BELARUS’ UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det belarusiska TV-bolaget BTRC ut Belarus’ artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Nationalny Otbor. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


För att få in tävlingsbidrag till uttagningen anordnades en antagning, som avslutades i slutet av januari 2019. Kort efteråt meddelade BTRC att de hade fått in 113 bidrag från 16 länder. Av dessa uppnådde 73 kraven som ställts och de fick framföras under en audition framför en jury. Från den valde juryn ut tio bidrag som fick tävla i finalen. En av dessa låtar framfördes av den svenska artisten Sebastian Roos från Norrköping.

Nytt för det här året blev att vinnaren enbart röstades fram av jury, därmed exkluderades tittarna helt denna gång.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Belarus’ uttagning blev sångerskan ZENA med bidraget ”Like It”, som hon själv (Zinaida Kupriyanovich) stod bakom på upphovssidan tillsammans med Yulia Kireeva och Viktor Drobysh.

I Eurovision 2019 blev Belarus lottade att kvala genom semifinal 1, där de lyckades med att kvala till sig en av finalplatserna. I finalen hamnade bidraget på 24:e plats (av 26 länder) med 31 poäng.

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-03-07

 • Programledare:
 • Olga Ryzhikova & Teo

 • Plats:
 • TV-studio i Minsk

 • Röstningsprocess:
 • 100% juryröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Michael Soul – Humanize
 2. ZENA – Like It
 3. Eva Kogan – Run
 4. BLGN ft. Mirex – Champion
 5. Sebastian Roos – Never Getting Close
 6. Alyona Gorbachova – Can We Dream
 7. PROvokatsiya – Running Away from the Sun
 8. Aura – Čaravala
 9. NAPOLI – Let It Go
 10. KeySi – No Love Lost

 

Panelen tyckte till!


 


 1. BLGN ft. Mirex – ”Champion”
 2. ZENA – ”Like It”
 3. Eva Kogan – ”Run”
 4. Aura – ”Čaravala”
 5. KeySi – ”No Love Lost”

Kommentar: Jag är närmast förvånad över hur starkt startfält Belarus lyckas plocka ihop i år, efter flera år av närmast anonyma bidrag. Såsom jag ser det finns flera bidrag med potential att nå ESC-finalen, men samtidigt är jag lite fundersam på om något av dessa faktiskt kommer att väljas ut. Även om många är moderna, radiomässiga och bra producerade så tenderar ju Belarus att gå på mer udda bidrag som inte alltid är uppdaterade. Jag kommer därför vara så cynisk att jag ändå spår elände, trots ett starkt startfält.


   


 1. Alyona Gorbachova – ”Can We Dream”
 2. Sebastian Roos – ”Never Getting Close”
 3. Eva Kogan – ”Run”
 4. Michael Soul – ”Humanize”
 5. BLGN & Mirex – ”Champion”

Kommentar: Belarus blir alltså, bortsett från Sverige så klart, det sista landet i denna säsong som utser en vinnare genom en nationell final, och ja… lite samma sak som med vissa andra startfält i år i det att jag inte riktigt hoppar upp och ner för någon låt egentligen, utan snarare tvärtom tycker det är ett ganska svagt startfält, och i detta fall även med en låg lägstanivå. Och detta trots att de inte har några speciella gränser för vilken nationalitet artisten eller låtskrivarna har. Fast det kanske säger mer om att Belarus, likt vissa andra länder, inte verkar ha något förtroende för sina lokala förmågor, och ärligt talat undrar jag lite grann varför. Navi Band som sjöng på belarusiska och tog dem till en finalplats. Landet har alltid lyckats bra i Junior Eurovision med sina egna produkter. Varför förvaltar man inte dessa egenskaper?


 


 1. Aura – ”Čaravala”
 2. KeySi – ”No Love Lost”
 3. BLGN & Mirex – ”Champion”
 4. ZENA – ”Like It”
 5. PROvokatsiya – ”Running Away from the Sun”

Kommentar: Belarus väljer i år att anordna en nationell final där tittarna inte har något att säga till om. En jury har all makt och får välja ut bidraget helt själva. Tja, landet kallas ju ibland för Europas sista diktatur. Min klara favorit är den vackra balladen ”Čaravala”, men även den låten är inte mycket att hänga i granen heller. Förutsatt att inte den blivande vinnarlåten gått över huvudet på mig så är det inte troligt att landet får någon framstående placering i årets Eurovision.


 


 1. ZENA – ”Like It”
 2. Sebastian Roos – ”Never Getting Close”
 3. PROvokatsiya – ”Running Away from the Sun”
 4. KeySi – ”No Love Lost”
 5. Michael Soul – ”Humanize”

Kommentar: Då var vi framme vid den näst sista nationella finalen för säsongen. Lite tråkigt att nationella-säsongen är över. Det är ju så himla kul att följa med i alla länders uttagningar. Belarus handlar det alltså om. Här hoppas jag på att ZENA står som vinnare med sin glada uptempo-låt ”Like it”. Klart den trevligaste låten i det här startfältet enligt mig. Det var inte mycket i det här startfältet som var särskilt tilltalande för mig personligen. Lite oväntat att en svensk artist är med och tävlar i den belarusiska finalen, men det finns säkert en bra anledning till det. Belarus missade final ifjol och anser att juryn vet bättre än folket vad som borde skickas. Vi får väl se om de lyckas denna bättre i år.

 

 

Resultat


Under torsdagskvällen den 7:e mars avgjordes den belarusiska nationella finalen, där sångerskan ZENA (Zina Kupriyanovich) vann med låten “Like it”. Därmed blir det hon som får åka till Tel Aviv och tävla för Belarus i Eurovision Song Contest 2019. Så här såg hennes finalframträdande ut:

 

Mer finalfakta

I finalen tävlade 10 bidrag om segern, där det var enbart en sjumanna-jury som röstade fram vinnaren. Varje jurymedlem kunde ge mellan 0-10 poäng till vardera bidrag, totalt kunde ett bidrag få allt mellan 0-70 poäng.

ZENA som egentligen heter Zinaida Kupriyanovich är en belarusisk sångerska som föddes i huvudstaden Minsk, den 17:e september 2002 och har tidigare ställt upp i den belarusiska uttagningen till Eurovision Song Contest år 2015 och även tävlat i Junior Eurovision Song Contest 2016 samt varit programledare för Junior-upplagan år 2018 när Belarus anordnade tävlingen. Det bör tilläggas att hon i skrivande stund har över 100 000 följare på Instagram och fler lär det bli framöver när hon nu ska visa upp sig för en miljonpublik.

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


    


Jisses Amalia… efter att man trott att man var fredad från detta så kommer nu två Fuego-kopior tätt inpå varandra, en från just Cypern, och så nu även Belarus… jag vet inte vad jag ska säga, jag är bara mållös. Känner mig mest bara smutsig när jag lyssnar på detta. Huuu…


  


Åh, vilken positiv och oväntad överraskning att min förhandsfavorit går och vinner. Det hade jag verkligen inte räknat med. ZENA hade den klart bästa låten i den här finalen och jag tycker Belarus ska vara nöjda med sitt val av artist och låt som man nu kommer skicka till Tel Aviv. Skön och medryckande poplåt. Bra val och en bra avslutning av den nationella säsongen 2019!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera