Mer än tusen bidrag skickades in till Norsk Melodi Grand Prix 2019

NATIONELLA UTTAGNINGAR. Söndagen den 9:e september stängde norska TV-bolaget NRK antagningen till sin Norsk Melodi Grand Prix 2019. Totalt registrerades mer än 1000 inskickade bidrag, vilket NRK uppger är ett nytt rekord för tävlingen. Nu under hösten sätter NRK igång med att välja ut tävlingsbidragen till Norsk Melodi Grand Prix 2019.

Processen att välja ut tävlingsbidragen

Enligt den norska fans-sajten ESCNorge.net, som varit i kontakt med tävlingschefen Stig Karlsen, kommer själva processen att bli liknande som den såg ut till 2018 års tävling. Detta innebär att MGP-redaktionen väljer ut ett mindre antal tävlingsbidrag som sedan går igenom en juryprocess där olika typer av juryuppsättningar bjuds in för att tycka till om bidragen. Förutom detta har NRK även rätt att själva bjuda in låtskrivare och artister till tävlingen, då i rollen som jokrar.

Oklart när allt presenteras

När NRK förväntas att presentera sitt startfält är i skrivande stund inte känt. Det är heller inte känt hur många bidrag som kommer att väljas ut. Ett inlägg på programmets Instagram hintar dock om att 10 bidrag ska väljas ut, men om det blir så eller inte låter vi tills vidare vara osagt.

 

Norge i Eurovision 2018

I Eurovision 2018 var det den tidigare Eurovisionvinnaren Alexander Rybak som fick äran att tävla för Norge med sitt egenskrivna bidrag ”Thats How You Write A Song”. Trots stort favoritskap inför tävlingen, vilket möjligen baserades på hans rekordseger i Eurovision 2009 (med låten Fairytale) samt att Norge till och från låg topp 5 på oddsen, och trots att Rybak de facto vann den andra semifinalen så blev det bara en 15:e plats i finalen. Men trots den kanske något sämre placeringen än förväntat har hans ”Thats How You Write A Song” nu nått platinastatus sedan låten streamats på bl.a. Spotify och YouTube mer än 30 miljoner gånger!

Så här såg Alexander Rybaks live-framträdande ut i finalen i Lissabon i maj 2018:

 


 

Kommentera