« Vitryssland NF 2018

Vitryssland NF 2020 »


 

VITRYSSLANDS UTTAGNING. Det vitryska TV-bolaget BTRC kommer att välja artist och bidrag till Eurovision 2019 genom en nationell final.

För att få in tävlingsbidrag anordnades en nationell antagning, som avslutades i slutet av januari 2019. I början av februari meddelade BTRC att man hade fått in 113 bidrag och dessa hade kommit från 16 olika länder. Totalt 73 av bidragen som skickades in kom att framföras under en auditions framför en jury. Från auditionrundan valde juryn ut 10 av bidragen som får tävla i finalen.

Nytt för det här året är att vinnaren kommer att enbart röstas fram av jury, tittarna exkluderas således helt i det vitryska Eurvisionvalet 2019.

 

Datum & händelser

 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-03-07

 • Tid:

 • 20:00 – 22:00 CET

 • Programledare:

 • Olga Ryzhikova & TEO

 • Plats:

 • Minsk

 • Röstningsprocess:

 • 100% juryröstning

 • TV-bolag/Stream:

 • BTRC – Länk

 


 

Panelen inför: Det har blivit dags för Vitrysslands nationella final där 10 bidrag tävlar om att få representera Vitryssland i Eurovision 2019. Den vitryska finalen kommer denna gång bara att avgöras av jurypersoner, vilket gör att tv-tittarna exkluderas helt från valet.

I år fick vitryska TV-bolaget in bidrag från 16 länder, däribland från Sverige. Mycket riktigt har också en svensk artist fått med ett bidrag i tävlingen nämligen Sebastian Roos från Norrköping. Andra som sägs ha skickat in bidrag var Daz Sampson (Storbritanniens representant 2006) och rumänska artisten MIHAI men ingen av dem kom med. Däremot är NAPOLI med igen för sjätte gången precis som PROvokatsiya.

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i startnummerordning.

 

1. Michael Soul – Humanize
Text &/musik: Michael Soul, Kolovertnykh, Andrey Katokiv, Vladislav Pashkevich


2. ZENA – Like It
Text &/musik: Yulia Kireeva, Viktor Drobysh


3. Eva Kogan – Run
Text &/musik: ?


4. BLGN ft. Mirex – Champion
Text &/musik: ?


5. Sebastian Roos – Never Getting Close
Text &/musik: Alberto Estebanez, Lars Carlsson, Björn Ledelius, Sebastian Roos


6. Alyona Gorbachova – Can We Dream
Text &/musik: ?


7. PROvokatsiya – Running Away from the Sun
Text &/musik: ?


8. Aura – Čaravala
Text &/musik: ?


9. NAPOLI – Let It Go
Text &/musik: Aleksandra Tkach


10. KeySi – No Love Lost
Text &/musik: D. Fomich, M.Dyukov, K. Fomich


 

 

Panelen tycker till (inför)

Inför finalen kommer några av oss i panelen tycka till om bidragen och göra topplistor. Du är självklart varmt välkommen att bidra med din egen topplista i kommentarsfältet!

 1. BLGN ft. Mirex – “Champion”
 2. ZENA – “Like It”
 3. Eva Kogan – “Run”
 4. Aura – “Čaravala”
 5. KeySi – “No Love Lost”

Kommentar: Jag är närmast förvånad över hur starkt startfält Vitryssland lyckas plocka ihop i år, efter flera år av närmast anonyma bidrag. Såsom jag ser det finns flera bidrag med potential att nå ESC-finalen, men samtidigt är jag lite fundersam på om något av dessa faktiskt kommer att väljas ut. Även om många är moderna, radiomässiga och bra producerade så tenderar ju Vitryssland att gå på mer udda bidrag som inte alltid är uppdaterade. Jag kommer därför vara så cynisk att jag ändå spår elände, trots ett starkt startfält.

  1. Alyona Gorbachova – “Can We Dream”
 2. Sebastian Roos – “Never Getting Close”
 3. Eva Kogan – “Run”
 4. Michael Soul – “Humanize”
 5. BLGN & Mirex – “Champion”

Kommentar: Vitryssland blir alltså, bortsett från Sverige så klart, det sista landet i denna säsong som utser en vinnare genom en nationell final, och ja… lite samma sak som med vissa andra startfält i år i det att jag inte riktigt hoppar upp och ner för någon låt egentligen, utan snarare tvärtom tycker det är ett ganska svagt startfält, och i detta fall även med en låg lägstanivå. Och detta trots att de inte har några speciella gränser för vilken nationalitet artisten eller låtskrivarna har. Fast det kanske säger mer om att Vitryssland, likt vissa andra länder, inte verkar ha något förtroende för sina lokala förmågor, och ärligt talat undrar jag lite grann varför. Navi Band som sjöng på vitryska och tog dem till en finalplats. Landet har alltid lyckats bra i Junior Eurovision med sina egna produkter. Varför förvaltar man inte dessa egenskaper?

 


 

 1. Aura – “Čaravala”
 2. KeySi – “No Love Lost”
 3. BLGN & Mirex – “Champion”
 4. ZENA – “Like It”
 5. PROvokatsiya – “Running Away from the Sun”

Kommentar: Vitryssland väljer i år att anordna en nationell final där tittarna inte har något att säga till om. En jury har all makt och får välja ut bidraget helt själva. Tja, landet kallas ju ibland för Europas sista diktatur. Min klara favorit är den vackra balladen “Čaravala”, men även den låten är inte mycket att hänga i granen heller. Förutsatt att inte den blivande vinnarlåten gått över huvudet på mig så är det inte troligt att landet får någon framstående placering i årets Eurovision.

 


 

 1. ZENA – “Like It”
 2. Sebastian Roos – “Never Getting Close”
 3. PROvokatsiya – “Running Away from the Sun”
 4. KeySi – “No Love Lost”
 5. Michael Soul – “Humanize”

Kommentar: Då var vi framme vid den näst sista nationella finalen för säsongen. Lite tråkigt att nationella-säsongen är över. Det är ju så himla kul att följa med i alla länders uttagningar. Vitryssland handlar det alltså om. Här hoppas jag på att ZENA står som vinnare med sin glada uptempo-låt “Like it“. Klart den trevligaste låten i det här startfältet enligt mig. Det var inte mycket i det här startfältet som var särskilt tilltalande för mig personligen. Lite oväntat att en svensk artist är med och tävlar i den vitryska finalen, men det finns säkert en bra anledning till det. Vitryssland missade final ifjol och anser att juryn vet bättre än folket vad som borde skickas. Vi får väl se om de lyckas denna bättre i år.

 


 

Resultat

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Under torsdagskvällen den 7:e mars avgjordes den vitryska nationella finalen, där ZENA vann med låten “Like it”. Därmed blir det hon som får åka till Tel Aviv och tävla för Vitryssland i Eurovision Song Contest 2019.

I finalen tävlade 10 bidrag om segern, där det var enbart en sjumanna-jury som röstade fram vinnaren. Varje jurymedlem kunde ge mellan 0-10 poäng till vardera bidrag. Totalt kunde man alltså få mellan 0-70 poäng.

ZENA som egentligen heter Zinaida Kupriyanovich är en vitrysk sångerska som föddes i huvudstaden Minsk, den 17:e september 2002 och har tidigare ställt upp i den vitryska uttagningen till Eurovision Song Contest år 2015 och även tävlat i Junior Eurovision Song Contest 2016 samt varit programledare för Junior-upplagan år 2018 när Vitryssland anordnade tävlingen.

ZENA har över 100 000 följare på Instagram och fler lär det bli framöver när hon nu ska visa upp sig för en miljonpublik.

 

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 

 

Tycker du att Vitryssland valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


 

Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:

Jisses Amalia… efter att man trott att man var fredad från detta så kommer nu två Fuego-kopior tätt inpå varandra, en från just Cypern, och så nu även Vitryssland… jag vet inte vad jag ska säga, jag är bara mållös. Känner mig mest bara smutsig när jag lyssnar på detta. Huuu…

 


Åh, vilken positiv och oväntad överraskning att min förhandsfavorit går och vinner. Det hade jag verkligen inte räknat med. ZENA hade den klart bästa låten i den här finalen och jag tycker Vitryssland ska vara nöjda med sitt val av artist och låt som man nu kommer skicka till Tel Aviv. Skön och medryckande poplåt. Bra val och en bra avslutning av den nationella säsongen 2019!

 


 

 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen