – “Feel”
 4. Hank von Hell –”Fake It”
 5. Adrian Jørgensen – ”The Bubble”
 6. Carina Dahl – “Hold Me Down”

Kommentar: Bortsett från tre bidrag så faller låtarna i Norges final inte mig i smaken. De tre bidragen som då faller mig i smaken är Feel, En Livredd Mann & Spirit In The Sky. Om vi börjar med min trea Feel, låten som har inslag av etno samt ett mycket vackert violinsolo i mitten. Visserligen inget man lyssnar på flera gånger då man blir trött på låt efter ett par lyssningar, men vacker är den.

Min tvåa är den finstämda balladen En Livredd Mann som faktiskt framförs på hemspråket norska. Sångaren Mørland har även pratat om att han skulle sjunga på norska om han fick representera norge i Tel Aviv, inte mig emot.

Min klara favorit är dock Keiinos bidrag Spirit In The Sky. Denna låt blåste mig av stolen första gången jag hörde den. Hela den nordiska atmosfären, jojken, melodin och den vackra texten. En solklar fullpoängare! Enda nackdelen? Den framförs på engelska… Keiino spås vinna hela finalen, inte mig emot, trots språkvalet. Men frågan är om jag inte skulle föredra att se Mørland i ESC, är en aning kluven. Norrmännen får avgöra själva, förhoppningsvis kommer deras slutgiltiga val falla mig i smaken.


 


 1. KEiiNO – “Spirit in the sky”
 2. Mørland – “En livredd mann”
 3. Adrian Jørgensen – ”The Bubble”
 4. Erlend Bratland – ”Sing for You”
 5. Chris Medina – ”We Try”
 6. Hank von Hell –”Fake It”

Kommentar: Den var längesedan Norge hade en sån här bra final rakt igenom. Det finns egentligen inte en enda låt som jag ogillar i det här startfältet, men jag har två storfavoriter jag skulle vilja belysa. Min personliga storfavorit är först och främst KEiiNO med låten “Spirit in the sky”. Jag älskar 80-tals-influenserna i låten och det är coolt att det mixas med bra pop och jojk. Jag skulle bli väldigt glad om den vann den norska finalen. Sen min tvåa är Mørland som vi alla känner igen. Det var ju han som sjöng ”A Monster Like Me” tillsammans med Deborah Scarlet i ESC 2015 för Norges räkning. I år ställer han upp i MGP och sjunger solo. Hans låt “En livredd mann” griper verkligen tag och berör. Kvällens enda låt på norska dessutom. Det är så synd att han tävlar samma år som min förstnämnda favorit som är tippad att kamma hem segern. Båda hade passat i Eurovision. Finalen är satt på inspelning, så det ska bli väldigt trevligt att se denna finalen efter Mello ikväll. Jag lär ha Norge som favoriter i Tel Aviv oavsett vem som tar hem det. Lycka till med finalen, Norge!

 

 

Resultat


Då har Norge valt ut sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2019, och i finalen av årets Norsk Melodi Grand Prix blev den norsk-samiska gruppen KEiiNO som tog hem segern med låten “Spirit in the Sky”. Därmed blir det de som får tävla för Norge i Eurovision 2019 i Tel Aviv! Så här såg finalframträdandet ut:

 

Mer finalfakta

I finalens första omgång framfördes de tio bidragen varpå tv-tittarna och tio internationella jurygrupper* fick rösta fram fyra bidrag till ”Guldfinalen” – det avgörande momentet. Själva avgörandet i den andra omgången fick sedan ett nytt upplägg då bidragen möttes i två dueller där vinnarna sedan fick duellera om att vinna finalen. Tittarna hade all makt att bestämma utgången i duellerna.

Förutom de tävlande artisterna uppträdde också fjolårsvinnaren Alexander Rybak.

* Jurygrupperna representerade Italien, Georgien, Spanien, Danmark, Portugal, Schweiz, Makedonien, Irland, Ungern och Israel. I finalen redovisades endast vilka bidrag som fick 12 poäng.

 

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalen.

 

Guldfinal – Den avgörande duellen

 1. KEiiNO – “Spirit in the Sky” (vinnare)
 2. Adrian Jørgensen – “The Bubble” (tvåa)

 

Guldfinal – grunddueller (fetmarkerade gick vidare)

Duell 1

 1. Adrian Jørgensen – “The Bubble”
 2. Anna-Lisa Kumoji – “Holla”

 

Duell 2

 1. D’Sound – “Mr. Unicorn”
 2. KEiiNO – “Spirit in the Sky”

 

Utslagna bidrag i första omgången (i bokstavsordning):

 • Carina Dahl – “Hold Me Down”
 • Chris Medina – “We Try”
 • Erlend Bratland – “Sing for You”
 • Hank von Hell – “Fake It”
 • Ingrid Berg Mehus – “Feel”
 • Mørland – “En livredd mann”

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Det var med blandade känslor som jag kunde se min stora favorit KEiiNO defilera till segern i Oslo Spektrum i Lördags. Å ena sidan är låten det bästa som Norge har producerat sedan 2013, och det hör verkligen till ovanligheterna att norrmännen väljer min favorit till ESC. Men samtidigt så var det lite besvärande att se liveframträdandet, som var krystat, osammanhängande och gjort med Singback (?) bl.a. i jojkavsnittet. Kan det verkligen stämma? I vilket fall som helst så blev det smärtsamt tydligt att KEiiNO inte är en grupp som existerat länge, utan som är ett helt oprövat och tillfälligt samarbete. Gruppen saknade i princip helt dynamik på scenen och det enda som räddade det hela var att de iallafall sjöng oerhört bra. Det är ju dessutom en bra låt, om än att den kanske är lite väl ”cheesy” och klychig i sammanhanget. Men det var ju å andra sidan Sergey Lazarevs ”You are the only one” också 2016 – och den vann ändå tv-tittarnas fullpoängare. Kan sluta bra för KEiiNO alltså, om man bara fixar till scennumret d.v.s.


  


Helt ärligt är jag imponerad av Norge! Efter flera år av riktiga magplask till bidrag skulle jag säga att de har hittat en vinnarkandidat i Eurovision. Visst är det lett å vinne om man heter KEiiNO 🙂


 


Jag vet inte hur många det är som känner till låten ”Big Enough” med Kirin J Callinan? För att förenkla det så är det en vanlig EDM-poplåt förutom att man vid hooken valt att slänga in en skrikande cowboy mitt i allt. Lite så känner jag här också, i det avseendet att för att förhindra att Spirit in the Sky ska bli helt generisk och bortkommen så slänger man in pålagd jojk.

Nej, norrbaggarna gjorde bort sig som inte skickade Hank Von Hell. Precis som Adrian nämner ovan var KEiiNOs scennummer ganska dåligt. Framför allt om man jämför med scennumret som Hank gjorde. Norge kan eventuellt bli en utmanare till min personliga utmärkelse ”Årets värsta miss”, vilket jag lite grann för mig själv utsett till vissa länder som haft riktigt bra låtar och som väljer nånting helt annat.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera