RUMÄNIENS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det rumänska TV-bolaget TVR ut Rumäniens artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Selecția Națională 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Efter att TVR hade gjort en betydligt mer omfattande uttagning 2018 med 6 veckors program kom 2019 års Selecția Națională endast att bestå av två semifinaler och en final. Semifinalerna avgjordes i städerna Arad och Iași den 20:e och 27:e januari, medan finalen hölls i huvudstaden Bukarest söndagen den 17:e februari. För att bestämma vilka artister med tillhörande bidrag som skulle få delta anordnades en nationell antagning, som totalt fick in 126 låtar. Därefter lyssnade en jury igenom alla dessa låtar och valde ut 24 artister till startfältet.

 

Avhopp i startfältet

Strax efter att startfältet hade offentliggjorts valde en av de uttagna artisterna, sångaren Dan Bittman med låten ”Pierd”, att hoppa av på grund av en schemakrock. TVR valde att ersätta hans plats i tävlingen med inte bara ett bidrag utan två, vilket föranledde att även sångaren Mihai med bidraget ”Baya” hoppade av i protest mot hur uttagningen hade organiserats. Senare kom även sångerskan Xandra att hoppa av men det skedde av oklar anledning. Av det skälet blev det 23 bidrag som tävlade i semifinalerna – 11 i den första och 12 i den andra.

 

Juryn fick mer makt

Året innan hade juryn haft all makt att bestämma resultatet i grundomgångarna, och så var det även denna gång. Skillnaden var dock att publiken fick utse ett wildcard från varje semifinal. I finalen hade även då de 6 jurypersonerna störst makt att bestämma vinnaren. Tittarnas röster var nämligen bara värd som en jurypersons röster vilket innebar att maktfördelningen blev 86% mot 14%.

 

Eurovision-resultat 2019

Vinnare i Rumäniens uttagning blev sångerskan Ester Peony med bidraget ”On a Sunday”, som hon själv stod bakom på upphovssidan tillsammans med Alexandru Șerbu och Ioana Victoria Badea.

I Eurovision 2019 blev Rumänien lottade att kvala genom semifinal 2, men bidraget misslyckades att kvala vidare till finalen när jury- och tittarpoängen lagts samman. Slutresultatet blev istället 13:e plats (av 18 länder) med 71 poäng. Det var andra året på raken som Rumänien misslyckades med att gå vidare till Eurovision-finalen.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2019-01-27

 • Programledare:
 • ?

 • Plats:
 • Iași, Rumänien

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: 100% juryröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning (wildcard)

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Trooper – ”Destin”
 2. Berniceya – ”The Call: Dynasty of Love”
 3. Ommieh x Anakrisez – ”Rock This Way”
 4. Teodora Dinu – ”Skyscraper”
 5. Dya & Lucian Colareza – ”Without You (Sin Ti)”
 6. Nicola – ”Weight of the World”
 7. Steam – ”The Way It Goes”
 8. Vaida – ”Underground”
 9. Claudiu Mirea – ”We Are the Ones”
 10. The Four – ”Song of My Heart”
 11. Bella Santiago – ”Army of Love”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Trooper – ”Destin”
 2. Nicola – ”Weight of the World”
 3. Teodora Dinu – ”Skyscraper”
 4. Vaida – ”Underground”
 5. Bella Santiago – ”Army of Love”
 6. Ommieh x Anakrisez – ”Rock This Way”

Kommentar: Väldigt högt och lågt i Rumäniens första semifinal! Min solklara etta är ett av de bästa rockbidragen som jag hört på många många många år i ESC-sammanhang: ”Destin”. Detta är ett klockrent ESC-bidrag, som både innehåller bra rock och ”hockeykörs-refräng” á la Thomas G:son. Beroende på hur det blir live, så kan Trooper mycket väl ta Rumänien tillbaka till ESC-finalen. Bakom dem finns ett antal starka, moderna och välproducerade låtar som alla tagit efter förra årets ESC-tvåa ”Fuego”. I princip alla på min lista mellan 2-6 skulle kunna platsa i ESC, men jag inväntar såklart med spänd förväntan hur allting bli live.


   


 1. Trooper – ”Destin”
 2. Teodora Dinu – ”Skyscraper”
 3. Vaida – ”Underground”
 4. Steam – ”The Way It Goes”
 5. Ommieh x Anakrisez – ”Rock This Way”
 6. Dya & Lucian Colareza – ”Without You (Sin Ti)”

Kommentar: Rumänien har länge varit att betrakta som ett land som snart skulle ta hem en Eurovisionsseger då de hade mycket flyt, men det känns lite nu som att efter deras finalmiss, så har de börjat tappa greppet. Många låtar här som är ganska platta rakt igenom. I ett annat startfält hade jag nog inte haft Trooper som etta med den låt de har nu. Det har varit en hel del kontroverser också med vissa artister som dragit sig ur och hela den soppan, men det känner jag att jag inte orkar nämna mycket kring nu.


 


 1. Trooper – ”Destin”
 2. Steam – ”The Way It Goes”
 3. Bella Santiago – ”Army of Love”
 4. Ommieh x Anakrisez – ”Rock This Way”
 5. Teodora Dinu – ”Skyscraper”
 6. The Four – ”Song of My Heart”

Kommentar: Och så var det ännu en nationell final att tycka till om. Vad skall man säga annat att startfältet är stabilt, men inte något mästerverk. Rumänerna verkar inte vara förtjusta i det egna språket då bara en enda låt utav tjugofyra framförs på rumänska… Låten som heter Destin och råkar vara min favorit, vilket den dock skulle ha varit oavsett språkval. Semifinalens största besvikelse är dock Nicola som tävlade i ESC 2003 med Don’t break my heart. Jag hade skyhöga förväntningar då den låten är en av mina topp 10 favoritbidrag i ESC någonsin. Hennes bidrag i år låter som en utfyllnadslåt som kommit näst sist i någon deltävling av Melodifestivalen på 00-talet. Som sagt, en megabesvikelse.


 


 1. Vaida – ”Underground”
 2. Nicola –”Weight of the World”
 3. Trooper – ”Destin”
 4. Dya & Lucian Colareza – ”Without You (Sin Ti)”
 5. Steam – ”The Way It Goes”
 6. Claudiu Mirea – ”We Are the Ones”

Kommentar: En jämnbra första semifinal med många ljusglimtar av låtar. Min rangordning av topplistan kan komma att ändras efter programmet och inför finalen kan en del placeringar ändras om och ytterligare några nya bidrag tillkomma. Jag tycker att det är klokt av Rumänien att de bantat ner sin uttagning från en megastor uttagning med massor av heat som var fallet ifjol, till att nu enbart ha två semifinaler och en stor final. Vad som är tråkigt är dock kontroverserna med flyttade bidrag från en semi till en annan, avhoppande artister och att TVR inte riktigt skött processen helt snyggt. Jag noterar att Nicola som representerade Rumänien i Eurovisionen år 2003 är bland de tävlande i den första semin och hon tillhör en av mina 6 favoriter här.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att först juryn och sedan tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (i bokstavsordning):

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-10

 • Programledare:
 • ?

 • Plats:
 • Arad, Rumänien

 • Röstningsprocess:
 • Första omgången: 100% juryröstning
 • Andra omgången: 100% tittarröstning (wildcard)

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. 2 Gents – ”Ielele”
 2. Georgy – ”Tears”
 3. Olivier Kaye – ”Right Now”
 4. Xonia – ”Discrete”
 5. TMW – ”Make Me Your Man”
 6. Johnny Bădulescu – ”Give Up Now”
 7. Echoes – ”High Heels On”
 8. Aldo Blaga – ”Your Journey”
 9. Letiția Moisescu & Sensibil Balkan – ”Daina”
 10. Laura Bretan – ”Dear Father”
 11. Ester Peony – ”On a Sunday”
 12. Linda Teodosiu – ”Renegades”

 

I denna semifinal skulle även sångerskan Xandra med bidraget ”Independent” ha tävlat, men hon valde att hoppa av inför sändningen av oklara skäl. Platsen ersattes inte.

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Ester Peony – ”On a Sunday”
 2. Linda Teodosiu – ”Renegades”
 3. Olivier Kaye – ”Right Now”
 4. 2 Gents – ”Ielele”
 5. Letiția Moisescu & Sensibil Balkan – ”Daina”
 6. Aldo Blaga – ”Your Journey”

Kommentar: Den andra semin är klart svagare än den första, men innehåller ändå förvånansvärt bra bidrag. Generellt sett är det kanske inga kioskvältare, men de är snyggt producerade och lättlyssnade. För min del blir det den mörka ”On a Sunday” som tar hem denna semi. Den slår an på min mörka sida, och är därmed en av få låtar hittills i årets nationella uttagningssäsong som gör det. Emellertid lär vi se mer balkan-etno i finalen, ”Daina” och ”Ielele” lär kunna knipa var sina finalplatser.


   


 1. TMW – ”Make Me Your Man”
 2. Aldo Blaga – ”Your Journey”
 3. Laura Bretan – ”Dear Father”
 4. Georgy – ”Tears”
 5. Johnny Bădulescu – ”Give Up Now”
 6. Olivier Kaye – ”Right Now”

Kommentar: I denna semi velade jag ganska mycket vem jag hade som favorit. TMW med sin 60-talsrock? Eller Aldo Blaga med sin musikalballad? Någon utav dem två i vilket fall. I vart fall tycker jag inte det är någon större kvalitativ skillnad här jämfört med semi 1, men visst är det bekymmersamt att det som min panelkollega Markus beskrev inför semifinal 1 att bara en låt framförs helt på rumänska i år. Den låten tävlade just i semi 1, vilket innebär inga att låtar sjungs (åtminstone helt) på rumänska i denna semi! Synd, kan jag tycka.


 


 1. 2 Gents – ”Ielele”
 2. Olivier Kaye – ”Right Now”
 3. Linda Teodosiu – ”Renegades”
 4. Ester Peony – ”On a Sunday”
 5. Echoes – ”High Heels On”
 6. TMW – ”Make Me Your Man”

Kommentar: Inte en av de roligare startfälten jag stött på. Känns ganska medelmåttigt. Fanfavoriten är som jag förstått Laura Bretans Dear father. Jag förstår inte charmen med låten riktigt, även om melodin är fin. Har personligen alltid haft en halvdan relation till mina föräldrar (även om de blivit bättre i vuxenålder) och brukar sällan uppskatta när folk sjunger till vare sig sina mammor respektive pappor.

Min egna personliga favorit är Ielele. Även om titeln är pinsamt dålig så är låten i sig riktigt bra. Påminner om en sommarlåt från 00-talet. Blir lite nostalgisk när jag hör den och skulle bli glad om Rumänien valde att skicka den, även om den inte är min absoluta favorit från hela uttagningen.


 


 1. Letiția Moisescu & Sensibil Balkan – ”Daina”
 2. Laura Bretan – ”Dear Father”
 3. Johnny Bădulescu – ”Give Up Now”
 4. Aldo Blaga – ”Your Journey”
 5. 2 Gents – ”Ielele”
 6. Olivier Kaye – ”Right Now”

Kommentar: Ytterligare en stark semifinal från Rumänien. Jag får t.om svårt att få ihop en topp 6 utan att behöva lämna en och annan ytterligare favorit utanför topplistan. Den andra semin bjuder på många starka röster och det återstår att se om de även håller live. Mycket musikalballader. Jag fastnade allra mest för den medryckande etnolåten ”Daina” med Letiția Moisescu & Sensibil Balkan. Den påminner mycket om Jugoslaviens ESC-bidrag från 1991, ”Brazil” som jag gillade starkt.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att först juryn och därefter tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut (i bokstavsordning):

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-10

 • Programledare:
 • ?

 • Plats:
 • Bukarest, Rumänien

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning*

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Linda Teodosiu – ”Renegades”
 2. Olivier Kaye – ”Right Now”
 3. Laura Bretan – ”Dear Father”
 4. Teodora Dinu – ”Skyscraper”
 5. Claudiu Mirea – ”We Are the Ones”
 6. Aldo Blaga – ”Your Journey”
 7. Ester Peony – ”On a Sunday”
 8. Letiția Moisescu & Sensibil Balkan – ”Daina”
 9. Bella Santiago – ”Army of Love”
 10. Trooper – ”Destin”
 11. Dya & Lucian Colareza – ”Without You (Sin Ti)”
 12. Vaida – ”Underground”

* Maktfördelningen var 86% för juryn mot 14% för tittarna.

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Trooper – ”Destin”
 2. Linda Teodosiu – ”Renegades”
 3. Ester Peony – ”On a Sunday”
 4. Bella Santiago – ”Army of Love”
 5. Olivier Kaye – ”Right Now”
 6. Vaida – ”Underground”

Kommentar: Wow! Vilken final! För första gången i år så är jag verkligen imponerad av ett startfält i en nationell uttagning, för detta är genomgående bra. Vi får här en bra variation av genrer och typer av artister – och framförallt så slipper vi mycket av den moderna mellantempo trenden som strömlinjeformat många andra nationella uttagningar. Detta innebär dock att jag har svårt att utse en klar favorit, även om jag såklart alltjämt håller ”Destin” som min personliga favorit. Sådan här bra hårdrock har inte setts i ESC-sammanhang på många år! Emellertid har svårt att se den som vinnare – konceptet är inte direkt något lockar röster från alla åldersgrupper. Bland övriga på min lista så finns visserligen många starka låtar som skulle kunna klara sig bra i ESC, men jag vill ändå hissa ett varningens finger för underbarnet Laura Bretan, som mycket väl kan komma att stå som vinnare. Även om låten inte är i min smak så är hon en otrolig artist, trots (eller tack vare) sina 15 år. Finalen kan nog absolut bli spännande och jag hoppas på att Rumänien får en låt med sig som kan utmana i ESC!


   


 1. Aldo Blaga – ”Your Journey”
 2. Trooper – ”Destin”
 3. Teodora Dinu – ”Skyscraper”
 4. Laura Bretan – ”Dear Father”
 5. Vaida – ”Underground”
 6. Olivier Kaye – ”Right Now”

Kommentar: Om jag hade svårt att välja en klar favorit i semi 2 har jag förmodligen lika svårt även nu. Både Trooper och Aldo Blaga har de två mest tilltalande låtarna, men som har vissa enstaka brister. I Aldos fall är det att texten är full av klichéer, trots att musiken i övrigt är väldigt fin. Och Troopers låt, som med bra hårdrocklåtars mått mätt, blir väldigt standard. Deras liveframträdande i semin blev också lite konstigt när de hade en extra sångare som körde mer operasång och som jag förstått det rätt inte ingår i bandet. Nåja, mina invändningar till trots blir det ändå dem jag håller på. Och i Troopers fall vore det extra kul, eftersom vi fortfarande inte sett en renodlad rocklåt i årets Eurovision än, och jag hoppas ju självklart inte att vi blir utan det.


 


 1. Trooper – ”Destin”
 2. Bella Santiago – ”Army of Love”
 3. Linda Teodosiu – ”Renegades”
 4. Claudiu Mirea – ”We Are the Ones”
 5. Teodora Dinu – ”Skyscraper”
 6. Dya & Lucian Colareza – ”Without You (Sin Ti)”

Kommentar: Måste säga att Rumänerna lyckas få ihop en mycket stark final till slut. Även om en och annan favorit hos mig fått lämna tävlingen så återstår åtminstone min absoluta favorit Destin. En annan favorit hos mig är Army Of Love som spås kunna vinna hela finalen. Personligen tycker jag låten påminner lite om Cyperns bidrag från 2018, Fuego. Hur vida det är en bra idé att skicka en låt liknande fjolårets tvåa kan diskuteras dock.


 


 1. Vaida – ”Underground”
 2. Trooper – ”Destin”
 3. Letiția Moisescu & Sensibil Balkan – ”Daina”
 4. Laura Bretan – ”Dear Father”
 5. Olivier Kaye – ”Right Now”
 6. Aldo Blaga – ”Your Journey”

Kommentar: Vilken höjdarfinal Rumänien har sållat fram efter att två semifinaler har avklarats. Nu står vi inför avgörandets stund och så här på förhand känner jag mig tillfreds med flera bidrag som vinnare. Att schlagerballaden ”Underground” med Vaida är min personliga favorit i det här startfältet är inte speciellt överraskande, men jag tror inte att den står som slutsegrare när resultatet väl ska presenteras. Det finns så många andra bra låtar som jag hade varit mer än nöjd med också. Jag har minst 8 stycken kandidater som jag gillar i den här finalen och det menas att jag kommer vara förtjust i Rumäniens ESC-bidrag i år om någon av dessa väljs fram som vinnare. Rumänien missade ifjol ESC-finalen för första gången. Hoppas att de återfinns där i år.

 

 

Resultat


Söndagen den 17:e februari avgjordes Rumäniens Selecția Națională 2019, där det efter en spännande omröstning till sist blev sångerskan Ester Peony som tog hem segern med låten ”On A Sunday”. Därmed blir det hon som i maj får åka till Tel Aviv och tävla för Rumänien i Eurovision Song Contest 2019. Så här såg finalframträdandet ut:

 

Mer finalfakta

Totalt var det 12 artister som tävlade i finalen, vilka samtliga kvalade in från de två semifinalerna som hölls tidigare under säsongen. Finalen avgjordes av tv-tittarnas röster och av 6 stycken inbjudna jurypersonligheter som fick ge sina poäng till bidragen. Resultatet blev en riktig rysare då juryns favorit, Ester Peony, bara fick 3 poäng från tv-tittarna, medan jurytrean Laura Bretan fick folkets högsta poäng. Däremot vann Ester främst tack vare att juryn gett lägre poäng till Laura, och kanske även mest för att juryn hade inte mindre än 86 procents makt i finalen. Ändå blev det en seger med rätt liten poängmarginal.

Finalen bjöd även på ett gästframträdande från danska Eurovisionvinnaren Emmelie de Forrest (2013) samt även från artisten Inis Neziri.

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. Ester Peony – ”On a Sunday”
 2. Laura Bretan – ”Dear Father”
 3. Bella Santiago – ”Army of Love”
 4. Linda Teodosiu – ”Renegades”
 5. Letiția Moisescu & Sensibil Balkan – ”Daina”
 6. Vaida – ”Underground”
 7. Trooper – ”Destin”
 8. Olivier Kaye – ”Right Now”
 9. Claudiu Mirea – ”We Are the Ones”
 10. Aldo Blaga – ”Your Journey”
 11. Dya & Lucian Colareza – ”Without You (Sin Ti)”
 12. Teodora Dinu – ”Skyscraper”

 

 

Panelen tyckte till (efter finalen)!


   


Tack Rumänien för ett bra val till Eurovision! Efter förra årets riktiga ”Hej då”-låt som bara var skrikig och tråkig rakt igenom så väljer man ut en riktigt bra vinnarlåt! Den påminner i stil (ej plagiat) om Kroatiens bidrag från ifjol, och den stilen gillar jag mycket! Efter en lyssning, och då bara på vinnaren, är denna låt just nu en av mina stora favoriter. Jag ser fram emot att få höra mer av Ester framöver! För tillfället ger jag 3 poäng mer än jag gav Rumänien ifjol (då fick de inte knappt en etta i betyg).


 


Rumänien kör på en lite udda satsning med att bjuda på blues. Senast vi såg den genren måste ha vart Ungern 2007. Kanske växer den på mig i sinom tid. Kanske inte. Vi får se. Synd tycker jag dock att det inte hade blivit Trooper. Däremot har jag kunnat se att många fans vart väldigt förbannade på resultatet, och det är inte så konstigt, med tanke på hur begränsat inflytandet var hos tittarna som inte alls föredrog denna låt.


  


 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera