ISRAELS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det israeliska TV-bolaget IPBC/KAN ut Israels artist via den nationella uttagningen HaKokhav HaBa L’Eurovizion medan tävlingsbidraget utsågs internt. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Upplägget för uttagningen HaKokhav HaBa L’Eurovizion var återigen ett Idol-liknande format med auditions och kvalrundor som vecka efter vecka gjorde att startfältet fick färre och färre deltagare. Programmet jury, som bestod av Asaf Amdursky, Keren Peles, Shiri Maimon (Eurovision-representant 2005), Harel Skaat (Eurovision-representant 2010) samt Static & Ben-El Tavori, hade mer eller mindre all makt att bestämma vilka som skulle gå vidare respektive åka ut i programmet.

Säsongen startade i slutet av november 2018 med auditions där juryn beslöt genom omröstning vilka deltagare som skulle gå vidare. Efter totalt 16 auditionprogram hölls fyra slutauditionprogram där juryn fick välja ut sin topp 20. Dessa tävlande fick sedan mötas två och två i dueller där juryn utsåg en vinnare per duell. Utöver de som gick vidare tillsatte juryn två wildcards, vilket gjorde att 12 tävlande gick vidare som fick tävla i olika heats, där även dueller förekom.

Inför finalen genomfördes fyra duellprogram där nu tittarna bjöds in för att rösta tillsammans med juryn. I de två första programmen tävlade fyra av de åtta som klarat sig kvar i tävlingen i dueller, därefter genomfördes ytterligare ett duellprogram och ett wildcard tillsattes. Totalt gick fyra tävlande vidare till finalen, som endast korade en vinnande artist. Tävlingsbidraget till Eurovisionen i Tel Aviv samma maj valdes internt.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Israels uttagning blev sångaren Kobi Marimi och han kom att framföra bidraget ”Home”, som Ohad Shragai och Inbar Weitzman stod bakom på upphovssidan.

I och med värdskapet tillhörde Israel för året de direktkvalificerade länderna. Kobi slapp därför kvala via Eurovisions semifinaler och i finalen hamnade bidraget på 23:e plats (av 26 länder) med 35 poäng.

 

Finalen

Fakta


  • Datum:
  • 2019-02-12

  • Programledare:
  • Assi Azar & Rotem Sela

  • Plats:
  • ?

  • Röstningsprocess:
  • Delad jury- och tittarröstning

 

Inför-material

Efter nästan tre månaders intensiva sändningar ska värdlandet Israel nu kora sin nästa Eurovisionrepresentant som ska få representera Israel på hemmaplan i Tel Aviv i maj.

Inför finalen återstår fyra tävlande (Maya Buskila, Ketreyah Fouch, Kobi Marimi och Shefita (Rotem Shefy)).

Notera att denna final endast avgör vilken artist som blir Israels representant på hemmaplan. Bidraget väljs eller presenteras vid ett senare tillfälle.

 

Resultat


Efter en drygt tre månader lång Idol-uttagning med auditions, kvalprogram, dueller och nu final blev det till sist sångaren Kobi Marimi som tog hem segern i finalen av uttagningen HaKokhav HaBa L’Eurovizion.

 

Så gick finalen till

Finalen, som bara var en artistfinal, hade totalt fyra tävlande (Maya Buskila, Ketreyah Fouch, Kobi Marimi och Shefita) i tre omgångar. Först möttes de tävlande i två dueller (Shefita mot Ketreyah och Maya mot Kobi). Efter att juryn och tittarna sagt sitt blev det Kobi och Ketreyah som gick vidare. Därefter fick Maya och Shefita tävla i en egen duell om den sista finalplatsen, där det blev Shefita som gick som vinnare.

I den avgörande omgången hade tv-tittarna och programmets jury lika mycket makt att säga till om resultatet. Efter tre framträdanden röstades till sist Kobi Marimi fram som vinnare och som därmed blir Israels representant på hemmaplan i Eurovision 2019 som avgörs i Tel Aviv i maj. Eftersom Israel står värd för årets tävling slipper man tävla genom semifinalerna och är därmed klar för den stora finalen den 18:e maj.

 

Men tävlingsbidraget?

Det tävlingsbidrag som Kobi Marimi kommer att framföra i tävlingen kom att presenteras först den 10:e mars. Bidraget heter ”Home” och är gjort av duon Ohad Shargai och Inbar Weitzman. Se det i klippet nedan:

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera