« Israel NF 2018

Israel NF 2020 »


ISRAELS UTTAGNING. Värdlandet Israels nationella TV-bolag KAN/IPBC valde att fortsätta med uttagningen HaKokhav HaBa L’Eurovizion som uttagning till Eurovision Song Contest 2019. I vanlig ordning var säsongen ett Idol-liknande format med auditions och kvalrundor som gjorde startfältet mindre och mindre tills det bara var finalen kvar och en vinnare kunde koras.

Programmet jury, som var bestående av personligheterna Asaf Amdursky, Keren Peles, Shiri Maimon (Eurovision-representant 2005), Harel Skaat (Eurovision-representant 2010) samt Static & Ben-El Tavori, har mer eller mindre haft all makt att bestämma vilka som ska gå vidare respektive åka ut i programmet.

Det första programmet för säsongen sändes redan den 24:e november 2018 och finalen hölls den 12:e februari. Men finalen korade bara en segrare, själva tävlingsbidraget valdes ut internt och presenterades officiellt den 10:e mars, alltså drygt en månad efter finalens avgörande.

 

Datum & händelser

 

Upplägget

Den israeliska uttagningen anno 2019 har bestått av en mängd olika kvalprogram inför själva finalavgörandet. Programmets jury har haft nästintill all makt att bestämma resultatet, först i slutskedet har tv-tittarna fått vara med och bestämma.

 

Auditionprogram

Säsongen startade den 24:e november 2018 med auditions och totalt blev det 16 stycken sådana program, där juryn fick rösta fram vilka som skulle gå vidare från varje avsnitt.

Mellan den 7:e och 10:e januari sändes fyra s.k. slutauditionprogram där juryn beslutade sig för vilka 20 artister som skulle gå vidare i tävlingen. Flera av de akter som hade röstats vidare till detta moment, men som inte gick vidare fick heller inte synas i bild.

 

Heats och dueller

De 20 kvarvarande artisterna fick i tre program mötas i två och två i dueller. Programmets jury röstade sedan fram en vinnare per duell, dock blev två artister wildcards i detta moment (trots att de egentligen röstats ut). Totalt var det 12 artister som klarade sig vidare och dessa tävlade sedan genom fyra heats där dueller ofta förekom.

 

Semifinaler/duellprogram

Inför finalen genomfördes fyra duellprogram där nu tittarna bjöds in för att rösta tillsammans med juryn. I de två första programmen tävlade fyra av de åtta som klarat sig kvar i tävlingen i dueller, därefter genomfördes ytterligare ett duellprogram och ett wildcard tillsattes. Totalt gick fyra tävlande vidare till finalen.

 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-02-12

 • Tid:

 • 20:00 CET

 • Programledare:

 • Assi Azar & Rotem Sela

 • Plats:

 • Oklart

 • Röstningsprocess:

 • 50% tittarröster och 50% juryröstning i tre omgångar

 • TV-bolag/Stream:

 • Channel 12 – Länk

 


 

Panelen inför: Efter nästan tre månaders intensiva sändningar ska värdlandet Israel nu kora sin nästa Eurovisionrepresentant som ska få representera Israel på hemmaplan i Tel Aviv i maj.

Inför finalen återstår fyra tävlande (Maya Buskila, Ketreyah Fouch, Kobi Marimi och Shefita (Rotem Shefy)).

Notera att denna final endast avgör vilken artist som blir Israels representant på hemmaplan. Bidraget väljs eller presenteras vid ett senare tillfälle.

 

 

Resultat

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Efter en drygt tre månader lång Idol-uttagning med auditions, kvalprogram, dueller och nu final blev det till sist sångaren Kobi Marimi som tog hem segern i finalen av uttagningen HaKokhav HaBa L’Eurovizion.

Finalen, som bara var en artistfinal, hade totalt fyra tävlande (Maya Buskila, Ketreyah Fouch, Kobi Marimi och Shefita) i tre omgångar. Först möttes de tävlande i två dueller (Shefita mot Ketreyah och Maya mot Kobi). Efter att juryn och tittarna sagt sitt blev det Kobi och Ketreyah som gick vidare. Därefter fick Maya och Shefita tävla i en egen duell om den sista finalplatsen, där det blev Shefita som gick som vinnare.

I den avgörande omgången hade tv-tittarna och programmets jury lika mycket makt att säga till om resultatet. Efter tre framträdanden röstades till sist Kobi Marimi fram som vinnare och som därmed blir Israels representant på hemmaplan i Eurovision 2019 som avgörs i Tel Aviv i maj. Eftersom Israel står värd för årets tävling slipper man tävla genom semifinalerna och är därmed klar för den stora finalen den 18:e maj.

 

Men tävlingsbidraget?

Det tävlingsbidrag som Kobi Marimi kommer att framföra i tävlingen kom att presenteras först den 10:e mars. Bidraget heter “Home” och är gjort av duon Ohad Shargai och Inbar Weitzman. Se det i klippet nedan:

 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 



Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.se



Musiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen