UKRAINAS UTTAGNING. Inför Eurovision 2019 valde det ukrainska TV-bolaget UA:PBC tillsammans med sin samarbetspartner STB ut Ukrainas artist och tävlingsbidrag via den nationella uttagningen Vidbir 2019. Vi berättar mer om hur uttagningen gick till och vilken artist och låt som slutligen valdes ut.

 

Mer fakta om uttagningen


Uttagningsdatum

 


Som uttagning bestod Vidbir 2019 av två semifinaler och en final med totalt 18 tävlande. I varje semifinal tävlade nio artister och därefter var det upp till programmets tremannajury och tv-tittarna att rösta fram 3 tävlande till finalen. Totalt tävlade 6 bidrag i finalen, där upplägget var likartat det som det var i semifinalerna.

I programmets jury satt Jamala (Eurovision-vinnare 2016), Andreiy Danilko (som spelar karaktären Verka Serduchka som även representerade Ukraina i Eurovision 2007) samt Eugene Filatov (artist och musikproducent).

 

Vinnarbidraget hoppade in som ersättare

Bidraget ”Ochi” som skulle framföras av sångerskan Tayanna drogs tillbaka och ersattes av sångerskan Maruv med låten ”Siren Song”, en låt som sedan vann hela tävlingen. Ersättningsbidraget var gjort av Maruv (Hanna Korsun) tillsammans med Mikhail Busin.

 

Efterspel av finalen

I samband med den avgörande finalen kom beskedet att TV-bolaget UA:PBC hade rätt att byta representant för Ukraina om de så önskade. Efter att finalen var avklarad skickade UA:PBC ett nytt kontrakt till vinnaren Maruv som bland annat innebar att hennes artistiska frihet skulle kraftigt begränsas under Eurovision-resan samtidigt som hon skulle bli tvungen att inte hålla en enda av sina tidigare inplanerade konserter i Ryssland. Dessa och många fler punkter valde hon att inte godkänna varför UA:PBC valde att dra tillbaka valet av artist och bidrag. Bolaget skickade frågan vidare till både akten som kommit tvåa och trea som även de avböjde. I och med det hade Ukraina ingen artist eller tävlingsbidrag och valde därför att kasta in handduken, vilket innebar att landet inte deltog i Eurovision 2019.

 

Semifinaler

Semifinal 1

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-09

 • Programledare:
 • Serhiy Prytula

 • Plats:
 • KPI, Kiev

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. The Hypnotunez – “Hey”
 2. Letay – “Myla moya”
 3. Vera Kekelia – “Wow!”
 4. Tsesho – “Hate”
 5. Yuko – “Galyna guliala”
 6. Maruv – “Siren Song”
 7. Brunettes Shoot Blondes – “Houston”
 8. Bahroma – “Nazavzhdy-Navsegda”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Letay – “Myla moya”
 2. Vera Kekelia – “Wow!”
 3. Bahroma – “Nazavzhdy-Navsegda”
 4. Yuko – “Galyna guliala”
 5. Maruv – “Siren Song”

Kommentar: Ukrainas nationella uttagningar brukar ha en absurt hög lägsta nivå, och så även i år, även om det stundtals är många väldigt underliga låtat med. Själv tycker jag faktiskt om när bidrag balanserar på gränsen mellan ”weird” och bra, så jag är mestadels nöjd med första semin. Min favorit är ”Myla mova”, som dock kanske saknar riktig ”hook” och därmed nog saknar chans i ESC. Å andra sidan så spelar det nog ingen roll, dessa bidrag lida av samma problem.


   


 1. Letay – “Myla moya”
 2. Tsesho – “Hate”
 3. Vera Kekelia – “Wow!”
 4. The Hypnotunez – “Hey”
 5. Brunettes Shoot Blondes – ”Houston”

Kommentar: Wow. Jag upphör aldrig att förvånas över vad Ukraina har att bjuda på varje år. I fjol följde jag inte Vidbir särskilt mycket men blev väldigt fascinerad över vad som fanns. I år är det även här väldigt många konstiga låtar som jag tycker blir ganska komiska, andra som jag står och blir ett stort frågetecken över och inte vet vad jag ska fokusera på. Mitt i allt kaos får jag säga att Letay tar min etta här för att den inte är så överdrivet kaotisk.


 


 1. Letay – “Myla moya”
 2. Yuko – “Galyna guliala”
 3. Brunettes Shoot Blondes – “Houston”
 4. Bahroma – “Nazavzhdy-Navsegda”
 5. Vera Kekelia – “Wow!”

Kommentar: Det första som slår mig är hur udda flera av bidragen i startfältet är. Låtarna Galyna guliala, Houston, Hate & Siren Song vet jag inte riktigt hur de skall beskrivas annat än att de är tämligen udda och sticker ut. Min favorit är dock Myla moya som kan beskrivas som en ganska så vanlig poplåt, men som ändå låter väldigt bra i mina öron.


 


 1. Letay – “Myla moya”
 2. Maruv – “Siren Song”
 3. Yuko – “Galyna guliala”
 4. Bahroma – “Nazavzhdy-Navsegda”
 5. Brunettes Shoot Blondes – “Houston”

Kommentar: Då var det dags för Ukraina att dra igång sin nationella uttagning till Eurovision Song Contest 2019 och det är som väntat många låtar som inte alls tilltalar mig. Jag gillar inte Ukrainas uttagning Vidbir som man startade år 2016. De hade bättre uttagningar tidigare år. Det är väldigt beklagligt att den duktiga sångerskan Tayanna valt att hoppa av sitt deltagande. Jag är säker på att jag hade gillat hennes tilltänkta tävlingslåt. Finns det något överhuvudtaget som tilltalar mig? Jodå, jag hittar tre kandidater jag vill se i final och en given etta i form av “Myla moya” med Letay. Den bara måste gå vidare för den är helt enkelt bäst i det annars så bleka startfältet i den första semin. Det är synd att Tsesho med låten “Hate” har ett så negativt budskap, annars gillar jag låtens uppbyggnad och att den är lite annorlunda, men när texten ”hate Eurovision” kom upp föll den fetbort. Överlag tycker jag att Ukraina har tappat gnistan när det kommer till Eurovision. Senast jag gillade deras bidrag var år 2013 när Zlata Ognevich kom 3:a med låten ”Gravity”. Kvalitetsbidragen har lyst med sin frånvaro och ja, jag vet att de vann tävlingen år 2016 med Jamala, men den tilltalade inte alls mig.

 

 

Resultat: Semifinal 1


Den första semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Semifinal 2

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-16

 • Programledare:
 • Serhiy Prytula

 • Plats:
 • KPI, Kiev

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Ivan Navi – “All for the Love”
 2. Anna Maria – “My Road”
 3. Kazka – “Apart”
 4. Kira Mazur – “Dykhaty”
 5. Laud – “2 dni”
 6. Khayat – “Ever”
 7. Braii – “Maybe”
 8. Freedom Jazz – “Cupidon”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Ivan Navi – “All for the Love”
 2. Laud – “2 dni”
 3. Freedom Jazz – “Cupidon”
 4. Kazka – “Apart”
 5. Khayat – “Ever”

Kommentar: Ukraina går från klarhet till klarhet! Ännu en stark semifinal, och denna gång får vi ytterligare 3 bidrag som garanterat skulle kunna slåss om en fin placering i en ESC-final. ”All for the love” var den låt som gick hem allra bäst hos mig, men både ”2 dni” och den jazziga dansrökaren ”Cupidon” skulle kunna göra ett lika bra jobb. Rent generellt är jag dock mest bara imponerad över den genomgående höga kvaliteten i startfältet, och hur Ukraina verkligen satsat på detta


   


 1. Khayat – ”Ever”
 2. Braii – ”Maybe”
 3. Laud – ”2 dni”
 4. Anna Maria – ”My Road”
 5. Freedom Jazz – ”Cupidon”

Kommentar: Här blir det lite konstigt. Förra semin kommenterade jag mycket kring hur excentriska och annorlunda vissa låtar och framträdanden var i förra semin, men när jag lyssnar på låtarna i andra semin så verkar det som att mycket av det galna dippat av lite. Nåja, det finns en ljusglimt här också och det är den mystiska och atmosfäriska låten ”Ever” av Khayat. Undra hur det framträdandet kommer se ut…


 


 1. Laud – “2 dni”
 2. Freedom Jazz – “Cupidon”
 3. Kazka – “Apart”
 4. Ivan Navi – “All for the Love”
 5. Khayat – “Ever”

Kommentar: Ja det var ju tråkigt att mitt favoritbidrag från första semifinalen inte kvalificerade sig för finalen. Kan min favorit från den här semin 2 dni göra det istället. Tycker i övrigt att kvaliteten på startfältet är något lägre här. Frågan är om vinnarlåten inte tävlade redan i semifinal 1.


 


 1. Freedom Jazz – “Cupidon”
 2. Laud – “2 dni”
 3. Kira Mazur – “Dykhaty”
 4. Braii – ”Maybe”
 5. Anna Maria – ”My Road”

Kommentar: Den andra semifinalen var desto trevligare att lyssna igenom och jag fastnade direkt för den jazziga låten “Cupidon” med Freedom Jazz som lätt blir min personliga favorit i den här semin. Man blir på gott humör av den låten och jag hoppas att den blir en av finalisterna ihop med “2 dni” med Laud och “Dykhaty” med Kira Mazur. Min reservfinalist-favorit får bli ”Maybe” av Braii.

 

 

Resultat: Semifinal 2


Den andra semifinalen är nu avgjord och vi har ett resultat. Efter att juryn och tittarna hade röstat blev det följande bidrag som röstades vidare till finalen:

 

Därmed blev det följande bidrag som åkte ut:

 

 

Finalen

Fakta


 • Datum:
 • 2019-02-23

 • Programledare:
 • Serhiy Prytula

 • Plats:
 • KPI, Kiev

 • Röstningsprocess:
 • Delad jury- och tittarröstning

 

Startfält

Bidragen listas enligt startordning.

 1. Freedom Jazz – “Cupidon”
 2. Yuko – “Galyna guliala”
 3. Maruv – “Siren Song”
 4. Brunettes Shoot Blondes – “Houston”
 5. Kazka – “Apart”
 6. Anna Maria – “My Road”

 

Panelen tyckte till!


 


 1. Maruv – “Siren Song”
 2. Anna Maria – “My Road”
 3. Brunettes Shoot Blondes – “Houston”
 4. Yuko – “Galyna guliala”
 5. Freedom Jazz – “Cupidon”
 6. Kazka – “Apart”

Kommentar: Ukriana har verkligen lyckats med ett intressant startfält, med mestadels kvinnliga artister (surprise!). Emellertid skulle jag gissa att den enda manliga artisten, Brunettes shoot Blondes, ligger bäst till att vinna. Detta beror dock inte så mycket på själva låten, som dessvärre är rätt lättglömlig. Snarare är det den fantasifulla musikaliska uppfinningen som de spelar på, det kombinerade pianot-trummor-cello-med mera instrumentet! Och visst är det plojigt och kanske lite billigt, men det är en hake som nog kan räcka till seger i Ukrainas final. Personligen vill jag hellre ha uppfinningsrika låtar – hellre än instrument. ”Siren song” och ”My road” går väldigt bra hem hos mig, och t.o.m. den smått excentriska ”Galyna guliala” som påminner mycket Jamalas pausunderhållning från 2017. Det verkar vara en Ukrainsk specialitet att halvskrika halvmelodiskt. Jag gillar det.


   


 1. Brunettes Shoot Blondes – ”Houston”
 2. Anna Maria – ”My Road”
 3. Freedom Jazz – ”Cupidon”
 4. Kazka – ”Apart”
 5. Yuko – ”Galyna guilala”
 6. Maruv – ”Siren Song”

Kommentar: Njae. Intressanta scensättningar i all ära, men av de låtarna som är kvar så är det egentligen ingen låt som riktigt hoppar upp och griper tag i mig. Men jag måste ändå berömma Brunettes Shoot Blondes för just scensättningen. De har nämligen lyckats med att bygga upp ett maskineri bestående av 20 olika instrument, och som de därmed kopplat ihop med olika tangenter på en flygel. Snacka om kreativitet där! Kanske är det därför jag sätter dem högst, just pga denna kreativitet.


 


 1. Yuko – ”Galyna guilala”
 2. Brunettes Shoot Blondes – ”Houston”
 3. Maruv – ”Siren Song”
 4. Anna Maria – ”My Road”
 5. Kazka – ”Apart”
 6. Freedom Jazz – ”Cupidon”

Kommentar: Wow, till skillnad från ett antal andra länder (b.la. Litauen…) så har Ukraina fått ihop ett skapligt starkt startfält. För mig personligen kvittar det vilket bidrag landet skickar, fast av helt rätt anledning, alla låtarna är nämligen tillräckligt för för Eurovision. Sedan kan en annan ha vissa favoriter.


 


 1. Freedom Jazz – “Cupidon”
 2. Maruv – “Siren Song”
 3. Anna Maria – “My Road”
 4. Yuko – “Galyna guliala”
 5. Kazka – “Apart”
 6. Brunettes Shoot Blondes – “Houston”

Kommentar: Ukraina har sedan man vann Eurovision för tre år sedan börjat dala när det kommer till resultat-summeringen. Två år i rad med mitten-bottenplaceringar i ESC-finalen har det blivit. Nu är man ute efter att återta topplaceringarna och skicka en kandidat som kan uppfylla de önskningarna. I den här finalen finner jag två riktigt starka kandidater att skicka till Eurovision och det handlar givetvis om Freedom Jazz med sin jazziga och svängiga låt “Cupidon” och Maruv med låten “Siren Song”. Jag håller tummarna för att det blir den förstnämnda som står som vinnare när finalen är avklarad.

 

 

Resultat


Lördagen den 23:e februari 2019 avgjordes Ukrainas uttagning Vidbir 2019, där det efter juryns och tittarnas gemensamma omröstning stod klart att sångerskan Maruv hade vunnit med sin låt “Siren Song”. Så här såg framträdandet ut:

 

Mer finalfakta

När alla bidrag var framförda och resultatet skulle presenteras var gruppen Freedom Jazz’ juryns favorit, medan TV-tittarna hade Maruv som favorit, och det blev också den sistnämnda som till sist vann finalen.

Under finalen var även Jamala och Frankrikes representant Bilal Hassani inbjudna som gästartister (den förstnämnda satt även i juryn).

 

Totaltabellen

Så här placerade sig bidragen i finalen:

 1. Maruv – “Siren Song” – 11 poäng
 2. Freedom Jazz – “Cupidon” – 10 poäng
 3. Kazka – “Apart” – 8 poäng
 4. Brunettes Shoot Blondes – “Houston” – 5 poäng
 5. Yuko – “Galyna guliala” – 5 poäng
 6. Anna Maria – “My Road” – 3 poäng

 

Efterspel

Mycket riktigt korades en vinnare, i det här fallet sångerskan Maruv, men efter finalen ägt rum kom beskedet att ukrainska TV-bolaget UA:PBC, som arrangerade årets ukrainska uttagning, nu valde att dra tillbaka valet av artist och bidrag till Eurovision 2019. Anledningen sades vara att man inte har lyckats komma överens gällande det avtal som måste signeras mellan artisten och TV-bolaget.

En av anledningarna till att detta misslyckats är att UA:PBC önskar att den som representerar Ukraina ska inte bara representera sig själv som artist utan att artisten blir som en talesperson för hela Ukraina och vad allt det står för. Artisten själv, Maruv alltså, reagerar i sina sociala medier över just formuleringarna kring det sistnämnda då hon vill representera sig själv som artist och inte som en politiker.

Efter att UA:PBC försökt få andra tävlande i finalen att ersätta Maruv utan resultat kom beskedet den 27:e februari att man kastar in handduken, dvs. väljer att INTE delta i Eurovision 2019!

 

Policy

Läs vår kommentarspolicy samt svaren på varför vi frågar efter namn och e-postadress vid kommentering.

Läs mer »


 

Kommentera