GEORGIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det georgiska TV-bolaget GPB ut Georgiens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Georgia’s Star/Georgian Idol. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Efter att ha valt artist och bidrag internt 2018 valde GPB att satsa på en Idol-uttagning som metod till Eurovision 2019. Som brukligt i Idol-sammanhang bestod uttagningen först av ett antal auditions som sedan följde direkta kvalomgångar, i det här fallet fyra liveshower, där deltagarna en efter en fick lämna programmet tills det bara var finalen kvar. Inför den avgörande finalen anordnades en bidragsantagning dit intresserade låtskrivare kunde skicka in låtar. Bland dessa utsåg GPB finalbidragen som de fyra finalisterna skulle framföra. Finalen avgjordes med hjälp av tittarnas röster.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Georgiens uttagning blev sångaren Oto Nemsadze med bidraget ”Sul tsin iare”, som Roman Giorgadze stod bakom på upphovssidan. I originalversionen framfördes låten på georgiska under denna titel, men inför Eurovision döptes låten om till ”Keep On Going”,. Däremot behölls originalspråket, dvs. georgiska.

I Eurovision 2019 blev Georgien lottade att kvala genom semifinal 1, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 14:e plats (av 17 länder) med 62 poäng.

 

Finalen

Fakta


  • Datum:
  • 2019-03-03

  • Programledare:
  • Ruska Makashvili & Vaniko Tarkhnishvili

  • Plats:
  • TV-studio

  • Röstningsprocess:
  • 100% tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

  1. Giorgi Nakashidze – ”Sul tsin iare”
  2. Liza Kalandadze – ”Sevdisperi zgva”
  3. Oto Nemsadze – ”Sul tsin iare”
  4. Giorgi Pruidze – ”Me mjera”

 

 

Resultat


Georgiens långkörare till Idolsäsong är nu efter tre månaders tävlande över och i finalen blev det artisten Oto Nemsadze som tog hem segern med låten ”Sul tsin iare”. Därmed blir det han som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Georgien i Eurovision Song Contest 2019. Så här såg hans finalframträdande ut:

 

Mer fakta

Ifjol (2018) valde georgisk TV artist och bidrag till Eurovisionen internt, men detta år satsade man istället att hämta såväl artist som bidrag från GPB:s egen upplaga av Idol. Efter auditions valdes tio deltagare ut som under vintermånaderna fick vecka efter vecka sjunga olika covers och sedan kämpa om att få röstas vidare i tävlingen. Till sist återstod fyra tävlande och då hölls finalen. Säsongen har programletts av duon Vaniko Tarkhnishvili och Ruska Makashvili, och i juryn satt den förste biträdande direktören för GPB Tinatin Berdzenishvili, skivbolagschefen Zaza Shengelia, samt artisterna Stephan Mghebrishvili och Natia Todua.

I finalen fick de fyra deltagarna först lotta sina startpositioner och sedan framföra varsin originalsång (två tävlande framförde dock samma låt) som också var tänkt att bli dennes bidrag till Eurovision 2019. Därefter fick tv-tittarna rösta fram en vinnare som också får ta med sig tävlingsbidraget till Tel Aviv. Noterbart är att alla låtar framfördes på georgiska.

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalen (procent av rösterna):

  1. Oto Nemsadze – ”Sul tsin iare”, 44,3%
  2. Liza Kalandadze – ”Sevdisperi zgva”, 35,51%
  3. Giorgi Nakashidze – ”Sul tsin iare”, 11,06%
  4. Giorgi Pruidze – ”Me mjera”, 9,3%

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


 


Georgien lyckas få till ganska mystiska bidrag till ESC, och jag måste säga att jag gillar det även om det ibland blir lite märkligt. Det här går ju knappast att kategorisera som något annat än just märkligt, men jag är iallafall imponerad. Starkt framförande, stark röst och väldigt mycket känslor – det här skulle mycket väl kunna gå igenom rutan om man piffar upp scennumret inför Tel Aviv. Man har gett sig ett bra utgångsläge! Grattis Georgien!


 



 


Den här låten blir lite mer som en sagoberättelse än en Eurovisionlåt. Förvisso är det också härligt, men det blir märkligt. Förvisso växer låten mot slutet, men startsträckan känns lite väl lång eftersom det är först på slutet som allt kommer igång. Detta måste de absolut finslipa på till Tel Aviv. Då kan det bli bra, nu känns det lite som ett mellanläge. Dock: artisten sjunger väldigt bra och han gör ett bra intryck på scenen. Så denna akt skulle inte omöjligen kunna bli en av finalisterna i maj.


 


Alltså, nu känner jag mig så himla lättad. En sak som jag grämt mig över är tanken på att vi kanske skulle bli helt utan rocklåtar i årets Eurovision, vilket skulle vara första gången sedan 2002 (och på den tiden var det bara 24 låtar det rörde sig om) det skulle bli så. Nu fläskar alltså Georgien på med en blandning av rock och musikal som påminner mig lite om Ovidiu Anton (som inte fick tävla 2016) och Omar Nabers första försök 2005. Oto Nemsadze har verkligen en pipa gjord för detta, och jag är glad att Georgien valde honom så att denna vansinnigt fina genre inte dör i Eurovision. Visst tar det lite tid för låten att komma igång, men kanske om de gör en re-vamp (osäkert att det blir så men vi får se) så kanske det kan bli ännu bättre, så länge de inte skalar av det, dvs. Potential har denna låt i vart fall.


 



 


Fy, så menlösa och intetsägande låtar som tävlade i denna finalen. Det hade inte spelat någon roll vem som hade vunnit. Hade tyckt lika illa om Georgiens ESC-bidrag anno 2019 oavsett. Landet fortsätter göra mig besviken i Eurovision-sammanhang. Man befäster positionen som ett av få länder jag ogillar mest och som jag inte hade saknat om de valde att dra sig ur framöver. Det är ytterst få gånger som jag gillat ESC-bidragen från Georgien och så lär det väl förbli befarar jag. Avslutar ändå med att ge cred åt Oto Nemsadze som har en grymt härlig och rispig röst. Men om den tar honom till några högre höjder i årets ESC låter jag vara osagt. Det känns inte på förhand som Georgien kommer ta sig vidare från semin, men vi får se..

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera