« Georgien NF 2018

Georgien NF 2020 »


 

GEORGIENS UTTAGNING. Det georgiska TV-bolaget GPB valde ut sin artist och sitt tävlingsbidrag till Eurovision 2019 genom Georgia’s star (sin version av Idol). Uttagningen pågick under cirka tre månader (mellan januari och mars).

I finalen korades Oto Nemsadze till segrare med låten “Sul tsin iare”.

 


Fakta om uttagningen

Efter att ha valt artist och bidrag internt 2018 valde GPB att satsa på en Idol-uttagning som metod till Eurovision 2019. Som brukligt i Idol-sammanhang har det varit auditions och sedan liveavgörande sändningar där publiken fått rösta vidare sina favoriter till nästa omgång. Parallellt med detta har det pågått en bidragsantagning som fick in över 200 bidrag, vilka har genomgåtts av en jury som får välja ut vilka bidrag som ska framföras i finalen. Det som står klart är att tävlingsbidraget kommer att framföras på georgiska.

Fram till finalomgången återstår fyra tävlande som alla kan vinna och därmed bli Georgiens representant i Eurovision 2019!


 

Datum & händelser

 

Finalen

Fakta inför sändningen


 • Datum:

 • 2019-03-03

 • Tid:

 • 19:00 CET

 • Programledare:

 • Ruska Makashvili & Vaniko Tarkhnishvili

 • Plats:

 • Oklart

 • Röstningsprocess:

 • Oklart

 • TV-bolag/Stream:

 • GPB – Länk

 


 

Panelen inför: Efter flera veckors tävlande i Georgia’s star har det blivit dags för Georgien att utse artist och bidrag till Eurovision 2019. Det sista grundheatet hölls föregående lördag där den sista akten innan finalen röstades ut. Nu återstår fyra tävlande, vilka kommer att få tävla med potentiella Eurovisionbidrag.


 

 

Startfältet

Finalisterna presenteras nedan i bokstavsordning.

1. Giorgi Nakashidze – “Sul tsin iare”
Text &/musik: Roma Giorgadze


2. Giorgi Pruidze – “Me mjera”
Text &/musik: Tamar Babilua


3. Liza Kalandadze – “Sevdisperi zgva”
Text &/musik: Levan Basharuli


4. Oto Nemsadze – “Sul tsin iare”
Text &/musik: Roma Giorgadze


 

 

Resultat

NATIONELLA UTTAGNINGAR – RESULTAT. Georgiens långkörare till Idolsäsong är nu efter tre månaders tävlande över och i finalen blev det artisten Oto Nemsadze som tog hem segern med låten “Sul tsin iare”. Därmed blir det han som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Georgien i Eurovision Song Contest 2019.

Ifjol (2018) valde georgisk TV artist och bidrag till Eurovisionen internt, men detta år satsade man istället att hämta såväl artist som bidrag från GPB:s egen upplaga av Idol. Efter auditions valdes tio deltagare ut som under vintermånaderna fick vecka efter vecka sjunga olika covers och sedan kämpa om att bli vidareröstade i tävlingen. Till sist återstod fyra tävlande och då hölls finalen. Säsongen har programletts av duon Vaniko Tarkhnishvili och Ruska Makashvili, och i juryn satt den förste biträdande direktören för GPB Tinatin Berdzenishvili, skivbolagschefen Zaza Shengelia, samt artisterna Stephan Mghebrishvili och Natia Todua.

I finalen fick de fyra deltagarna först lotta sina startpositioner och sedan framföra varsin originalsång (två tävlande framförde dock samma låt) som också var tänkt att bli dennes bidrag till Eurovision 2019. Därefter fick tv-tittarna rösta fram en vinnare som också får ta med sig tävlingslåten till Tel Aviv. Noterbart är att alla låtar framfördes på georgiska.

 

Här nedan kan ni se ett klipp där vinnaren framför vinnarlåten:

 

Hela resultatet

Så här placerade sig bidragen i finalen (procent av rösterna):

 

 1. Oto Nemsadze – “Sul tsin iare”, 44,3%
 2. Liza Kalandadze – “Sevdisperi zgva”, 35,51%
 3. Giorgi Nakashidze – “Sul tsin iare”, 11,06%
 4. Giorgi Pruidze – “Me mjera”, 9,3%

 

Tycker du att Georgien valde rätt eller fel vinnare? Skriv gärna din åsikt i kommentarsfältet här nedanför!

 


Panelens slutkommentarer

Här kommer våra spontana första åsikter om finalens slutresultat:

 

Georgien lyckas få till ganska mystiska bidrag till ESC, och jag måste säga att jag gillar det även om det ibland blir lite märkligt. Det här går ju knappast att kategorisera som något annat än just märkligt, men jag är iallafall imponerad. Starkt framförande, stark röst och väldigt mycket känslor – det här skulle mycket väl kunna gå igenom rutan om man piffar upp scennumret inför Tel Aviv. Man har gett sig ett bra utgångsläge! Grattis Georgien!

 


Den här låten blir lite mer som en sagoberättelse än en Eurovisionlåt. Förvisso är det också härligt, men det blir märkligt. Förvisso växer låten mot slutet, men startsträckan känns lite väl lång eftersom det är först på slutet som allt kommer igång. Detta måste de absolut finslipa på till Tel Aviv. Då kan det bli bra, nu känns det lite som ett mellanläge. Dock: artisten sjunger väldigt bra och han gör ett bra intryck på scenen. Så denna akt skulle inte omöjligen kunna bli en av finalisterna i maj.

 


 

Alltså, nu känner jag mig så himla lättad. En sak som jag grämt mig över är tanken på att vi kanske skulle bli helt utan rocklåtar i årets Eurovision, vilket skulle vara första gången sedan 2002 (och på den tiden var det bara 24 låtar det rörde sig om) det skulle bli så. Nu fläskar alltså Georgien på med en blandning av rock och musikal som påminner mig lite om Ovidiu Anton (som inte fick tävla 2016) och Omar Nabers första försök 2005. Oto Nemsadze har verkligen en pipa gjord för detta, och jag är glad att Georgien valde honom så att denna vansinnigt fina genre inte dör i Eurovision. Visst tar det lite tid för låten att komma igång, men kanske om de gör en re-vamp (osäkert att det blir så men vi får se) så kanske det kan bli ännu bättre, så länge de inte skalar av det, dvs. Potential har denna låt i vart fall.

 


Fy, så menlösa och intetsägande låtar som tävlade i denna finalen. Det hade inte spelat någon roll vem som hade vunnit. Hade tyckt lika illa om Georgiens ESC-bidrag anno 2019 oavsett. Landet fortsätter göra mig besviken i Eurovision-sammanhang. Man befäster positionen som ett av få länder jag ogillar mest och som jag inte hade saknat om de valde att dra sig ur framöver. Det är ytterst få gånger som jag gillat ESC-bidragen från Georgien och så lär det väl förbli befarar jag. Avslutar ändå med att ge cred åt Oto Nemsadze som har en grymt härlig och rispig röst. Men om den tar honom till några högre höjder i årets ESC låter jag vara osagt. Det känns inte på förhand som Georgien kommer ta sig vidare från semin, men vi får se..

 


 

 


 


Kommentera

 
 

 
 
 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »

 
Aktuellt

Nyheter

Eurovision 2021

Inofficiell ESC 2020

Best of Nationella 2020

Eurovision 2021

Om oss


 
Sök på sajten
 

 
 Om ESC-Panelen

ESC-Panelen är ett forum om Eurovision Song Contest, Melodifestivalen och andra länders nationella uttagningar.
Vi skribenter i panelen är ett gäng Eurovision-intresserade personer i varierande åldrar och med skilda preferenser inom musiksmak. Den gemensamma nämnaren är att vi alla delar en stor förkärlek till Eurovisionen, och att vi tillsammans bevakar tävlingen året om. Vi delar med oss av bland annat nyhetsuppdateringar, projekt, länktips, topplistor och recensioner.

Gilla och följ oss gärna i våra sociala medier! Du hittar oss på Facebook, Instagram, Twitter och YouTube.

Har du några frågor, funderingar och/eller vill du tipsa oss om nyheter? Skicka i så fall ett mejl till info@escpanelen.seMusiktips

För alla er Eurovision-fantaster vill vi tipsa om musikkanalen ESCRadio som spelar Eurovisionmusik dygnet runt, året om. Dessutom sänder kanalen Radio International direktsända program om Eurovision en gång i veckan.


Personalinloggning
Tillbaka till toppen

ESC-Panelen